SEO, SEA og SEM – lær forskellen at kende

ai chatgpt 4

Søgemaskineoptimering og -markedsføring er blandt de mest anvendte discipliner inden for digital markedsføring.

Inden for søgemaskineoptimering vil der være tale om en række begreber, man bør kende til, og i dette indlæg tager vi et kig på de generelle forskelle mellem begreberne SEO, SEA og SEM.

De har nemlig alle sammen noget at gøre med søgemaskineoptimering – altså optimeringen af hjemmesiders synlighed på søgemaskiner som Google og Bing – som i sidste ende skal til for at styrke en virksomheds performance.

SEO – Search Engine Optimization

SEO står på dansk for søgemaskineoptimering.

Der er her tale om en optimeringsproces af en given hjemmeside, for at denne kan få en høj placering i blandt søgemaskinens organiske søgeresultater.

Optimeringen kan foregå via en række forskellige strategier, og som oftest inkluderer disse en kvalitetssikring af hjemmesidens content, dens hastighed, dens ud- såvel som indgående links etc.

Med en kontinuerlig optimering af en hjemmeside, vil der være større sandsynlighed for at stryge til tops blandt søgemaskinens organiske søgeresultater.

SEO er efterhånden et emne, jeg har dedikeret flere indlæg til. Læs for eksempel min omfattende guide til SEO her.

SEA – Search Engine Advertising

På dansk står SEA for søgemaskineannoncering.

SEA betegner altså den del af søgemaskinemarkedsføringen, der har med betalte annoncer at gøre.

De betalte annoncer er dem, du ser øverst i blandt eksempelvis Googles søgeresultater, og som er en placering, der kan administreres via Google Adwords, hvor annoncørerne byder på at ranke på specifikke søgeord.

Selvom SEA og SEO fokuserer på forskellige typer af placeringer på de forskellige søgemaskiner, kan det give rigtig god mening at kombinere disciplinerne fra begge lejre.

Dels fordi en stor andel af de besøgende på en hjemmeside stadig kommer fra de organiske resultater, og dels fordi SEO-disciplinerne bidrager med en generel optimering af din hjemmeside, der i sidste ende kommer de besøgendes oplevelse af denne til gode.

Lad os forestille os, at din hjemmeside ranker højest på de betalte annoncer, men ikke besidder en god struktur og ikke har relevant indhold, der fastholder forbrugerne; så gør den høje ranking altså ikke den store forskel.

At indtænke SEO discipliner for at optimere hjemmesidens indhold vil dermed altid være godt givet ud, også selvom at det primære fokus vil være på de betalte annoncer.

Læs mere om forskellen på organiske resultater og Google Ads her.

SEM – Search Engine Marketing

På dansk vil man udtrykke SEM som søgemaskinemarkedsføring.

SEM er dermed, som navnet også antyder, en paraplybetegnelse for både SEO og SEA.

Helt grundlæggende indebærer SEM alle former for marketing, der via søgemaskinerne, har til hensigt at øge synligheden af en hjemmeside.

Der skelnes således ikke mellem den betalte eller organiske søgemaskineoptimering, når man snakker om SEM.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »