Den digitale ordbog – begreber du måske ikke kendte

Har du nogensinde siddet til et møde eller et foredrag, hvor oplægsholderen brugte nogle begreber, som du ikke forstod?

Det har vi alle prøvet – også jeg selv, specielt da jeg startede i den digitale branche.

Igennem de sidste 14 år, hvor jeg har arbejdet med over 100 forskellige virksomheder i hele verden, er jeg stødt på mange finurlige termer, som måske ikke er selvsigende. Det har resulteret i en lille digital ordbog, så du kan få styr på de gængse begreber inden for den digitale verden.

Jeg håber, at du vil dele denne ordbog med andre, der arbejder inden for branchen.

Hvis du mener, at der mangler et ord eller et begreb, så smid endelig en kommentar herunder.

SEO

SEO er en forkortelse af Search Engine Optimization – på dansk: Søgemaskineoptimering. SEO dækker over de organiske (dvs. ikke betalte) resultater, som du ser, når du laver en søgning på Google (eller andre søgemaskiner). SEO begrebet er opstået på baggrund af mange års tests og viden omkring søgemaskinernes algoritmer.

Google Adwords

Google Adwords er, modsat SEO, den betalte form for annoncering på søgemaskinerne. Det er de annoncer, du ser i toppen, i bunden og i siderne, når du sørger efter produkter eller andet via Google. Google Adwords er ligeledes værktøjet til at administrere display-annoncering (altså de bannerannoncer, der følger dig rundt på nettet) og Youtube annoncering.

SEM

SEM står for Search Engine Marketing, og begrebet dækker både over betalt og ikke betalt annoncering i søgeresultaterne. Det er, med andre ord, et begreb, der dækker over al den markedsføring, der kan “foretages” i søgemaskinerne.

CPA

CPA er en forkortelse for Cost Per Acquisition – også kaldet Customer Acquisition Cost (CAC). På dansk betyder det: “prisen for at erhverve en ny kunde” altså: “hvad koster det at få en ny kunde ind i din butik?”. Rigtig mange investorer finder CPA interessant – og med god grund, da Cost Per Acquisition giver en god indikation af forretningens skalerbarhed.

CLV

CLV står for Customer lifetime value. På dansk betyder det: “kundens værdi over levetid”. CLV er et meget anvendt term og princip, der bruges til at finde ud af, hvad kunden er værd igennem x antal dage, måneder eller år. På lige fod med CPA/CAC er dette også et område, mange investorer bliver ‘tændt af’ – specielt, hvis man kan påvise, at der er et sundt forhold mellem CPA/CAC og CLV – for hvorfor give mange penge for dine kunder, hvis CLV’en (altså deres værdi over tid) er meget lav?

Churn rate

Churn rate  bruges til at beskrive, hvor stor en del af dine nuværende brugere / købere, du mister hver måned. Oftest bruges begrebet i forbindelse med software firmaer eller abonnement forretninger, fordi det for disse type virksomheder er essentielt at vide, hvor mange kunder de mister hver måned. ‘Churn raten’ kan ligeledes være en fin indikator for, hvilke trends der eksisterer på markedet, og om du er blevet bedre eller dårligere til at fastholde dine kunder. Således får du noget data, du kan arbejde ud fra.

Lead

Kært barn har mange navne, og det samme gælder for begrebet, lead. Kort fortalt kan et lead betegnes som en mulig kunde. Det kan være en henvendelse på kundeservice eller en tilmelding til nyhedsbrevet – et lead er, med andre ord, en målbar KPI, som kan blive til et salg / konvertering.

Konverteringsrate

Begrebet, konverteringsrate, er meget brugt indenfor e-commerce, og begrebet bruges i procentandel til at forklare, hvor stor en del af dine besøgende, der konverterer til kunder eller salg. Man kan derfor snakke om konverteringsoptimering, der går ud på at forbedre procentandelen, så flere af dine besøgende bliver til kunder.

Konverteringsoptimering har sin egen term, nemlig CRO (Conversion Rate Optimization).

Funding

Funding er et meget brugt term indenfor startups – og kan, kort fortalt, betegnes som en investering. Du vil muligvis høre termer som: “vi søger funding” eller “vi er blevet fundet”, hvilket blot betyder, at der er tale om en investering på den ene eller anden måde. Det er altså en engelsk betegnelse for investering – og i Danmark har vi jo som bekendt en tendens til at implementere engelske begreber – og ligeledes har jeg.

VC

VC er egentlig en forkortelse for venture capitals. Altså venture kapitalselskaber, der ofte investerer i startups og opkøber virksomheder, der er i massiv vækst. Man snakker ofte om VCs, fordi de går ind og driver en virksomhed, når den har fået en vis størrelse, og når muligheden for at skalere virksomheden er inden for rækkevidde. I disse dage er det oftest med et exit for øje. (exit betyder frasalg af virksomheden).

Big data

Big data betyder egentlig data indsamling. Vi kan i dag indsamle meget mere data, end vi har kunnet tidligere – og hurra for det. På baggrund af den stigende mængde data, er termet “big data” opstået. Og disse ‘big data’ skal ofte filtreres ned i mindre data for at kunne bruges til noget helt konkret.

Google Analytics

Google Analytics er et gratis dataværktøj, som Google stiller til rådighed. Via. en lille kode på din hjemmeside, kan du trække al den data ud om dine brugere, som du ønsker (næsten hvert fald). Derfor bliver Google Analytics oftest brugt sammen med den overstående term, Big Data, fordi systemet kan give dig et bedre overblik over de data, som du får ind.

Co-hort analyse

En Co-hort analyse dækker over en analyse af de brugere, du har fået ind – og således bliver spørgsmålet: “hvordan performer de over tid?” centralt. Co-hort analyse kan således give dig en indikation af, hvor god du er til at fastholde de kunder, du fik tilbage i januar 2015, da du kørte en reklame på TV. Ved at kigge på brugeradfærd over tid kan man også fange trends – som man ikke umiddelbart var opmærksom på.

A/B testing

A/B testing, også kendt som splittesting, er et meget populært begreb inden for marketingfeltet. A/B testing giver dig muligheden for at teste forskellige versioner af din hjemmeside mod hinanden. Det betyder basalt set, at man kan teste version A mod version B, og derudaf, og via. den data, man får, konkludere på, hvilken version der performer bedst.

Linkbuilding

Linkbuilding er en stor del af SEO. Linkbuilding går ud på at skabe links til din hjemmeside, som har en positiv effekt i søgeresultaterne. Uanset om det er via. PR eller ved at række ud til samarbejdspartnere, er linkbuilding en strategi, du skal fokusere på, når du driver forretning online.

Content marketing

Content marketing er et af vores tid største buzzwords. Det betyder helt grundlæggende at skabe indhold (deraf content), der i sig selv er marketing. Højere og højere priser på betalt annoncering har drevet os hen imod at lave andre former for marketing – nemlig content marketing.

Influencer marketing

Influencer marketing dækker over det at samarbejde sammen forskellige influenter. Det kan være bloggere, youtubers, celebrities mv., så begrebet dækker altså over samarbejde med personer, der kan have en positiv indflydelse på din virksomhed. Influencer marketing er et begreb, der ofte bliver brugt i forbindelse med blogsamarbejde.

Long tail

Begrebet, long tail, møder man ofte i sammenhæng med et føromtalt begreb, nemlig SEO. Long tail søgninger dækker over søgninger, der består af mere end ét ord. Når vi søger på Google, bruger vi ofte flere ord eller en hel sætning. Disse long tail ord/sætninger er “nemmere” at komme til at rangere på i Googles søgemaskine, fordi konkurrencen ikke er så hård på long tail ord, som den er på enkelte ord.

No-follow & do-follow tags

Når man laver et link, kan man tilføje forskellige tags. Et link, der har no-follow tag i URLen, fortæller Google, at dette link ikke skal tillægges samme værdi. Et link uden no-follow tag i URLen vil give et do-follow tag. Der er mange diskussioner i branchen om, hvorvidt no-follow tags giver værdi eller ej. I min optik skal man passe på med at konkludere for meget, da Google altid har magten i sidste ende, så tænk på brugeren, før du tænker på Google.

PPC

PPC er en forkortelse af Pay Per Click – altså betalt annoncering. Det behøver ikke være Google Adwords annoncering, men det kan være alle former for betalt annoncering, hvor man betaler pr. klik.

CPC

CPC er en anden form for betalt annoncering og står for “Cost per click” – oversat: Hvad koster annoncen pr. klik, vi får? Oftest, når man igangsætter sin PPC kampagne (betaling annoncering), har man efter noget tid en CPC, så man kan vurdere, om det er det værd at betale pr. klik ved at sammenholde med de data, man får fra Google Analytics og sit CRM system.

CPM

Ved CPM betaler man ikke pr. klik, men pr. 1.000 visninger. Det er oftest brugt til branding-kampagner, da man gerne vil nå ud til så mange som muligt. En anden forkortelse i samme gren er CPI – Cost Pr. Impression – altså hvad prisen er for den enkelte eksponering.

ROI

ROI er en forkortelse af “Return on Investment” – oversat: “hvad får ud ud af din investering?” Begrebet anvendes ofte  inden for marketing feltet, da man naturligvis gerne vil vide, hvad man får igen, når man bruger x antal kroner. Det er forskelligt, hvad man tager med i en ROI udregning. Det kan være omsætning minus marketingomkostninger, men det kan også være alt såsom lønninger mv. Når man inkluderer alt, skal man dog være opmærksom på, hvilke beløb der skal trækkes fra og lægges til, så man er på samme linje.

ROAS

ROAS står for Return on Advertising Spend og er en måling af, hvor meget indtjening der genereres i forhold til det beløb, der bruges på annoncering. ROAS er en vigtig nøgletal i digital markedsføring, da det hjælper med at evaluere effektiviteten af annonceringskampagner og identificere, hvor der kan foretages justeringer.

CTR

CTR står for Click-Through Rate og er et mål for, hvor mange brugere, der klikker på en annonce eller et link i forhold til antallet af gange, annoncen eller linket blev vist. CTR er en vigtig måling i digital markedsføring, da den hjælper med at evaluere effektiviteten af en annonce og identificere, hvor der kan foretages justeringer.

KPI

Key Performance Indicator (KPI) er et målbart resultat, der bruges til at evaluere effektiviteten af en bestemt markedsføringsaktivitet eller strategi. Det er et værdifuldt værktøj, der kan hjælpe virksomheder med at identificere, om deres markedsføringsindsats er succesfuld eller ej og identificere områder, hvor der er mulighed for forbedring.

Google Search Console

Google Search Console er en udvidelse til Google Analytics. Det er et lille ekstra værktøj, der kan bidrage til mere viden om din hjemmesides performance i søgeresultaterne. Du kan se, hvilke ord du bliver fundet på og se, hvordan Google ser din hjemmeside og meget mere.

Reputation management

Reputation management giver dig mulighed for at styre dit “rygte”. Hvis en virksomhed har fået meget negativ omtale på nettet, kan man lave en række tiltag for at mindske synligheden af de negative emner i Google. Man kan eksempelvis oprette sociale medier, udgive PR og meget andet, så de negative anmeldelser ryger længere ned i Googles søgeresultater.

API: Application Programming Interface

API står for Application Programming Interface, og det er et sæt af protokoller, værktøjer og rutiner, som gør det muligt for forskellige softwareapplikationer at kommunikere med hinanden og udveksle data. API’er gør det muligt for forskellige systemer at arbejde sammen og integrere, hvilket er afgørende for mange online markedsføringsaktiviteter, såsom integration af betalingsgateway, e-handelsplatforme, sociale medier og analyseværktøjer.

Pixel – en lille trackingkode

En pixel er en lille del af kode, typisk en 1×1 pixelstor grafik, der indlejres på en webside med det formål at spore brugerens adfærd. Pixelen kan være en del af en trackingkode eller en scriptkørsel på siden, og den fungerer ved at sende en lille mængde data til en tredjeparts server, når siden indlæses i brugerens browser.

Programmatic advertising

Programmatic advertising er en form for digital annoncering, der bruger automatiseret teknologi og data til at målrette annoncer til den rigtige målgruppe. Det er en mere effektiv og skalerbar metode til at købe og placere annoncer på digitale platforme, da det automatiserer hele købsprocessen og eliminerer behovet for manuel indblanding.

Geofencing

Geofencing er en teknologi, der bruges til at skabe et virtuelt hegn omkring en bestemt geografisk placering ved hjælp af GPS eller andre lokationsbaserede teknologier. Det kan bruges til at levere målrettet indhold eller annoncer til brugere i området, såsom at sende en besked om et særligt tilbud, når en bruger går forbi en butik eller et event.

Native advertising

Native advertising er en form for annoncering, hvor annoncerne er designet til at ligne det naturlige indhold på en given platform, f.eks. en artikel eller et socialt medieopslag. Native annoncer er normalt mærket som annoncer eller sponsoreret indhold, men de adskiller sig fra traditionelle annoncer ved at være mere integreret og mindre påtrængende.

Gamification

Gamification er en metode, der bruger spilelementer og mekanikker i markedsføring for at engagere og motivere brugere. Det er en kreativ tilgang til markedsføring, der kan bruges til at skabe en mere interaktiv og underholdende oplevelse for brugere og øge chancerne for konverteringer.

Social proof

Social proof er et begreb inden for markedsføring, der beskriver den tendens, som mennesker har til at følge andres adfærd eller beslutninger. Social proof kan bruges til at øge tilliden og engagementet hos potentielle kunder og hjælpe med at overbevise dem om at tage en ønsket handling, f.eks. at købe et produkt eller tilmelde sig en service.

Bounce rate

Bounce rate er en måling af den procentdel af besøgende på en webside, der forlader siden uden at interagere med den. Bounce rate er en vigtig måling i digital markedsføring, da den kan hjælpe med at evaluere, om en webside er relevant for brugere og engagerer dem.

Heatmap

Et Heatmap er et visuel repræsentation af, hvor på en webside brugerne klikker og interagerer mest. Et heatmap kan hjælpe med at evaluere brugerens adfærd på en webside og identificere de områder, der tiltrækker mest opmærksomhed. Bruges ofte i forbindelse med A/B splittesting.

Page rank

Page rank er en algoritme, der bruges af søgemaskiner som Google til at vurdere en websides popularitet og relevans for bestemte søgeord og -fraser. Page rank er en af de vigtigste faktorer i SEO (Search Engine Optimization), da det hjælper med at bestemme, hvor højt en webside skal vises i søgeresultaterne. Dog anses det i flere SEO kredse for at være outdated metric. Systemer såsom Ahrefs mv. bruger det dog stadig til at rangere sider.

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »