Algoritme er efterhånden et udtryk, der har taget en stor plads i vores hverdag, hvad end der er tale om søgemaskiner, tilpassede algoritmer på de sociale medier, på e-commerce platforme og meget mere.
I dette indlæg tager vi et nærmere kig på, hvad algoritme egentlig er for en størrelse i de mange forskellige sammenhænge, hvor vi bliver mødt af og i nogle tilfælde influeret af algoritmerne.
Algoritme kort fortalt
Algoritme er en matematisk proces, der blev udviklet tilbage i 700-tallets Persien og som havde til formål at systematisere matematiske problemstillinger.
Algoritme er med andre ord en systematisk opskrift på, hvordan opgaver kan løses.
Systematikken bag algoritme har siden 700-tallet fundet sin vej til vores computere og hele vores online verden.
Algoritmens online indtog
Når vi snakker om algoritmer online, så er der tale om en relativt kompleks proces, der behandler, organiserer og rangerer information i en bestemt rækkefølge.
På denne måde danner algoritmer praktisk talt selve fundamentet for, hvordan vi oplever og anskuer den online verden.
Lad os tage et nærmere kig på, hvordan algoritmen systematiserer vores online færden.
Googles fineste opgave har og vil altid være at præsentere brugerne for de mest relevante søgeresultater.
Relevansen af de fremviste søgeresultater kommer på baggrund af en algoritme, der sørger for at rangere information efter relevans for dine søgeord, for at du endeligt står tilbage med en tilpasset resultatside, der på samme tid stemmer overens med din tidligere færden på søgeplatformen.
Nysgerrig på Googles historie til at blive den største søgemaskine? Læs mere i mit indlæg her.
E-commerce
Du har med garanti allerede nu oplevet, hvordan der på flere forskellige e-commerce platforme, eksempelvis Amazon, bliver foreslået produkter til højre og venstre, der ofte stemmer overens med dine egne interesser.
Disse forslag er ikke tilfældige, de er alle sammen baseret på dine tidligere køb, søgninger såvel som andre brugeres tidligere køb med interesser, der minder om dine egne.
Sociale medier
Når det kommer til de sociale medier, er algoritme blevet lig med værdi.
Jo bedre algoritmen er designet til at præsentere det mest relevante indhold, jo flere brugere kan man også forvente vil være tilhængere af mediet.
TikTok er det mest nærliggende eksempel på netop dette, da der her er tale om et medie, der (om end på et potentielt tvivlsomt etisk grundlag) har slået sig ned på at have en af de bedste og mest relevante algoritmer lige pt.
Der er her tale om personligt tilpasset indhold baseret på interaktioner, visningstid, sociale netværk etc.
Er det realistisk at TikTok bliver forbudt? Læs mit bud her.
Hvorfor er algoritmer vigtigt ift. SEO?
Når man snakker om søgemaskineoptimering, kommer man ikke udenom algoritmer, der som nævnt tidligere har en vis indflydelse på, hvilke sider der får lov til at pryde i søgeresultaterne.
Algoritmen er her med til at rangere hjemmesiderne ud fra relevans, kvalitet, brugeroplevelse, linkbuilding, tekniske elementer såsom SSL-certifikater, hastighed etc.
Sætter man sig ind i, hvilke elementer søgemaskinernes algoritme er bygget op af, og dermed hvad der kræves af din hjemmeside for at opnå fordelagtig rangering, er det muligt at få succes med sine SEO-indsatser.
Hvad er SEO nærmere bestemt? Læs mere om SEO disciplinerne her.
Hvordan ser fremtidens algoritmer ud?
Én ting er helt sikkert; algoritmer vil fortsat have en ufattelig stor relevans for vores hverdag, uanset hvad man beskæftiger sig med.
Med de fremadstormende AI udviklinger kan vi helt sikkert forvente, at kunstig intelligens vil have en vis form for indflydelse på algoritmernes opsætning.
Der kan her være tale om mere sofistikerede algoritmer, der løbende forbedrer sig selv og kan anvendes med en større grad af præcision og targeting.
For fremtiden kommer vi nok ikke heller udenom debatten om, hvorledes fremtidens algoritmer bør bruges og reguleres for at undgå bias samt at nogle forbrugergrupper bliver favoriserede frem for andre.
Interesseret i AI? Læs mere om, hvilke AI værktøjer du bør kende til her.
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Kommentarer