Sådan ville jeg markedsføre et SaaS værktøj

lookerstudio

Hvad er et SaaS tool?

I denne række af indlæg, hvor jeg dykker ned i, hvorledes jeg vil markedsføre en virksomhed, ønsker jeg også at dedikere et indlæg til markedsføringen af et SaaS værktøj.

Interesseret i at læse flere eksempler på mine ideer til markedsføringen af en virksomhed?

Jeg har herunder listet andre indlæg vedr. samme emne:

SaaS er en forkortelse for ”Software as a Service” og beskriver mange af de programmer, vi til dagligt anvender, som ikke er downloadet lokalt på vores devices.

Det er tværtimod et software værktøj, der er lagret online – på en internet-sky om man vil – og kan således tilgås, uanset hvor du måtte befinde dig; blot man har en internetforbindelse.

SaaS findes efterhånden i mange forskellige afskygninger og er et værktøj ala Morningscore, Custimy og Sleeknote. Fælles for dem alle er, at de løbende holder sig selv opdaterede og løser konkrete problemstillinger, man som virksomhed ofte kan stå over for.

SaaS tools er også kommet mig til gode i mit arbejde med markedsføring, og i dette indlæg dykker jeg ned i, hvordan jeg selv ville markedsføre et SaaS værktøj.

Kunderejsen er ofte længere – det er svært at flytte folk

Det er efterhånden blevet et known fact, at kunderejsen er blevet væsentligt forlænget med boomet af e-commerce.

Der er med andre ord et så stort et udvalg af forskellige produkter og services, at langt de fleste kunder har behov for betænkningstid til at sammenligne fordele og ulemper ved hver service, de bliver præsenteret for.

Det er dermed en faktor, man må have for øje, hver gang man ønsker at præsentere markedet for en ydelse, man kan tilbyde. Det kan være svært at flytte folk, og der kan gå tid, før de konverterer til kunder.

Ikke desto mindre er der alt andet lige, en større chance for det, såfremt man kan tilbyde en service, et værktøj eller et produkt, der rent faktisk løser en problemstilling, mange står over for.

Med andre ord gælder det altså om at skille sig ud og skabe noget, der oprigtigt giver værdi for brugeren.

Løs et nicheproblem

I udviklingen af et SaaS tool, er der ingen, der kræver af dig, at du opfinder den dybe tallerken. Det handler snarer om at være bevidst om, hvilke problemstillinger brugerne ofte sidder med, og hvordan de kan løses.

Se bare på Mailchimp eller Sleeknote, der begge har udviklet overskuelige værktøjer, der er nemme at gå til, og som holder hvad de lover.

Mailchimp

Mailchimp er blandt de værktøjer, jeg anvender til e-mail markedsføring og som har en simpel opsætning, der altid er ligetil at komme i gang med.

I dag kan værktøjet tilbyde flere automatiserede løsninger, der kan spare enhver virksomhed for en hel del tid brugt på mails til kunder.

Sleeknote

Pop-ups kan være guld værd for enhver virksomhed, der ønsker at sætte skub i deres e-mail markedsføring. Men det er bestemt ikke alle pop-ups, der er til gavn for brugeren.

Sleeknote kan i denne forbindelse tilbyde et popup værktøj, der æstetisk passer til din hjemmeside, og hvor de pågældende popups kan indstilles til at blive synlige for brugerens på relevante tidspunkter.

Ovenstående er eksempler på SaaS værktøjer, der er simple, fungerer som de skal og som har været værdifulde at anvende i mit arbejde – og jeg er bestemt ikke den eneste!

Hold styr på din data, hvad er din churn & CPA?

Uanset om man står og gerne vil have investorer med over sit SaaS værktøj eller ønsker at analysere på, hvor mange ressourcer det vil være relevant at bruge på at erhverve nye kunder, er man nødt til at kende til sine data.

Her tænker jeg særligt på følgende:

 • Churn rate – hvor mange kunder du mister pr. måned.
 • CPA – prisen for at opnå nye kunder.

Begge former for data vil være vigtige at have styr på og kan dels give en indikation af, om dit SaaS værktøj og markedsføringen heraf er med til at fastholde kunderne, eller om de springer fra, og dels hvor mange ressourcer du skal anvende for at tilegne dig nye kunder.

Det er med andre ord brugbare data, du kan arbejde videre med for at finjustere din markedsføring.

Churn rate og CPA er begge vigtige begreber indenfor markedsføring. Du kan læse mere om dem og mange andre begreber i min digitale ordbog her.

Funding er lort, men ofte har du brug for det

Mange startups har ofte behov for funding for at komme fra ét stadie til det næste. Det er ikke en nem proces og det kræver, som nævnt ovenfor, at du har dine data i orden og en klar vision for dit SaaS tool.

Der er forskellige muligheder for funding, og herunder har jeg listet et par stykker:

 • Crowdfunding – en større gruppe af mennesker, der investerer i din startup.
 • Egne ressourcer – for dem, der har en tilstrækkelig stor opsparing til at komme i gang.
 • Private investorer – privatpersoner som eksempelvis erhvervsledere, der investerer i din virksomhed.
 • Iværksætter legater – legater særligt henvendt til iværksættere eksempelvis i opstartsfasen.

Ovenstående eksempler på funding har alle deres fordele, men bør vælges ud fra, hvad der giver mening for din virksomhed.

Start i god tid med at søge funding, da det sjældent lykkes første gang og hav altid en plan B klar til, hvis din oprindelige plan mislykkedes.

Prisfastsættelse af et SaaS-tool

Prisfastsættelse er en svær størrelse indenfor SaaS-verdenen. Skal prisen være fast måned efter måned, eller skal der være mulighed for en eksponentiel vækst i takt med, at kunden vækster?

Eksempelvis ser man ofte SaaS-værktøjer basere prisen på ‘forbruget’ på den ene eller anden måde. Eksempler kunne være:

 • Antal e-mails sendt
 • Antal ordrer i webshoppen
 • Omsætningen
 • Trafik på websitet

Ved at gøre prisen dynamisk på baggrund af en variabel kan man ofte nedbryde en af de barrierer, der kan være for mindre kunder; at de ikke vil betale i dyre domme i starten af deres rejse, hvor de måske ikke har så mange brugere, besøgende, e-mails eller ordrer.

Man får derved lov til at ‘vækste’ sammen med sine kunder.

Pas på med at gemme prisen bag en “demo”

En af de, i min optik, helt store fejltagelser, som jeg ofte ser, er at skjule prisen bag en ‘Request a demo’.

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er hoppet væk fra et (sikkert ganske udmærket) SaaS-tool, fordi de ville have, at jeg skulle igennem en demo for at se prisen.

Hvorfor ikke fortælle mig prisen med det samme? Er prisen virkelig så høj, at jeg skal igennem en demo for at få den at vide, og man vælger at skjule den på siden? Det er sådanne tanker, der straks løber igennem mit hoved.

Skab din egen PR via Bazoom

Dit SaaS tool skal naturligvis være synlig for alle, der måtte have gavn af den service, dit software baserede værktøj kan tilbyde. Det kan her give god mening at skabe din egen PR – altså at skabe content, der linker til din hjemmeside.

Dette vil være en del af din linkbuilding, og vil være med til at skabe synlighed omkring det produkt, du kan tilbyde.

I markedsføringen af et SaaS værktøj ville jeg anvende Bazoom (et andet sublimt SaaS tool) til at skabe PR.

Bazoom kan her som linkbuilding service nemlig tilbyde at skabe content af høj kvalitet med de rette links, der fører tilbage til din hjemmeside og altså dermed være værdifuld i SEO arbejdet med dit SaaS tool.

Med links publiceret på relevante hjemmesider, der kan kategoriseres indenfor den samme niche som dit SaaS værktøj, vil det højne troværdigheden omkring dit brand og giver søgemaskinerne en indikation af, at din hjemmeside er værd at vise frem.

Interesseret i SEO? Læs mit bud på, hvordan SEO vil udvikle sig i 2023 her.

Content marketing, find din gren

Når det kommer til markedsføringen af et software baseret værktøj, der skal gøre specifikke arbejdsopgaver nemmere at gå til for virksomheder, er det i mine øjne relevant at bruge noget energi på content marketing.

Som nævnt tidligere i dette indlæg, er kunderejsen ganske naturligt blevet længere, og det kan kræve noget tid at blive overbevist om, at et nyt SaaS værktøj er investeringen værd.

Jo mere information brugeren kan tilegne sig af content fra virksomhedens egne kanaler, jo større sandsynlighed er der, for at de konverterer.

Overvej derfor gerne, hvilken gren af content marketing, der vil give mening for dit brand, din målgruppe og for det værktøj, der tilbydes. Herunder har jeg listet et par eksempler på content marketing, der kunne være relevante:

 • Podcast – content der kan lyttes til hitter! Eksperimentér med hvilke aspekter af dit SaaS værktøj brugerne ønsker at høre nærmere om, og overvej, om det ville give mening at have gæster med fra branchen såvel som tilfredse kunder, der kan komme med deres take på dit værktøj.
 • Blogindlæg – med et brugervenligt og overskueligt layout kan et blogindlæg være informative og skabe en relation til brugerne, der måtte sidde inde med spørgsmål, som indlæggene besvarer. Lad kommentarsporet være åbent og skab værdifuld engagement på din hjemmeside.
 • Videomateriale – måske dit SaaS værktøj og dets features har behov for at blive visualiseret og forklaret undervejs for brugeren i en kort video. Videomateriale står ofte knivskarpt som en del af et blogindlæg og kan nemt refereres til fra andre grene af content marketing.

Interesseret i content marketing? Her er 4 tiltag der vil sætte skub i jeres indhold.

Løs nu for helvede et problem, der er for mange luftkasteller

Det er bestemt ikke ligetil at give sig i kast med udviklingen af et software baseret værktøj, der skal kunne løse relevante problemstillinger, være overskueligt at komme i gang og ikke mindst være brugervenligt. Ikke desto mindre er det, hvad virksomhederne efterspørger.

Researchprocessen er en integreret del i kunderejsen, og det vil hurtigt blive tydeligt for brugeren, om et værktøj rent faktisk løser et problem eller blot er et af de efterhånden mange luftkasteller, der er urealistiske og ikke indfrier de ønsker, en virksomhed har for værktøjet.

Det nytter ikke noget at udvikle løsninger, der står i skyggen af andre mere succesfulde værktøjer – undersøg markedet for niche problemer og brug din ekspertise til at løse lige netop disse problemer.

Jeg garanterer for, at mange virksomheder og iværksættere vil påskønne, at der er nogen, der har sat sig ned og taget fat på konkrete problemstillinger og har tænkt kreativt for at løse dem.

Launch small bites

Som udvikler af et SaaS værktøj er der ingen tvivl om, at det er dig, der har den rette ekspertise til at tilgå softwaresystemet.

Det er dog i denne forbindelse vigtigt at huske på, at dine brugere ikke deler samme ekspertise som dig og for at kunne komme i gang med et nyt software system, bør brugerne ikke blive forvirret af et kompliceret setup – der er mange, der ikke kan finde ud af dette.

Tit kan man komme til at overtænke programmer og produkter og have et ønske om, at skulle tilføje en masse funktioner og derved gøre softwaren om muligt endnu mere kompliceret.

Det er slet ikke nødvendigt og kan desværre være med til at forvirre brugerne!

Jeg kan her trække en tråd tilbage til Sleenote, der som popup tool aldrig lover mere, end hvad de kan holde.

Deres system er enkelt og nemt at gå til og har derved fastholdt deres kunder, fordi de er blandt de førende inden for branchen, der har formået at gøre popups til en mere automatiseret og ligetil disciplin.

Kundefeedback

Kundefeedback er noget nær det vigtigste i enhver virksomhed og særligt, hvis man har en startupvirksomhed og skal navigere i, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør.

Som nævnt, bør et SaaS værktøj tilbyde en simpel løsning til en problemstilling, man kan sidde over for i en virksomhed. Et SaaS tools fineste opgave er således at tilbyde et interface, der er nemt at navigere i for brugeren og som derved løser eller automatiserer den pågældende opgave.

Det giver sig selv, at det er op til brugeren, om værktøjet rent faktisk er brugervenligt, og her har du behov for feedback. Denne kan tilegnes via opfølgende e-mails, pop-ups eller ved at snakke med brugerne om værktøjet.

Det er klart den måde, du kan få den bedste feedback på, som du kan arbejde videre med.

Det giver på samme tid dig muligheden for at afklare eventuelle spørgsmål omkring dit produkt, og du kan derved afgøre, hvordan det for fremtidige kunder skal præsenteres og finjusteres for at undgå tvivl.

Feedback er med andre ord guld værd, for at du kan rykke din virksomhed og finjustere et produkt, der er efterspurgt blandt brugerne.

Brug Mouseflow og Convert.com til at analysere brugeradfærd

Når det kommer til at skulle præsentere markedet for et nyt SaaS tool, ville jeg sørge for at holde øje med brugeradfærden på mit website, der tilbyder dette nye værktøj.

Det gælder her om at have et så brugervenligt interface som muligt, der gør det enkelt at komme i gang med programmet.

Jeg ville i denne forbindelse anvende Mouseflow og Convert.com, der kan give et konkret overblik over brugernes adfærd for at sikre mig, at min hjemmeside kørte på skinner og som underretter mig om, hvor der opstår problemer, samt hvordan de kan løses.

 • Convert.com – Ved hjælp af A/B testing kan du eksempelvis også se, hvilke features ved din hjemmeside, der giver bedst mening og som skaber flest konverteringer.
 • Mouseflow – Ved hjælp af værdifuld data om brugeradfærd, kan du se hvordan brugerne benytter dit SaaS tool, få overblik over trafikken på din hjemmeside og løse problemer, så snart de opstår.

Det giver i sidste ende en masse data, du kan analysere videre på, finjustere din hjemmeside med og således holde den ved lige.

Du er 90% stærkere teknisk end dine brugere, lav det så alle kan bruge det

Jeg kan ikke nævne det nok gange, men særligt ved software værktøjer, der har til formål at lette nogle af de gængse opgaver, man som virksomhed kan stå over for, er det alfa og omega, at programmet er brugervenligt.

Det er din fineste opgave at sikre dig, at alle og enhver kan bruge værktøjet og få gavn af det allerede fra første gang, det bliver taget i brug.

Det kan her være en fordel at få folk omkring dig, der ikke er software eksperter, til at teste funktionerne af og se, om det holder vand.

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt brugervenligheden er – er dit program ikke let at gå til, vil folk ty til andre værktøjer.

Skab hooks, så folk kan komme i gang

Når brugerne skal i gang med at inkorporere et nyt SaaS-tool, er det nødvendigt, at de sætter sig ind i det og kommer godt fra start.

Det er dog i denne forbindelse vigtigt at oprettelsesprocessen er overskuelig og motiverer brugeren til at komme i gang med værktøjet.

Det er de færreste, der gider at bruge lang tid på at få sig oprettet i et nyt system – skab derfor gerne nogle hooks eksempelvis i form af gamification, hvor oprettelsen eksempelvis bliver sat op som en ”leg” – som set fra Morningscore – hvor brugeren skal ”gennemføre” x antal opgaver for at komme i gang.

Det kan også være, at det giver mening at visualisere oprettelsesprocessen klart og tydeligt med simple steps, der hele tiden indikerer, hvor langt brugeren er fra at nå i mål.

I min optik motiverer det til at komme i gang med et nyt SaaS tool og gør processen overskuelig.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »