Den ultimative guide til influencers, er de pengene værd?

Influencer marketing – du har helt sikkert hørt om denne disciplin før! Med mindre du har tilbragt det sidste lange stykke tid på en planet uden internetforbindelse; det må nemlig være den eneste logiske forklaring på, hvordan du har undgået at blive introduceret for det velkendte buzz word, der efterhånden er blevet til et samtaleemne, der er umuligt at navigere uden om.

Influencer marketing er nemlig et begreb, der ofte bringes på banen, samt en ”ny” disciplin inden for marketing, der er værd at kende til! Men hvor meget er disciplinen egentlig værd, når den udøves i praksis?

Dét er et spørgsmål, jeg ofte får stillet, og som jeg således forsøger at besvare i dette indlæg, hvor jeg ligeledes reflekterer over spørgsmål såsom:

”Er influencer marketing på vej ud? Eller er disciplinen kommet for at blive? Overtager den mon verden – eller vores sind? Og hvordan står det egentligt til på influencer markedet?”

Ja, du kan nok fornemme, at mystikken er stor, og spørgsmålene er mange, når det kommer til influencer marketing, hvilket kun gør det endnu mere interessant for mig at dykke dybere ned i universet, som jeg kalder det.

Og netop influencer universet er ikke nyt for mig. Jeg har igennem de sidste par år arbejdet en del med forskellige influencers, og jeg kan berette, at de er normale mennesker – hvis du altså skulle være i tvivl! Influencers er nemlig ’blot’ mennesker, der har valgt et erhverv, ligesom jeg har valgt digital markedsføring som mit primære erhverv.

Mit erhverv giver mig lov til at dykke ned i netop influencer marketing, og jeg føler mig privilegeret, fordi jeg har fået lov til at arbejde sammen med forskellige influencers på tværs af brancher. Således har jeg altså stiftet bekendtskab med en masse mennesker, der udøver disciplinen på forskellige vis, og det har altså givet mig masser af materiale til at skrive netop dette indlæg – så tak for det!

Jeg har tidligere været inde på mine samarbejder med influencers, men denne gang vil jeg gå en anelse mere i dybden og tage de analytiske briller på, og således stiller jeg mig selv det samme spørgsmål, som mine kunder ofte har stillet mig:

Hvor meget er en influencer egentligt værd, og hvordan regner vi det ud?

Lad os starte med lidt data!

Først og fremmest skal vi sørge for at have et godt datagrundlag for netop at kunne vurdere, om influencer marketing stadig er en profitabel disciplin. Det er også relevant at kategorisere influencers, for jeg mener nemlig ikke, at man kan ’putte’ samtlige influencers i den samme kategori, men dette kommer jeg ind på senere!

Tilbage til data! Hvis du har læst mine indlæg tidligere, ved du nemlig, at jeg er en ’sucker’ for data, og derfor kan vi naturligvis ikke undgå at gå i dybden med netop mit yndlingsemne.

Og det er heldigvis sådan, at der findes en del data på influencer området, og endvidere findes der forskellige analyser, som tager udgangspunkt i budgetter, der er leverede af marketingansvarlige. Det er således disse data og analyser, som jeg tager udgangspunkt i, hvad angår dette indlæg om netop influencer marketing.

Herover kan man se, at størstedelen af marketingansvarlige regner med at forøge deres budget til netop influencer marketing næste år. Desuden fortæller samme analyse, at næsten halvdelen af førnævnte marketingansvarlige overvejer at allokere over 50% af deres markedsføringsbudget til influencer marketing.

Desuden regner de fleste marketingansvarlige med at bruge størstedelen af deres influencer marketing budget på det sociale medie, Instagram. Endvidere beretter analysen, at flere og flere ser potentialet i at bruge deres budget på Instagram Stories, som er blevet et utrolig populært format på Instagram.

Tilbage til det med kategorierne, som jeg snakkede om tidligere! Jeg mener nemlig, det er vigtigt, at vi får kategoriseret de forskellige influencers, hvis det overhovedet skal være muligt at besvare spørgsmålet om, hvad en influencer er værd. Svaret på spørgsmålet afhænger nemlig af, hvilken type influencer der er tale om, hvis du spørger mig.

Herunder kommer jeg med mit bud på, hvordan man kan opdele influencers i kategorier.

Influencer kategorier

Du har med garanti hørt de termer, jeg kommer til at opremse, et par gange før; der findes nemlig mange forskellige typer af influencers, og det er ikke, fordi jeg opfinder den dybe tallerken, når jeg kommer med mit bud på, hvordan man kan opdele influencers.

Det er dog ikke alle, der forstår, hvordan de forskellige influencers adskiller sig fra hinanden, og det er altså noget, jeg ønsker at kaste et lys over i dette indlæg.

Herunder får du således en forklaring på de forskellige kategorier, som jeg har defineret som værende de væsentligste, og vi dykker blandt andet ned i kendetegnene, så du kan blive klogere på, hvad der karakteriserer de forskellige typer af influencers.

Mikro influencers

Denne kategori har vakt stor interesse hos virksomheder de senere år. Men hvad er en mikro influencer egentlig? Du har måske gættet det, men lad os – for en god ordens skyld – alligevel eksplicitere, hvad der menes med mikro influencers. En mikro influencer er en influencer, der ikke har en kæmpe skare af følgere – heraf betegnelsen ’mikro’.

Det skal dog siges, at alt er relativt, fordi der er forskellige opfattelser af, hvad der er et lavt antal af følgere, samt hvad der er et højt antal af følgere, og endvidere varierer opfattelsen fra land til land.

I USA, eksempelvis, betragter man nemlig influencers med 1.000-100.000 følgere som mikro influencers. Hvis en influencer i Danmark, derimod, har 100.000 følgere, vil denne ofte blive betragtet som en mega influencer, hvilket er logisk, fordi vi i Danmark er langt færre mennesker end i USA. Med andre ord: Alt er relativt!

Hvis vi tager udgangspunkt i det danske marked, vil jeg mene, at en mikro influencer er en influencer, der har mellem imellem 2.000 og 20.000 følgere. Om man kan kategorisere en influencer som en mikro influencer afhænger endvidere af, hvilken industri der ”blogges” inden for. Hvis du er influencer, og du blogger inden for et nicheområde, kan du nemlig godt betragtes som en mega influencer, hvis du blot har 5.000 følgere.

Med andre ord er det altså relevant at tage konteksten i betragtning, inden man vurderer, hvilken kategori en influencer tilhører, og inden man således kan kortlægge, hvad en influencer er værd.

Kendetegn ved mikro influencers

Men hvad er så de overordnede kendetegn ved mikro influencers? Et gennemgående kendetegn er, at mikro influencers ofte har en meget snæver målgruppe, som repræsenterer en niche. Endvidere er en mikro influencer kendetegnet ved, at denne ofte har meget interaktion med dennes følgere, hvilket er medvirkende til, at en mikro influencer ofte skaber meget engagement.

Mikro influencers er – for det meste – ikke repræsenterede af et bureau, og det er også sjældent, at en mikro influencer har blogging som dennes primære erhverv eller beskæftigelse. En mikro influencer kan eksempelvis være en boligdesigner, som arbejder hos en stor virksomhed til dagligt, men som deler projekter fra sit erhverv på de sociale medier i fritiden. Webshops, der sælger boligrelaterede produkter, har naturligvis en interesse i at samarbejde med denne type af influencers, og stadig flere virksomheder ser et stort potentiale i at arbejde sammen med netop mikro influencers som disse, der henvender sig til et meget specifikt publikum.

En stor fordel ved at samarbejde med mikro influencers er, at denne type influencer ikke kræver et stort beløb; ofte vil man nemlig opleve, at mikro influenceren har en stor passion for dennes håndværk, og ofte ser en mikro influencer en ære i at dele projekter fra dagligdagen på netop de sociale medier, og derfor kræver de som oftest et lavere beløb i bytte for et opslag.

Vil du gerne blive klogere på, hvordan du kan bruge en mikro influencer?

Mit bedste tip er, at du sørger for, at dit produkt matcher den kernemålgruppe, som den vilkårlige mikro influencer henvender sig til. Du skal tænke på, at en mikro influencer ofte ikke har en bred diversitet i dennes målgruppe, og således er der ingen grund til, at du starter et samarbejde, hvis dit produkt ikke appellerer til den målgruppe, influenceren henvender sig til på de sociale medier.

Jeg har samarbejdet med flere influencers i netop denne kategori, og jeg er derfor stødt på nogle gode eksempler på netop mikro influencers, der gør det super godt! Her er nogle eksempler:

Nipuni Julie
Jeg synes Nipuni, som jeg er så heldig at kende privat, har en rigtig god forståelse af hvad hendes følgere ønsker at se. Hun rammer spot ned i den kernemålgruppe omkring madlavning, kager og andet godt til ganen, som man kan se aktiverer hendes målgruppe hende fantastisk. Desuden føler jeg mig aldrig påduttet noget, såsom produkter eller reklamer, kun hvis det passer ind i det segment: Mad og madlavning. Det er jeg fan af, fordi jeg føler det er en passion der kommer fra hjertet.
Stinna GM
Stinna er en anden stærk blogger, også indenfor madsegmentet. Hendes madblog Stinna.dk, er en af de blogs jeg selv har lavet mange opskrifter fra. Hun holder ligesom Nipuni, stærkt fast i hendes opskrifter, og er god til at involvere brugerne, jeg føler heller ikke her jeg bliver solgt noget eller at hun pludselig markedsfører et produkt der slet ikke giver mening for mig som læser.
En lille fortælling: Kan du huske ham den seje fyr på fodboldholdet, som alle så op til, da du gik i folkeskole? Eller kan du huske pigen med spot-on makeup og fedt tøj? Lad os kalde disse typer for ’First Movers’ – med et stort netværk. Netop disse typer er ofte dem, der er mikro influencers, og netop denne type influencer har meget power, men måske ikke en kæmpe skare af følgere. Husk alligevel på, at disse kan blive meget værd for dig – og dit brand, og læg derfor arbejde i at spotte disse. Hvis du spørger mig, er det nemlig ikke altid, at indflydelse kan kodes sammen med antal af følgere.

Makro influencers

Lad os da bevæge os liiidt længere op ad stigen og byde velkommen til en anden kategori af influencers: nemlig makro influencers.

Den hurtige har nok allerede regnet ud, at makro influencers har flere følgere end mikro influencers. Jeg vil mene, at en makro influencer kan betegnes som en influencer, der har mellem 20.000 og 100.000 følgere. Men husk igen, at dette tal er relativt, eftersom det kommer an på, hvilken industri der er tale om. Endvidere afhænger det også af, hvilket sprog der skrives på. Hvis man skriver på dansk, kan det nemlig godt være sværere at nå de 100.000 følgere, fordi man udelukker mange potentielle følgere, der altså ikke snakker dansk, men engelsk – eksempelvis.

Kendetegn ved makroinfluencers

Et kendetegn ved netop makro influencers er, at de ser influencer marketing som et erhverv, der sikrer dem en indtægt, og endnu et kendetegn er, at makro influencers ofte ved, hvad de er værd. De er selvfølgelig også startet et sted, skal det siges; de er nemlig startet i den førnævnte kategori, men de er altså vokset som influencers, og derfor bliver det muligt for dem at betragte influencer marketing som et erhverv snarere end en fritidspassion og interesse.

Et eksempel på en influencer type, der vokser ud af én niche, er kvindelige bloggere, der går fra udelukkende at blogge om mode, eksempelvis, til at blogge om børn og mode, fordi de selv når til den fase i deres liv, hvor de netop får børn. Sådan en influencer udvider altså sin skare af følgere, fordi der lige pludselig åbnes op for endnu et segment, der kan relatere til børn og ikke kun mode.

Det kan også være en rejseblogger, der ender med at inddrage emner såsom fashion og mad, fordi det måske ligger tæt op ad dennes oprindelige segment, og således ses det altså, hvordan influencers går fra at være mikro til makro – så at sige, når de begynder at udvide de segmenter, de henvender dem til.

Lad mig lige komme med et par eksempler på influencers, der gør det godt i denne kategori. Og husk, at disse også startede et sted!

Mette Lyngholm
Mette som jeg også er heldig at kende privat, har jeg fulgt siden hun startede, hendes vej fra fitnessverdenen til at være mor, har for mig været inspirerende, og trods at hun har skiftet eget af hendes indhold ud, føler jeg stadig hun er autentisk, ligesom jeg kender hende personligt. Hun er god til at balancerer træning med hendes daglige liv som mor til 2. Hvilket jeg tror rigtig mange kvinder kan forholde sig til, uden at det bliver over poleret eller lign.
Emil Thorup
Emil er også en gut jeg har snakket en del med, og jeg har faktisk aldrig fulgt ham før vi stødte på hinanden i forbindelse med noget forretning. Det jeg godt kan lide ved Emil er at han lader hans personlighed skinne 100% igennem hans sociale medier. Han får flettet reklamer og andet godt ind i hans personlighed og få det til at fremstå autentisk, sjovt og alligevel har jeg taget mig selv i at købe et par af de produkter han har vist frem fra hans eget hjem. Det viser at influencer marketing virker på sjove måder.

Mega influencers

Du havde nok set den komme, havde du ikke? Den næste kategori, vi skal have fat i, betegner jeg ’mega influencers’. Vi er gået liiiiidt længere op ad stigen, og vi tager et skridt tættere på den kategori, jeg vil kalde ’celebrities’, men vi er der ikke heeeelt endnu. Mega influencers vil jeg betegne som influencers, der ikke nødvendigvis er kendt af alle på et nationalt plan, men som altså har en meget stor skare af følgere – oftest over 100.000. En mega influencer kan endda have op mod et par millioner af følgere, hvis der er tale om en influencer, der opererer på et internationalt plan og altså formulerer sig på engelsk.

Kendetegn ved mega influencers

Et kendetegn ved mega influencers er, at denne type af influencer ofte arbejder under et bureau eller en agent, og således er det altså bureauet eller agenten, der forhandler kontrakten, og der er endvidere meget klare retningslinjer for de samarbejder, der indgås. Mega influencers ved ofte, hvilke brands de vil arbejde sammen med, og de ved, hvor meget de vil give af dem selv.

For virksomheder har denne type af influencer en stor værdi, fordi en mega influencer har mulighed for at skabe stor brandværdi, hvis man finder den rigtige, der matcher det segment, man ønsker at ramme (senere i indlægget kommer jeg med et par tips til, hvordan du kan finde en influencer, der matcher dit segment). Det kan også være, at man som virksomhed køber adgang til en mega influencers materiale i en periode, så man kan bruge dette i markedsføringen. Dette er ligeledes en strategi, der er mange virksomheder, der følger, når de arbejder med influencers.

Der er stor forskellighed i mega influencers engagement ratio. Procentvis har de sværere ved at opnå samme engagement ratio som mikro og makro influencers. Dette skyldes blandt andet, at det er sværere at lave et opslag, som engagerer millioner af følgere frem for blot 10.000 følgere, eksempelvis.

Jeg synes, at disse mega influencers gør det super godt.

Pernille Teisbæk
Pernille kender jeg ikke, men har fulgt hende og læst om hende ad flere omgange. Kendt for hendes passion for fashion og det føler jeg skinner igennem på hendes Instagram profil. At opnå så mange følgere i en branche der er så konkurrencepræget finder jeg imponerende. Desuden har hendes profil et grad af æstetik, man sjældent ser.
Emilie Lilja
Emilie Lilja kender jeg heller ikke, men følger hende alligevel. I min optik er hun en af de kvindlige bloggere i Danmark der er allerbedst til at udnytte hendes platform til at skabe noget troværdighed og være i øjenhøjde med hendes brugere. Hun får flettet brands ind hendes personlighed og virker utrolig reel. Hendes selvironi gør også at man føler man ikke bliver ført bag lyst, men egentlig blot følger hendes liv som det er: Fyldt med op og nedture En god rollemodel for unge piger.
Peter Falktoft
Peter er nok mere alment kendt navn blandt mange. Det er først de senere år jeg er begyndt at følge Peter mere tæt, hans stil er super inspirerende og jeg har købt flere af de styles han bærer. Desuden har jeg stor respekt for hans evne til at fange folk via hans fortællerstemme og hans altid skæve vinkel at se tingene på. Han slår mig som en ung Jørgen Leth. Hans impact kan man ikke tage fejl af, og jeg elsker han bruger hans platform på at dykke ned i emner som forbud mod rygning. Han er en af dem jeg godt gad sætte mig ned over en god kop mocca og snakke om livets store spørgsmål, blot for at lytte.

Celebrities

Så kom vi til kategorien ’celebrities’, og det er altså kun få influencers, der når til dette stadie, som nærmest er uden for skalaen – så måske vi overhovedet ikke kan kalde mennesker i denne kategori for ’influencers’? Vi taler nemlig om kendte personligheder såsom Cristiano Ronaldo, Hailey Bieber, Kylie Jenner og Conor McGregor. Disse er personligheder, der har sindssygt mange følgere, og det er altså svært for danske influencers at følge med på dette plan, skønt de ’opererer’ på et internationalt plan.

Hvis vi skal komme omkring danske influencers, der kan betegnes som ’celebrities’, kan vi dog nævne kendisser og personligheder såsom Christiane Schaumburg-Müller, Christian Eriksen, Nicklas Bendtner, Christoffer og Medina.

Disse ’celebrities’ lever ofte af deres karriere indenfor musik, sport, model, tv mv., og man kan argumentere for, at deres sociale medier blot er en sidebeskæftigelse, der har vist sig at være en profitabel indtægtskilde ved siden af deres egentlige beskæftigelse.

Cristiano Ronaldo har eksempelvis ikke brug for at tjene penge på hans Instagram opslag eller hans Instagram som helhed, men det gavner naturligvis hans forhandlinger med Nike, og hvad han ellers laver, at han har en enorm målgruppe, som han potentielt kan nå ud til via de digitale platforme.

Kendetegn ved celebrities

Disse personligheder har ofte en høj troværdighed, en stor målgruppe og god genkendelighed. Jeg tvivler på, at Hailey Bieber sælger millioner af ure for Daniel Wellington, når hun deler opslag op på Instagram med netop DW-ure. Til gengæld tror jeg, at Daniel Wellington flytter deres brand awareness til nye højder ved, at hun “anerkender” dem som brand, og derfor behøver målet i sig selv ikke altid være at sælge noget.

Desuden køber Daniel Wellington ofte rettighederne til at bruge influerncernes billeder i deres egen markedsføring, hvilket skaber stor genkendelighed i deres pop-up butikker rundt omkring i verden.

1 million dollars for et opslag

Kylie Jenner får efter signede 1 million dollars, hvilket svarer til ca. 5 millioner danske kroner, når hun laver ét opslag. Det lyder jo nærmest absurd, men hvorfor skulle hun gøre det for mindre, når virksomheder ved, at hun er dét værd? Desuden driver Kylie, hendes eget kosmetik firma som har gjort hende til den yngste “selfmade” milliardær (i dollars) nogensinde, så mon ikke det vil give bedre mening for hende at holde hendes fokus derpå?

Lad os bevæge os tilbage til den overordnede kategori: nemlig ’celebrities’. Berømtheders sociale medier kan betragtes som et biprodukt til deres respektive karrierer, men man kan nok diskutere, om sådan en som Kylie Jenner var blevet så populær, hvis de sociale medier ikke eksisterede, og der er nok heller ingen tvivl om, at hendes deltagen i ”The Kardashians” har kickstartet hendes karriere og kendisfaktor.

Min pointe med ovenstående er, at du skal huske på, at denne type af celebrities ofte anses som værende en brand-accelerator snarere end en salgskanal, og de er ofte bundede af store kontrakter, der løber over en lang periode, idet virksomheder kan se en idé i, at man fastholder en influencer i lang tid, således virksomheder kan sikre sig, at deres brand bliver forbundet med store personligheder over en længere periode.

LeBron James har eksempelvis en livslang kontrakt med Nike, der binder ham til brandet resten af livet.

En meget sjov observering: Nu har jeg jo rundet de 30, og derfor husker jeg tiden, hvor der endnu ikke rigtigt fandtes sociale medier. Hvis vi kigger på de stjerner, der toppede i mine teenageår, er der mange af dem, der ikke havde sociale medier. Såsom alle stjernerne fra ”venner” – men de fik stadig kassen fra forskellige brands. Min pointe er: Det er blot blevet meget mere synligt for os alle, hvem der sponsorer hvem.

Det samme gælder for fodboldstjerner såsom Ronaldo (ikke Cristiano), Ronaldinho osv. Alle disse stjerner er først kommet på de sociale medier ”sent” i deres karriere, men de var stadig frontfigurer for brands, dengang de sociale medier ikke eksisterede.

Gode råd til virksomheder

Kan du huske, at jeg lovede dig nogle gode tips tidligere i indlægget? De kommer her, så hæng på! Som virksomhed har du et ansvar for selv at analysere dine influencers. Hvis en influencer udelukkende gør brug af billeder iført meget lidt tøj, kan du være sikker på, at størstedelen af deres følgere er af det modsatte køn, og dette gælder, uanset om det er mand eller kvinde. Således kan du altså hurtigt danne dig et overblik over, hvem der befinder sig i
målgruppen.

Er de ”jumpers”?

”Jumpers” er et begreb, som jeg bruger til at beskrive influencers, der blot hopper (heraf: ”jumpers”) fra den ene kampagne til den anden. En ”jumper” reklamerer måske for et bestemt smykkefirma om mandagen, og om fredagen er det en konkurrent til dette smykkefirma, som influenceren reklamerer for. Med andre ord ved man altså ikke, hvor man har sådan en type influencer. Man vil gerne undgå at samarbejde med en ”jumper”, fordi denne type influencer ofte har svært ved at opretholde deres troværdighed blandt deres følgere, og derfor er det ikke profitabelt på den lange bane.

Test small – win big

Den største fejl, jeg ser, er, at virksomheder frygter at gå glip af hele influencer bølgen, fordi de jo ved, at der ligger et stort potentiale i netop influencers. De investerer store summer i forskellige influencers uden at have styr på, hvordan man analyserer værdien af disse. Virksomheder, der glemmer dette, bliver ofte skuffede over resultaterne, og de ender tit med at droppe hele influencer området generelt.

Don’t do that!

Start med at teste i det små.

Lidt længere nede kommer jeg ind på, hvordan du kan gøre dette, så hæng i!

Hav ressourcerne til at gå helhjertet ind i det!

Det kræver ressourcer at svømme med på influencer bølgen. Uanset hvilket format eller type af influencers, du vælger at satse på, så vær klar over, at det tager tid, energi og en masse tests, hvis du gerne vil komme frem til, hvad der virker bedst.

Værdisæt

Værdier er vigtige, hvad enten vi taler om interne værdier i en virksomhed, værdier hos en partner eller værdier i en familie. Men værdier er altså også vigtige, når det kommer til influencer marketing, og således bliver virksomheder nødt til at stille spørgsmålet: er værdisættet hos influenceren i orden? Og afspejler influencerens værdier virksomhedens? Dette er essentielle spørgsmål, der må og skal stilles, inden der indgås et samarbejde med en influencer.

”Shaping New Tomorrow” er virkelig lykkedes med at finde en influencer, der matcher deres værdier og deres ønskede reputation. De har nemlig valgt at indgå et samarbejde med Nicolas Dalby, som er UFC fighter.  Nicolas Dalby skaber en lysere fremtid ved at være kommet tilbage til UFC efter en depression.  ”Shaping New Tomorrow” gør klogt i at bruge en person som ham, der virkelig er en fighter og har sine værdier på plads, og dette er noget, forbrugerne kan relatere til.

Samarbejdsmodeller med influencers

Når man vælger at gå ind på markedet for influencers, er der en række forskellige ting, man bør overveje.

Affiliate systemer

Et affiliate system er et system, som ikke nødvendigvis kræver, at du har en dialog med influenceren. Et affiliate system er praktisk talt et ”firma”, der sidder i midten, hvor alle virksomheder og influencers kan melde sig til. Influencerne kan så vælge, hvilke virksomheder og kampagner de vil reklamere for, og ligeledes skal virksomhederne godkende disse influencers. Ofte bliver lønnen afregnet pr. salg eller lead, og der er altså tale om en form for kommission, når man anvender et affiliate system.

Affiliate systemer er meget brugt af webshops og kan ofte genere stor omsætning, da influencers selv finder frem til den virksomhed, der passer til dem, hvorfor man undgår den manuelle søgning. Desuden er afregningsmodellen baseret på, at man kun skal have penge op af lommen, når man sælger noget, hvorfor risikoen er minimal.

Efter et stykke tid kan man se, hvilke influencers der skaber god omsætning, og derefter kan man vælge at lave et tættere samarbejde med netop disse. Det kan ofte skabe en god kontinuerlig forretning, da man på forhånd har fået bevist, at en vilkårlig influencer kan sælge ens produkter.

Systemer, jeg vil anbefale:

      • Partner-ads (rigtig godt for webshops)
      • Eget affiliate system (Getrewardful kan anbefales)
      • Adrecord (rigtig godt i Sverige)
      • Awin (det største system i UK)

Influencer bureauer

Mange influencers, som opnår en vis størrelse, har bureauer samt agenter eller er en del af platforme. Det er meget nemmere for dem at være under en agent eller et bureau end at forhandle med alle firmaerne selv. Det kræver nemlig enormt meget at gøre dette, og det hænder, at en influencer ikke følger sig hjemme i forretningsverdenen, der byder på kontrakter, uigennemskuelige, økonomiske termer og samarbejdsaftaler, der kan være svære at finde rundt i.

Det husker jeg selv, da jeg startede som selvstændig – det tager tid at lære at navigere i den verden, og derfor kan det være en fordel, hvis man har et bureau eller en agent til at tage sig af denne del.

Der findes forskellige former for bureauer, og herunder finder du et par af dem, jeg synes, gør det godt.

      • Cube
      • Brandheroes
      • Socialworks
      • Bloggersdelight

Make Influence – Platform for influencers

Som eksempel på ovenstående kunne man tage Make Influence.

Det er en influencer marketing platform der agerer som en markedsplads hvor virksomheder og influencers kan mødes og samarbejde. Virksomheder kan fra platformen finde, rekruttere og samarbejde med influencers. MakeInfluence har også en performance-baseret og data-drevet tilgang til influencer marketing, hvor influencerne bliver betalt for de resultater de skaber for virksomheden. For influencerne betyder det at de tit arbejder endnu hårdere for at få deres samarbejde til at lykkes.

For virksomhederne betyder det at de får en pålidelig og målbar ROAS.

Sammen arbejder begge parter nu mod et fælles mål, hvilket øger performance og skaber et mere transparent forhold mellem virksomheden og influencers.

Arbejd direkte sammen med en influencer

Du kan naturligvis også vælge at indgå et direkte samarbejde med en influencer. Det er en god proces, hvis man gerne vil kende mere til den verden og bygge en tæt relation med sine influencers.

Tip: Lav et Google Sheet, hvor du skriver influencerne ned, og prøv så at kontakte dem, og se, hvordan et samarbejde kunne være sammensat. Du kunne ligeledes vælge at tilføje en ekstra kolonne med ”resultat” og tilføje dine egne kommentarer.

Et Google Sheet kunne se sådan ud:

Navn Medie Følgere Pris Url til medie Resultat
Maria Instagram 2.000 1.000 Klik her Godt
Sofie Facebook 10.000 Produkter Klik her Middel
Cecilie Blog 8900 / md. 2.000 Klik her Rigtig godt

Sørg nu for at teste det i et tempo, som jeres budgetter og ressourcer kan følge med i. Start med at undersøge et samarbejde med mikro influencers, og sørg for at tage det i et tempo, hvor I kan nå at lave en analyse, der også gør, at I ved, om I får noget ud af at bruge influencers i jeres markedsføring.

Hvordan måler man succes?

Flere og flere virksomheder får øjnene op for, at influencers ikke kun skal skabe salg her og nu. Jeg har snakket meget om den her misforståelse, som jeg generelt oplever i alle aspekter af digital marketing; at virksomheder forventer, at de skal skabe salg her og nu.

Hvis alt baseres på, at det skal give salg her og nu, så tillægger vi simpelthen det enkelte medie for meget værdi og for stor tiltro. Det er alle de bittesmå sten, vi kaster i vandet hver dag, der skaber de ringe, der ultimativt skaber et brand, loyalitet og ambassadører over tid.

Hvor tit har du set noget én gang på et socialt medie og købt det med det samme? Just asking! Det tager tid at skabe salg, og dette gælder også, når man snakker om influencer marketing.

Der er utrolig mange touch points – specielt med mængden af medier, der er kommet til. Et af disse touch points er influencers, så husk nu: Har du gjort brug af en influencer til en specifik kampagne, så lad være med at finde popcornene frem og forvent, at salget skyrocker med det samme. Rom blev ikke bygget på én dag, som man siger!

Eksempelvis har Adidas været ude og sige, at de har investeret for meget i direkte salgskampagner, og de flytter nu igen fokus tilbage til deres brand, som alle deres analyser alligevel viser, er med til at skabe den langvarige relation.

Brand-awareness

Brandværdi er en af de sværeste ting at måle på. Ikke desto mindre skal vi prøve. Det er ikke noget, din typiske dataanalyse vil fortælle dig. Tværtimod. Du skal vide, hvad du kigger efter.

Brand søgninger via Google Keyword Planner:

Du kan eksempelvis bruge en Google Ads konto, hvis den har en historik, der strækker sig over en længere periode. Så kan du nemlig se, hvor mange søgninger der er pr. måned på jeres brand, hvis jeres brand navn– vel at mærke – ikke er for generisk.

Gør det samme med et par af jeres konkurrenter og med de søgeord, der matcher bedst med jeres topprodukter – på den måde finder I også ud af, om markedet er i vækst.

Jeg plejer at lave sådan en lilletabel her:

Søgeterm Januar Februar Marts
Vores brand navn 20.000 10.000 10.000
Konkurrent 1 10.000 5.000 9.000
Kerne søgeord 50.000 70.000 100.000

 

Salg via Google annoncering på brandnavn

Ser du en stigning i antallet af salg via jeres brand, så er det nok, fordi der er flere og flere, der søger efter jeres brand. Sammenlign dette med perioderne, og find ud af, hvad I har gjort i de perioder, hvor det stiger.

Grunde til brandsøgninger stiger:

      • Mere PR i medierne
      • Radiospots
      • TV-reklamer
      • YouTube kanal med stor aktivitet
      • Synlighed på sociale medier
      • Offline mediekampagner

CPM-udregninger:

Når vi kigger på branding – herunder annoncering – hvor vi har branding for øje, så kigger vi ofte mod det, vi kalder for CPM – altså en afregningsmodel, hvor man betaler pr. 1.000 visninger. Denne model fungerer fint med influencers – specielt på storyformatet, fordi netop stories ofte får rigtig mange visninger.

Regnestykke: En influencer ligger 4 stories op på 1 måned, og i gennemsnit får hun 10.000 visninger på hendes stories. I har betalt hende 1.000 for de stories. I tabellen herunder har jeg forsøgt at vise (fiktive tal), hvorfor det pludselig bliver nemmere at gennemskue, hvor meget synlighed man egentlig får for pengene.
Facebook annoncering Google display annoncering Influencer marketing
90.000 visninger 30.000 visninger 40.000 visninger
80 kr. / 1.000 visninger 20 kr. / 1.000 visninger 40 kr. / 1.000 visninger

 

Desuden vil jeg også argumentere for, at hvis man har gjort sit forarbejde ordenligt, har man også fundet nogle influencers, som er mere værd pr. 1.000 visninger, fordi afsenderen i forvejen har troværdighed.

Trafik til hjemmeside

Vi bliver selvfølgelig også nødt til at snakke om det at skabe trafik – for kan influencers overhovedet det? Dét er et spørgsmål, jeg ofte får stillet. Svaret er: Selvfølgelig kan de det, hvis kampagnen er den rigtige.

Influencers kan nemmest skabe trafik på følgende måder:

      • Instagram stories med swipe up
      • Link til jeres side i deres blogindlæg
      • Opslag på Facebook med link til jeres side
      • Lav et interview med influenceren på jeres side og få dem til at dele det på deres platforme. Det gør, at I ”tapper” ned i deres målgruppe og får en masse trafik, som I kan køre re-marketing imod.

Vær opmærksom: Man kan ikke linke til en ekstern hjemmeside fra et opslag på Instagram, og der skal flere kliks til for at få folk retur til en ”bio” og klikke der. Så pas på med at bruge for meget krudt på at få folk til at dele i feedet, hvis det er trafik, der er målsætningen.

Andre ting du kan overveje:

      • Antal nye følgere en influencer skaber, når hun deler noget fra jer
      • Konkurrencer, som skaber synlighed omkring jeres produkter og følgere
      • Gemte opslag: hvor mange gemmer opslagene?
      • DM’s: hvor mange sender influenceren beskeder på jeres kampagner?
      • Hashtags: hvor mange brugere kan du aktivere til at bruge jeres hashtags?
      • Må du bruge materialet efter en kampagne? Og i hvor lang tid?

Optimér dit grundlag for succes

Sørg for at være bevidst omkring jeres målsætning for brugen af influencers. Ligesom med ingen anden markedsføring er det ikke en ”magisk pille” at bruge influencers. I den rette strategi og med de rette analyseværktøjer kan influencers have en enorm indflydelse på en virksomheds salg og brandkendskab. Men hvis en influencers ikke bliver brugt hensigtsmæssigt, er det altså ikke nødvendigvis en god forretning!

Så vær klar i mælet: Hvad vil I have ud af jeres influencers? Hvordan måler I på dem? Og vær god til at forventningsafstemme!

Herunder får du et par tips til at få det maksimale ud af jeres influencers. Noget af det vil kræve en indsats, men det er også punkter, der i sammenspil kan bringe jer foran konkurrenterne.

Unik landingsside

Kører du en influencer kampagne over en længere periode? Det kunne være en kollektion, der er lavet i samarbejde med en af jeres influencers.

Overvej at lave en unik landingsside til dem – på jeres side selvfølgelig.

Det kunne eksempelvis være med en unik URL såsom: ”www.jeresbrand.com/kyliejenner” – på den måde kan I virkelig gå i dybden med jeres dataanalyse efterfølgende. Lav en super fed, personlig velkomstside med billeder og videoer fra jeres influencers.

Rabatkode til tracking

Daniel Wellington er verdensmestre i det her. De giver alle deres influencers unikke rabatkoder, således de kan se, hvilke influencers der performer godt.

Når kampagnen er endt, kan I trække alle rabatkoder ud i et Excel ark, og så kan I se, hvor mange gange de enkelte koder er benyttet, og hvem der har genereret mest omsætning. Jeg behøver vel ikke fortælle, at dem, der har i sinde at gøre dette, skal have deres egen landingsside? J

UTM-kode

Det her er altid noget af det, jeg bliver spurgt mest ind til, når jeg holder workshops og foredrag.

”UTM-koder… Hvad er det nu lige, det er?”

Det er i princippet blot et lille sporingstag, som du sætter på dine eksisterende URL-adresser for at kunne spore dem mere specifikt. Normalt ville en URL måske hedde ”www.jeresbrand.com/hudpleje-julebox”. Hvis I gerne vil vide, hvordan en influencer performer, kan I dog give dem hver deres URL i stedet.

”www.jeresbrand.com/hudpleje-julebox?utm_source=influencer&utm_medium=co-labs&utm_campaign=kyliejenner”

På denne måde vil I kunne se i jeres Google Analytics konto, hvor meget alle jeres influencers har omsat til sammen, og endvidere vil I kunne se, hvor meget trafik de har genereret, og hvem af dem, der performer bedst. Smart, ikke? J

Har folk penge på lommen?

En god lille regel er at overveje at skyde dine bedste influencer kampagner afsted omkring højtider såsom Black Friday og lønningsdage.

Når sommerferien står for døren, og solen står højt på himlen i Danmark – samt ugetallet befinder sig i 28-29-30 – shopper vi ikke så meget på nettet. Så det giver måske knap så meget mening at skyde dine bedste influencer kampagner af i denne periode, medmindre du sælger rosevin, kammerjunker og iskolde OREO-is med ekstra knas (min favorit).

Svesken på disken: Overvej, om dine kampagner skal planlægges rundt om eksempelvis Black Friday, lønningsdag og andre perioder, hvor forbrugerne faktisk har penge på lommen.

Bonus tips: Henvisninger i Google Analytics

Tjekker du nogensinde dine henvisninger i Google Analytics?

Ellers er du måske gået forbi en guldbar uden at vide det.

Vi har så travlt med at kigge på de store kanaler såsom Google, Facebook, direkte trafik og e-mail markedsføring, at vi ikke får kigget ordenligt efter de små guldkorn, der gemmer sig i en lidt dybere dataanalyse.

Under henvisningssider, eller ”referrals”, kan du nemlig se, hvilke sider der ellers sender trafik til dig – udover dem du normalt kigger efter. Det kan være, at der er en influencer, et onlinemedie eller andet, der allerede har skrevet om dine produkter – du er bare ikke klar over det
.

Tip: Vælg en periode på 1 år, kig alle dine henvisningssider igennem, og se, hvilke der har skabt en form for værdi for jeres virksomhed. Uanset om det er salg, trafik eller hvad det har været, så gælder det om at høste de lavt hængende frugter!

Hvad er en influencer egentlig værd?

Finito! Tak fordi du læste med så langt! Måske sprang du lidt i indlægget? Det gør ikke spor. Her kommer nemlig en opsummering på, hvad en influencer egentligt er værd. Det er jo et spørgsmål, som jeg lovede at besvare indledningsvist, og man skal jo holde, hvad man lover, ikke?

Jeg håber bare ikke, at du bliver skuffet, når du hører svaret.

Så Micky… Hvor meget er en influencer egentlig værd?

Det tror jeg ikke, at nogen kan svare på. Det er sandheden, og svaret. Det er nemlig ekstremt individuelt fra case til case, hvad en influencer er værd. Jeg har set vanvittigt flotte eksempler på virksomheder, der har øget deres omsætning og brandkendskab via stærke influencer strategier.

Jeg har desværre også set det modsatte, men jeg vil ikke dvæle ved det negative, men derimod prøve at forandre fremtiden.

Derfor er mit ønske med dette indlæg at skabe noget gennemsigtighed samt at ruste dig på til at få det maksimale ud af et samarbejde – uanset hvilken side af bordet du sidder på.

Du tænker måske, at jeg har spildt en del sider på at komme frem til, at man egentligt ikke kan kortlægge, hvad en influencer er værd. Jeg ser det nærmere som om, at jeg har taget en masse spalteplads på at forklare, at en influencer er meget værd, hvis du anlægger en god strategi. Ligeledes har jeg brugt tid på at beskrive, at der findes flere forskellige kategorier, og nu ved du forhåbentligt, at vi ikke kan ”putte” samtlige influencers i samme kategori. Med andre ord sidder du, forhåbentligt, med en ny tilgang til influencer marketing, og mit håb er, at mine råd kan hjælpe dig til at blive endnu skarpere på området.

Så!

Lad os i fællesskab skabe nogle fantastiske markedsføringskampagner, som giver mening for alle parter, og der er værd at være stolte af!

Kender du en influencer eller en virksomhed, der kunne gøre brug af de markedsføringstips, der findes i det indlæg, du lige har pløjet igennem?

Smid en kommentar herunder eller del indlægget.

Det vil betyde utrolig meget for mig.

Tak for din tid.

Kommentarer

  1. Hej Micky,
    Virkelig fin artikel – jeg har været ude for, at microinfluencers ønsker, at kravet i IG konkurrencen bl.a. skal være, at de skal følges, så de får flere følgere. Vi vil som brand ikke gå ind i dette, men er dette normal praksis?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »