AIDA modellen
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

I dag tager vi et kig på en af de bedst kendte kommunikationsmodeller kaldet A-I-D-A modellen.

AIDA modellen anvendes hovedsageligt til udarbejdelsen samt analysering og finjustering af annonceringskampagner for virksomheder.

Modellen består af de fire essentielle effekter (Attention, Interest, Desire, Action) man som virksomhed ønsker at opnå hos forbrugerne ved en given annonce og kommer oftest til udtryk som en tragtformet model.

AIDA modellen

Tragtformen giver rigtig god mening, da der fra modellens første effekt, nemlig attention, til den sidste effekt, action, naturligt vil falde en hel del forbrugere fra under købsrejsen.

Via en analyse vha. AIDA modellen kan man målrette markedsføringen for en virksomhed, således at budskabet når ud til målgruppen på den mest indbringende måde, hvor så mange forbrugere som muligt står tilbage og har et ønske om at foretage den afsluttende handling.

Attention

På dette stadie af købsrejsen gælder det for virksomheden om at fange forbrugerens opmærksomhed.

Der vil her være tale om udarbejdelsen af relevante annonceringskampagner, der fanger forbrugerens opmærksomhed og gør vedkommende bevidst om virksomhedens produkt eller service med det samme.

Der vil her være behov for at udarbejde en annonceringsstrategi der har øje for, hvor målgruppen befinder sig henne, og dermed hvor det vil være mest indbringende at publicere annonceringskampagnen.

Er det via Google Ads, sociale medier eller noget helt tredje?

Når det kommer til online markedsføring, er attention en særlig disciplin, der er blevet gjort mere kompleks med de sociale medier.

Her gælder det nemlig om at fange brugerens opmærksomhed på ufattelig kort tid, da brugere af sociale medier vil have tendens til at scrolle sig gennem deres feed på kort tid.

Med andre ord skal der altså en del planlægning til, før at brugerens opmærksomhed er fanget eksempelvis med en overskrift, et billede, en video etc.

Interest

Når opmærksomheden omkring dit produkt eller service er opnået, gælder det nu om at fange brugerens interesse, således at opmærksomheden ikke blot er forbigående.

Her er det essentielt at kende til sine målgrupper og de interesser, der er karakteristiske for disse.

Vha. segmentering af målgrupperne vil man kunne indsnævre, hvilke konkrete interesser der gør sig gældende for de enkelte grupper.

Det kan være, at dit produkt eller din service henvender sig til flere forskellige interesser, og der vil dermed være behov for at justere kampagnerne efter dette.

Interessen opnås ofte med en uddybning af, hvad dit produkt eller din service kan tilbyde.

Det kan også være givende her at præsentere forbrugerne for positive anmeldelser, der bidrager til virksomhedens social proof, eller andet supplerende information.

Hvor attention bringer umiddelbar opmærksomhed, skal interessestadiet nemlig gerne fastholde opmærksomheden med yderligere information.

Dette skal nemlig til for at appellere til forbrugernes behov.

Desire

Opmærksomheden og interessen danner grobund for, at forbrugeren ønsker at erhverve sig et produkt.

I dette stadie skal forbrugeren overbevises om, hvorfor vedkommende netop ønsker det pågældende produkt.

Der kan her anvendes positive vendinger, fordele og fokus på, hvilke behov der bliver stillet ved køb af et givent produkt.

Dette vil jf. AIDA modellen nemlig være med til følelsesmæssigt at overbevise forbrugeren om, at det er værd at erhverve produktet, der tydeligt stiller vedkommendes behov.

Action

Nu er forbrugerens ønske om at erhverve sig et produkt eller en service opnået, og det gælder nu om at overbevise forbrugeren om at skride til handling.

Her gælder det om at være tydelig; hvilken handling ønskes helt konkret?

Er det at købe produktet, skrive sig op til en nyhedsmail, tage kontakt til virksomheden via en kontaktformular eller noget helt fjerde?

Dette kunne eksempelvis være med en call to action knap, der lader forbrugeren vide, hvad der er det næste step på vejen mod at opnå det ønskede produkt eller service.

Forbrugerne skal med andre ord tydeligt engageres til at foretage en given handling for at de kan konvertere til kunder.

 

Har du gjort dig nogle erfaringer i anvendelsen af AIDA modellen? Lad mig endelig høre dine tanker i kommentarsporet herunder!

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »