Marketing trends i 2017 – hvad siger de ansvarlige?

Denne gang har jeg samlet en række online heroes, der hver især beskæftiger sig med forskellige områder indenfor online markedsføring.

Jeg har spurgt dem, hvad de vil anbefale alle os andre at kigge nærmere på i 2017. Så i dag slipper du for at lytte på mig, og du får i stedet lov til at lytte på folk, jeg anser som gode kollegaer og som inspirationskilder, der kan gøre os alle bedre til online markedsføring.

Lad os kaste os ud i det!

Udvikling eller afvikling

Sørg altid for at udvikle dig selv og din virksomhed – og læn dig aldrig tilbage i troen om, at tingene nok skal fortsætte som de plejer – det gør de aldrig! Der er mange virksomheder, der begår den fejl, og pludselig står de med et bureau (f.eks. m.h.t. SEO eller Facebook-markedsføring), der halter bagefter, fordi de ikke evner at imødekomme de nyeste tiltag inden for branchen.

Eksempler herpå

.. at Facebook sætter strengere krav til validering af indhold i annoncer (tro det eller ej, men engang var clickbait langt nemmere end det er i dag, hvilket har gjort, at mange der “var gode” til markedsføring på Facebook, pludselig kun kendte til strategier, der ikke længere virkede, fordi de ikke fulgte med udviklingen).

.. at Google opdaterer deres algoritme, der gør nogle taktikker på SEO-fronten værdiløse, eller gør, at ens hjemmeside pludselig får et dyk i placeringerne, fordi man ikke har gjort sine (eller sine kunders) sider mobilvenlige i tide, trods de mange signaler fra Google om, at dette netop ville blive mere og mere aktuelt med tiden.

Søgeforespørgselstyper og Schema

Søgeforespørgselstyper og Schema: Google arbejder med Do (Transaktion), Know (Information), Go (Navigation) og Know Simple. Det definerer hensigten med søgningen. De har i lang tid brugt de 3 første, men er i den senere tid også begyndt at bruge Know Simple.

Eksempel herpå

Hvis du f.eks. søger: “hvad er magnesium”, så kommer Helsebixen op med et fremhævet resultat, fordi vores blogindlæg besvarer spørgsmålet. Søger du bare “magnesium”, så kommer Helsebixen som nr. 2 og 3 – med blogindlæg og kategoriside. Det gør vi, fordi søgningen. “magnesium”. ikke 100% definerer, hvad søgeren er ude efter, så Google viser forskellige typer af resultater.

Derfor er jeg ret sikker på, at Schema markup i denne forbindelse bliver en vigtigere del i 2017. Fordi du herigennem kan tagge dine sider op som artikler osv., så du hjælper Google med at definere din side, og du øger dermed også din chance for at ranke med flere sider på samme søgeord.

Facebook & e-mail marketing i stærk kombination

Jeg er i 2016 blevet opmærksom på, hvor giftig en kombination Facebook og e-mail marketing er.

SEO og AdWords er ikke længere blue ocean. Du tjener ikke meget på dine AdWords-salg, og den nødvendige investering i SEO bliver større hver eneste dag.

Til sammenligning er Facebook stadig åbent. Det er få, der ved, hvad de laver, og retargeting, Lead Ads, look-a-like-målgrupper og de andre værktøjer er giftige i de rigtige hænder. Det er ikke gået op for folk, hvilke muligheder de har endnu – når det sker, kommer vi til at se, at særligt flere B2B-virksomheder rykker ind på Facebook. Mange tror, at B2B hører til på LinkedIn – jeg mener, at LinkedIn er bedst brugt til at eksportere alle dine forbindelser og annoncere til dem på Facebook.

Money is in the list

For vores kunder fokuserer vi meget på opbygning af aktiver, herunder e-maillister. The money is in the list. Facebook er et fantastisk redskab til at vækste e-maillisten og samtidigt konvertere folk baseret på deres hændelser på website efter at have modtaget en mail. Trigger-baseret og automatiseret markedsføring – mulighederne er meget spændende.

Det kommer vi til at arbejde meget mere med.

Derudover er marketing attribution som felt også ved at være modent. Jeg glæder mig til at følge udviklingen her.

Skoven har mange træer, hold fokus!

Mit bedste råd til marketing i 2017 er FOKUS. Det er let at fare vild i junglen af eksperternes gode og velmente råd, ultimative guides, tips og tricks til Facebook, Snapchat, Instagram, Native Advertising, Content Marketing, Influencer Marketing osv.

Hvis ikke man passer på, kommer man hurtigt til at tage flere opgaver på sig, end man i virkeligheden kan håndtere. Risikoen er, at man ender med at gøre tingene halvt, men endnu værre er, at man risikerer at fjerne fokus fra det vigtigste.

Det som virkelig flytter forretningen, giver kunder i butikken og skaber bundlinje.

Eksempel herpå

Jeg ser gang på gang webshops bruge mange kræfter på eksempelvis at få flere følgere på de sociale medier, mens de svigter på langt vigtigere områder som Adwords, SEO, konvertering og kundeservice, som er nogle af de steder, hvor man for alvor kan flytte sin forretning og bør fokusere.

Jeg vil til enhver tid hellere være bedre på Google end mine konkurrenter, end jeg vil have flere følgere på de sociale medier. Det er der langt bedre forretning i.

Jeg arbejder selv med e-handel som Head of Marketing hos Sinful, og mit fokus er at koge vores strategi ned til det absolut mest essentielle og så til gengæld eksekvere 110% hver eneste dag.

Det er back to basics og benhårdt arbejde. Det er uden tvivl knap så sexet som store forkromede digitale strategier fyldt med de nyeste marketingdiscipliner og trends, men det giver til gengæld resultater – både på den korte og den lange bane.

Vidensdeling: Omgiv dig med de rigtige kompetencer

Jeg vil anbefale folk at diversificere deres indsatser på flest mulige platforme og med flest mulige teknikker.

Indenfor SEO, for eksempel, kan du ikke bare nøjes med at være blackhat, eller kun være whitehat, alle teknikkerne skal i spil.

Du kan heller ikke nøjes med at være i din egen trygge cirkel af marketingfolk/venner, som giver dig ret hele tiden. Ligeså meget som du leder efter nye teknikker, lige så meget skal du lede efter folk, som netop har disse teknikker. Nogle gange er det folk, du slet ikke bryder dig om personligt. Fred være med det. Læs evt. dette indlæg omkring markedsføring uddannelser.

Lær af de store stjerner

I USA er der sindssyg konkurrence, og derfor er der også sindsygt mange kompetente personer. Langt flere end de der store stjerner, vi alle kender. Der er der rigelige muligheder for hele tiden at lære nyt.

Indenfor PPC ville jeg holde øje med de ændringer, som LinkedIN snart kommer med i starten af 2017. Det bliver godt for B2B. Det bliver rigtig godt.

Men ellers så brug dataene – pas på, du ikke bliver overvældet af dataene, og vid, at ingen kan vide alt og skræddersy dine kampagner, om det så er PPC, SEO, eller hvad det er. Personalisering er stadig det bedste, der findes. Og med flere data kan det blive mere personligt.

DATA bliver mere og mere altafgørende

Træk alt den data, du kan få. Data er alfaomega, og data danner grundlag for at træffe de rigtige beslutninger – altså vil jeg mene, at de kan understøtte enhver beslutning.

Pas på med ideer, der ikke er baserede på data

Udover data gør det muligt at træffe mere begrundede beslutninger, får du ligeledes, ved hjælp af data, mulighed for at styrke din forretning. Vi kan alle have en idé, som vi selv synes, er absolut fremragende – du skal blot huske på, at det ikke er sikkert, at dit publikum synes det samme! Derfor er det essentielt, at man bruger data til at finde ud af, hvad der fungerer – og hvad der ikke fungerer – for den sags skyld. Vi bruger data og analyse af disse HVER eneste dag – om det er i forbindelse med produktoprettelse, kampagner eller nyhedsbreve – alt er baseret på data. Desværre oplever jeg, at virksomheder ofte glemmer vigtigtheden i at analysere og forstå disse data, og de fokuserer i stedet på følelser.

Facebook rummer uanede muligheder

Der er rigtig mange virksomheder, som benytter sig af facebook markedsføring. Alt for mange benytter dog Facebookannoncering uden brug af omtanke og data. Når du skal lave dine annoncer, så sørg for at lave dem så specifikke som overhovedet muligt.

Brug din e-mail liste og trafikken på din hjemmeside – dermed kan du ramme en målgruppe, der har stærke relationer til dig og dit brand. På denne måde skaber du segmenter, der har langt større konverteringsrate end blot “hele Danmark”. Ligeledes kan du forsøge at påvirke disse brugere til at blive en del af din e-mail liste, og dermed kan du øge din konverteringsrate på sigt. Jeg tror, at kun vi har set begyndelsen af Facebook – der er mange gode ting i vente – hvis man altså formår at implementere ovenstående betragtninger.

Gør det, du kan med det, du har – undgå forvirringen

Sæt dig i kundens sted, og brug din sunde fornuft i 2017 – det lyder simpelt, og det er det i virkeligheden også. Vores tilstedeværelse som brand på de digitale medier behøver ikke være så svært, som mange går rundt og tror.

Lær at lytte til kunden

Hvornår har du tid til at lytte på dit budskab om dit brand – og vil du selv høre det på det givne tidspunkt?

Vi har i 2016 været rigtig dygtige til at fokusere på data og algoritmer, der fortæller os om, hvor, hvornår, hvorfor og hvordan vi skal lave content til de digitale platforme. Vi kommer heller ikke uden om, at vi kommer til at se meget mere til den form for data i 2017. Men data er meget mere end store Excel ark med algoritmer og datastruktur.

Den enkelte tankegang

Du har en masse data i dit hoved samt lige omkring dig – som har en betydning for, hvordan du skal brande dig på de digitale platforme. Fx kan du nemt få adgang til data som maillister, Facebook, hjemmeside, vejrudsigten eller TV oversigten. Fx. ud fra TV oversigten vil det bedste tidspunkt at poste indhold på Facebook være 5 min, før badehotellet eller MGP starter, da store dele af Danmarks befolkning sidder med deres mobil i hånden og venter på, at programmet starter.

Så tænk enkelt, tænk data, som du har lige ved hånden og i hovedet – og sæt dig i kundens sted. Det hele behøver ikke være så kompliceret.

Hvordan komplementerer dine kanaler hinanden?

Præcis som i 2016, vil jeg fokusere på at få de forskellige marketingkanaler til at spille sammen. Se på hele ens markedsføring fra fugleperspektiv og forstå, hvordan de forskellige kanaler kan komplementere hinanden. Trækker du trafik ind fra Google, så opsæt nogle gode retargeting-kampagner, der er specifikke i forhold til, hvad brugeren har set på din hjemmeside.

Vær opmærksom på din salgstragt og skab nogle mikrokonverteringer, som i sidste ende kan føre til salg. Få folk signet op til dit nyhedsbrev, hav et skarpt automationflow klar og få nogle kvalitetsleads ind.

Facebook med sporing kan skabe magi!

Facebook er ”Pay 2 Play”. Det koster at nå ud til din målgruppe. Men gør du det rigtigt, så er det guld værd.

Men så skal du også vide, hvilke opdateringer der virker – og specielt – hvad du har betalt for, og hvad du har fået ”forærende” af Facebook.

Kampagnesporing på Facebook

Det gør du ved at bruge kampagnesporing i alt, hvad du laver på Facebook. Og her er det vigtigt, at du skelner imellem ”paid social” og ”social” i det UTM felt, der hedder ”Campaign Medium”.

Gør du det, kan du i din Google Analytics til hver en tid se, om de penge, du bruger på Facebook, giver konverteringer. Ja, hvis du altså har opsat ”Goals” i din GA.

For – klart vil du helst skabe salg direkte fra Facebook. Men det er hamrende svært. At skabe salg direkte fra en Facebook opdatering. Men hvis du i stedet for det hårde salg tænker i ”salgstragter”, kan du opnå succes på Facebook ved at tænke i ”nyhedsmail tilmeldinger” og ”re-marketing lister” – og på den måde opnå salg over tid.

Og – synes du det er lidt nørdet med ”kampagnesporing”, så jeg lavet et lille tool, der hjælper dig.

Google Adwords og demografi ser spændende ud!

2016 har været et utrolig spændende år at arbejde med Google Adwords. Adwords annoncerne i højre side blev fjernet, nyt tekstannonceformat efter mange år med samme format, mobil overhalede desktop, igen mulighed for budgivning på tablet, shopping fylder mere og mere og demografi til search blev tilgængelig.

Demografi kommer til at fylde meget!

Navnligt det sidste med demografi bliver utrolig interessant at arbejde videre med i 2017. Det har i lang tid ikke været muligt fx at kunne ekskludere alle der søgte på Google på baggrund af alder eller køn selvom performance data har været tilgængelig i Google Analytics.

Demografi i Search giver nu mulighed for at justere bud på baggrund af alder og køn. Det giver mulighed for at udelukke specifikke segmenter eller endnu mere interessant at målrette budskaber baseret på alder og køn.

Har man eksempelvis en shop der kun sælger produkter til kvinder kan man teste forskelligt sprogbrug til den yngre og den ældre målgruppe eller fx en shop kun til mænd hvor man kan kommunikere til mændene og så en anden kommunikation til kvinder der skal ind på shoppen.

Mulighederne for skarpere målretning med Google Adwords spidser hele tiden til, så det er bare et spørgsmål om at udnytte tag-selv-bordet af segmenteringsmuligheder uden at frasortere gode potentielle kundeemner – det ser vi i Geniads frem til at arbejde videre med i 2017.

Gem på dine mest loyale kunder – Skab forrretning

Marketing handler for de fleste om at være alle steder og ramme så bredt som muligt. Virksomheder sigter stadigvæk i 2016 at være på alle platforme og producerer nyt indhold til hver kanal selvom ressourcerne ikke er der. Ofte bliver indholdet ikke gennemført, og man ender med et halvfærdigt projekt.

Hold fast på dine kunder og arbejd med dem

Jeg har nu arbejdet med online markedsføring og webshops i snart 3 år. Når jeg læser på diverse blog og ekspert råd, handler det for mange om at skaffe nye kunder, mere trafik, flere tilmeldinger til nyhedsbreve, flere likes på de sociale medier. Det er som sådan også rigtigt, MEN.. men det er kun de mest loyale kunder, dine trofaste følgere, dem som køber, der reelt skaber værdi for din forretning.

Find ud af, hvem der er dine loyale kunder, og gør det attraktivt for dem fortsat at følge og købe fra dig. Med øget fokus og belønning kan dine loyale kunder blive dine nye ambassadører.

Brug nyhedsbreve, personlig kommunikation og attraktive tilbud
Det er dine mest loyale kunder som skaber din forretning. Det er dem, som integrerer med dine opslag, det er dem, som køber dine produkter, det er dem, der fortæller om dig og din forretning til venner og bekendte.

Jeg håber 2017 bliver året, hvor vi i højere grad glemmer lidt om større tal og fokuserer mere på de kunder, som skaber værdi. Identificerer dine loyale kunder, skab en strategi, og vær personlig i din markedsføring.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »