Bliv stjerneblogger: Sådan starter du en blog!

Et af de hyppigste spørgsmål, jeg får, er: Hvordan bliver jeg blogger? 

Dette indlæg er det første i serien om at blive “stjerneblogger”, og det omhandler, hvordan man starter en blog fra bunden. Jeg vil helt præcist tage dig gennem hele blog universet, og du vil derfor lære,

Hvordan man starter en blog fra bunden, hvordan man skriver, hvordan man opbygger en målgruppe, og hvordan man i sidste ende kan leve af det – det er nemlig muligt, og du kan rent faktisk leve rigtig godt af det!

1. Hvad skal du skrive om?

Når du skal få succes i at blogge, skal du allerførst finde ud af, hvad du ønsker at skrive om.

Nu tænker du måske: “mit liv er ikke så spændende at dele” – og det kan godt være, at det er sandt. Men alligevel kan det være, at andre mennesker finder din hobby, uddannelse eller dine daglige rutiner interessante.

Lad mig give dig nogle eksempler – Klik for at se blogs: 

Jeg er sikker på, at du allerede har fanget min pointe! Du behøver ikke at have en Master i filosofi eller dit eget tv-show for at blogge. Det eneste, du virkelig behøver, er passion!

Du bør med andre ord ikke at starte en blog og basere den på, hvad andre mennesker ønsker at høre.

Du er nødt til at være passioneret omkring det, du skriver om – ellers vil du opgive din blog, længe før den bliver populær.

Tip: Google nogle af de emner, du ønsker at skrive om, og notér, hvad andre mennesker gør i den niche. Og husk, at du er nødt til at gøre det bedre! Du skal have et unikt touch. Ellers vil dit indhold blot “fade” ind i alt andet indhold, der efterhånden er tilgængeligt på internettet og ikke mindst de social medier.

2. At finde den rigtige blog platform

En de største udfordringer, man møder, når man skal begynde at blogge, er det tekniske aspekt. Det kan virke meget omstændigt at opbygge en blog fra bunden – derfor er der flere alternativer, du bør undersøge, før du kaster dig ud i blogging.

Gratis platforme

  • Bloggersdelight – tilbyder at hoste din blog på deres platform
  • Blogger.com – ejet af Google (stor blog platform)
  • Tumblr – kæmpe mini-blog site, meget populært i udlandet
  • WordPress – tilbyder både hosting – men tilbyder også, at du får en wordpress.com blog

Fordele / ulemper

Den største fordel ved at vælge en ekstern hosting platform er, at du slipper for det tekniske besvær. Du kommer ind i allerede fastlagte rammer og har begrænset adgang til at ændre udseende og stil. Ydermere skal du ikke bekymre dig om domæne, serverhosting, kodning mv.

I min optik er den største ulempe ved gratis platforme, at du ikke har kontrol over dit eget indhold – du bidrager, med andre ord, til den pågældende side, således den kan forøge trafiktallet.

Selvom de alternativer, jeg omtalte før, i dag er blevet rigtig gode, synes jeg stadig, at en rigtig blog fortjener et selvstændigt domæne og platform. Det kræver lidt mere tid at opbygge en blog på et selvstændigt domæne, men du har til gengæld også mulighed for at ændre alt – og du kan dermed præge siden, som du ønsker, hvad angår design og stil.

Egen blog hosting

Jeg bruger altid WordPress, når jeg skaber nye blogs, og det samme gælder for min egen blog – mickyweis.com, som du netop befinder dig på. Det er super hurtigt at opsætte en blog på WordPress, og platformen tilbyder en masse gratis værktøjer (plugins), du kan installere uden at skulle betale en dyr udvikler.

Eksempler, jeg har lavet:

  • Gymfoodie.com – Opskrift hjemmeside med 40.000 besøgende / måned.
  • Sarah Posin – Træning/livsstilsblog med 30.000 besøgende / måned.
  • Micky Weis – Min egen blog, som du netop læser på
  • Peter Bendtsen – Danmarks bedste personlige træner
  • Helsebixen.dk/magasin – Danmarks største sundhedsblog

Ligeledes har jeg været med til at bygge en del hjemmesider op på selve platformen, herunder Sorry Mom, Tattoodo, SlikhaarTV og en del flere. Selvom du har en større webshop, kan du sagtens udnytte det potentiale, der ligger i WordPress.

Besøgstallene fra Sarahposin.com siden Januar

Besøgstal på en blog

Domænenavnet

Som noget af det første er det essentielt at finde et domænenavn. Når du har fundet det rette navn, kan du for alvor kommer i gang med dit blogger-eventyr.

Når du vælger et domæne, skal du huske på, at navnet skal være nemt at huske, og at det ikke må være for svært og indviklet at stave til.

Ja – de helt gode gode domæner såsom “opskrifter.dk” er taget, men det skal ikke stoppe din søgning efter et godt domæne.

Skal du starte din egen virksomhed, kan jeg anbefale Brandroot.com, da du her får muligheden for at købe nogle dyre, men også gode, navne. Hvis du blot vil starte din egen personlige blog, kan der være flere veje at gå.

Hvis dit navn er Laura, og du elsker at blogge om kageopskrifter, kan du eksempelvis gå efter domænenavnet, “lauraskagehus.dk” eller “lauraskager.dk”. Alternativt kan du vælge dit fulde navn, som jeg har gjort (mickyweis.com), hvis du ønsker, at folk skal kende dig – men dette vil jeg kun anbefale, hvis dit navn er lidt anderledes.

Du må ikke blive alt for frustreret over dit domænenavn! Så længe navnet er nemt at huske og let at stave til, er det ikke en liv eller død situation, når det kommer til blogging. Det handler i bund og grund om at skabe godt indhold – hvilket vi kommer tilbage til!

Opsætning i WordPress

WordPress er den mest anvendte blog platform i verden. For at være præcis er omkring 10% af alle websites i verden bygget på WordPress platformen – og med god grund: det er nemlig super nemt for alle.

Blog Platform (WordPress)

Når du køber dit domæne, har de fleste web-hoteller selv en WordPress installation i back-end, så det eneste, du skal gøre, er at klikke på “install” – men hvis dette ikke er tilfældet kan du læse denne fulde vejledning til at installere WordPress.

Både One.com og Unoeuro.com har den simple 1-klik-installation af WordPress. Herunder kommer et eksempel på installation på Unoeuro.com.

 

One-Click Installation af WordPress

 

Derefter skal du blot vælge, hvilket domæne du vil installere det på:

 

Installer WordPress

Når du er færdig med at installere din hjemmeside, vil du være i stand til at logge ind i det, man kalder “backend” – der, hvor du kan skrive indlæg, rette sider og meget mere.

Når du installerer WordPress, vil din side automatisk få et standard tema (udseende) – men dette kan du selv rode rundt med, når du først er kommet i gang – på denne måde kan du også lære systemet bedre at kende – det er ret intuitivt!

Tip: Bemærk: At have dit eget domæne kan koste omkring 300 kroner om året, men det er 100% det værd, fordi du “ejer” dit eget indhold, og det er meget lettere at starte på dit eget domæne end være nødt til at “flytte” en blog til en ny webadresse – stol på mig! Og en e-mail uden hotmail eller Gmail er altså langt mere professionel!

Temaer

Når du har installeret din WordPress platform er du faktisk kommet langt! Du skulle nu kunne se tom side på dit domæne – dette er dit standard side.

Og det er nu, den sjove del begynder. Når du har installeret WordPress, vil du som sagt være i stand til at se et standard tema på din URL, hvilket du kan beholde, men du kan også skabe dit eget, unikke tema – det er det fede ved WordPress – og det vil jeg klart anbefale dig at gøre.

Hvis du vil have din hjemmeside til at se fancy ud, og hvis du interesserer dig for at opbygge din helt egen side, så tjek Themeforest.com ud!

Themeforest er markedsplads for WordPress temaer – nogle af dem ret dyre, men også meget imponerende.

Sørg for at købe nogle af de mest downloadede temaer, hvis du ønsker at være sikker på at have en god back-end til at arbejde i. (Back-end er der, hvor du opretter dine blogindlæg, og hvor du tilpasser næsten alt. Nogle temaer er forbundet med vanskelige systemer og muligheder, så hold dig til dem, der har gode anbefalinger).

Jeg kan varmt anbefale Enfold, Total, Petit.

Bemærk: I starten er det vigtigste at skabe godt indhold! Hvis dit indhold er værdifuldt, vil du hurtigt vække folks interesse, hvorfor et lækkert webdesign er sekundært – i første omgang, hvert fald. Ergo – du må ikke blive fortabt i opbygningen af den flotteste hjemmeside: start i stedet med at skabe det bedste indhold – og så skal resten nok komme med tiden.

Et godt eksempel er bloggen af Seth Godin. Hans blog er ikke den smukkeste i verden, men hans blog er formentlig blandt nogle af de mest læste indenfor mit felt – og marketing generelt.

Sådan her så Facebook ud, da de startede platformen op – så don’t give up! 

TheFacebook

3. Planlæg dit indhold

At skrive godt indhold er ikke noget, der kommer let, og du vil ikke blive en stjerneblogger fra dag ét. For at blive en god blogger skal du planlægge dit indhold på forhånd. Lav en aftale med dig selv om, hvor mange blogindlæg du ønsker at skrive om måneden, og afsæt derefter tid til at skrive dem.

Selvfølgelig kommer kreativitet, når vi mindst venter det, så sørg for at tage notater, og hav ikke tillid til din hukommelse!

Ordentlig forberedelse er nøglen til din succes. Du kan nemt tage notater med appen, “Wunderlist” – en gratis to-do app, der er super nem at bruge.

Planlægning af dit indhold betyder ikke, at du er nødt til at skrive 4-5 blogindlæg på forhånd: Det er for svært i starten. Prøv i stedet at planlægge overskrifter.

Godt indhold tager tid at opbygge – og sådan er det bare. Dette blogindlæg tog mig “kun” én dag at skrive, men det har taget mig 4 år at vide alt dette. 

Dyrk dit sind, invester i bøger, læs blogs, og udfordr konstant din viden – på den måde skaber du også interessant indhold til dine brugere. Dette vil gøre, at dine blogindlæg – i sidste ende – vil stige i kvalitet. Fordi det er din hobby, bør det ikke føles som en udfordring – det skal være sjovt.

Det er sådan, jeg føler, når jeg læser om markedsføring, eller når jeg skriver disse indlæg.

Ligeledes har jeg et håb om, at du og andre får en masse ud af at læse mine tips!

4. Distribuer dit indhold

Dette indlæg er kun begyndelsen. I næste blogindlæg i denne serie vil jeg dele ud af mine hemmeligheder omkring, hvordan du kan opbygge et publikum og få over 100.000+ læsere ved at distribuere dit indhold på den rigtige måde.

Til dig, der ikke kan vente med at få disse tips til distribution af indhold, kommer her et par tips.

  • Sørg for, at dit indhold kan læses på smartphones, Ipads mv.
  • Sørg for, at du har installeret sociale medie knapper på din hjemmeside
  • Varier dit indhold og kombiner videoer, grafik og tekst
  • Få din familie og venner til at læse det, du har skrevet
  • Deltag i samtaler på online fora eller blogs inden for din branche
  • Nævn eksperter i din blog. Ligesom jeg nævnte Seth Godin
  • Spørg dine læsere, om de vil kommentere og diskutere. Eller lav en meningsmåling, der involverer dit publikum – det skaber loyale læsere, fordi de føler, at de er en del af dit univers.
  • Næsten alle virale blogs starter i det små. Det samme gælder for din blog. Hvis dit indhold er virkelig godt, vil du tiltrække flere og flere læsere. Det tager tid at lære, hvordan man opbygger viralt indhold. Når du ser ting i dit news feed, TV eller måske lytter til noget i radioen – så prøv at se, om nogle af de principper, du ser eller hører, kan bruges til at bygge din blog og til at gøre den mere interessant.
Tip: Når du starter en blog, skal du bruge mere tid på at markedsføre dit indhold end på at skrive indhold. Disponer 20% af din tid på skabe indhold, 10% på at browse for idéer, og brug de sidste 70% på at markedsføre og promovere dit navn.

5. Du må ikke give op

I dagens samfund hører vi konstant sætningen: “Giv ikke op”, og når det kommer til at blogge, er det ingen undtagelse – du må IKKE give op. En stor procentdel af danske bloggere stopper inden for 1-2 måneder – hvorfor? De glemmer den procentvise regel ovenfor.

At skabe mere indhold skaber ikke flere læsere!

Så hvad betyder markedsføring?

  • Spørg andre bloggere eller brug de sociale medier til at fremme dit indhold
  • Prøv Facebook-reklamer og test dit indhold (kommer i næste indlæg)
  • Bidrag med gode kommentarer til andre blogs (link tilbage til din blog)
  • Start konti på de sociale medier. Det er ofte nemmere at få tilhængere, end det er at få læsere. Derfor kan du bruge de sociale medier til at opbygge et netværk af tilhængere, hvorefter du kan introducere dem for dit indhold på bloggen. Jeg brugte faktisk denne strategi med Tattoodo.com. Først byggede vi deres Facebook side op, således vi havde 1.000.000 fans, og så begyndte vi systematisk at skabe blogindlæg. Pludselig var vi over 4.000.000 månedlige besøgende.
  • Skriv gæste blogindlæg til andre og større blogs og link tilbage til din egen blog. Jeg skriver eksempelvis også for Trendsonline – du behøver ikke gå efter de største websites såsom TechCrunch, men gå i stedet efter mindre blogs. De vil ofte være på udkig efter godt indhold – og dette kan du selvfølgelig bidrage med.
  • Den hårde del ved at være en blogger er at tiltrække læsere. At dele dine blogindlæg til dine venner på Facebook eller Twitter tæller ikke som markedsføring. Du er nødt til at grave dybere. Neil Patel skrev en stor guide om dette emne, så hvis du ikke kan vente på mit næste blogindlæg om emnet, vil jeg foreslå dig at downloade hans guide og suge til dig!

Ellers bliver du nødt til at vente på mit næste blogindlæg, der kommer til at omhandle, hvordan du kan distribuere dit indhold – du skal jo have noget at glæde dig til, og jeg vil nødig kede dig med en lang smøre ud i én.

Mit navn er Micky Weis, og jeg ved, at din tid er kostbar – så tak, fordi du brugte din tid på at læse dette indlæg. Det betyder meget for mig.

Hvis du kunne bruge nogle af de ideer, tips eller bare vil have lidt social karma, vil jeg være dybt taknemmelig, hvis du deler, liker eller kommenterer dette opslag.

Kommentarer

  1. Rigtig godt indlæg Micky

    Hvem kunne ikke godt tænkte sig at være stjerne blogger? Der er efterhånden rigtig mange om budet, så det gælder om at gøre en masse for, at nå målet 🙂 Men det er ikke ligegyldigt hvad man gør, når man starter en ny blog.

    Synes faktisk dit sidste tip er det vigtigste – man må ikke give det op, og man skal forsætte med at kæmpe!

    /Nicolaj Nielsen – http://unitate.dk/

    1. Hejsa Nicolaj – jeg er helt enig. Og fed side i har lavet – den er med garanti meget værd for bloggerne. Jeg synes det er super interessant at give folk mere power ved at lære dem om analytics og de værktøjer der findes, så får alle gode kort på hånden til at blive set 🙂

      Tak for kommentar.

      Mvh
      Micky Weis

  2. Jeg er total spadser inden for det her med at starte det op. Jeg har købt et domæne…. og hvad så? Det er hos dk.hostmaster.
    Men når nu jeg logger ind er der kun mulighed for at ændre mine oplysning
    Hvordan kommer jeg videre…. jeg er loooost

  3. Tak for super gode råd. Jeg vil gerne hjælpe min kæreste med at blive blogger, men det er fordi hun har noget interessant at fortælle, ikke fordi hun vil tjene penge. Og din guide hjælper til netop det (modsat mange andre)

    Der er rigeligt med “tomme” blogs hvor personen bag kun er der for pengenes skyld…

  4. Uforståeligt at nogen gider at læse hvad andre ligegyldige mennesker skriver. Det er for sørgeligt, at man har så lidt liv, at man blot kan læse hvad andre syntes og gør. Jeg bliver ked af hvor overfladiske og dumme mennskeheden er, og endnu mere for de stakkels ensomme mennesker der finder indhold i livet ved at læse ligegyldige blogs. Sørgeligt sørgeligt og sørgeligt. Husk lige dette når i skriver blogs. I underholder samfundets svageste og mest ensomme mennesker, håber i husker det forpligter 🙂

  5. Hej Mickey.
    Jeg har længe tænkt på at lave en blok, men jeg er desværre 120% indtet vidende på området. Jeg ved bare, at jeg har så meget at dele ud af med andre, samt være i dialog med læseren om emnet. Og jeg ved godt, hvad jeg ønsker at blokke om. Det skal siges, at jeg er 53 år, og har oplevet 10 liv i et, hvis ikke flere.
    Jeg googlede “hvordan laver jeg en blok” og fandt dette. Jeg slugte hvert et ord. Tak for dine let forståelige råd og vejledninger. Det var lige, hvad jeg ledet efter,. Jeg kunne meget godt bruge mere hjælp. Jeg vil herfra arbejde videre med min blok ide.
    Venlig hilsen
    P.J.

  6. Fantastisk blog, der er så meget virkelighed skrevet i dette indhold, og alt er noget, der er meget svært at argumentere for. Top blog med fremragende indhold.

    For mere besøg venligst- https://www.larsmedicare.com/

    |Lungeøvelser med tre kugler | HME filter | Yankauer sugesæt | Infrarødt termometer | Fingerpulsoximeter | N95 ansigtsmaske | 3 PLY ansigtsmaske | PPE-sæt |IV-kanyle | Sikkerhed IV-kanyle | IV infusionssæt | Infusionsterapi | Hypodermisk sprøjte

  7. Du skriver, ”
    “Sørg for, at dit indhold kan læses på smartphones, Ipads mv.
    Sørg for, at du har installeret sociale medie knapper på din hjemmeside”.
    Men hvordan “sørger” jeg for det? Er det ikke theme der er afgørende for læsevenlighed?
    Og some knapper – det ligger vel i backend og skal aktiveres derfra?
    Tak for din tid. Mvh Tine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »