sitemap

Måske er du stødt på begrebet sitemap før og har undret dig over, hvad det mon betyder. Jeg har i hvert fald fået en del henvendelser og spørgsmål vedrørende hvad et sitemap er, samt hvad det kan bruges til, og i dette indlæg dykker vi ned i dette værktøj én gang for alle.

Et sitemap er ganske enkelt et kort over din hjemmeside, der kan fortælle, hvilke sider og hvilken type indhold den er bygget op af. Et sitemap kan med denne information således lade Google vide, hvad din hjemmeside består af, samt hvorledes søgemaskinen kan finde frem til din sides indhold og gøre dette synligt i søgeresultaterne.

Sitemap – kort fortalt

Med et sitemap kan du med andre ord informere Google om, hvilke sider på din hjemmeside den skal crawle og indeksere. Du vil også kunne informere om opdateringer på dine sider, således at søgemaskinen ved, at siden skal crawles og indekseres på ny – alt dette kan gøres via Google Search Console.

Google Search Console er en del af Google Analytics og er et gratis værktøj, der lader dig se de mere tekniske aspekter ved din hjemmesides performance – eksempelvis hvorledes Google ser din hjemmeside, samt hvilke specifikke søgeord, din side bliver fundet på osv.

Når man snakker om, at sider skal indekseres, så mener man med andre ord, at siden skal registreres på Google, således at din hjemmeside vil blive en del af søgemaskinens søgeresultater. For at din hjemmeside kan blive indekseret, skal den først crawles. Her vil en såkaldt Googlebot scanne din hjemmeside for information og herefter organisere og indeksere din sides indhold og inkorporere dette i Googles database.

Sitemaps kan booste din SEO-indsats – bliv klogere på SEO i mit lynkursus her.

Kan jeg være sikker på, at min hjemmeside bliver indekseret?

Ved at benytte et sitemap skal man være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at alle ens sider bliver indekseret. Google foretager nemlig en selektiv indeksering, og det er dermed kun relevante sider, der bliver en del af søgeresultaterne.

Blandt disse vil være sider, der er opdaterede, har originalt indhold og som er linket både internt og eksternt.

Du kan til enhver tid tjekke op på, hvilke sider der er blevet indekseret ved at taste følgende ind i Googles søgefunktion: site:navnpådinhjemmeside.dk/com. Herefter vil du blive præsenteret for, hvilke sider der er blevet en del af Googles database. Dette vil du dog også kunne finde ud af ved at benytte dig af Google Search Console, så snart du har uploaded dit sitemap hertil.

Læs mere om, hvordan linkbuilding kan hjælpe din hjemmeside med at rangere højere i søgeresultaterne her.

Hvem kan have gavn af et sitemap?

Et sitemap er oftest anvendt af større hjemmesider, eksempelvis med mange produkter, mediefiler og underkategorier. Har man dermed en mindre hjemmeside med færre sider, der internt linker til hinanden, vil Google i de fleste tilfælde selv kunne finde frem til disse sider, og der vil således ikke nødvendigvis være behov for at oprette et sitemap – det gør dog omvendt heller ingen skade at gøre det!

Møder din hjemmeside følgende kriterier, kan et sitemap være særligt fordelagtigt:

  • Hvis din hjemmeside har en betydelig størrelse (eksempelvis som e-handelsportal) eller anvender større mediefiler såsom videoer og billeder.
  • Hvis dine sider ikke linker internt til hinanden eller ikke er forbundet med eksterne links.
  • Hvis din hjemmeside er relativt ny eller jævnligt bliver opdateret (eksempelvis som et nyhedssite).

Hvordan laver man et sitemap?

Flere CMS-systemer, som eksempelvis WordPress, har indbyggede sitemap funktioner og kan også via installation af plugin (eksempelvis Yoast) automatisk generere et sitemap for din hjemmeside.

Læs mere om, hvilke CMS-systemer du kan vælge til din hjemmeside her.

Et sitemap, der viser indholdet af din hjemmeside, skal efterfølgende uploades til Google Search Console, for at siderne på din hjemmeside kan blive crawled af Googlebot. Herfra kan du holde overblik over, hvor mange af dine sider, der er blevet indekseret, og underrette Google om ændringer, således at dine sider kan crawles på ny.

Såfremt der er specifikke sider på din hjemmeside, som du ikke ønsker skal indekseres, kan man ved hjælp af en såkaldt “robots meta tag” fortælle søgemaskinen, hvilke sider der skal indekseres, samt hvilke der ikke skal.

“Robots meta tag” bør dog ikke ses som en erstatning for en robots.txt reference, der kun kan fortælle Google, hvilke sider der ikke skal crawles. En robots.txt reference kan altså ikke på samme måde afholde en side fra at blive en del af søgeresultaterne!

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »