Digitale Ordbog

Den digitale ordbog – begreber du måske ikke kendte

Har du siddet til et møde og den digitale oplægsholder skyder en masse ord af du måske ikke lige forstod?

Det kan være en sælger der ringer til dig og siger at du har brug for en bedre “churn rate” – som om du lige vidste hvad det er?.

Jeg har selv været der da jeg startede i branchen.

Igennem de sidste 8 år hvor jeg har siddet med over 100 forskellige virksomheder i hele verden har jeg virkelig oplevet mange sjove termer. Det er blevet til en lille digital ordbog jeg har samlet herunder, med dem jeg har fundet vigtigst.

Jeg håber du vil dele denne ordbog med andre der arbejder i branchen som kunne have brug for den. Hvis du mener der mangler et ord eller et begreb så smid endelig en kommentar herunder.

SEO

SEO er en forkortelse af Search Engine Optimization – på dansk: Søgemaskineoptimering. Det er de resultater du ser, når du søger på Google (eller andre søgemaskiner) som ikke er betalte. SEO er ikke udstedt af Google – det er opstået på baggrund af mange års tests og viden omkring søgemaskinernes algoritmer.

Google Adwords

Google Adwords er modsat SEO den betalte form for annoncering. Det er de annoncer du ser i toppen, i bunden og i siderne når du sørger på produkter eller andet via Google. Google Adwords er ligeledes værktøjet til at administrere display annoncering (de banner annoncer der følger dig rundt på nettet) samt Youtube annoncering.

SEM

SEM står for Search Engine Marketing og dækker både over betalt og ikke betalt annoncering i søgeresultaterne. Det med andre ord alt den markedsføring der kan foretages i søgemaskinerne.

CPA

CPA står for Cost Per Acquisition – også kaldet Customer Acquisition Cost (CAC). På dansk betyder det “prisen for at erhverve en ny kunde”. Det vil sige hvad koster det for at få en ny kunde ind i din butik. Det er data som mange investorer synes er interessant da det giver en idé om forretningens skalerbarhed.

CLV

CLV står for Customer lifetime value. På dansk betyder det “kundens værdi henover kundens levetid”. Meget brugt term der bruges til til at finde ud af hvad kunden er værd igennem x antal dage, måneder eller år. Ligesom med CPA/CAC er det også en kalkyle mange får deres investering på, specielt hvis man bevise et fornuftigt forhold mellem CPA/CAC og CLV. Det hjælper eksempelvis ikke noget at købe kunderne dyrt ind hvis CLVén (altså deres værdi over tid) er meget lav.

Churn rate

Churn bruges til at beskrive hvor stor en del af dine nuværende brugere / købere du mister hver måned. Oftest bruges den i forbindelse med software firmaer eller abonnement’s forretninger fordi det er meget vigtigt at vide hvor stor churn = hvor mange kunder de mister hver måned. Det kan give dig nogle identifikationer på trends i markedet og om du er blevet bedre eller dårligere til at fastholde dine kunder.

Lead

Et leads betegnelse er forskelligt fra forretning til forretning. Et lead er overordnet set en mulig kunde. Det kan være en henvendelse på kundeservice, en tilmelding til nyhedsbrevet – et lead er med andre ord en målbar KPI som kan blive til et salg / konvertering.

Konverteringsrate

Konverteringsrate er meget brugt indenfor e-commerce og bruges i % til at forklare hvor stor en del af dine besøgende der konverterer til kunder eller salg. Man kan derfor snakke om konverteringsoptimering der går ud på at forbedre procenten så flere af dine besøgende bliver til kunder.

Konverteringsoptimering har sin egen term nemlig CRO (Conversion Rate Optimization).

Funding

Funding er et meget brugt term indenfor startups – det betyder basalt set investering. Du vil muligvis høre termer som “vi søger funding” eller “vi er blevet fundet”, hvilket blot betyder at der er tale om en investering på den ene eller anden måde. Det er et engelsk ord for investering.

VC

VC er egentlig en forkortelse på engelsk for venture capitals. Altså venture kapitalselskaber der ofte investerer i startups, og køber virksomheder i massiv vækst. Man snakker ofte om VC’s fordi de går ind og driver en virksomhed når den har nået en vis størrelse og giver muligheden for at skalere virksomheden. I disse dage er det oftest med et exit for øje. (exit betyder frasalg af virksomheden).

Big data

Big data betyder egentlig data indsamling. Vi kan i dag indsamle meget mere data end vi har kunne tidligere. Derfor er det blevet “big data” – disse data skal ofte filtreres ned i mindre data for at kunne bruges til noget helt konkret.

Google Analytics

Google Analytics er et gratis data værktøj som Google stiller til rådighed. Via en lille kode på din hjemmeside kan du trække alt den data ud om dine brugere du vil (næsten). Derfor bliver Google Analytics oftest brugt sammen med termen Big Data, fordi systemet kan give dig et bedre overblik over de data du får ind.

Co-hort analyse

En Co-hort analyse betyder at analysere på de brugere du har fået ind – hvordan performer de over tid? Eksempelvis hvor gode er vi til at fastholde de kunder vi fik ind i januar 2015 hvor vi kørte TV-reklamer? Ved at kigge på brugeradfærd over tid kan man fange eventuelle trends – positive og negative, som man ikke er bevidst om til dagligt.

A/B testing

A/B testing også kendt som splittesting er meget populært for marketingfolk. Det giver dig muligheden for at teste forskellige versioner af din hjemmeside mod hinanden. Det betyder at man tester en version A mod en version B og udfra det konkluderer hvilken version der har givet de bedste resultater.

Linkbuilding

Linkbuilding er en stor del af SEO. Linkbuilding betyder at skabe links til din hjemmeside som har en positiv effekt i søgeresultaterne. Uanset om det er via PR, eller ved at række ud til samarbejdspartnere.

Content marketing

Content marketing er en af vores tid største buzzwords. Det betyder helt grundlæggende at skabe indhold (deraf content) der i sig selv er marketing. Højere og højere priser på betalt annoncering har drevet os henimod at lave andre former for marketing.

Influencer marketing

Influencer marketing betyder at arbejde sammen med influenter. Det kan være bloggere, youtubers, celebrities mv. det er altså personer der kan indflydelse på din virksomhed. Ofte brugt i forbindelse med blogsamarbejde.

Long tail

Long tail møder man ofte indenfor SEO. Long tail søgninger betyder at det er søgninger der består af flere ord. Når vi sørger på Google bruger vi ofte flere ord, fordi vi søger som vi ville spørge. Disse ord er “nemmere” at komme til at rangere på i Google fordi konkurrencen er mindre end på enkeltstavede ord.

No-follow & do-follow tags

Når man laver et link så kan man tilføje forskellige tags. Et link der har no-follow tag i URLén vil betyde at man fortæller Google at dette link ikke skal tillægges samme værdi. Et link uden no-follow tag i URLén vil give et do-follow tag. Der er mange diskussioner i branchen om hvorvidt no-follow tags ikke giver værdi eller ej – i min optik, skal man passe på med at konkludere for meget da Google altid har magten i sidste ende, så tænk på brugeren før du tænker på Google.

PPC

PPC er en forkortelse af Pay Per Click – det vil sige betalt annoncering. Det behøver ikke være Google Adwords, det kan være alle former for betalt annoncering, hvor man betaler pr. klik som man modtager fra målgruppen.

CPC

CPC er en anden form for betalt annoncering og står for “Cost per click” – oversat: Hvad koster annoncen pr. klik vi får? Oftest når man igangsætter sin PPC kampagne (betaling annoncering) så har man efter noget tid en CPC så man kan vurderer om det er det værd at betale pr. klik ved at sammenholde med de data man får fra Google Analytics og sit CRM system.

CPM

CPM er modsat PPC ikke pr. klik man betaler, men pr. 1.000 visninger. Det er oftest brugt til branding kampagner da man gerne vil nå ud til så mange som muligt. En anden forkortelse i samme gren er CPI – Cost Pr. Impression, altså hvad er prisen for den enkelte eksponering. I daglig virke arbejder man dog mest med CPM.

ROI

ROI er en forkortelse af “Return on Investment” – oversat – hvad får ud ud af din investering? Det er tit brugt indenfor marketing, da man gerne vil vide hvad man får igen når man bruger x antal kroner. Det er forskelligt hvad man tager med i en ROI udregning. Det kan være alt fra omsætning minus marketingomkostninger, men det kan også være alt inkluderet, dvs. lønninger mv. – der skal man være opmærksom på hvilke beløb der skal trækkes fra og ligges til så man er på samme linje.

ROAS

ROAS er en forkortelse af “Return on advertising spend” – det er oftest brugt i forbindelse med Google Adwords for at udregne hvad man får igen i omsætning ud fra de penge man bruger på annoncering.

Google Search Console

Google Search Console er en udvidelse til Google Analytics. Det er et lille ekstra værktøj der kan bidrage til mere viden om din hjemmeside’s performance i søgeresultaterne. Du kan se hvilke ord du bliver fundet på, hvordan Google ser din hjemmeside og meget mere.

Reputation management

Reputation management betyder oversat at styre dit omdømme. Hvis en virksomhed har fået meget negativ omtale på nettet, kan man lave en række tiltag for at mindske synligheden for disse i Google. Man kan eksempelvis oprette sociale medier for firmaet, udgive PR mv. så de negative anmeldelser ryger længere ned i Google.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *