personalisering marketing

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på, hvad personalisering og segmentering mere præcist er.

Det er med garanti to begreber, du allerede har hørt om, men for mange kan deres betydning måske være en smule mere perifert. Dette indlæg er dedikeret til netop disse begreber samt deres betydning for markedsføringen.

Lad os starte med en kort definition:

  • Segmentering: En inddeling af ens kunder baseret på egenskaber, som virksomheden selv opsætter.
  • Personalisering: Tilpasning af annoncer, budskaber, e-mails mm., der har relevans for den enkelte kunde og dennes behov.

Hvorfor er segmentering vigtigt?

Indenfor markedsføring er segmentering et essentielt aspekt, da det bidrager til en mere målrettet og personaliseret markedsføring, der i sidste ende kan føre til flere kunder og en øget omsætning.

Ved at segmentere sine målgrupper kan man anvende sine ressourcer klogere ved at specificere, hvilke målgrupper der skal præsenteres for hvilke annoncer, e-mails mm., for at sikre sig, at det altid er relevant indhold, der møder forbrugerne.

På denne måde bruges der ikke kræfter på at ramme målgrupper, der i sidste ende måske ikke er interesserede eller ikke hører til en målgruppe, som virksomheden ellers henvender sig til.

Læs mere om, hvordan jeg segmenterer mine målgrupper på Facebook i min ultimative guide til Facebook annoncering her.

Hvordan segmenterer man?

Segmenteringsprocessen er forskellig fra virksomhed til virksomhed og kommer helt an på, hvad I kan tilbyde, såvel som hvad jeres målsætninger er. Helt generelt vil der være nogle klassiske kriterier, man kan segmentere efter som eksempelvis køn, adfærd, alder, bopæl etc.

Disse oplysninger skal til for at skabe skræddersyede oplevelser for kunderne, der vil opleve at blive mødt af en virksomhed, der fanger deres interesse og er opmærksom på deres behov.

Segmentering og personalisering kræver data

For at kunne udarbejde og anvende en specifik segmentering, der kan være med til at skabe personaliserede brugeroplevelser, er der behov for data.

Hvem besøger din hjemmeside, og hvordan er de blevet ledt derhen? Har de besøgende en særlig type adfærd på din hjemmeside? Hvornår er dette sket, og hvor har dine besøgende befundet sig henne, da de besøgte din hjemmeside?

En analyse af denne form for data vil hjælpe din virksomhed med at blive endnu skarpere i markedsføringen, og der vil være mulighed for at skabe relevante brugeroplevelser, der tager hensyn til dine kunders interesser og behov.

Segmenteringsprocessen og den dertilhørende analyse kan eksempelvis finde sted på Google Analytics ud fra kriterier, du selv opstiller, og som giver mening for din virksomheds markedsføring.

Få overblikket over, hvilke værktøjer jeg ofte benytter mig af til markedsføringen her.

Hvad får man ud af personalisering?

Personalisering kommer på baggrund af den rette segmentering, hvor målgrupperne er veldefinerede og kan anvendes til at tilpasse markedsføringen til at vise indhold, der fænger målgruppen.

Ved en mere personlig markedsføring vil målgruppen fornemme, at brandet rækker ud til dem, lytter til deres behov og skaber personaliserede brugeroplevelser. Dette kunne eksempelvis være indhold, der er målrettet målgruppens interesser, der baserer sig på tidligere køb, geografiske placering etc.

Det er med andre ord med til at give en unik oplevelse for hver enkelt kunde og vil i sidste ende være med til at styrke målgruppens loyalitet over for brandet.

Fra banebrydende fænomen til forventet egenskab

Personalisering af annoncer har i de seneste år i den grad fået sig en overhaling og skaber nye muligheder for markedsføringen.

Relevante annoncer og en unik forbrugeroplevelse er med årene blevet en integreret egenskab i markedsføringen og flere eksperter peger på, at forbrugerne rent faktisk forventer at blive mødt med personaliserede annoncer, der relaterer sig til dem og deres adfærd.

Har en kunde eksempelvis lige bestilt en vare online, så vil det i mange tilfælde blive forventet, at der umiddelbart bagefter vil dukke en e-mail op i indbakken med andre relevante produkter, som vedkommende med stor sandsynlighed også vil være interesseret i.

Læs mere om, hvordan du kan blive en haj til e-mail markedsføring i min guide her.

Det har da også været fuldstændig uhørt førhen, at en e-mail kunne henvende sig direkte til kunden ved eksempelvis at være på fornavn med vedkommende i emnefeltet. Med tiden er dette dog blevet en forventelig egenskab, sammen med mange andre personaliseringstiltag, der skaber større tilfredshed blandt kunderne og som i sidste ende giver større chance for konvertering.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »