Influencer marketing – Brug nu bloggerne!

Influencer marketing – Brug nu bloggerne!


Så er jeg tilbage på skrivebænken!

Jeg vil gerne starte med at sige tak til alle jer, der stemte på mig og hjalp mig med at vinde prisen som årets blogger i kategorien markedsføring – det er jeg super glad for.
I dette indlæg vil jeg gerne dykke ned i et emne, der har lagt mig meget på sinde på det sidste:

Influencer marketing

Influencer marketing er markedsføring baseret på individer, der har en form for indflydelse, og som reelt set kan påvirke potentielle købere. Netop derfor er influencer marketing blevet en populær disciplin for mange virksomheder, der ønsker en bid af den helt store kage. Disse individer kan også betegnet som influenter; og dette begreb dækker blandt andet over bloggere, Youtubere, Instagrammere og kendisser generelt.

Jamen Micky, du er jo ikke sådan en rigtig blogger?

Nej, men jeg har administeret rigtig mange profiler for de helt store bloggere. Jeg har været administrator for Ami James, Myke Chambers, Sarah Posin, Peter Bendtsen og mange flere, så derfor ved jeg også, hvad det vil sige at drive en professionel blog.

Jeg har desuden været med til at opbygge Sarah Posins blog fra bunden, og derudover har jeg arbejdet med rigtig mange bloggere i de virksomheder, jeg har været i, igennem de sidste mange år.

Og du kan ikke ignorere influencer marketing, da det er vokset eksplosivt siden 2013.

Sæt 15 minutter af, og bliv skarp på, hvordan du kan bruge bloggere i din markedsføring.

Er du blogger? Så er der et helt afsnit med guldkorn til dig!

Til virksomhederne

Research bloggerne

Den største udfordring for de fleste virksomheder er, at de ikke selv laver en grundig research af bloggerne.

Man kan roligt sige, at bloggerverdenen er blevet stor, og derfor er der også mange, der prøver lykken i håbet om at finde den helt store guldmine. Desværre er der bare nogle bloggere, der springer over, hvor gærdet er lavest og køber deres følgere, og det er mildest talt no-good!

Brug 5-10 minutter på at undersøge, om den blogger, du har udset dig, har ægte følgere:

 • Hvor mange likes får hvert enkelt billede?
 • Er der kommentarer? Ofte vil der ikke være nogle danske kommentarer, hvis følgerne er købt
 • Hvor mange billeder har bloggeren?
 • Ser det professionelt ud?

Passion eller økonomi?

Find nu de bloggere, du kan gøre til ambassadører, i stedet for at lede efter dem med flest følgere. Det værste er bloggere, der udelukkende går efter økonomi.

Selvfølgelig er det en forretning for begge parter, men hvis de den ene uge markedsfører dit brand og næste uge et konkurrerende brand – hvor meget har det så været værd for dig?

Tip: Betal hellere mere, og brug få seriøse bloggere og influencers i stedet for at have 50 illoyale, der kun gør det i det moment, i indgår samarbejdet.

Så meget vokser trenden Influencers marketing

Største fejl – direkte salg

Jeg skrev på et tidspunkt dette indlæg omkring webanalyse. Desværre er det kun 1 ud af 100 danske webshops, der bruger data-analyse korrekt i deres markedsføring.

Du kan ikke kun stole på de direkte salg, en blog skaber. Du skal have styr på, hvor mange gensalg du kan lave til de kunder, som bloggeren skaffer – det er den reelle værdi af bloggerne.

Customer lifetime value
Hvad er en blogger egentlig værd?

Eksempel

Sarah havde oprettet sig som bruger på det udenlandske affiliate bureau, Zanox, og markedsført produkter til en tysk webshop.

På et år omsatte Sarah for over 300.000,- til denne tyske webshop. Vi kontaktede webshoppen, som ikke anede, hvem Sarah var. Ej heller havde de styr på deres data, hvorfor de ikke kunne se ideen i at lave et samarbejde.

Fra den ene dag til den anden ændrede vi derfor linksene til en dansk webshops, og vi omsatte derefter til den danske webshop, som havde styr på deres data. De skrev til Sarah med det samme, da de kunne se, at hendes tal eksploderede fra dag til anden.

Sarahs omsætning til tysk webshop
Som det kan ses herunder, gav det en del transaktioner (á 1000,-), før vi stoppede i Sep 2016
Kolonnen helt til højre er antal transkationer – den før er kliks

Tjek nu for f***** dine egne data

Har du ikke styr på din egen data? Så skal du ikke arbejde sammen med bloggerne. Det første step er at være på forkant med din egen data.

Man kan nemt se en bloggers data i Google Analytics

Om du bruger et mellemled som et affiliate bureau, eller om du arbejder direkte sammen med bloggerne, kan du tracke alt, hvad bloggeren skaber for dig.

Et affiliate bureau er et firma, der er et teknisk mellemled mellem bloggerne og virksomhederne, som står for afregning og for kampagner – disse bureauer gør det nemmere for virksomhederne at samle deres kampagner ét sted og det samme for bloggerne, der kan nøjes med at have fast afregning med én leverandør.

Du kan dog også sætte tracking op via. URL builder fra Google, som bloggeren implementerer i dit blogindlæg, så du kan hurtigt se, hvad du reelt set får ud af det.

Eksempel fra Mickyweis.com

Som du kan, se har jeg brugt Facebook som Source (oversat kilde) – ved at bruge disse forskellige kilder, kan du spore dem i Google Analytics. Du kan selv opsætte forskellige kilder – såsom “Bloggere”, og så kan du via CONTENT og KAMPAGNENAVN vælge, hvad du vil spore.

Blogger eksempel

 • Kilde: Bloggere
 • Medium: Affiliate
 • Navn: Sommerudsalg
 • Indhold: Bloggeresnavn

Byg en relation og sig tak

De fleste glemmer helt ideen med at skabe ambassadører.

Forestil dig Cristiano Ronaldo – hvis han skiftede til Adidas i næste uge – hvor meget ville han så være værd for Nike at investere i? Det handler om at skabe ambassadører og ikke glemme dine bloggere.

Vi har ofte arbejdet sammen med mange virksomheder på Sarahs blog, og desværre er det ofte bloggeren – i det her tilfælde Sarah – der skal rykke virksomheden for at følge op på deres samarbejde – det er intet værd for hende, så kan hun lige så godt finde en anden virksomhed at arbejde sammen med.

Eksempel fra Sarah’s Hunkemöller kampagne

Hvis du bygger en tidlig relation, er der også mulighed for, at du spotter bloggerne, før de bliver rigtig store – og så er det sjovere end at købe de helt store bloggere.

 • Vær opmærksom på bloggerne, du har i din fold – både for deres og din egen skyld
 • Hav få, men gode, bloggere og ambassadører, som du kan skabe en nær relation til
 • Track, hvem der gør det godt og beløn dem – et tak kan ofte være nok

Anerkend deres tid

Det kan tage utrolig lang tid at redigere en video, tage billeder, købe produkter, opsætte et blogindlæg eller blot sørge for at dele det på det rigtige tidspunkt – de fleste tror stadig, at det er en leg at være blogger, men dette er langt fra sandheden!

Det er et fuldtidsarbejde, så hav respekt for, at det ikke blot er et Facebook opslag, men anerkend, at der ligger meget mere bag, end man skulle tro!

En god regel er også at kigge indad – hvor fantastisk er jeres egne sociale medier egentlig i forhold til en bloggers?

Lad være med at brug et mellemled!

En ting jeg synes er helt godnat, er at bruge dyre mellemled, som ikke har en relation til brandet og til bloggerne.

Jeg er klar over, at det kan være en stor omkostning for firmaerne selv at varetage hele markedsføringsdelen, der er i forbindelse med bloggerne – dette er dog en nødvendighed, hvis du ønsker, at din brand får det rigtige udtryk på tværs af de kanaler, der bliver brugt af dine influencers.

Med mellemled mener jeg ikke affiliate bureauer, men derimod PR-bureauer, der blot sender ting til bloggerne uden at have det vigtige personlige touch.

Fremtiden for Influencer Marketing.

Jeg tog en snak med Zeth fra Woomio omkring fremtiden indenfor Influencer Marketing

Woomio er et data værktøj for marketingfolk til 1) at identificere relevante influencers og til at 2) opsætte tracking på deres samarbejde. Content Creators & Influencers kan oprette en gratis profil for at fremvise deres indflydelse. Investorer som Christian Stadil og Ditlev Bredahl er med i projektet.

Lad os først lige få på plads, hvad en influencer er. Alle, der har en god følgerskare på et eller andet medie, har en social influence.

Eksempler

De er alle personligheder, der agerer influencer for en gruppe.

Og jo større følgerskare, de har, jo mere er de værd i medieværdi, fordi netop den følgergruppe, som disse personer har, er målgruppe for nogle brands. Derfor er der en lang række virksomheder, der ønsker at bruge disse influencers til at nå ud til deres målgruppe.

Hos Woomio møder vi alle slags Agencies, Brands, Influencer Netværks og Influencers. De har et fælles ønske om, at der bliver skabt en fælles standard til influencer data og et ønske om, at området generelt bliver mere transparent.

Hvorfor så det? Jamen nu skal i høre.

Agencies og Brands findes i mange udformninger, variationer og på diverse forskellige vertikaler. De repræsenterer alle kundesegmentet for Influencer Netværks og hos de independent Influencers.

Når de leder efter Influencers, så leder de efter Brand fit (defineret af målgruppen, som i aldersgruppe på følgere, lokation på følgere og køn på følgerne).

Eksempel på brand samarbejde i A-ligaen
Daniel Wellington’s tætte samarbejde med Kendall Jenner

Så vil de gerne vide meget mere om følgernes interesser, og hvilke budskaber, som virker på følgerne, så de gider engagere sig med den influencers brand content, selvom det er i et samarbejde.

Og til slut vil de virksomheder, som køber annoncering hos influencerne, også gerne vide, om konkurrenterne har benyttet de selv samme influencers indenfor den seneste tid, da det ellers kan virke utroværdigt, hvis de skriver om et konkurrende brand kort efter forrige samarbejde.

Det er den her standard, vi er ved at skabe hos Woomio. Da vi og vores investorer tror på, at det influencer marketing kommer til at være en selvstændig del af marketing såsom TV, Radio, Print og Adwords.

Så om 5 år regner vi med, at størstedelen af alle marketers på Woomio, for muligheden for at lave deres market research på influencers, de ønsker at samarbejde med.

Her vil de kunne ‘discover’ de rette influencers, predicte resultat af kampagner og sidst, men ikke mindst, measure og optimere i samarbejde med de influencere eller influencer netværks, de har valgt at benytte.

Avanceret: Byg et økosystem for bloggerne

Der findes rigtig gode eksempler på, hvordan man virkelig kan putte benzin på bålet, når det kommer til influencer marketing.

Flere og flere virksomheder har opdaget dette, så her kommer et par eksempler.

Login system

Du kan eksempelvis lave et login system til dine influencers og bloggere, således de får adgang til produkter før mass-market – en af de største udfordringer for nye brands i dag er at skabe omtale.

Dette kan være en genial måde at skabe en masse efterspørgsel på, og når efterspørgslen er på sit højeste, lanceres produktet = total hype!! 

Cases

Hvisk

Hvisk er en dansk smykkeforretning, jeg har hjulpet med deres Facebook markedsføring. De har skabt en platform, hvor det er muligt for alle deres bloggere og influencers at skabe deres egne styles og collager ved at blive Hvisk Stylist.

Når du er Hvisk stylist, kan du optjene point og købe ting i stylist shoppen fra forskellige kendte brands eller bare fra Hvisk-brandet.

Det gør, at Hvisk sælger flere af deres egne smykker, fordi alle piger gerne vil være en del af platformen.

Ligeledes har de tilkoblet en Facebook gruppe med over 2.000 medlemmer, hvor pigerne kan dele tips med hinanden – med andre ord har brugere skabt deres eget univers. Hvisk faciliterer det blot.

Dropbox

Som set ovenfor, har Daniel Wellington lavet en model, hvor de giver deres influencers mulighed for at give en rabatkode til deres følgere.

Dette gør det muligt for Daniel Wellington ikke kun at tracke, hvor meget de sælger fra den givne influencer i deres system, men ligeledes at aflønne vedkommende baseret på de salg, der bliver generet.

Dropbox bruger ikke influencers, men de brugte stadig grundideen ved at lade folk optjene en form for gevinst, når de inviterer deres venner

Dropbox eksemplet
Inviter dine venner og få ekstra plads – hvem siger ikke ja?

Adgang til materiale

I forlængelse af det med at lave et login system, giver det også mening at give influencers adgang til materiale til deres blogs.

Der er ikke noget værre, når man sidder og mangler logo, font og andre billedematerialer.

Sørg for, at have en nem og simpel adgang til det bedste og nyeste materiale fra virksomheden – så vælger bloggerne jeres firma.

Facebook gruppe

At have en Facebook gruppe er et powerfull værktøj til at følge op på dine ambassadører. Skriv med dem – lad dem føle sig som en del af virksomheden, fordi det er de.

Tro mig: Desto vigtigere, de føler sig, desto mere vil de gøre for dit firma og produkt

Du kan også afholde månedlige konkurrencer, kåre månedens influencer og meget mere.

Er du blogger? Her får du også et par tips!

Læs også: Vil du gerne have en blog? Så læs dette indlæg om hvordan du starter en blog

Du får ikke noget foræret fra starten

Pas på med at være for grådig fra starten – det er ligesom at starte din egen virksomhed – du skal være ydmyg og arbejde hårdt. Så kommer de fede tilbud.

Jeg sidder ofte på den anden side af bordet som markedsføringsansvarlig, og selv helt nye bloggere forventer, at de skal have en stor økonomisk kompensation for deres arbejde, før de har opbygget noget, der egentlig er penge værd for en virksomhed.

Så spørg dig selv, før du skriver en mail – hvad er din blog egentlig værd for en virksomhed?

Se det i stedet som personlig udvikling.

At have en blog gør dig bla. bedre til

 • At kommunikere med andre
 • At skrive e-mails på forskellige sprog
 • At bruge IT som er en vigtig del af alle erhverv
 • Få forretningsforståelse

Hav styr på dine egne data

Fra starten har jeg lært Sarah det, jeg ved omkring data, og hun forsøger stadig at sætte sig ind i det. Hun ved præcis, hvad hun omsætter, til hvilke virksomheder, og hvordan hun sætter tracking op, så hun kan se, hvilke indlæg der giver noget.

Ting du kan bruge data til

 • Hvor kommer din trafik fra?
 • Hvilke indlæg performer bedst?
 • Hvilke indlæg tjener du penge på?

Vær kontinuerlig

Sarah og jeg tog først kontakt til virksomhederne efter 5 måneder. Da vi havde noget data at vise dem.

Hvis du lige er startet, så vent, indtil du kan vise dit værd. Lad være med at tro, at du kan få mange penge fra start – og vær ydmyg.

De fleste bloggere stopper allerede efter 2-3 måneder, fordi det er hårdt at komme i gang – som med alt andet iværksætteri.

Tænk på dine læsere fremfor din bankkonto

Som markedsføringsdirektør i Firtal Web A/S og konsulent for et hav af brands, er jeg i ugentlig kontakt med 20-30 bloggere, der ønsker at samarbejde med virksomheden.

Lad være med at begå den største fejl; nemlig at være for grådig – dette gælder også for de store blogger. Hav respekt for, at virksomheden også skal tjene penge, og at mange virksomheder stadig ikke ved, hvad en blogger er værd.

Det er dit arbejde at bidrage til denne viden.

Overvej også, hvad virksomheden kan gøre for dig udover økonomi. Kan de brande dig, så du bliver endnu større?

Læs også: Sådan skal du markedsfører din blog

Hvad kan du tjene?

Det er meget forskelligt, hvor meget influencers tjener på deres arbejde.

Det varierer selvfølgelig alt efter antallet af følgere, men det afhænger også af, hvilket land man er blogger, hvilket sprog man snakker, samt hvilken branche man befinder sig i.

Starter du din blog med det formål at tjene penge, kommer du oftest ikke i mål.

Da jeg arbejdede med SlikhaarTV, blev det pludselig en stor success for dem at sælge deres egne produkter til deres følgere – og altså ikke fungere som influencers for andres produkter, men for deres egne.

Det tog dem også 6 år at komme dertil.

Ligeledes vil en middelmådig blogger tjene langt flere penge i Sverige, end de gør i Danmark, fordi hele influencer markedet er længere fremme hos vores kære naboer.

Et eksempel fra USA

Debat

Bruger du influencers eller bloggere i din markedsføring?

Er du god til det? Eller hvad kunne I gøre bedre?

Kom med erfaringer, og lad os sammen blive klogere.

Micky Weis

Jeg har arbejdet med online markedsføring i mere end 8 år. Lad os sammen finde ud af hvordan jeg kan hjælpe din virksomhed. Kontakt

3 Comments
 • Kenneth
  Posted at 13:46h, 24 april Svar

  Hej Micky

  Superfin artikel – jeg lærte en del i hvert fald 🙂

  Kan du komme med et par bud på nedenstående – bare i punktform?

  Jeg har overtaget en webshop med lav trafik, gode produkter i høj kvalitet og dansk design – men også nogle produkter, der kræver noget omtale, noget hype og en hel del overvejelse, inden man kaster sig ud i den investering, det vil være for en del.

  1) Hvordan finder jeg frem til bloggerne, der kunne tænkes at have interesse i et samarbejde om at promovere netop min type varer?

  2) Jeg sælger varer fra danske producenter (primært). Et langt stykke af vejen er det jo et samarbejde mellem producenten og retailere/shops for at få promoveret det enkelte brand, men jeg oplever ikke, at så mange af mine leverandører har fokus på at samarbejde med influencers, bloggere mv.

  Hvis jeg selv samarbejder med bloggere, kan jeg så ikke risikere, at en del af omsætningen der kunne skabes ved at omtale både brand og min shop går til andre shops, hvis brugeren fx ikke køber med det samme men efterfølgende googler et brand og køber det via en anden shop, der sælger samme brand?

  Jeg håber, du kan give lidt input. Jeg vil gerne igang med det, hvis det viser sig at være rentabelt, for det er jo ikke gratis at blive blogomtalt trods alt 🙂

  Mvh
  Kenneth

  • Micky Weis
   Posted at 14:50h, 26 april Svar

   Hejsa Kenneth

   Det er meget gode spørgsmål du kommer med.

   Der er flere ting jeg ville kigge på

   1. Finde relevante hashtags indenfor branchen og din kategori – se hvem der bruger dem i forvejen og så brug nogle af disse bloggere. Der må være nogle der er interesseret i at prøve dit produkt i stedet for konkurrentens.
   Du kan også finde konkurrenter og så se hvem de tagger – ellers ville jeg kigge på Analytics og se hvilken demografi og geografi de har på siden og ud fra det sammensætte nogle kriterier for bloggere.

   2. Ja det er rigtigt – så jeg ville sørge for at markedsfører ens butik, det er svært, men det kan være indpakning eller noget andet der er unik ved jer. Problemet med at sælge andre brands er at som du siger så markedsfører man brandet. Så der ville influencers nok være en 3-4 option i salgskanalerne, hvor Google CPC og SEO samt Email ligger lidt mere oplagt at tage fat i først.

   Men et blog samarbejde skal også ses langtidssigtet – hvis det authentic.dk du refererer til, ville jeg nok overveje at lade brandsne om brandingdelen og så bruge andre kanaler til at trække salg.
   Influencers er bedst til brands, da folk ikke får nogle præferencer for selve shoppen.

   Håber det gav lidt svar 🙂

   Mvh
   Micky Weis

 • Marketing trends 2018 » 9 ting jeg tror vi kommer til at se
  Posted at 16:09h, 28 december Svar

  […] Influencer marketing har været et stort buzzword de seneste par år – og med god grund. Brands som Daniel Wellington har bygget en kæmpe milliard forretning netop på disse influenter. […]

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.