Webshop Top

Lynkursus: Start din egen webshop på en weekend

Velkommen tilbage!

Jeg følte det var ved at være tid til endnu en start-guide.

Flere af jer har spurgt indtil det med at starte en webshop – og ja det er muligt at starte en shop på en weekend! 

Derfor vil jeg i dag give dig 6 tips til at optimere din allerede eksisterende webshop eller hvordan du skal starte en ny.

Lad os komme i gang med at sælge noget på nettet 🙂

Denne artikel er også god for dig som kunde – så forstår du bedre hvad der foregår bag maskinen når du bestiller noget på nettet.

Webshopløsninger

Det første man altid kigger på når man gerne vil starte sin egen webshop er hvilken løsning man skal vælge. Her snakker vi platform.

Der findes et hav af løsninger i dag – og jeg forstår godt at man nemt kan blive frustreret over hvad man skal vælge.

Jeg vil starte med at sige: Pas på du ikke vælger en løsning hvor du binder dig i et dyrt abonnement – det er nemt at blive snydt i denne branche.

I dag vil jeg give dig mine 3 valgmuligheder og kort om hvorfor du skal vælge én af dem.

Jeg får ikke penge eller goodwill for at nævne disse – så det er baseret på mine egne erfaringer.

Fælles for dem alle er at de bygger på åbne platforme så du selv har mulighed for at finde designs og ikke skal have en programmør til at lave alt fra bunden til dig.

Shopify

Shopify (ikke at forveksle med Spotify) må og skal nævnes.

Der i dag over 100.000 webshops der drives på deres platform. Shopify er et plug and play system der giver dig muligheden for at skræddersy dit webshop som passer til dine behov.

Jeg har selv arbejdet med det i forlængelse af at jeg hjalp Etaldesign.com med at optimere deres website og det er et ganske fedt system at arbejde i.

Et lille screenshot fra en Shopify løsning
Administratorpanelet

Pris

De kører med forskellige prismodeller – så det er en form for abonnement, men den billigste udgave koster omkring 150,- om måneden så det burde man som webshop ejer have råd til.

Magento

Magento er den mest avancerede løsning af de 3 jeg har valgt i dag. Magento er den løsning du skal vælge hvis du kører en stor e-commerce løsning – Zalando startede på denne platform før de byggede videre over i deres eget system.

Pris

Prisen er lidt anderledes da man betaler meget mere for modulerne hvis man skal have de avancerede af slagsen.

Ofte skal du også finde en programmør ellers kommer du hurtigt til kort hvilket selvfølgelig også øger prisen på at drive webshoppen.

Magento er i dag ejet af Ebay og er en stor spiller indenfor e-commerce, det er dog også også en tung platform at arbejde i – den kan noget mere end shopify, men stiller også større krav til ejeren – dig. Det er ikke på samme måde plug-n-play.

WordPress

Den sidste løsning jeg vil vælge kender du måske hvis du har startet din egen blog – det er nemlig WordPress.

WordPress har en udvidelse der hedder Woocommerce som er deres form for webshop – blot integreret i deres blogsystem. Det fungerer lidt hen ad Shopify. Hvis du er vant til at arbejde med WordPress til en blog eller website og blot nu skal over i en webshop løsning så ville jeg klart vælge Woocommerce – fordi mange af opsætningerne går igen i shopdelen.

Mit råd til dig

Der findes mange grunde til at vælge den ene frem for den anden – jeg vil sige det sådan:

Vælg 1 og commit dig 100% i de første år – det tager for lang tid at skifte platform – så simpelt er det.

Du får ikke flere salg af at skifte platform, men ved at markedsfører dit produkt.

Skal du overhovedet bruge en Webshop?

Brand building

Der er mange grunde til at fokusere på dit brand fremfor at bygge en webshop.

Tidligere byggede man en webshop og efter et brand – i dag er markedet for webshop hårdt presset og Google Adwords er blevet hammer dyrt grundet øget konkurrence.

Det kan være du skal starte med at fokusere på dit brand og vælge andre salgskanaler såsom online distributører til at sælge dine produkter.

Jeg tror ikke vi om 5-10 år handler på samme måned som vi gør i dag – heller ikke på nettet. De store vinder mere og mere plads og der er ikke plads til alle de små webshops fordi vi som forbrugere forventer et helt anderledes serviceniveau end tidligere.

Så tænk dig om: Er tiden til at bygge brand i stedet for at starte en butik på nettet?

Amazon

Netop det med at have egen webshop kan blive en udfordring i takt med at Amazon kommer buldrende.

Amazon har længe været en kæmpe spiller – faktisk den største på det amerikanske marked, men de er nu også ved at opruste i Europa bla. via etablering af varelagre der gør dag til dag levering muligt.

Derfor: Skal du fokusere på din branding og så bruge Amazon som markedsplads til at sælge dine produkter?

Vær kritisk overfor dig selv

Jeg ser mange der gerne vil starte en webshop indenfor store industrier, det kunne være tøj, sko, biludstyr, babytilbehør – jeg tror ikke på det, medmindre du starter dit eget brand eller har en meget rig onkel. (Bill Gates rig agtig).

Tænk over hvem dine konkurrenter er – hvad kan du tilbyde som de ikke har?

Alle undersøgelser viser at folk ønsker hurtig levering, lave pris og stort sortiment.

Du skal kunne slå dem på de mest basale parametre ellers bliver en alt for dyr kamp.

Research

Hvor dyrt bliver det for dig?

Gå i dybden med sortiment. Sammenlign priser på top 50 produkter i dit markedet med konkurrenternes – kan du være med på pris?

Hvor svært er det at kopirer?

Det handler om at plante flaget. Det lærte Esben Gadsbøll fra Whiteaway mig.

Det har virkelig sat sig fast i mit hoved – hvis du har noget der er relativt let at kopiere såsom en ny måde at sælge på online (selvom det er svært i dag) – så er det med at skalere EKSTREMT hurtigt.

Start allerede nu: Undersøg hvordan du kan skalere hurtigt – skal du bruge flere penge? Flere mennesker? Større lager? Det er svært at skalere når man hele tiden er bagefter på disse ressourcer.

Du har ikke kun danske konkurrenter.

Mange er af den opfattelse de kun har danske konkurrenter hvis de starter en dansk webshop.

Dead wrong – du har hele verdenen som potentielt marked – det gør dine muligheder større, men du skal derfor også tage de udenlandske spillere med i din konkurrentanalyse.

Omvendt rundt gør det også at du ikke skal tænke du kun skal sælge på det danske marked. Tværtimod -du skal sku sælge i hele verden min ven 🙂

Stik en Ipad til en 5 årig i dag og se din verden forandre sig. En 5 årig er bedre til at navigere rundt på nettet fordi de vokser op med det – tror du helt ærligt de handler på samme måde om 10-15 år? De vil have det i apps, hurtigere og nemmere end i dag, forudse og du kan vinde!.

Basisopsætning

Betalingsmuligheder

Nej du kan ikke starte en webshop uden at tage imod betalingskort og tage imod penge med brevdue.

Undersøg hvilke betalingsmuligheder dine konkurrenter tilbyder, men også hvilke betalingsmuligheder der tilbydes af de største spillere på markedet.

Det i dag er det nemmere at få lov at tage i mod mange betalinger end det har været tidligere – så du skal også tilbyde en bred vifte.

Man kan ikke være af den opfattelse at der er en betalingsmulighed man ikke vil modtage fordi det er besværligt. Man må følge markedet, så udbyd hellere for mange end for lidt. Undersøg specielt hvad der virker for de forskellige markeder.

Fragt muligheder

Koster fragten hos dig dobbelt så meget som hos konkurrenterne?

Undersøg fragt mulighederne som dine konkurrenter tilbyder og som de største i markedet tilbyder. De er med at til at sætte standarden i markedet så hvis du ikke har det så vil folk blive skuffet.

Produktbeskrivelse & billeder

Nej du må ikke kopierer produkttekster og billeder.

Det skal du heller ikke – desto mere passioneret du er omkring dine produkter desto mere skinner det igennem – desto mere sælger du!

Der hvor du virkelig kan stå ud kontra dine konkurrenter er at give folk en oplevelse – lad dem nyde at være en del af dit univers.

Varelager og ordrehåndtering

Amazon og Zalando er i min optik ikke webshops – det er logistisk forretninger. Uden deres logistisk setup’s ville det aldrig være gode forretninger. De har formået at have solidt setup der kan håndtere millioner af ordrer.

Du skal næppe have samme setup, men har du tænkt din logistik igennem?

Det er nemt at være logistikhaj når du sender 10 pakker om dagen. Men hvad med den dag du kommer til 100 og til 1000 pakker om dagen? Jeg har høje forventninger til dig – hav det til dig selv og skalér derefter.

Logistikken handler meget mere om excel ark og smarte løsninger end det handler om eksterne leverandører (fragtfirmaerne). (Tak til Jesper Hvejsel for at lære mig dette).

Det handler om du sætter dig ind i hvad koster det reel set for mig at sende en pakke?

Mange tror at et produkt solgt med 30 kroners fortjeneste stopper her, men sådan fungerer det ikke og det er slet ikke skalerbart.

Eksempel:

 • Dit produkt koster 100 kroner.
 • Det koster for dig 29 kroner at sende pakken.
 • Det koster dig 9 kroner at pakke pakken (timeløn) – dette inkluderer at plukke varen fra hylden.
 • Det koster dig 3 kroner i pap og tape.
 • Din margin er på 50 kroner og du kører med gratis fragt.
 • Det kostede 20 kroner at få kunden ind gennem Google Adwords

Hvor meget tjener du så?

Udregn en masse af disse sceanerier og forsøg at opstille det sådan at det er ligegyldigt om det er 2 pakker eller tusinde pakker.

Husk vi endda kun er i gang med det basale – Hvad med kundeservice og returvarer har du tænkt disse igennem?

Det er klart du kan få bedre aftaler når du har tusindvis af pakker, men hvordan kan du få det til løbe rundt før du når dertil?

Du har reelt set ingenting når du har startet en webshop – det har du først når folk kender den.

Tá en kop kaffe – så napper vi næste afsnit i stiv arm!

Markedsføring

Skal webshoppen understøtte en fysisk forretning?

Der er mange gode grunde til at have begge hvis man kan finde ud af det.

En fysisk butik forbinder jeg med en oplevelse, den traditionelle tøjbutik hvor der står en ekspedient der egentlig ikke gider være der – er død – det er kun et spørgsmål om tid.

Oplevelser i vejen frem – i min optik, specielt med alt det der sker i virtual reality spacet i øjeblikket.

Det er ikke længe siden jeg selv var forbi Nespresso for at hente kaffe – og man kan have en holdning til prisen på kapslerne, men den følelse man får når man kommer ind i butikken tror jeg alle finder ganske fantastisk.

Mit råd er til dig med fysisk butik.

Skab en oplevelse for dælen! Mød dine kunder i øjenhøjde – hvad trigger dem? Er det kaffe, specielle events? Dufte i butikken? Indretning? Rom på en fredag? Du ved det bedre end mig – men du kan ikke blot stå og spørge: “Hvad skulle det være?”

Online markedsføring

Men hov handler denne blog ikke mest om online markedsføring?

Jo – og selvfølgelig skal du markedsføre din webshop – ellers kommer der aldrig kunder i butikken.

Der er dog ingen grund til at gå i dybden dem med alle områder her – hvis du er fastlæser af min blog har du allerede læst dem.

En webshop er ingenting værd uden skarp markedsføring – du får ingen kunder hvis du ikke gør noget ved det. Et post på Instagram og Facebook i ny og næ er ikke nok – du skal udover rampen!

Data data data

Der er dog en af vores online discipliner jeg gerne vil fremhæve: Webanalyse eller big data om du vil.

Det vigtigste er at have styr på dine data fra start.

Jeg vil anbefale at du opsætter Google Analytics og sætter dig ind i det.

Der findes ganske gode guides som Google selv har lavet til både Google Analytics og Google Adwords.

Konklusion

Jeg håber du fik noget ud af dette indlæg omkring at starte din egen webshop –

For at opsummere:

 • Start med en simpel platform og hold dig til den
 • Research markedet – kan du være med?
 • Hav styr på det helt basale i at drive forretningen
 • Hav styr på logistikdelen
 • Få gang i markedsføringen

Driver du din egen webshop i dag og kan du nikke genkendende til nogle af de ting jeg skriver i indlægget?

Kom meget gerne med egne erfaringer så vi sammen kan gøre hinanden skarpere på e-handel.

 

This Post Has One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *