Personlig udvikling
15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.
Velkommen tilbage!
Overskriften har nok givet anledning til at tro jeg har skiftet karrierevej, men det er ikke tilfældet.
For dem af jer, der har fulgt med i længere tid, ved at jeg går meget op i sundhed og balance i livet, trods arbejdsdage der kan komme over 12 timer om dagen.
Derfor inddrager jeg til tider også eksperter på hver deres felt, som jeg mener kan bidrage til en øget sundhed og ikke mindst bidrage til vores viden omkring hvordan vi kan skabe balance i det moderne liv.
I dag er det en af mine rigtig gode venner, Ivar som har en doktorgrad i Osteopati, Bachelorgrad i Fysioterapi og er INS Behandler.
Ivar er stifter og daglig leder hos Aarhus Osteopati – et sted jeg selv har gået igennem længere tid, desværre.
Jeg har døjet med hovedskade efter MMA træning, udfordringer med knæ og læg som følge af Crossfit, og jeg faldt i snak med Ivar omkring hvordan vores livsstil ofte er roden til vores udfordringer, så noget positivt kom der ud af alle disse skader. Et venskab og gode samtaler.
Den viden som Ivar opsamlet ved at have mange tusinde danskere igennem hænderne har jeg selv forsøgt at implementere i mit eget liv, og derfor fandt jeg det på sin plads i dag at give ordet videre til en mand jeg respekterer ekstremt meget for hans evner og ikke mindst hans iver for at forbedre vores tilværelse. Menneske for menneske.
Så læn dig tilbage og se om du kan spejle dig selv i nedenstående, det kunne jeg i hvert fald.
Ivar startede Aarhus Osteopati tilbage i 2014 og siden er klinikken vokset med lynets hastighed. I dag er der over 30 fuldtidsansatte på klinikken som gennemfører mere end 900 behandlinger om ugen. I dag arbejder Ivar med helt almindelige danskere. Alt fra forretningsmanden til folkeskolelæren til pensionister. Ivars mange årige erfaring har skabt en utrolig værktøjskasse af viden. Ívar Dagsson – Doktorgrad i Osteopati, Osteopat D.O.M.R.O.DK., autoriseret fysioterapeut og INS behandler.
Ivar startede Aarhus Osteopati tilbage i 2014 og siden er klinikken vokset med lynets hastighed. I dag er der over 30 fuldtidsansatte på klinikken som gennemfører mere end 900 behandlinger om ugen. I dag arbejder Ivar med helt almindelige danskere. Alt fra forretningsmanden til folkeskolelæren til pensionister. Ivars mange årige erfaring har skabt en utrolig værktøjskasse af viden.
Ívar Dagsson – Doktorgrad i Osteopati, Osteopat D.O.M.R.O.DK., autoriseret fysioterapeut og INS behandler.
Velkommen til Ivar!
Mange tak for ordene Micky og ikke mindst tilliden.
Jeg har over et årti arbejdet med tusindvis af mennesker der til dagligt er generede af lidelser og gener i kroppen. Igennem årene har jeg set en udvikling i hvem der besøger mig på klinikken.
I dag behandler jeg næsten udelukkende mennesker som til dagligt har job der indebærer stillesiddende arbejde. Jeg har i begyndelsen af min karriere ikke tænkt så meget over netop dette men jo mere viden jeg har tilegnet mig inden for kroppen så giver det i dag rigtig god mening for mig.
Når jeg begyndte at undersøge emnet nærmere kunne jeg ligeledes se sammenhængen i statistikken. Ifølge statistik fra Organisation for Economic Co-operation and Development (2012) så brugte i 2012 op imod 64% af alle arbejdende amerikaner computere på deres arbejdsplads. The U.S. Bureau of Labor Statistics forudså i 2012 at dette tal vil stige til op til 77 % i 2020 hvor tre ud af fire vil sidde foran computeren store dele af dagen på deres arbejde.
Ifølge Vidensråd.dk har op til 40% af alle arbejdspladser computer relateret arbejde som indebærer mellem 3-6 timers stillesiddende arbejde. I Danmark har dette tal været stigende over en årrække.
Spring til afsnit
I 2019 konkluderede K.M.Diaz et al. i deres studie, at dem hvis job der kræver 60-90 min stillesiddende arbejde uden pauser i 13 timer om dagen, har dobbelt så høj risiko for at dø tidligere.
Når det er sagt så er det ikke farligt at arbejde på et kontor. Men de kan have ret i, at mangeårige stillesiddende arbejde medfører ændringer på kroppen som disponerer en række kroniske sygdomme.
Men hvorfor har stillesiddende arbejde så dårlig indflydelse på kroppen?
Hvis stillesiddende arbejde skal for os mennesker være optimalt, så har kroppen brug for at udvikle automatiserede pumper for begge dele af vores kredsløb. Som det er nu så har vi et arterielt system hvor hjertet fungerer som pumpe. Her pumper blodet automatisk ud til vores væv som har brug for ilt og næringsstoffer.
Det system der skal returnere det iltfattige blod tilbage til hjertet og lungerne har dog ingen automatiseret pumpe.
Dette system bruger vores muskler og åndedrætsmusklen, som vi kalder venepumpen, for at presse det iltfattige blod op imod tyngdekraften til brystkassen. Når vi sidder stille er venepumpen relativt inaktiv hvorfor balancen mellem det arterielle og det venøse systemer ikke er lige.
Derfor har stillesiddende arbejde dårlig indflydelse på kroppen.
Karvæggene i venerne er elastiske i modsætning til arterierne som er stive. Venesystemet fungerer som et depotsystem for det blod der mangler at blive presset op til hjertet. Ved inaktivitet og stillesiddende arbejde hvor venepumpen ikke formår at presse blodet opad, ophobes det i stedet for i de elastiske vener indtil musklerne presser blodet væk.
Venetryk føles som tyngdefornemmelse, træthedsfornemmelse, stivhed om morgenen eller stivhed efter stillesiddende arbejde og igangsætnings besvær. Denne tilstand er normal og er oftest midlertidigt men kan dog ende med være kronisk, hvis der er ophobninger i passagen af venerne.
Problemstillinger med venesystemet er ofte den underliggende årsagsfaktor til tilstande som diskusprolaps i nakke og diskusprolaps i ryggen, mavegener, hovedpine m.m.
Stillesiddende kontor arbejde betyder ikke game over.
Hvis vi igen fremhæver K.M.Diaz et al. studie fra 2019 så skal forudsætningen for, at stillesiddende arbejde skal være farligt for vores krop være at det gælder total inaktivitet i ens liv. Total inaktivitet kombineret med udelukkende stillesiddende arbejde er over tid livsfarligt. K.M.Diaz et al. foreslog i deres studie at dem, hvis job eller livsstil kræver at de er nødt til at sidde i længere perioder tager en aktiv pause hver halve time. Denne lille ændring konstaterer de kan reducere risikoen for tidlig død.
Hvis vi bygger videre på samme tankegang så vil motion og træning i fritiden ligeledes gøre store positive ting for ens krop. Så træn og bevæg dig så meget du nu kan og så vil arbejdspladsen ikke være et farligt sted for dig at være på.
For dem der har sejlet meget ved, at alle snor der sættes fast på sejlbådens mast skal trække ens således at masten sidder helt lige.
Det samme gælder for selve rygsøjlen i arbejdssammenhæng. Spændinger på forsiden, siden eller på bagsiden af ryggen eller ubalance i styrkeforhold i én eller flere af siderne kan og vil give gener i den modsatte side af kroppen.
Der opstår over tid ulige spændingsforhold hvilket bidrager til dårligdom i kroppen. Længerevarende siddestillinger kan derfor give gener i nakke, ryg, bækken eller udvikle hovedpine og migræne m.m.
Kom du vejs ende? Jeg håber du fik noget ud af indlægget. Du kan også læse mere omkring mit eget bidrag til AAO lige her.
Lad os se om vi ikke i fællesskab kan bidrage til at få bevæget os noget mere – om det så bare er at tage trapperne i stedet for elevatoren.
Hvis indlægget ikke var noget for dig så frygt ej, jeg vender stærkt tilbage med et af mine mest dybdegående indlæg i længere tid indenfor markedsføring.
Tak for din tid – og som altid, smid gerne en kommentar herunder, eller input 🙂
Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *
Kommentar *
Navn *
E-mail *
Websted
Gem mit navn, mail og websted i denne browser til næste gang jeg kommenterer.
Δ
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
B2B marketing
Forretningsudvikling
Linkedin
Blogger tips
Big data
Influencer marketing