Hvad er en FTP server?

I dagens indlæg dykker vi ned i, hvad en FTP-server er.

Først og fremmest er det en forkortelse for File Transfer Protocol og er, som navnet også antyder, en protokol, der tillader overførelsen af filer mellem to forskellige enheder.

Hvis vi starter med ’protokol’, så er det egentlig bare en anden måde at udtrykke et sæt regler på, der muliggør kommunikationen mellem forskellige enheder.

Forskellige protokoller anvendes, når vi befinder os på internettet.

For eksempel anvendes HTTP protokollen, når vi ønsker at browse rundt på nettet.

FTP er ligeledes en protokol, og er således et sæt regler, der muliggør overførslen af filer mellem to forskellige enheder.

For at gøre det en anelse mere specifikt, så er der tale om en protokol mellem en server og en klient-enhed.

Det vil med andre ord sige, at for at kunne få tilsendt en fil fra en FTP-server, er man nødt til at have en FTP-klient.

Interesseret i andre tekniske internet termer? Så læs mine indlæg vedrørende PHP, VPN og HTTP status codes her.

Med en FTP-klient kan serveren tilgås, og der kan her downloades såvel som uploades filer, der sidenhen vil blive gemt i serveren.

Blandt de mest anvendte klienter finder man eksempelvis FileZilla.

FTP anvendes ofte til at redigere hjemmesider og de filer, der er tilgængelige for brugerne, når de besøger en hjemmeside.

Der er nemlig her tale om en webserver, der kan håndtere mange forskellige filer på én gang, og er således mest af alt et værktøj, som anvendes til webdesign.

Er en FTP-server den mest sikre?

FTP servere har været blandt de mest anvendte protokoller længe, men har også lidt modgang de seneste år på baggrund af deres faldende sikkerhedsniveau.

Denne webserver har nemlig ikke de samme sikkerhedsforanstaltninger, som andre protokoller har, og der er dermed risiko for, at de oplysninger, der uploades og downloades, ikke kan tilgås via en sikker forbindelse.

Af denne grund er der mange, der har skiftet fra en FTP server til et af de mange andre alternativer, der i øjeblikket findes.

En af dem er den såkaldte SFTP server, der er en viderefortolkning af FTP serveren, men som anvender en anden datastrøm end sin forgænger.

Der er her tale om en datastrøm under navnet SSH – med andre ord en Safe Shell datastrøm – der lever op til de mange nye sikkerhedskrav, vi i dag har for overførelsen af filer.

Konceptet forbliver dog det samme; der kan overføres og downloades store mængder af filer, der blandt andet er en stor fordel, når det kommer til webdesign.

 

Har du før hørt om FTP-server, så er du altid velkommen til at dele dine tanker i kommentarsporet herunder.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »