Branding er et utroligt bredt begreb, der indebærer flere forskellige discipliner og elementer.
Blandt disse finder man brand equity, der på dansk kan oversættes til ”brandværdi”, og som omhandler den værdi, der tillægges et produkt på baggrund af mærket.
Lad os tage et nærmere kig på, hvad brand equity egentlig er for en størrelse.
Læs mere om branding i mit indlæg her.
Hvad er brand equity?
Brand equity refererer helt grundlæggende til den værdi, som et mærke kan bidrage med til et produkt, udover de egentlige egenskaber og funktioner, som produktet i sig selv bidrager med.
Brand equity kan have en afgørende betydning for forbrugernes købsbeslutning, da en høj værdi af et brand naturligt skaber en vis form for loyalitet.
Brand equity kommer dels af kendskab og loyalitet til brandet men også af den opfattede kvalitet samt de associationer, der kan tillægges mærket.
Hvordan opnår man positiv brand equity?
Den ekstra værdi, der tillægges et produkt, kommer som følge af forbrugernes positive oplevelser, holdninger og følelser omkring det pågældende brand.
For at opnå en stærk forbindelse mellem et mærke og dets målgruppe gælder det i første omgang om at skabe synlighed omkring brandet; med andre ord brand awareness.
Dette vil komme som en naturlig følge af målrettede kampagner på de rette kanaler, hvor der skabes en stærk storytelling omkring brandet og dets kvalitet.
Ved at skabe en god service for alle virksomhedens kanaler skabes der ligeledes anledning til en positiv oplevelse fra kunderne, der via positive anmeldelser kan skabe anledning til et vist tillidsniveau til brandet.
Der vil her være mulighed for en voksende kundebase, der udviser loyalitet over for brandets, såfremt der ligeledes satses på loyalitetsprogrammer og tilpassede oplevelser fra virksomhedens side af.
Der er dog efterhånden mange brands at konkurrere med, uanset hvilket marked man opererer i, så det gælder om at kunne skille sig ud og skabe en stærk brandidentitet fra start.
Hvordan måler man værdien af et mærke?
Der findes flere forskellige måder, hvorpå brand equity kan måles.
Spørgeskemaundersøgelser er blandt de hyppigst anvendte og kan eksempelvis måle parametre såsom brand awareness før og efter en kampagne.
Løbende feedback vedrørende kvaliteten af mærkets produkter vil også være at høj relevans, og kan sendes som et mindre spørgeskema via e-mail marketing efter købet af et produkt.
En anden interessant undersøgelse er brand associationer.
Denne type kvalitative undersøgelse bygger på, at et panel af forbrugere associerer en lang række elementer med et brand, der kan være med til at give virksomheden en forståelse for, hvilken værdi der nærmere bestemt tillægges mærket.
Endeligt kan det være en fordel at have et vågent øje på de sociale medier for at følge med i, hvilke kommentarer der bliver efterladt på virksomhedens profiler samt som anmeldelser af brugerne.
Nysgerrig på hvordan jeg ville markedsføre et tøjbrand? Få svaret her.
Hvad er fordelene ved positiv brand equity?
En positiv tillagt værdi til et brand skaber naturligvis mange essentielle fordele, men er også en proces, der kræver tid og tålmodighed for at høste langvarige resultater.
Først og fremmest er en positiv brand equity med til at skabe en vis form for loyalitet omkring et brand, der i sidste ende vil være med til at muliggøre ekspansion i produktsortimentet.
Der vil også her naturligvis være tale om en vis grad af relevans på markedet samt en stærkere position blandt konkurrenterne.
Det kræver dog som så meget andet, at der fastholdes en opmærksomhed på forbrugernes holdninger og meninger til et mærke, og at der er plads til løbende optimering.
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Kommentarer