E-commerce
Online marketing
Sociale medier
Topindlæg
15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.
Jeg er ofte blevet spurgt, om det nye fænomen live shopping, der særligt tog fart under Corona pandemien, er fremtiden for e-commerce, og om det er noget, man som virksomhed bør investere tid og ressourcer i.
Jeg har tidligere introduceret live shopping; blandt andet i min brevkasse, hvor spørgsmålet netop rettede sig mod fremtiden for e-commerce efter COVID 19, hvor live video shopping efter min overbevisning klart blev et eksempel på, at e-commerce i den grad nåede nye højder under pandemien.
Live shopping er sidenhen forblevet en foretrukken måde at shoppe produkter online på blandt forbrugerne, og jeg mener derfor, at det er på sin plads at dykke ned i fænomenet og tage et kig på, hvorfor denne nye måde at sælge produkter på kan være interessant for mange virksomheder – også i en tid uden Corona restriktioner.
Spring til afsnit
Live shopping, live stream shopping, SoMe shopping – kært barn har mange navne, men uanset hvad man foretrækker at kalde dette nye shoppingfænomen, så er det kommet for at blive.
Under COVID 19 pandemien var gode råd dyre; lokale butikker såvel som store detailhandlere måtte lukke deres fysiske butikker ned og satse benhårdt på deres online salg for at komme ud på den anden side med skindet på næsen.
I denne forbindelse opstod live video shopping, og fænomenet har sidenhen etableret sig selv som et fremragende eksempel på, hvordan forskellige virksomheder tog hensyn til nye forbrugervaner og ifølge flere erhvervsrapporter oplevede flotte salgstal.
Live shopping er i korte træk en ny måde at foretage sin online shopping på. Måske kender du allerede lidt til konceptet bag Tv-shopping, hvor man fra sin sofa kunne ringe ind og bestille de produkter, der blev fremvist på tv-skærmen. Live shopping kan på sin vis sammenlignes med denne måde at shoppe på – forskellen ligger dog i, at shoppingen i dag fungerer over digitale platforme samt virksomhedernes respektive webshops.
Med live stream formatet er der rig mulighed for, at seerne løbende kan stille spørgsmål til de forskellige produkter, der bliver fremvist, via det åbne kommentarfelt, og der opstår således en naturlig interaktion mellem brand og forbruger – nøjagtig som det ville ske i en fysisk butik mellem en kunde og ekspedient.
I stedet for at skulle afsted til en fysisk butik giver live video shopping altså forbrugerne mulighed for at blive hjemme i trygge rammer og lade sig inspirere af de fremviste produkter og opnå en masse viden, som ellers ikke havde været tilgængelig ved at browse forskellige webshops igennem på egen hånd.
Mange forbrugere melder tilbage på flere erhvervsrapporter og -undersøgelser, at de ganske enkelt føler sig mere inspirerede til at købe nye produkter, som følge af det brugervenlige og lettilgængelige format.
Dansk Ehvervs E-handels analyse kan dertil berette, at 15% af de adspurgte i undersøgelsen anvendte online live shopping under Corona nedlukningen i marts 2021, mens tallet forblev det samme året efter i 2022. Interessen er dermed forblevet den samme på trods af, at Corona ikke længere gav anledning til nedlukning af butikker og indkøbscentre.
Pandemiens udgangsforbud og nedlukkede butikker gjorde det som bekendt umuligt for forbrugerne at handle som før og interagere med personale og få vejledning omkring produkter.
Dette gav anledning til, at man i første omgang i Kina og sidenhen i resten af verdenen benyttede sig af digitale platforme og i særdeleshed de sociale medier som platform for shopping og interaktion med brands.
Og netop de sociale medier kan tage en stor del af æren for live stream shoppings succes.
Kigger man eksempelvis på det efterhånden etablerede Instagram live shopping format, så har dette i den grad været med til at muliggøre, dels at virksomheder har kunnet nå deres målgruppe på de sociale medier, og dels at selvsamme målgruppe hurtigt og nemt har kunnet gennemføre købet af produkter fremvist på de forskellige live streams.
Hele ideen med online live shopping er, at det skal være nemt og bekvemt for seerne at købe de produkter, der bliver fremvist, og der findes i i dag flere forskellige måder at lede seerne hen til købet af et produkt på:
På Instagram finder man som sagt den integrerede shopping funktion, der gør det muligt at foretage et køb direkte via platformen, hvor live streamingen finder sted. Man har som virksomhed adgang til det integrerede Instagram Shopping ved at oprette en virksomhedskonto på platformen og tilknytte et varekatalog hertil.
Hvordan din virksomhed kommer i gang med at benytte denne shopping funktion, kan du læse mere om i min guide til Instagram shopping, hvor jeg gennemgår relevante cases og nødvendig insight for at komme godt fra start.
Med live video shoppings hastige udvikling, er det dog også blevet muligt at tilknytte tredjeparts softwares, der tilbyder en brugervenlig og simpel live shopping funktion, der gør det nemt for seerne at købe produkterne, efterhånden som de bliver fremvist. Blandt disse tredjeparts softwares finder man eksempelvis Elisa – i dag Sprii.
Sprii er blandt de mange nye live shopping apps, der tager live stream shopping til nye højder. Her går konceptet ud på, at seerne kan kommentere på en live stream video med ord som eksempelvis ”Ja tak nr. 2”, der på forhånd er bestemt til at lade softwaren vide, hvilke seere der skal have et personligt link tilsendt til det pågældende produkt.
Med dette link vil den enkelte seer altså kunne gå direkte ind og bestille produktet via virksomhedens webshop.
Denne form for live shopping, der indbyder til, at seerne løbende kommenterer på videoen, efterhånden som tilbuddene bliver aktuelle, er udover at generere salg også med til at øge eksponeringen af videoen på baggrund af de sociale mediers algoritmer. Denne type software er dermed ideel at anvende til eksempelvis et Facebook live shopping event såvel som et TikTok live stream shopping event.
En virksomhed kan dog også vælge at knytte et link til beskrivelsen af videoen eller sætte den som en kommentar, hvor seerne kan få direkte adgang til virksomhedens webshop og dermed blive præsenteret for større dele af virksomhedens varekatalog.
Live video shopping er i den grad kommet for at blive, og allerede nu ser man adskillige virksomheder – store som små – forsøge sig med formatet og finde på nye kreative måder at introducere produkter til seerne på. Men hvordan begiver man sig ud på denne nye live shopping rejse, og hvad skal der til for, at det bliver en succes?
Som virksomhed gælder det i første omgang at vurdere, hvilke kanaler man ønsker at benytte sig af til en live stream shopping. Som nævnt, så er Instagram og Facebook blandt de sociale medier, der tilbyder en lettilgængelig live stream funktion, der er nem for brugerne at interagere med, og som kan kobles op med live shopping apps, der lader seerne shoppe direkte fra live streamen.
Instagram og Facebook er særligt interessante, når det kommer til annoncering af produkter. I mine guides herunder kan du læse mere om, hvorfor jeg mener, at det kan betale sig at investere tid i at nå ud til målgrupperne, der er til stede på Facebook og Instagram.
Online live shopping er også populært og hyppigt anvendt på medier som eksempelvis YouTube, TikTok, Amazon og Twitch, der alle har deres versioner af live stream formatet, der kan bruges til selvsamme formål.
Særligt YouTube live shopping er et interessant eksempel at dykke ned i, for YouTube har nemlig længe haft den populære live stream funktion tilgængelig for kreatørerne. Live streams har på Youtube altid været forbundet med troværdighed og værdifuld interaktion, som har dannet grobund for, at selv små kreatører kan vokse markant i seertal, likes og delinger af videoer.
Youtube fungerer dermed på lige fod med Instagram og Facebook ideelt til live stream shopping formatet. Her ser man ofte, at der vil være et link tilgængeligt i kommentarsporet eller i videobeskrivelsen, som leder seerne hen til den pågældende webshop, hvor produkterne kan købes.
For flere af disse digitale platforme vil live stream videoerne efterfølgende være tilgængelige, således at brugerne kan se eller gense fremvisningen af produkterne, og dermed kan live streamen altså hurtigt nå ud til endnu flere seere.
Når det kommer til online live shopping, er det naturligvis essentielt, at det tekniske setup fungerer optimalt, således at live streamen kan nå ud til brugere gnidningsfrit og med en lettilgængelig købsfunktion.
Dette kan som nævnt være i form af integrerede shopping funktioner som for eksempel på Instagram, men kan også, som tidligere nævnt, lade sig gøre med en live shopping app, der fungerer som en trejdeparts software, der tilknyttes den enkelte virksomhedskonto.
Der er i sig selv ikke nogle regler for, hvordan en live stream skal tage sig ud, da det kommer an på det enkelte brand og de produkter, der skal sælges. Det er dog vigtigt at produkterne bliver fremvist i en god kvalitet, med godt lys af en engageret vært, der kan besvare spørgsmål fra kommentarsporet undervejs.
Det kan godt betale sig at investere lidt i det tekniske setup, såfremt So-Me shopping formatet giver mening for den enkelte virksomhed. Her kan der eksempelvis være tale om investeringen af gode lamper, en mikrofon og naturligvis sørge for, at signalet fungerer, som det skal. Og ellers vil en smartphones videokamera fungere glimrende til formatet!
Min gode ven og mangeårige film-mand og samarbejdspartner Casper Janning, som driver Your Visuals har igennem året hjulpet mange af mine cases med netop liveshopping – han er en mand med passion for det tekniske grej, så hvis man gerne vil opgradere sit tekniske setup, kan det være relevant at tage kontakt til en professionel video mand som Casper.
Herunder har jeg fået lov at låne et billede af Casper’s setup:
Efterhånden som live shopping har vundet indpas, og flere brands vælger dette format for at nå ud til målgruppen, er det også blevet relevant at tale om influencers rolle i online live shopping. Til større live stream events ses det nemlig, at influencers såvel som kendte personligheder bliver inviteret med til at deltage fysisk foran kameraet sammen med repræsentanter fra brandet eller som medvært fra deres egen live stream.
Der er her tale om det nyeste skud på stammen inden for live salg; nemlig influencer live shopping.
En influencers tilstedeværelse og præsentation af et produkt styrker naturligt produktets og brandets troværdighed og giver seerne en unik mulighed for at interagere med influencers, som de til dagligt følger på de sociale medier. Dertil kan det også skabe et større seertal, såfremt en kendt influencer optræder i live streamingen.
Dette er en naturlig udbygning af influencers normale tilstedeværelse på de sociale medier, hvor de reklamerer for produkter gennem opslag eller stories. Med influencer live shopping bliver oplevelsen mere personlig og relevant for seerne og kan i sidste ende være med til at øge salget af produkter.
I mine øjne er live shopping særligt interessant for online virksomheder, da det på en relativt enkel måde kan skabe en værdifuld interaktion mellem potentielle kunder og det enkelte brand.
Det øger ganske enkelt troværdigheden for forbrugerne, hvis de kan få lov til at se produkter fremvist på en naturlig måde og med en engageret vært, der kan besvare spørgsmål fra kommentarsporet.
Der er generelt mange muligheder med live shopping, og der er plads til at være kreativ og gøre en live stream relevant for det enkelte brand – eksempelvis ved at invitere relevante influencers og lade dem præsentere deres yndlingsprodukter på en personlig og vedkommende måde for seerne.
Kristian som er partner i ICE Digital, har også sendt mig et billede af deres setup i forbindelse med deres case Nailster.
Igennem dette indlæg har du nok bemærket at der er nogle klare fordele og faldgruber, når det kommer til So-Me shopping.
Nedenfor har jeg opridset overordnede fordele og ulemper, som jeg mener, man bør tage højde for, før man begiver sig ud i at sælge produkter via live streams.
Med So-Me shoppings store succes i Danmark såvel som i resten af verden, er det svært ikke at få en fornemmelse af at, dette er en salgsteknik, der er rig på fordele.
Jeg har listet et par eksempler herunder:
Før man begiver sig ud i tilrettelægge et live shopping event, er det essentielt at overveje relevansen af sådan et event for ens brand. Giver det med andre ord mening at investere tiden og ressourcerne i dette koncept? Jeg har herunder oplistet eksempler på ulemper, jeg mener, man bør overveje, før man springer ud i et live stream event.
Forbrugerne er vant til videoer i høj kvalitet med velfungerende kommentarspor – live shopping kræver dermed det rigtige tekniske udstyr, der kan give god kvalitet. Det vil sige, at lyd i god kvalitet, et godt lys og et velfungerende signal skal være på plads, før man kan komme i gang.
Live shopping kræver et godt overblik fra værtens side: dels over produkterne, der skal fremvises og den løbende respons på kommentarsporet, og dels hvis der er medværter i form af influencers til stede. Det anbefales derfor ofte, at der er mere end én vært til stede, der repræsenterer brandet på en live stream.
Det er ikke alle produkter, der sælger lige godt på live shopping; indtil videre er det særligt tøj og beauty-branchen, der har taget fart men også elektronik og boliginteriør er blandt de populære live shopping kategorier.
Det er nok sværere at sælge Ferrarier via liveshopping, passer nok heller ikke helt til deres branding, men måske det kunne lade sig gøre med brugtbiler?
Jeg spurgte også lige mit netværk på LinkedIn angående deres erfaringer med netop liveshopping.
Ret interessant er der faktisk mange der ikke har fået det testet endnu. Måske nogen er lidt tilbageholdende i deres branche og andre ikke ønsker at stå på et kamera.
Mange har også været søde til at smide en kommentar til opslaget hvor live-shopping lader til at være en stærk motor for vækst.
Jeg har givet lidt spalteplads til Michelle Weis, min kære søster, der sidder med ansvaret for Matas’ content, herunder bl.a. liveshopping.
Hun har tidligere været inviteret ind og fortalt om, hvorfor tekster kan sælge.
Denne gang giver hun sit besyv på liveshopping, og hun giver en kort introduktion til, hvordan de bruger formatet i Matas-regi. Matas LIVE er et format, der har eksisteret siden 2020. I skrivende stund går vi LIVE minimum 2 gange om ugen, og det foregår på Matas.dk. Vi har trænede værter til at styre slagets gang, og noget af det vigtigste for os er, at man kan mærke dem og deres person igennem skærmen. For vi tror på, at deres personligheder giver Matas-brandet nogle personlige karakteristika, som brugerne kan relatere til og identificere sig med. Matas LIVE ér mennesker, og det skal skinne igennem.
Ekspertviden er desuden et centralt nøgleord i langt de fleste formater på Matas LIVE. Vi har et privilegeret udgangspunkt for at skabe godt, rådgivende videoindhold, da vi har vores egne frisører, farmakonomer, materialister m.fl. tilknyttet i Matas. Og dem bruger vi flittigt for at sikre, at vores seere kan føle sig trygge i, at den rådgivning, de får i vores univers, leveres af de mest kompetente på det respektive område. Du vil derfor ofte opleve, at der er 2 mennesker på skærmen – en vært og en ekspert.
Vores vision med Matas LIVE er at skabe et rum, hvor alle er velkomne. Et rum, hvor vi ikke taler til – men med – vores kunder, og det er det, vi lever højt på; altså dialogen og det forhold, som vi formår at skabe til vores seere.
Hvad gør man, når landet lukker ned, og købekraften sidder hjemme på sofaen og bingewatcher Netflix?
Dét spørgsmål måtte vi – i Matas – stille os selv, da Danmark lukkede ned under coronapandemien i den spæde begyndelse af 2020.
På 14 dage fik vi stablet et livekoncept på benene, der muliggjorde en direkte dialog med vores kunder; med andre ord fik vi faciliteret et rum, hvor vi kunne rådgive om vores produkter på Matas.dk. Men vi fik også faciliteret et rum, hvor vi kunne være sammen med vores kunder og give en tiltrængt følelse af at tilhøre et fællesskab. Og det rum og det fællesskab kaldte vi for Matas LIVE.
Og det hedder det i øvrigt stadigvæk i dag.
Her kommer 3 hurtige tips til dig, der arbejder med liveshopping. Måske kan du bruge dem. Måske ikke. Men det fungerer for os, og måske vil det fungere for dig.
Matas LIVE er mere end ”bare” et liveformat. Vores liveudsendelser er tilrettelagt med fokus på at skabe værdi; ikke kun i de 45 minutter, hvor vi sender live på Matas.dk, men også i den efterfølgende tid, hvor brugerne stadigvæk kan have gavn af de værdifulde råd, som præsenteres i løbet af et liveevent.
Vi tror altså på, at godt content kan leve længe, og derfor er ’evergreen-indhold’ et nøgleord, som vi hører os selv nævne mange gange i løbet af en uge i Content Teamet. I vores tilrettelæggelse af et liveshow tager vi højde for, at det potentielt kan have en lang levetid, hvis vi adresserer reelle painpoints hos vores brugere. Vi tilrettelægger ud fra søgedata og et udtræk af hv-spørgsmål relateret til det overordnede emne, således vi er helt og aldeles skarpe på, hvilke spørgsmål vi skal besvare i løbet af en liveudsendelse. Alt, vi laver, er – med andre ord – forankret i data, og det er formentligt også grunden til, at vi ser, at vores liveshows har stor værdi på bagkant.
Ét af mine bedste råd til dig, der arbejder med liveshopping, er således, at du skal se dit indhold som en videooplevelse, du kan bruge igen og igen, og som du kan indplacere på relevante kontaktflader i kunderejsen. I hvert fald, hvis dit liveshow tager udgangspunkt i en reel efterspørgsel. Husk også, at du kan bygge landingssider med stort organisk potentiale, hvis du tager afsæt i søgedata og reelle hv-spørgsmål fra søgemaskinerne.
Lav et sammenklip af din livevideo, og lad den leve ude i dine kanaler på bagkant. Med andre ord; brug dit bagkatalog. Det er megavigtigt. Selvom der ligger nogle konnotationer i livebegrebet, der fortæller os, at liveformatet er noget, der kun er relevant i et givent tidsrum, så tænk på dit bagkatalog som en content-container med et kæmpe potentiale, hvis du formår 1) at tilrettelægge et show korrekt, og hvis du 2) formår at bruge det korrekt efterfølgende. På vores sociale kanaler kan du få et indtryk af, hvordan vi aktiverer vores liveshows på bagkant. Vi udplukker de fedeste øjeblikke og giver dem liv helt ude i fronten af Matas’ økosystem. Og det samme vil jeg anbefale, at du gør, hvis du har muligheden for det. For husk på, hvor mange værdifulde videominutter, et liveshow egentligt efterlader dig med. Brug dem.
Vi går primært LIVE på Matas.dk, og vores content bliver desuden iscenesat flittigt på tværs af netop vores site. Derfor kan du finde det på forsiden, relevante produktsider og produktlistesider samt på øvrige kontaktflader i kunderejsen på Matas.dk, hvor vi vurderer, at det kan have stor værdi ud mod kunden. Uanset, hvor du går live, kan det være fordelagtigt at tænke dit site ind i ligningen. Måske kan bidder af din liveshoppingvideo understøtte kunderejsen og nudge til salg?
Du kan med fordel tænke i indholdsformater og koncepter; det kan nemlig være med til at skabe en rød tråd i dine udsendelser og gøre brugerne klogere på, hvad de kan forvente, når de tuner ind på et event med en bestemt betegnelse. Det kan lidt relateres til, at du hver uge venter på, at der ’dropper’ et nyt afsnit af din favoritserie på Netflix.
Vi har f.eks. et format, der hedder ’Get Ready With (…)’, hvor vi hver måned går LIVE med enten en vært, ekspert eller en kendis, som lægger et makeuplook, styler håret eller andet, og som har en tæt dialog med seerne imens. Det er en unik videooplevelse, hvor man kommer helt tæt på, og hvor man har en følelse af, at det er 1:1, selvom vores liveformat egentlig er 1:many.
Måske tænker du, det er omkostningstungt at gå live, fordi det kræver et dyrt setup og teknisk-kunnen. Når vi sender live, gør vi det med en iPhone, et ringlight og lidt supplerende lys. Det er det, vi kalder for et ’plug’n play’-setup, og du behøver ikke – nødvendigvis – at have verdens største studie eller setup for at skabe godt indhold. Vi oplever desuden, at det virker autentisk på den måde, og vores brugere elsker det. Desuden er jeg ikke særligt kyndig, hvad angår teknikken, så jeg priser mig lykkelig for, at det fungerer fortrinligt med eksisterende setup.
For at vende tilbage til det indledende spørgsmål – er liveshopping fremtiden for e-commerce?
De flotte salgstal og den øgede interesse fra forbrugernes side af peger alt sammen i retning af, at vi godt kan vænne os til konceptet bag live shopping. Der er generelt mange fordele at tage del i, og det er relativt enkelt at komme i gang med at live streame.
Dertil tror jeg godt, at vi kan forvente, at formater som Facebook live shopping såvel som Instagram live shopping vil blive videreudviklet og gjort tilgængelige for endnu flere virksomheder.
I skrivende stund er der eksempelvis tale om at udvikle på konceptet, i at gøre shopping mere lettilgængeligt på Instagram reels, der har ry for at opnå en høj eksponering på platformen.
Hvad fremtiden bringer på den front, må vi væbne os med tålmodighed med.
Muligheden for at tilpasse hver live stream til det enkelte brands og dets produkter giver altså i mine øjne et hav af muligheder for at udvikle på konceptet og dermed inkorporere det som en fremtidig del af den tid og de ressourcer, der ellers investeres i de sociale medier.
Har du fået testet live shopping af i jeres virksomhed? Kom endelig med input, tips, tricks og erfaringer.
Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *
Kommentar *
Navn *
E-mail *
Websted
Gem mit navn, mail og websted i denne browser til næste gang jeg kommenterer.
Δ
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Big data
Annoncering
Facebook
Influencer marketing
B2B marketing
Marketing