Lynkursus: Start din egen webshop på en weekend

Velkommen tilbage!

Jeg tænkte, at det er ved at være tid til endnu et lynkursus!

Flere af jer har spurgt ind til, hvordan man starter en webshop, og hvor hurtigt dette kan gøres – og ja: det er muligt at starte egen webshop 

Derfor vil jeg i dag give dig 6 tips til, hvordan du kan optimere din allerede eksisterende webshop, eller hvordan du kan starte en helt ny en.

Lad os komme i gang med at sælge noget på nettet 🙂

Denne artikel er også god for dig som kunde – så forstår du bedre, hvad der foregår bag skærmen, når du bestiller noget på nettet.

Webshopløsninger

Det første, man som oftest kigger på, når man skal starte sin egen webshop, er hvilken løsning, man skal vælge. Her snakker vi platform.

Der findes et hav af løsninger i dag – og jeg forstår godt, at man nemt kan blive frustreret over, hvad man skal vælge.

Jeg vil starte med at sige: Pas på, du ikke vælger en løsning, hvor du binder dig til et dyrt abonnement – det er nemt at blive snydt i denne branche – desværre!

I dag vil jeg give dig mine 3 valgmuligheder og kort forklare dig, hvorfor du skal vælge én af dem.

Jeg får ikke penge eller goodwill for at nævne disse – så det er baseret på mine egne erfaringer!

Fælles for dem alle er, at de bygger på åbne platforme, så du selv har mulighed for at finde designs, og ikke skal have en programmør til at lave alt fra bunden til dig.

Shopify

Shopify (ikke at forveksle med Spotify) må og skal nævnes.

Der i dag over 100.000 webshops, der drives på Shopify platformen. Shopify er et “plug and play system”, der giver dig muligheden for at skræddersy en webshop, som passer til dine behov.

Jeg har selv arbejdet med det i forlængelse af, at jeg hjalp Etaldesign.com med at optimere deres website, og det er et fedt system at arbejde i.

Et lille screenshot fra en Shopify løsning
Administratorpanelet

Shopify til Webshop

Pris

De kører med forskellige prismodeller – så det er en form for abonnement, men den billigste udgave koster omkring 150,- om måneden, så det burde man, som webshop ejer, have råd til.

Magento

Magento er den mest avancerede løsning af de 3, jeg har valgt i dag. Magento er den løsning, du skal vælge, hvis du driver en stor e-commerce løsning – Zalando startede på denne platform, før de byggede videre over i deres eget system.

Pris

Prisen er lidt anderledes, da man betaler meget mere for modulerne, hvis man skal have de avancerede af slagsen.

Ofte skal du også finde en programmør, ellers kommer du hurtigt til kort, hvilket selvfølgelig også øger prisen på at drive webshoppen.

Magento er i dag ejet af Ebay og er en stor spiller indenfor e-commerce. Det er dog også en tung platform at arbejde i – den kan noget mere end shopify, men stiller også større krav til ejeren; nemlig dig. Det er ikke på samme måde plug-n-play.

WordPress

Den sidste løsning, jeg vil vælge, kender du måske, hvis du har startet din egen blog – det er nemlig WordPress.

WordPress har en udvidelse, der hedder Woocommerce, som er deres form for webshop – blot integreret i deres blogsystem. Det fungerer ligesom Shopify. Hvis du er vant til at arbejde med WordPress, vil jeg klart anbefale dig, at du kører videre på denne platform og blot vælger Woocommerce som integregeret løsning – fordi mange af opsætningerne går igen i shopdelen.

Mit råd til dig

Der findes mange fordele ved alle de løsninger, jeg har nævnt herover – jeg vil sige det sådan:

Vælg én løsning, og commit dig 100% i de første år – det tager for lang tid at skifte platform – så simpelt er det.

Du får ikke flere salg af at skifte platform, men ved at markedsføre dit produkt korrekt.

Skal du overhovedet bruge en Webshop?

Brand building

Der er mange grunde til at fokusere på dit brand fremfor at fokusere på at bygge en webshop.

Tidligere byggede man en webshop, og derefter opbyggende man et brand – i dag er markedet for webshops hårdt presset, og Google Adwords er blevet hammer dyrt grundet øget konkurrence.

Det kan være, at du skal starte med at fokusere på dit brand og vælge andre salgskanaler såsom online distributører til at sælge dine produkter.

Jeg tror ikke, at vi om 5-10 år handler på samme måned, som vi gør i dag – heller ikke på nettet. De store vinder mere og mere plads, og der er ikke plads til alle de små webshops, fordi vi, som forbrugere, forventer et helt anderledes serviceniveau end tidligere.

Så tænk dig om: Skal jeg fokusere på at opbygge mit brand fremfor at bruge en masse tid på at bygge en webshop?

Amazon

Netop det med at have sin egen webshop kan blive en udfordring i takt med, at Amazon kommer buldrende.

Amazon har længe været en kæmpe spiller på markedet – faktisk den største på det amerikanske marked – men de er også ved at vinde frem i Europa bla. via etablering af varelagre, der gør dag til dag levering muligt.

Derfor kan et andet spørgsmål lyde: Skal jeg fokusere på branding og så bruge Amazon som en markedsplads, hvorpå jeg kan sælge mine produkter?

Vær kritisk overfor dig selv

Jeg ser mange, der gerne vil starte en webshop indenfor store industrier – det kan være inden for tekstilbranchen, biludstyr, babytilbehør. Jeg tror ikke på, at det kan lade sig gøre, medmindre du starter dit eget brand, eller har en meget rig onkel. (Bill Gates rig agtig).

Tænk over, hvem dine konkurrenter er – hvad kan du tilbyde, som de ikke har?

Alle undersøgelser viser, at folk ønsker hurtig levering, lave pris og et stort sortiment.

Du skal kunne slå dem på de mest basale parametre, ellers bliver det en alt for dyr kamp.

Research

Hvor dyrt bliver det for dig?

Gå i dybden med sortiment. Sammenlign priser på top 50 produkter i dit markedet med konkurrenternes – kan du være med på pris?

Hvor svært er det at kopire?

Det handler om at plante flaget. Det lærte Esben Gadsbøll fra Whiteaway mig.

Det har virkelig sat sig fast i mit hoved – hvis du har noget, der er relativt let at kopiere, såsom en ny måde at sælge på online, (selvom det er svært i dag)  så er det med at skalere EKSTREMT hurtigt.

Start allerede nu: Undersøg, hvordan du kan skalere hurtigt – skal du bruge flere penge? Flere mennesker? Større lager? Det er svært at skalere, når man hele tiden er bagefter på disse ressourcer.

Du har ikke kun danske konkurrenter.

Mange er af den opfattelse, at de kun har danske konkurrenter, hvis de starter en dansk webshop.

Dead wrong – du har hele verdenen som potentielt marked – det gør dine muligheder uendelige, men du skal derfor også tage de udenlandske spillere med i din konkurrentanalyse.

Omvendt rundt gør det også, at du ikke skal tænke på at sælge på det danske marked. Tværtimod – du skal sku sælge i hele verden, min ven 🙂

Stik en Ipad til en 5 årig i dag, og se din verden forandre sig. En 5 årig er bedre til at navigere rundt på nettet, fordi de vokser op i en digitaliseret verden – tror du helt ærligt, at de handler på samme måde om 10-15 år? De vil have det i apps, og det skal være hurtigere og nemmere end i dag – forudse og du kan vinde!.

Basisopsætning

Betalingsmuligheder

Nej, du kan ikke starte en webshop uden at tage imod betalingskort og tage imod penge med brevdue.

Undersøg, hvilke betalingsmuligheder dine konkurrenter tilbyder, men også hvilke betalingsmuligheder, der tilbydes af de største spillere på markedet.

I dag er det nemmere at få lov til at tage imod mange former for betaling, end det har været tidligere – så du skal også tilbyde en bred vifte.

Man kan ikke være af den opfattelse, at der er en betalingsmulighed, man ikke vil modtage, fordi det er besværligt. Man må følge markedet – så udbyd hellere for mange muligheder end for få.Undersøg specielt, hvad der virker på de forskellige markeder.

Fragt muligheder

Koster fragten hos dig dobbelt så meget som hos konkurrenterne?

Undersøg, hvilke fragtmuligheder, dine konkurrenter tilbyder og de muligheder, som de største i markedet tilbyder. De er med at til at sætte standarden i markedet, så hvis du ikke kan matche disse muligheder, vil folk blive skuffet.

Produktbeskrivelse & billeder

Nej, du må ikke kopiere produkttekster og billeder fra andre sider.

Det skal du heller ikke – desto mere passioneret du er omkring dine produkter, desto mere skinner det igennem – ERGO: du sælger mere!

Der, hvor du virkelig kan skille dig, er ved at give folk en oplevelse – lad dem nyde at være en del af dit univers.

Varelager og ordrehåndtering

Amazon og Zalando er i min optik ikke webshops – det er logistik-forretninger. Uden deres logistiske setups ville de aldrig have fået den forretning, som de har i dag. De har formået at skabe et solidt setup, der kan håndtere millioner af ordrer.

Du skal næppe have samme setup, men har du tænkt din logistik igennem?

Det er nemt at være logistikhaj,når du sender 10 pakker om dagen. Men hvad med den dag, du kommer til 100 og til 1000 pakker om dagen? Jeg har høje forventninger til dig – hav det til dig selv, og skalér derefter.

Logistikken handler meget mere om excelark og smarte løsninger, end det handler om eksterne leverandører (fragtfirmaerne). (Tak til Jesper Hvejsel for at lære mig dette).

Det handler om, at du sætter dig ind i, hvad det reelt set koster dig at sende en pakke.

Mange tror, at at når man sælger et produkt med 30 kr. i avance, så har man tjent 30 kr., men sådan fungerer det desværre IKKE, og det er slet ikke skalerbart.

Eksempel:

  • Dit produkt koster 100 kroner.
  • Det koster for dig 29 kroner at sende pakken.
  • Det koster dig 9 kroner at pakke pakken (timeløn) – dette inkluderer at plukke varen fra hylden.
  • Det koster dig 3 kroner i pap og tape.
  • Din margin er på 50 kroner, og du kører med gratis fragt.
  • Det kostede 20 kroner at få kunden ind gennem Google Adwords

Hvor meget tjener du så?

Udregn en masse af disse sceanarier, og forsøg at opstille det sådan, at det er ligegyldigt, om det er 2 pakker eller tusinde pakker.

Husk vi endda kun er i gang med det basale – Hvad med kundeservice og returvarer – har du tænkt dette igennem?

Det er klart, at du kan få bedre aftaler, når du har tusindvis af pakker, men hvordan kan du få det til løbe rundt, før du når dertil?

Du har reelt set ingenting, når du har startet en webshop – det har du først, når folk kender den.

Tá en kop kaffe – så napper vi næste afsnit i stiv arm!

Markedsføring

Skal webshoppen understøtte en fysisk forretning?

Der er mange gode grunde til at have både en fysisk forretning og en webshop, hvis man altså kan finde ud af det – vel at mærke.

En fysisk butik forbinder jeg med en oplevelse. Den traditionelle tøjbutik, hvor der står en ekspedient, der egentlig ikke gider være der, er uddøende – det er kun et spørgsmål om tid.

Oplevelser i vejen frem – i min optik – specielt med alt det, der sker, i virtual reality spacet i øjeblikket.

Det er ikke længe siden, jeg selv var forbi Nespresso for at hente kaffe – man kan have en holdning til prisen på kapslerne, men den service, man får, når man kommer ind i butikken, tror jeg, at alle finder ganske udmærket (læs: meget god!).

Mit råd er til dig med fysisk butik.

Skab en oplevelse for dælen! Mød dine kunder i øjenhøjde – hvad trigger dem? Er det kaffe eller specielle events? Dufte i butikken? Indretning? Rom på en fredag? Du ved det bedre end mig – men du kan ikke blot stå og spørge: “Hvad skulle det være?”

Online markedsføring

Men hov handler denne blog ikke mest om online markedsføring?

Jo – og selvfølgelig skal du markedsføre din webshop – ellers kommer der aldrig kunder i butikken.

Der er dog ingen grund til at gå i dybden dem alle disse områder i dette indlæg – for så kunne jeg blive ved i en uendelighed, og du skulle nødig falde i søvn! Hvis du er fast læser af min blog, har du allerede en god og dyb viden, ellers vil jeg anbefale dig at læse nedenstående indlæg, så du kan blive ENDNU klogere!

En webshop er ingenting værd uden skarp markedsføring – du får ingen kunder, hvis du ikke gør noget ved det. Et post på Instagram og Facebook i ny og næ er ikke nok – du skal udover rampen!

Data data data

Der er dog en online disciplin, jeg gerne vil fremhæve: Webanalyse eller big data, om du vil.

Det vigtigste er at have styr på dine data fra start.

Jeg vil anbefale, at du opsætter Google Analytics og sætter dig ind i det.

Der findes ganske gode guides, som Google selv har lavet til både Google Analytics og Google Adwords.

Konklusion

Jeg håber, at du fik noget ud af dette indlæg omkring, hvordan du kan starte din egen webshop på en weekend.

For at opsummere:

  • Start med en simpel platform og hold dig til den
  • Research markedet – kan du være med?
  • Hav styr på det helt basale i at drive forretningen
  • Hav styr på logistikdelen
  • Få gang i markedsføringen

Driver du din egen webshop i dag, og kan du nikke genkendende til nogle af de ting, jeg skriver i indlægget?

Kom meget gerne med egne erfaringer, så vi sammen kan gøre hinanden skarpere på e-handel.

 

Kommentarer

  1. Hej Micky
    Ved du om der findes en informationsgrafik/tegning/illustration der forklarer hvordan alt med en webshop fungerer. Jeg er nødt til at have det visualiseret, ellers forstår jeg det ikke. Også det med domæne og hosting mm. Har ledt og ledt på nettet for at finde noget… Bh Gitte

  2. Hej Micky,
    Hvis man gerne vil opstarte billigt med sin webshop (og har brugervenlighed og dansk support højt på prioriteringslisten), findes der også danske software alternativer til de store giganter Shopify, Magento og WordPress. Vi har i Shopstart udviklet en webshop platform i samarbejde med de danske webshopejere. Vi er en ekstra startup-venlig løsning til dem der gerne vil prøve kræfter med egen webshop og helst gerne vil drive den selv 🙂 https://www.shopstart.dk/
    Mvh Catharina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »