Seooptimering

Lyn kursus: Forstå SEO på 10 minutter

Ingen besøgende? Jeg kender følelsen!

Det er kedeligt ikke at få trafik til sin hjemmeside!

Vil du også have en bid af Google kagen? Så læs med og bliv klog på Google optimering også kaldet SEO!

Hvad er SEO?

Få det serveret på et par minutter


SEO er en forkortelse af Search Engine Optimization – oversat til dansk “Søgemaskineoptimering“.

Vi bruger næsten kun Google i Danmark, derfor er det også altid Google man arbejder med, når man arbejder med SEO. Der findes dog mange søgemaskiner rundt om i verden hvor man også kan arbejde med SEO.

Lad os komme i gang!

Hop ind på Google og søg!

Når du søger på Google får du en række resultater.

I toppen får du 4 annoncer som virksomheder betaler for at blive vist på – det fungerer via betaling pr. klik. Det samme gælder de produktannoncer du får vist i højre side.

googlesogningannoncering

Disse annoncer bliver administreret gennem Google Adwords, men har ikke noget direkte at gøre med søgemaskineoptimering (SEO).

De andre resultater du ser i Google er det vi i branchen kalder for “de organiske resultater“. Disse resultater betaler man ikke Google for at have. De er defineret udfra et hav af forskellige parametre i Google’s algoritme.

organiskeresultaterSom udgangspunkt skal man forstå: Disse resultater kan der ikke manipuleres med, Google har til formål at vise de bedste hjemmesider, øverst, udfra brugerens behov.

Når du søger på “ansigtspleje til mænd” er du ikke interesseret i at lande på “hunde fodder” – derfor har Google’s algoritme til formål at drage en sammenhæng via din hjemmesides indhold og det folk søger på.

Men hvad så når der findes 1.000.000 hjemmeside der handler om det samme, hvordan kan Google så definere hvilken hjemmeside der skal vises øverst?

Det er her termen SEO kommer til sin ret: Man arbejder målrettet med at forbedre ens hjemmeside overfor brugeren og inddirekte til Google, således at din hjemmeside ligger højere end dine konkurrenters.

Hvor vigtigt er det at ligge nr. 1?

Mange tror at det er ligegyldigt at tænke over Google – og de sociale medier er rigeligt.

Sådan fungerer det med at have en hjemmeside ikke i praksis.

Den vigtigste kilde for 95% af alle webshops i verden er stadigvæk søgemaskinerne.

Når folk bruger Google søger de efter et specifik produkt eller løsning: De er modtagelige overfor et salg eller annoncering.

Når folk sidder på sociale medier er de ikke på udkig efter et produkt og der skal et langt større pull til at overbevise dem til at købe.

Så mange klik modtager resultaterne på side 1.

google-results-page-rank-average-traffic-share-chart

Forestil dig at du ligger nr. 1 på personlig træner og der der 10.000 månedlige søgninger. Så modtager du  3250 unikke besøgende om måneden der har interesse for at hyre netop dig! Ligger du derimod nr. 10 på side 1, modtager du kun 200 besøgende. Og hvad så hvis du slet ikke er på side 1? * cirka tal

Teknisk SEO

Et af de sværeste områder hvad angår SEO er den tekniske del. Google forlanger i dag meget af din hjemmeside for ligeledes at at sikre dine brugere får den bedst mulige oplevelse.

Igennem de seneste 8 år som konsulent er det noget af det jeg har arbejdet mest med.

Da dette er et lynkursus vil jeg ikke tage dig igennem hele den nørdede gennemgang.

Lad os i stedet kigge på de helt basale ting der skal være i orden anno 2016!

Dårlig struktur på siden

Har din side en dårlig menustruktur – er det svært at finde rundt for brugerne? Det kan Google godt se. Det er både frusterende overfor dine brugere og overfor søgemaskinerne.

Sørg derfor at lave en struktur der er simpel at finde rundt i og som giver mening for brugerne. Du kan hjælpe dig selv med at lave brugertests og heat-maps.

Hvor klikker folk henne på din hjemmeside? Hvor svært er at det finde det de søger?

Når du har en søgebar på din hjemmeside kan du se hvad folk søger på – er det fordi det er for svært at finde?

Har du svært ved at lave disse test så bed 5 venner eller familiemedlemmer bruge din hjemmeside og kig dem over skulderen uden at rette på dem!

Tite-tag & meta descriptions

A hvad for en fisk?…

Når folk søger efter noget på Google, er det første de ser det der hedder “title-tag” og “meta-description” – disse 2 elementer hjælper brugerne til at se hvad din side handler om og definerer også overfor Google hvad din side handler om.

title-tagmetaUanset (næsten) hvilket CMS (system) din hjemmeside kører på, vil det være muligt at optimere disse.

Når vi arbejder med disse i Firtal regi arbejder vi altid med at se hvad folk søger på, hvilken landingsside de lander på og hvad den sider omsætter. Dette er meget avanceret da det kræver lidt snilde i excel at sætte disse tal overfor hinanden. 

Hvis du vil arbejde med dette anbefaler jeg at du læser denne guide omkring søgeordsanalyse – desuden kan du også få meget ud af bruge et tool kalder SERP tool (gratis) så du kan se hvordan title-tag og meta-description ser ud før du ligger det ud.

Bruger du WordPress skal du installerer Yoast SEO så kan du nemt rette i disse. De har en gratis version der fungerer helt fint.

Hastighed

Har du nogensinde siddet på en hjemmeside der er super langsom?

Det er super irriterende!

I takt med at flere og flere til dagligt browser via deres mobil telefon desto større krav stiller det hjemmesideejere at have en hurtigere hjemmeside.

Google stiller her også et værktøj til rådighed der hedder “pagespeed-tester
Selv min hjemmeside har behov for en tuner – det har dog været “værre”

Skærmbillede 2016-06-07 kl. 20.59.00Via mobil sidder man ofte på et 3G net og så kan en hjemmeside der ikke er optimeret til hastighed virkelig være langsom.

En af mine gode venner Rune Jensen, skrev denne gode guide omkring hastighedsoptimering for hjemmesider, men er du nystartet kan du starte med at bruge disse tips.

De mest hyppige syndere

 • Billederne er store eller der er for mange
 • Mange systemer (Eksempelvis plugins for WordPress)
 • Mange produkter pr. side (load tid)
 • Dårlig server (ikke så tit det sker i dag)
 • Meget dårligt trafik fra udlandet der pinger serveren
 • Alt indhold på forsiden

Mobil optimering

Antallet af internetbrugere der sidder på mobil når de browser rundt er eksploderet de seneste par år.

Derfor ligger Google også stor vægt på om din side er mobiloptimeret.

Sørg for altid at teste din hjemmeside udfra mobile first – som betyder at det er vigtigere at din hjemmeside er velfungerende på telefon end på computer og laptops. (Det skal selvfølgelig være en god oplevelse på alle enheder).

Du kan gribe din telefon og teste den eller bruge Google Analytics og se hvilke enheder der klarer sig godt / dårligt.

Du kan også bruge Google’s mobil-tester for at se om du lever op til deres standard for mobiler.

Sådan skal resultatet gerne se ud 

Skærmbillede 2016-06-07 kl. 20.31.32Duplikeret indhold

Google giver dig point for unikt indhold – derfor får du også strafpoint hvis du kopier tekst fra andre hjemmeside. Google vil gerne have forskellige resultater i deres søgemaskine.

Desuden kan der også være juridisk bøvl hvis du stjæler indhold fra konkurrenter – og hvordan skal du så nogensinde komme foran dem?

Skriv derfor dit eget indhold – der er stor gevinst ved at lave rigtig godt indhold – du har både muligheden for at uddanne dine brugere og komme foran i søgeresultaterne!

Læs mere: Sådan skriver du det perfekte blogindlæg

Hos Firtal har vi vores helt egen guides til at skrive de bedste blogindlæg, kategoritekster og produkttekster – vi gør alt hvad vi kan for at uddanne vores folk i hvor meget disse indlæg kan være værd.

Teknisk SEO handler om langt mere jeg har beskrevet i dette afsnit. Du burde nu have fået en fornemmelse af hvor mange elementer der spiller ind når du optimerer din hjemmeside. Husk at ingen af disse områder kan stå alene. Hvis din tekniske del er god, men du ikke har noget indhold på din side kommer du ikke særlig langt.

Internt SEO

Du har fået styr på den tekniske del – så kommer du til den interne del – forestil dig du driver et supermarked – du har nu fået styr på lys, el, vand, varme, udluftning – alt det tekniske er i orden.

Nu er det tid til at få varerne ind!

Content

Som beskrevet i afsnittet før betyder content (indhold) alverden for hvordan man rangerer i Google’s organiske resultater.

Det er derfor også vigtigt at du skriver content med omhu.

Læs mere: 5 tips til content marketing

Lad os antage du har en side der skriver om ansigtspleje til mænd.

Så giver det mening at have en side der hedder www.made4men.dk/ansigtspleje så den ene side har fokus på dette emne. Det er langt nemmere at få en hjemmeside højere op i Google på få ord indenfor samme kategori, end på mange ord indenfor forskellige områder.

Eksempler på content 

 • Blogindlæg
 • Kategorissider (eksempelvis Herretøj på Zalando)
 • Produktssider
 • Guides
 • FAQ’s

Som du kan se findes der et hav af muligheder for at lave super fedt content der samtidigt kan få trafik fra Google.

Foruden at nævne hele video aspektet.

Links

Udover godt indhold har interne links også meget at skulle have sagt.

Nu skal du ikke gå ind og lave 1000 links i hver tekst du har forfattet.

Tænk på det som Wikipedia har gjort – hvornår er det relevant for brugeren?

Eksempelvis kan du se når jeg laver link i dette indlæg – det giver mening for det jeg vil fortælle og dermed gavner det brugeren. (Håber jeg da).

Når du laver links fortæller du også Google at her er et link til et emne der har en eller anden form for relevans til det jeg læser om nu.

Desuden fortæller du også Google at du hjælper brugeren – og det gælder også hvis du linker UD af din egen hjemmeside.

Når jeg linker til eksterne kilder såsom andre blogs indenfor online markedsføring, så får jeg ikke kage tilsendt af disse.

Jeg gør det fordi det har relevans for brugeren og det ser Google som værdifuldt.

H-tags

H tags er egentlig ikke specielt meget værd SEO mæssigt – og så alligevel!

H tags står for “headings” – det betyder at du definerer dine overskrifter ligesom du ville gøre i en indholdsfortegnelse i Word.

<h1> Hovedoverskrift </h1>

<h2> Underoverskrift</h2>

<h3>Underoverskrift i det afsnit</h3>

Ideen med at lave disse afsnit er at fortælle Google hvilke områder din artikel handler om.

Sidder du og skriver om ansigtspleje til mænd kunne dine <h> tags se sådan her ud:

<h1> Ansigtspleje til mænd </h1>

<h2> Gode tips til ansigtspleje</h2>

<h3> Hjemmelavet ansigtsmaske </h3>

Det fortæller Google hvad der kan læses om.

Ydermere giver det et mere behageligt overblik for brugeren over hvad siden handler om.

Det værste du kan gøre er at skrive i en lang smøre.

Husker du vores mobilstatistik fra før? 

Når folk sidder på mobil vil et selv et kort afsnit af tekst på computer virke utrolig langt.

Billednavn og alt-tags

Google er blevet mere og mere intelligente, men de kan stadig ikke læse hvad der er på dine billeder.

Dette kan du optimere!

Når du skal uploade et billede kan du omdøbe billedet.

Lad os igen tage udgangspunkt i indlægget omkring ansigtspleje til mænd.

Lad os antage du uploader at billede af en mand der plejer sit ansigt – så kan du omdøbe filen til at hedde “ansigtsplejetilmaend.jpg”

Når du har oploadet filen kan du også tilføje noget der hedder et ALT tag på billedet.

Det betyder at du tilføjer en ekstra information til Google om hvad der er på billedet – igen kunne det være “ansigtspleje til mænd”

Som reglen var under teknisk SEO, findes der ligeledes mange flere elementer mht. intern SEO man kan rykke på. Endnu engang hænger tingene oftest sammen – det vil sige de tekniske rettelser man skal lave også vil have indflydelse på det interne SEO.

Ekstern SEO

Du har nu fået styr på dit supermarked. Det står flot – det er fyldt med varer – der er styr på det basale som driver ethvert supermarked.

Hvad mangler du så nu? Omtale!

Linkbuilding

Links på nettet fungerer som anbefalinger.

Det er dog ikke helt ligegyldigt hvor linksne kommer fra.

Som udgangspunkt deler jeg links op i 3 forskellige kategorier.

Dette er et område du skal have styr på hvis du arbejder seriøst med det. Der findes et hav af “eksperter” derude der vil sælge dig billige links – lad være!

Links kan nemlig også skade din hjemmeside – hvis Google har en idé om du forsøger at manipulere deres søgemaskine er de ikke interesseret i at du skal have point for din indsats og de kan vælge at smide dig langt ned i søgeresultaterne eller helt ud!

“Tilfældige links”

Når du har en hjemmeside vil der fra tid til anden blive linket naturligt. Det sker eksempelvis ved at du laver så godt indhold (Du husker afsnittet om content fra før ikke?) – at folk linker til dig fordi du har noget unikt at byde på.

Whitehat links

Da jeg i 2009 begyndte at arbejde med linkbuilding brugte man det der hedder “blackhat links” – og siden hen er flere af de strategier man brugte dengang i dag blevet kategoriseret som blackhat.

Med andre ord: Du skal hele tiden være opmærksom på hvad der rører sig på Google.

Der kommer hele tiden opdateringer der kan have indflydelse på dit site.

Eksempel fra Searchmetrics:

Skærmbillede 2016-06-07 kl. 18.34.46Dette er en kurve for en virksomhed jeg har arbejdet med. Kurven afspejler synligheden i Google for den pågældende side. De små “G” er når Google ruller nye algoritme opdateringer ud.

Som det tydeligt ses har disse opdateringer store konsekvenser for sidens performance. Og denne “straf” fra Google resulterede i mistet månedlig omsætning på over 500.000. 

Derfor: Lav whitehat links.

Men hvad er det så?

Whitehat links er i bund og grund links der kommer naturligt som muligt.

Lad os tage et par eksempler:

 • Du får presseomtale fordi du har lavet fedt indhold eller har et fedt produkt
 • Du får presseomtale grundet din ekspertise – kunne være Michelle Kristensen fra GodmorgenTV
 • Du samarbejde med større firmaer omkring en sag såsom nødhjælp og får links
 • Du har en ny produktlancering der bliver nævnt
 • Du samarbejder med bloggere, firmaer mv. og bliver nævnt (Google har netop nævnt at links fra bloggere der er købt ikke længere vil have samme værdi).

Den bedste måned hvorpå man i dag får links er via content marketing. Man skaber med andre ord noget fedt der tiltrækker links.

De bedste links anno 2016 kommer pga. et fedt produkt eller indhold... Click to Tweet

De bedste links er dem fra de mest troværdige kilder. Det kunne være et link fra politikken eksempelvis hvis du har fået PR.

Husk også relevans! … 

Skriver du om ansigtspleje til mænd giver det ikke så meget mening at få link fra en side der handler om fiskegrej.

Blackhat links

Uden at give dig dårlige ideer – så kan jeg fortælle at blackhat links virkede super godt!

Man kunne købe 1500 links fra Indien og fylde teksterne med det samme søgeord man gerne ville ligge højt på og vupti så havde man placering som nr. 1

Sådan er spillet ikke længere – så lad være med at springe på disse linkstrategier!

Det kan have fatale konsekvenser for din hjemmeside eller de forretningerne du hjælper!

Som udgangspunkt handler god linkbuilding om at have en naturlig link profil. Hold dig fra blackhat – byg fede ting og samarbejde med stærke partnere der beriger dit univers.

Analyser dine resultater

Uanset hvad man arbejder med online er det vigtigste parametre > analyse!

Der findes et hav af forskellige systemer til dette. Som udgangspunkt skal du ikke blive forskrækket over alle de værktøjer der findes.

Start med det helt basale – nemlig Google Analytics. (Jeg lover at komme med en simpel begynder guide snarest).

Når man har Google Analytics kan man nemlig se hvor mange besøgende der kommer fra de organiske resultater.

Dette betyder at du hele tiden kan se om det arbejde du laver giver pote.
Skærmbillede 2016-06-07 kl. 20.43.45

Google Analytics er helt gratis og kan installeres nemt med en simpel kode der skal installeres på din hjemmeside. Har du WordPress kan du også nemt installere et af de mange plugins der findes til dette.

Konklusion

Snip Snap SEO! Jeg håber du fik noget ud af denne introduktion.

SEO må og skal ikke nedprioriteres – det er en vigtig del af at have en hjemmeside i dag. Vi Googler jo alt!

Det kræver hårdt arbejde og tålmodighed at få resultater. Det sker ikke overnight (medmindre du snyder og så er der konsekvenser).

Uanset om du ved at starte en hobby blog eller har en international webshop af Zalando’s karakter – så er SEO en strategi du skal have på din to-do.

Din tur! 

Hvad er dine erfaringer med SEO og har du fået eksperimenteret med det?

This Post Has 11 Comments
 1. Som der bliver sagt herover er det et godt indlæg Micky. Det gav mig blod på tanden. Hvis man gerne vil have sin side hurtigt indekseret i Google hvad skal man så gøre? Jeg har lige startet en ny hjemmeside op, men den bliver slet ikke fundet i Google?

  Hilsen Knud

 2. Hej Micky! Super indlæg! lige et spm. har lige åbnet en webshop med tøj produkter og er igang med at sætte mig ind i SEO. Har fået at vide det er god ide bruge samme ord beskrivelser (herunder brand navn) i produktnavn, produkt titel og billede beskrivelse. Er du enig i dette? eller er det nok fx. navngive de uploadede billeder med brandnavn og produkt navn samt bruge brand navnet i produkt beskrivelsen? så man kan holde produkt navnet kort…

  Fx.
  Brand navn: Soaked in Luxury
  Produkt navn: Manja blouse black

  Tak på forhånd 🙂

  1. Hejsa Henriette.

   Tak for din kommentar – det er rigtigt at hvis man bruger de samme ord flere gange vil der være stor sandsynlighed for at Google kan opfatte din side som værende værdifuld på dette ord – det er dog en lidt ældre strategi da Google i dag også slår hårdt ned på spam – så hvis du bruger det samme ord 20 gange hvor det er irriterende at læse vil det have skadelig effekt i min optik.

   Modsat rundt ville jeg helt klart bruge produktets navn i navn + title + billede, som du skriver. Jeg ville dog være mere opmærksom på hvad brugeren kunne lede efter omkring dette produkt og så skrive til brugeren. Her mener jeg at du eksempelvis afdækker hvordan tøjet passer, oprindelse, materiale – alle de ting en eventuel kunde kunne finde på at spørge om. Det vil også mindske din kundeservice 🙂

   Mvh
   Micky Weis

 3. Hej Micky,

  Fed artikel – tak for godt indhold!

  Vi/jeg driver en relativ stor rejseblog og en relativ ny backpacking webshop. Vi har diskuteret hvorvidt vi skal fokuserer på content til vores blog og så drive trafik til vores webshop derigennem, eller vi skal fokuserer på content direkte på vores webshop. Har du erfaringer med de to og hvad der har bedste konvertingsrater og besøgstal? Målet er jo her at få flere besøgende på webshoppen.

  Måske en mulighed at lave content på begge sider – men så små “seo-artikler” på webshoppen?

  Al inputs tages imod med kyshånd 🙂

  Dbh, Lars

 4. Hejsa Lars

  Hvor ligger jeres blog henne i forhold til jeres webshop? I burde kunne lave en webshopfeed direkte på bloggen så produtkerne bliver sat ind i indlæggene, det plejer have en god konvertering. Ofte vælger man at have blog på http://www.webshopnavn.dk/blog og så høste den SEO værdi man får ved bloggen til at booste hele domænet generelt samt enkelte landingssider – det kunne eksempelvis være når man linker til top produkter.

  Det er ofte nemmere at lave outreach og få links og PR til content på en blog end direkte til produkter, derfor har blog og content en stor effekt på ens SEO strategi. Håber det giver mening.

  Tak for ordene og kommentaren.
  Du skriver endelig igen! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *