Sådan ville jeg markedsføre et tøjbrand

Jeg skrev for nyligt et indlæg omkring markedsføring som personlig træner fordi mange af dem der havde skrevet til mig omkring en gratis gennemgang af deres site og spurgt indtil forskellige industrier.

I de sidste 2-3 uger har flere tøjshops og specielt brands, skrevet sig op. Da jeg selv har stor passion for mode har jeg glædet mig rigtig meget til at tage fat på det her indlæg!

Lad os komme i gang.

Først vil jeg lige sige at det her indlæg er primært skrevet til dig der har startet et nyt brand – du har måske åbnet en fysisk butik og vil nu gerne sælge mere af dit fede, nydesignede tøj.

Hvad gør du?

Webshop

De fleste kan starte en hjemmeside i dag!

Det er blevet så super simpelt fordi der er kommet så mange nye software systemer på markeder der har gjort det nemmere.

De 2 største systemer der findes hedder Shopify og WordPress (Woocommerce)

Jeg har ingen umiddelbart præference, men efter at have set Sorry Mom og Etaldesign skifte fra WordPress til Shopify er jeg mere og mere til Shopify, det er et super fedt system og kan skaleres utrolig meget.

Men jeg er ikke webdesigner? Tænker du måske…

Det behøver du ikke være. Det smarte ved WordPress og Shopify er at det er åbne systemer som gør det muligt for alle at lave både forbedringer, add-ons og meget mere.

Der findes også et hav af Youtube videoer der kan hjælpe dig!

Start med at finde det rette tema. 

Jeg vil altid vælge et tema der er solgt meget – jamen ligner det så ikke alle de andres?

Nej – du kan altid justere og designe.

Grunden til at jeg altid vælger et tema (medmindre du har en stor virksomhed) er at de bliver opdateret jævnligt. Sker dette ikke kan man opleve problemer når Shopify og WordPress opdaterer deres system og dit tema ikke bliver opdateret til den nye version og så SKAL du have fat i en programmør, og det kan koste dig dyrt.

Jeg designede Firtal.com på denne måde

FirtalWeb Hjemmeside

I takt med virksomheden vokser kan du også outsource design og programmering til eksempelvis Upwork eller 99designs.com.

Jeg sidder på ingen måde og laver webshop for Firtal i den skala vi er i – der bruger vi Magento og har et dygtigt tech team der er knivskarpe til benhård programmering.

Værdier & brand awareness

Et nyt tøj brand har én og kun den ene chance for at ramme rigtigt hvad angår branding og værdier.

Lad mig give dig et eksempel …

Har du nogensinde set Louis Vuitton sætte deres varer ned i deres butikker?

Det sker aldrig.

Første gang du laver udsalg på dit produkt skaber det noget i folks sind – desto flere gange du gør det, desto mere fast kommer det til at sidde i folks bevidsthed – den værste sætning for et brand der ikke satser på volume.

“Det kommer nok på udsalg” …

I takt med at nettet er eksploderet af forretninger der sælger tøj er udsalgssæsonerne også eksploderet.

Nu er det ikke kun vinterudsalg – faktisk kører forretninger som Boozt.com, Zalando.com, Asos.com så ofte udsalg at de har fået mig til at være super nærig.

Personlig historie

Jeg var i lang tid stor tilhænger af et brand – (Af mulige konsekvenser nævner jeg ikke brandet)

Jeg betalte gerne gerne 5.000,- for en læderjakke og jeg har brugt rigtig mange penge på deres brand igennem tiderne.

Fra dag til anden blev deres brand dumpet i min prisbevidsthed fordi sider som Zalando, Boozt.com, Stayhard.dk samt flere dumpede priserne – så nu venter jeg til de 9-10 gange om året tingene er på udsalg. 50% af 5.000,-

Hvad kunne de have gjort?

  • Lave blokader for Zalando mv. så de ikke kunne sælge til hele Europa for samme pris.
  • Lave et clubsystem så der var en FORDEL for mig (pleasure) ved at handle hos dem til fuld pris
  • Sørge for at lave så få varianter at produkterne ikke blev dumpet til 60-70%
  • Tilbyde større kunder en optjent % så de forbliver loyale

Skal siges jeg stadig køber brandet – dog kun når det er på tilbud. Siden hen har jeg fundet andre brands hvor jeg ikke føler mig snydt når jeg betaler fuld pris.

SÅ! – Hvilke værdier tillægger du dit brand? 

Det vigtigste er at starte rigtigt ud.

  • Hvordan skal dine produkter præsenteres?
  • Spiller de værdier udstråler online sammen med den kvalitet produkterne har?
  • Hvad er realistisk?

Jeg siger ikke du ikke kan sætte dine produkter på udsalg.

Har du et helt nyt brand kan det være svært at få solgt alle varerne i den første sæson, MEN der kan være stor forskel på hvordan du sætter varerne til salg.

1 eksempel

Udsalg Stjerne

2 eksempel

Udsalg WInter Sale Tøjmærke

Kan du se forskellen?

“Online specials” eller “winter sale” giver kunden en følelse af, at der er penge at spare online, hvorimod “udsalg, alt skal væk” signalerer at det er skrald der skal væk fordi varerne er rodnet (groft sagt).

Husk også at farver spiller en kæmpe psykologisk effekt! Grunden til du synes “udsalg alt skal væk” med gult virker meget billigt, er med stor sandsynlighed grundet sammenligning med Netto.

Disse sammenligner sker helt automatisk!

Begynder du først at dumpe dit brand med 20-40-60% er der kun en vej og det er til højere procenter og mindre margin.

Ligeledes vil de rigtige butikker med garanti overveje at om de vil sælge dit brand hvis du bliver et “netto-brand” der blot nedsætter produkterne for at få den retmæssige volumen.

Der er ikke noget galt i at sælge sit brand i netto – men så skal man være klar over at det er volumen man satser på og et helt andet segment end man måske ønsker.

En anden stor del af at fastsætte de rigtige værdier for brandet er sociale medier.

Forestil dig hvor nemt det er at have hele verden som målgruppe i dag – det kunne man ikke for få år siden. Udnyt det! 

Sociale medier

Sociale medier er det bedste sted i verden at fastsætte et brands værdi. Det handler om tålmodighed og sans for detaljerne.

Jeg har arbejdet med rigtig mange firmaer hvor sociale medier er noget en praktikant bliver sat til når der er tid – det fungerer ikke hvis man vil opbygge et fedt brand! Eller for den sags skyld have tiden til at skabe fedt nok indhold!

Det nemmeste eksempel i øjeblikket er Daniel Wellington – deres regnskab og reach har overgået alle forvetninger og de sælger for mere end en milliard danske kroner om året.

Deres brand er næsten bygget udelukkende på sociale medier – de sælger flere ure end velrenommerede mærker som har været på markedet i mange år.

Fælles for brands der får success på de sociale medier: De går aldrig på kompromis med hvad de deler og hvilke værdier de kommunikerer ud.

Eksempel fra Et Al Design Instagram
Deres billeder er ikke taget på 5 minutter, men det gør en kæmpe forskel for brandet. 

Et Al Design Eksempel

Tænk på hvor hurtigt Et Al’s produkter ville blive kategoriseret som dårlig kvalitet hvis billederne var blevet taget på en kinesisk fabrik i et lidt støvet lokale med et dårligt camera?

Det lyder groft, men prøv at tjekke mange tøjbutikker ud på de sociale medier – du vil blive overrasket over hvor mange grimme billeder og dårlige signaler folk sender om deres brands.

Pain / Pleasure

Et område jeg går meget op i er pain / pleasure.

Giver du folk en følelse af at de bare MÅ have dit produkt før det er for sent? Eller er dit “why” lidt for vagt?

Med alle de teknologiske værktøjer der er til rådighed i dag skal du “stand out” – det hjælper ikke længere noget at lave det samme som alle andre!

Jeg var selv heldig at få fat i et par Yeezy fra Adidas x Kayne West – et par sko folk ville give deres lillefinger for at få fat i. Jeg videresolgte mit par for 5 gange købsprisen.

Adidas Yeezy 

Som du kan se er det par normale sneaks – blot med super god branding!

Adidas Yeezy Billede

Du kender måske ikke lige Kayne West eller kan få en anden celebrity til at gå i dine sko.

Men du kan godt tænke de samme værdier ind i dit brand. Du kan lave meget få eksemplarer.

Tjek eksempelvis Christian Benner på Instagram – han laver 1 af hver model, til gengæld tager han en høj pris for hans produkter.

Med andre ord: Lad din passion for produkterne skinne igennem! 

Hvordan kan et produkt tillægges den værdi?

Jeg har lært utrolig meget omkring tøj produktion af en nær ven der hedder Asbjørn.

Tøjbranchen er en benhård branche – derfor skal værdien tillægges allerede i produktionsleddet.

Hvad gør dit brand unikt?

  • Er det lavet på en speciel måde?
  • Specielt stof?
  • Speciel historie?
  • Gået i arv fra familien?
  • Kan du fortælle en unik måde at bruge produktet på?

Sørg for at få de værdier kommunikeret ud.

Jeg snakkede med Jannik Olander for et par år siden omkring hans brand Nialaya. Jannik har en unik evne til at fortælle en historie igennem hans brand.

Noget så simpelt som smykker? Jannik’s fortælling om hans rejse til Indien og hvor smykkerne har religøse betydninger giver alverden til et brand.

Nialaya Eksempel

Du skal selvfølgelig ikke lyve, men kan du kombinere en unik historie med passion for produktet har du en chance!

Det unikke for mindre brands er at man via den rette kommunikation er man fri for at pushe sit produkt ud til en lang række forhandlere – hvis de ikke sælger skal man så tage produkter retur og sætte dem på udsalg. Skab dog et HAMMER fedt brand online – så kommer alle forhandlere rendende efter dig!

Annoncering

Der findes et hav af muligheder for at annoncere for dit brand via de sociale medier – specielt når du har en webshop fordi så kan du tracke (spore) alt via Google Analytics.

Guides jeg har skrevet til formålet:

Jeg vil ikke uddybe disse guides da de allerede er meget beskrevet – du kan gå ind og udnytte dem alle i dag. Det vigtige med branding online er at du kan ramme hele verden på én gang som omtalt før – tænk internationalt!

Fysisk butik

Jeg har tidligere skrevet et længere indlæg om at få markedsført en lokal butik – disse tips kan også bruges til tøjbutik.

Jeg vil dog alligevel komme med et par gode tips her

  • Tilmeld dig Google Maps. At være tilmeld Google Maps gør at dem der søger på dit brand eller på butikker i byen nemmere kan finde dig og ikke mindst kan finde vej til butikken.
  • Optimer en underside på din hjemmeside kun til butikken. Der kan du ligge billeder op sammen med åbningstider. Sørg også for at have en Facebook side kun tilknyttet den butik. Det gør at du sende tilbud ud, uden at forstyrre brandets fans.
  • Afhold lokale arrangementer. Du kan kombinere din branding på Facebook og optage fede videoer af nye produkt lanceringer sammen med flotte events hvor du gør noget ud af butikken. Det skaber også synergi til brandet. Disse events kan du iøvrigt markedsføre vi Facebook.

Fremtiden

Jeg er hverken tøjdesigner eller branchemand – men jeg tror branchen står overfor sin største udfordring nogensinde. Designerne flygter væk fra branchen fordi det er blevet en ren kopi branche  derfor tror jeg også at sociale brands (der opstår via sociale medier) vil eksplodere i fremtiden.

Der er større og større krav i branchen om at tøjet skal komme hurtigere og hurtigere på markedet, det skaber både stress og mindsker den tid der er til at skabe noget super fedt via passion.

Folk med en brændende passion for at designe tøj vil ikke sidde tilbage og kopierer andre.

Så spørgsmålet er om dit brand skal med på moden? 

 

Kommentarer

  1. Virkelig et fedt indlæg Micky. Mange tak for alle de gode inputs. Vi er ved at starte en tøj butik og det er bestemt relevant for vores butik.

    Kan man kontakte dig pr. mail eller lign for lidt rådgivning?

    Mange hilsner
    Lasse Hansson

  2. Det her var virkelig god læsning, jeg har en butik i Birkerød med modetøj til kvinder.
    Da jeg for to år siden flytte min butik fra Virum til Birkerød, undersøgte jeg om jeg kunne have alle min Brand med. Nu viser det sig at de butikker som ligger i Birkerød er begyndt at sælge samme Brand som min Butik. Hvad sker der………
    Jeg kan så se vildt illoyale grossister, det gør jeg kan ikke når at opbygge et Brand før det så ligger i næste butik, det ødelægger udvalget i byen
    Hvad gør man…….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »