Hvad er en growth hacker? Sådan fik jeg titlen

Dette er et indlæg, jeg har funderet meget over, og som jeg har glædet mig rigtig meget til at dele med jer.

De sidste 3-4 måneder har jeg nemlig fået rigtig mange henvendelser fra virksomheder, der søger en Growth Hacker.

Desuden har flere og flere spurgt mig, hvad en Growth Hacker egentlig er, og hvad en sådan person kan bruges til.

Derfor er formålet med dette indlæg at gøre dig klogere på det mystiske buzzwork, som for alvor har vundet frem – især i USA – i de senere år. Faktisk vil alle de store firmaer nu gerne hyre growth hackers, som udelukkende har til formål at skabe Growth (altså vækst)

Google Trends over “Growth hacking”

growthhackingstats

Hvad er en Growth Hacker?

Ja, hvad er en growth hacker egentlig for en størrelse? Godt sprøgsmål!

Jeg vil gå lidt anderledes til værks, og jeg vil derfor forklare, hvordan begrebet opstod og derigennem kaste lys over, hvad det egentlig vil sige at være en Growth Hacker.

En del af de store successer såsom Spotify, Dropbox og Hotmail har oplevet det, man kalder for en “hockey-stick growth” – det vil sige vækst, der ikke er generisk –  men derimod en utrolig eksplosiv vækst, hvor udviklingen kan sammenlignes med bunden af en “hockey-stav”.
forecasting-and-managing-passenger-growth-2-638

Hotmail casen

Hotmail’s vækstkurve

growthack

Hvad gjorde Hotmail? Jo – de havde brugt mange millioner på diverse tv-reklamer for at få flere til at bruge deres e-mail service. De prøvede selvfølgelig en lang række andre ting også – men de kunne ikke rigtig få deres ny smarte e-mail service igang!

Så foreslog en gut (der senere fik titlen growth hacker), at man kunne tilføje en lille sætning i bunden af alle e-mails sendt fra Hotmail.

I den sætning skulle der stå: “P.S I love you. Get your own free e-mail account at Hotmail”

Denne sætning fik, som billedet illustrerer herover, Hotmails brugerantal til at eksplodere, og sidenhen blev Hotmail solgt til Microsoft for et gigantisk millionbeløb.

Sådanne cases findes der rigtige mange af.

  • Apple valgte som nogle af de første at bruge hvide høretelefoner
  • McDonalds valgte at placere deres restauranter ved motorveje
  • Dropbox tilbød alle nye kunder 2GB gratis ved at henvise venner
  • Spotify lavede en Facebook integration, så alle kunne se, hvad deres venner lyttede til

Bagsiden af medaljen

Ja, det lyder basalt set som et drømmescenarie. Men alligevel lurer spørgsmålet: “Har ganske almindelige virksomheder brug for en Growth Hacker?” Jeg vil først og fremmest påpege, at alle har brug for at tænke lidt ud af boksen. I takt med, at nettet er “modnet”, er det også blevet sværere og sværere at vinde frem via. de traditionelle markedsføringskanaler.

Adwords er blevet for dyrt for mange brancher, og det er snart kun Amazon og virksomheder i den skala, der kan være med på den betalte annoncering, hvis man stadig vil tjene penge.

Derfor kan man ikke blot læne sig tilbage – det er blevet en nødvendighed at tænke anderledes!

Netop ordet anderledes er vigtigt. Du behøver ikke opfinde den dybe tallerken, og du behøver slet ikke at have en medarbejder, der koster 50.000 kroner om måneden, siddende, hvis du er en start-up virksomhed – så er det bedre at komme af med nogle procenter i virksomheden.

Lad være med at gå så meget op i titler, når du laver et start-up. Saml et team af de fedeste mennesker med hver deres evne. Er du en etableret virksomhed, der søger en growth hacker? Så er det vigtigt, at du har et klart mål for øje og nemt kan besvare spørgsmålene: “hvad du gerne vil med din virksomhed, og hvilke målsætninger (KPIér) har du?”

Det første, du vil blive spurgt ind til fra en dygtig growth hacker, er data.

Mangel på viden

En teori, jeg har haft i lang tid, er, at mange virksomheder endnu ikke er dygtige nok til at beherske det store ocean – nemlig internettet – og de kan derfor ikke definere, hvad det egentlig er, de søger.

De vil med andre ord gerne have lidt af det hele, når de ansætter en markedsføringsansvarlig.

forvirretsocialedmedier

 

Det er et drømmescenarie at finde én person, der kan beherske alle discipliner – for det er nærmest umuligt – især inden for et felt, der er så dynamisk.

Jeg “fik” selv titlen, da jeg arbejdede med Tattoodo.com – mine idéer gav virksomheden benzin til vækst, og de gik fra at være en start-up virksomhed til at have 5.000.000 månedlige besøgende, 2.000.000 Facebook fans og 200.000 e-mails.

Efter det har folk ringet og skrevet til mig, da de har hørt omkring denne case igennem netværket. Hvilket er noget, jeg er Christian Stadil, Mik Thorbo og Johan Plenge dybt taknemmelig for.

En growth hacker er, for mig, en teknisk dygtig marketer, der har styr på data, foreståelse for teknologi samt forstår samspillet herimellem. Ligeledes har vedkommende, i min optik, haft mange forskellige cases, og som derfor evner at se de muligheder, der er, på tværs af mange forskellige platforme.

Hvordan finder man en Growth Hacker?

Uden at sætte mig selv op på en pedestal – der er også mange ting, jeg ikke har styr på – har jeg dog været utrolig privilegeret over at have startet i en tidlig alder. Jeg har altid været lidt nørdet, og jeg har i en alder af 27 haft set over 100 forskellige Google Analytics konti.

Skulle jeg finde en growth hacker i dag, ville jeg finde en, der behersker de ting, jeg har nævnt herover.

En growth hacker kan ikke trylle! Husk det!

Til gengæld får du glæden af en utrolig værdifuld hjernekapacitet, der kan med stor sandsynlighed kan give din virksomhed et ordenligt push.

At bygge en generisk forretning på SEO og Adwords bliver aldrig sjovt – hvert fald ikke for mig. Jeg er god til SEO, men finder det ikke udfordrende og interessant”

Findes der kun et growth hack?

Naturligvis ikke – i en morderne virksomhed arbejder man altid efter at have flere growth hacks i gang på samme tid. Nettet er blevet så komplekst, og det åbner op for en række muligheder, som man ikke vidste fandtes.

Så derfor handler det også om hele tiden at afprøve “nye” hacks. Som jeg ser det, er det fordelagtigt at have 2 sideløbende markedsføringsprocesser.

Skærmbillede 2016-06-13 kl. 18.50.02

 

De traditionelle kanaler skal ikke nedprioriteres – de er gode til at opretholde en stabil og sund forretning, hvis man ellers har styr på sine kanaler og sine udgifter.

Growth Hacks skal ses som tiltag, der kan gå begge veje – men hver gang, man laver et ny growth hack, bliver man klogere. Om det virker eller ej.

Konklusion på Growth Hacking

Har du gang i nok “Growth Hacks” i din virksomhed?

Kom gerne med gode eksempler på growth hacking, ideer eller andet i kommentarfeltet herunder. Jeg glæder mig til at høre fra dig!

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »