Amazon Topcover

Lynkursus: Kom i gang med Amazon på 12 minutter

Amazon toget kommer buldrende – det er oftest overskrifterne i danske medier.

Det er også rigtigt, men hvorfor ikke udnytte den store platform i stedet for at frygte den?

Derfor skal din virksomhed på Amazon

Jeg har gennem det sidste halve år givet mig i kast med at lære deres platform at kende.

Blandt andet hvilke fordele og ulemper den har at tilbyde.

Denne viden vil jeg nu forære dig helt gratis – du får derudover også tips til hvordan du bruger deres annonceplatform – Amazon AMS services – nemt og simpelt.

Jeg tager i artiklen udgangspunkt i det europæiske marked, men strukturen er faktisk den samme for Amazon US og Amazon Japan!

Lad os komme i gang!

Produktoprettelse

Skal du sælge dine egne produkter på Amazon så er der et par forskellige ting du skal tage stilling til.

Først og fremmest – er dit produkt overhovedet egnet til Amazon?

Det kommer vi tilbage til.
Du skal nemlig først oprettes som forhandler.

Når man ønsker at sælge via Amazon kan man overordnet vælge 2 muligheder – hvert fald for os dødelige, der kan være andre muligheder for de helt store spillere.

Disse 2 muligheder kaldes:

 • Seller Central
 • Vendor

Seller Central

Når du opretter dig på seller central får du mulighed for enten at oprette dit eget produkt eller ligge dig ind på et eksisterende produkt (Det betyder at du bliver forhandler af det produkt).

Du sælger selv dit produkt og skal selv sende det til kunden – som udgangspunkt. Det vil sige Amazon sender ordrer videre til dig og så står du selv for håndtering.

Du står også selv for kundeservice, returnering og ordrehåndtering.

Seller Central er en god måde hvorpå man kan komme i gang på Amazon hurtigt, da det ikke kræver noget yderligere end et produkt.

Fordelen ved Seller Central er også at du ikke skal have en bruger i hvert land, men kan nøjes med en for hele det europæiske marked – du skal blot oversætte dine produkter i deres login system.

Vendor Central

Vendor Central er invite only – det betyder du skal inviteres til at bruge det af Amazon – du kan dog ansøge om det.

Via Vendor Central får du en lang række muligheder.

Du får bla. adgang til deres annoncesystem AMS services, som vi kommer ind på lidt senere.

Du får også adgang til andre services såsom VINE, A+Content pages samt meget mere. – Ja ja jeg tager disse om lidt, bare rolig 🙂

Den største fordel ved Vendor Central er at du sender dine produkter direkte til Amazon og så står de for resten. Det kan kun lade sig gøre hvis Amazon godkender dine priser under oprettelsen. Amazon kan altså nægte at sælge dine produkter hvis prisen ikke er rentabel for dem.

Når du sælger via Vendor Central modtager du en eller flere ordrer fra Amazon’s varelager hver uge – og sender så dine varer til Amazon, som så sender dem til kunden.

Hav fokus på en god produktoprettelse!

 • Gode billeder: Upload gerne flere billeder. Hvis der følger ekstraudstyr med, så upload gerne billeder hvor man kan se hvad der følger med af disse. Husk høj kvalitet!
 • God brødtekst: Forklar hvad produktet kan – hvorfor skal folk købe det? Udnyt hvis der ligger produkter der minder om dit på Amazon og se hvilke spørgsmål og svar de har givet – kan du svare på spørgsmålene før du får dem? Hvilke negative anmeldelser får lignende produkter?
 • Call-to-action punkter: Små vindende punktforms CTAér under hvert produkt er med til at skabe hurtigt overblik – hvad kan dit produkt? Helt grundlæggende. Måske det er miljøvenligt?

Kvaliteten af din produktoprettelse har stor effekt på hvordan Amazon rangerer dit produkt og bedre rankings (du kommer højere op i deres søgemaskine) betyder mere salg – og mere salg betyder bedre rankings.

Amazon SEO & rankings

Det giver som sagt mening at rangere højest på Amazon – ligesom det gør på Google. Logisk nok – så er der flere der ser dit produkt!

Derfor er der også nogle ting du kan gøre for at forbedre dine egne rankings.

Amazon’s A9 algoritme er Amazon’s ranking algoritme og eftersigende skulle den ligge stor vægt på konverteringsrate, relevans for kunden og kundetilfredshed. Det betyder at du modsat på Google har stor mulighed for at påvirke rankingen ved at lave et knivskarpt produkt.

Sådan vurderer Amazon din listing

Ligesom når man arbejder med SEO optimering, så bruger Amazon rigtig mange faktorer i deres algoritme – og det er ikke alle der er lige lette at gennemskue eller offentliggjorte for den sags skyld.

Der er dog nogle ting man selv kan arbejde på – jeg tager de vigtigste herunder – du kan dog selv finde mere materiale længere nede i artiklen og gå i dybden med dem.

Søgeord – Amazon SEO

Amazon har gjort det helt klart fra starten at de ikke ønsker keyword optimering og spam som Google døjede med i mange år. Derfor har de også en søgemaskine der ikke agerer på samme måde ud fra søgeord.

Du behøver eksempelvis ikke at skrive produktets navn på 5 forskellige måder da Amazon’s søgemaskine er sådan indrettet at de ikke rangerer udelukkende på keywords, men ud fra et større perspektiv.

Søgeord fylder en meget lille del – det handler om at folk køber det produkt de viser og ikke at de viser det rigtige produkt som er fyldt med forskellige søgeord.

Den helt store forskel på Google og Amazon er at: Google er her for at sælge annoncer baseret på søgninger. Amazon er til for at sælge produkter og derfor optimerer de udfra disse parametre. Det gælder derfor ikke kun om at ligge i toppen af Amazon – de kan altså også se om folk overhovedet kan lide dit produkt. Og da de tjener penge på at sælge dit produkt så vil produkterne blive rangeret derefter.

Pris

Er din pris dyrere end konkurrenternes? Amazon antager at hvis dit produkt er dyrere end konkurrenternes vil konverteringsraten være lavere på dit produkt, så du vil allerede fra start ligge længere nede på listen. Hvis det er samme produkt selvfølgelig.

Tid på siden

Har du sørget for at udfylde alle informationer omkring dit produkt?

Hvis du ikke har gjort det er der stor sandsynlighed for at folk vil ryge væk fra din produktside igen.  Det kunne være dårlige billeder.

Amazon bruger i meget høj grad “tid på siden” – så derfor er det vigtigt at du sørger for at gøre alt hvad du kan for at levere den bedst mulige produkttekst, information og passion omkring dit produkt – og det gælder på alle parametre.

Amazon A+ Content Pages

Når du har en Vendor profil kan du uddybe dine produktsider med det der hedder A+ pages – som kort fortalt er en form for udvidet produkttekster med grafisk opsætning.

Det gør at du kan fortælle mere om dit produkt, inkludere flere funktioner og se mere professionel ud.

Her ses Gillette’s A´side for en af deres trimmere
Den ligger altså under den normale produkttekst på Amazon

Det koster dog – afhængig af hvilken model du vælger. Mindstepris er omkring 4.000,- hvis du selv vil designe det.

Du kan også sende dit materiale til Amazon og få dem til at lave det – det koster omkring 15.000,- som startpakke.

Amazon AMS

Amazon AMS, er Amazon’s svar på Google Adwords.

Du kan med andre ord markedsføre dine produkter via deres interne annonceplatform.

Det fungerer som sagt meget hen ad Adwords – blot i en skrabet version. Det minder mig faktisk lidt om Adwords da startede med online markedsføring for 7-8 år siden.

Det er dog stadig et ganske habilt annoncesystem.

Vælg placering og targeting muligheder

Lad os tage et hurtigt blik på hvordan man opretter en annonce!

Step 1: Vælg placering og type af annonce

Du kan vælge mellem forskellige muligheder for placering når du gerne vil markedsføre dit produkt.

Som udgangspunkt handler det om at teste af hvilken placering der virker bedst for dig.

Step 2: Vælg hvilket produkt du vil markedsføre

Når du har valgt placering skal du vælge hvilket produkt du vil markedsføre – du behøver ikke selv at have oprettet produktet – du kan markedsfører hvilket som helst produkt på Amazon som du leverer til igennem din Vendor profil.

Step 3: Vælg søgeord og målgrupper.

Her kan du vælge mellem søgeord, interesser og andre produkter.

Lad os kigge lidt nærmere på disse segmenteringsmuligheder.

Søgeord

Hvis du vælger at markedsføre dit produkt på hvad folk søger efter, så kan du lave en Amazon Search Suggest – det vil sige du begynder at søge på Amazon og ser hvilke ord deres algoritme foreslår – derefter kan du målrette dine annoncer mod disse søgeord.

Amazon Search Suggest

 

Du kan ligeledes benytte dig af Google’s Keyword Planner – det som folk søger efter på Google, kunne meget vel være det samme på Amazon.

Så som altid med big data & webanalyse: Test, test og test.

Interesser

En anden mulighed for segmentering, er at vælge interesser.

Det vil sige du markedsfører dit produkt mod kategorier på Amazon.

Et eksempel kunne være at vælge alle dem der leder i kategorien “hudpleje for mænd” – så kan du markedsfører dig mod den kategori eller underkategorier, hvis du har et produkt der matcher.

Det er en mere bred målgruppe end eksakte søgeord, men værd at teste af hvis du mener dit produkt kan slå konkurrenternes, her vil det ofte være pris og design man ligger vægt på – og selvfølgelig anmeldelser.

Andre produkter

Den sidste mulighed er at markedsfører dig når potentielle købere leder efter produkter der minder om dit produkt.

Eksempelvis hvis du sælger barberskum, så kunne du ligge dig ind på Gillette’s barberskum – man skal dog huske på at folk tit har brandpræferencer, så derfor kan det blive dyre kampagner.

Igen er det en test værd, specielt hvis du har eget brand da du så vil have en margin der tillader at teste det af – hvis man rammer rigtigt er det job win!

Tracking

Det handler som du kan læse – rigtigt meget om at teste hvad der virker.

Du bliver nødt til at sætte et budget af til en masse tests!

Der er dog stadig så få annoncerører på Amazon i forhold til Google, at det er stadig langt billigere.

Her ses et screenshot af min AMS konto hvor jeg får data på hvor meget jeg har brugt (spend), hvor meget jeg har solgt for (Total sales) og hvad min markedsføringsprocent så har har været (Acos). 

Som du kan se er det ikke alle mine kampagner der giver overskud – tjek Acos% kolonnen.

Dem der gør har dog en fornuftig ROI (Så længe jeg ligger på 10% i Acos – altså 10% af omsætningen så giver det mening lige præcis for disse produkter).

Lig mærke til det er i engelsk pund vi regner i deres annonce system.

Dette varierer selvfølgelig fra produkt til produkt – igen: Det er ikke alle produkter der giver mening at annoncere for – men jeg mener bestemt det er en test værd.

Sådan ser min annonce ud for Razorpit
Markeret med rødt er mine annoncer – som du kan se “ejer” vi søgningen ret meget.

Reviews

Reviews – på dansk: anmeldelser – betyder alt for Amazon og dermed også for dit produkt. Den eneste måde rigtigt at differentiere sig på ved produkt søgninger er anmeldelser.

Her kan du se hvor anmeldelser på produktet baKblade – rimelig troværdigt ikke?

Hvis folk søger efter “produktkategori” så som “skincare for men” – så vil brugeren tage det produkt der har 5 stjerner og en stor portion anmeldelser.

Der er lavet flere undersøgelser på hvordan anmeldelser fungerer på Amazon – og det viser sig at hvis man har over 500 positive anmeldelser (5 stjerner i gennemsnit) vil man mærke et mere stabilt salg.

Du kan opfordre folk til at anmelde dit produkt på sociale medier eksempelvis – det kan give en del – det kommer dog ofte an på produktet – det er det fede ved Amazon, man kan ikke snyde med et elendigt produkt.

Amazon Vine

Netop når det kommer til anmeldelser har Amazon udviklet sit eget værktøj der hedder Amazon Vine.

Amazon Vine fungerer på den måde at du giver dine produkter gratis ud til an række godkendte anmeldere som så objektivt anmelder dit produkt.

Det koster 5.000,- i følge vores login at bruge dette system – vi er i gang med at sætte en test op.

Dette fungerer i øvrigt kun når du har en Vendor profil.

Skal jeg være på Amazon?

Fordele

 • Den store fordel er at du kan være kørende i en lang række markeder på ingen tid – har du et fedt produkt (tjek om dit produkt er godt længere nede), så kan du sagtens få salg fra dag 1 – i hele verden.
 • Du slipper for alt der hedder webshop administration – Amazon kører det for dig, du skal blot fokusere på brandingen af dit produkt.

Ulemper

 • Du kommer hurtigt i en priskrig. Da dit produkt bliver listet ved siden af hundredvis af ligende produkter kan dit produkt hurtigt blive dumpet i pris hvis du vil sælge noget, så overvej om jeres prisstrategi tillader dette.
 • Du kan hurtigt komme i modvind hvis du ikke har 100% styr på produktet. Som omtalt tidligere fylder reviews (anmeldelser) meget for Amazon – hvis du skuffer folk i produkttesting fasen vil du hurtigt få 1-2 stjerner og så er dit produkt svært at få tilbage på Amazon.
 • Du giver kopister muligheden for at lave deres version af dit produkt. Der er ingen tvivl om der sidder mange Kina folk på Amazon – hvis dit produkt peaker og det er nemt at kopiere går det langt hurtigere før det ender i en kopiversion på Amazon – eller at Amazon vælger at lave deres eget private label produkt og dumpe prisen.

Passer mit produkt på Amazon?

Der er stor forskel på hvilke produkter der passer på Amazon.

Brand

Driver du dit eget brand – det kunne være hudplejeprodukter som Dennis Knudsen – så ved du, at du er alene omkring produktet – du kan styre prisen på tværs af alle kanaler.

Det fungerer rigtigt godt i sammenspil med Amazon da du kan ligge kærlighed i at bygge brandet på sociale medier så efterspørgslen stiger via netop Google og Amazon – og der er kun et sted de kan få det – hos dig og Amazon.

Det gør også at du slipper for hele retail leddet – og igen: Dit brand bliver eksponeret for hele verdenen.

Volumebaseret

Har du en volume forretning – det kunne være salg af flere tusinde varer – som klassiske webshops, så kan Amazon sagtens være en løsning, det kræver blot meget mere micro management da du hele tiden skal vurdere om din margin er til det.

Ligeledes kan det være svært at have ressourcerne til at bygge fede A+ sider og kører annoncering for tusindvis af produkter – specielt fordi deres annoncesystem ikke er så udviklet endnu at du får de muligheder som eksempelvis Adwords tilbyder til store konti.

Konklusion

Amazon er helt sikkert en stor del af fremtiden – vi ved fra det amerikanske og tyske marked at allerede nu er der flere der søger efter produkter på Amazon end på Google – spørgsmålet er hvilket format vi kommer til at være med på det.

Er du på Amazon med dit produkt og hvilke erfaringer har du med det?

This Post Has 4 Comments
 1. God gennemgang. Tak.

  Jeg driver ikke salg på Amazon, men kan se hvordan de rykker på sig. De har lige været en tand for hurtigt ude med markedsføringen af Amazon Prime, da der stadig er en del af deres services der ikke er gearet til danskerne, endnu.

  Jeg kan nemt se for mig at Amazon overtager flere og flere produktsøgninger, og det er seriøst noget der kan ramme Google meget mere end Facebook`s fremgang har gjort.

  Amazon`s UI er super lækkert, og stort set fejlfrit, og giver derfor også de høje konverteringer.

  Jeg ser Amazon blive endnu større, men i DK tager det mindst et par år endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *