Hvad har jeg lært af at arbejde for virksomheder i Mellemøsten?

dubai top uae marketing

Puha 15 år down the road – tiden flyver. Det er sjovt at tænke på, jeg startede blot med at lege med lidt SEO i tidernes morgen.

Man ved aldrig hvordan livet tager retning, og jeg havde nok ikke regnet med at tiden foran en Windows computer (Mac i dag) ville bringe mig forbi Dubai & Mellemøsten, i form af arbejde.

LinkedIn har også skyld i den del.

Det var noget af et skifte, mentalt og marketingmæssigt.

Alt går ganske enkelt hurtigere her.

På blot 50 år er denne by gået fra at være en ørken til en vanvittig storby.

I dag er det stadig by i rivende vækst med masser af potentiale.

Jeg tillader mig selv at holde den positive hat på i dette indlæg og holde fokus på marketing delene, da det altid er et spændingsfelt at bringe denne region på banen.

Personligt synes jeg, det er spændende, hvordan udviklingen har taget fat i Mellemøsten. Jeg tænkte derfor det var på sin plads at fortælle lidt omkring det arbejde jeg har haft i regionen.

Jeg var blandt andet heldig at arbejde med Dubaipetfood igennem en længere periode.

Hvilket var en fornøjelse og fyldt med gode oplevelser. Tak til Anders og hans team for dem.

En anden kultur og struktur

UAE er med tiden blevet hele verdens arbejdsplads.

Noget specielt opstår, når kulturer fra hele verden mødes for at skabe nye forbindelser, optimere processer og skabe vækst.

For mange kan regionen opfattes som en svingdør. Her rejser expats og familier ind og ud af regionen for korte og mellemlange perioder ad gangen.

Det opdagede jeg også selv; Det er ikke altid folk holder deres ord, dog havde jeg kun få dårlige oplevelser og mange gode. Ikke mindst kva. Dubaipetfood, som var en sjov og anderledes udfordring for mig.

Leveringsniveau

Regionens rivende udvikling har skubbet grænserne for, hvad der kan lade sig gøre.

Det kom bag på mig i starten; De fleste e-commerce forretninger har deres egne biler; Meget modsat af hvad vi ser i DK.

I løbet af de seneste 50 år er det blevet forventet, at alt kan lade sig gøre og blive leveret på få timer. Næste step i deres udvikling er hele dialogen om brug af droner. 

Her ses et billede foran Dubaipetfood som jeg arbejdede med. 

Mange virksomheder har formået at udvikle sig i takt med regionens efterspørgsler, hvilket skaber stor konkurrence.

Hvis man vil være blandt de bedste til e-commerce, er man nødt til at følge med på den trend. Man skal forvente hurtige aftaler og være bevidst om, at kunderne potentielt kan finde en ny konkurrent at samarbejde med, når som helst.

Alt er muligt, hvis man har penge nok. Af denne grund bør leveringsniveauet altid være i top.

Det stod også klart at regionen har kæmpe potentiale da Amazon købte Souq.com tilbage i 2017. 

E-commerce i regionen

E-commerce er begyndt at blomstre i hele regionen – mange internationale virksomheder er begyndt at åbne kontorer og der bliver pumpet enorme summer ind i regionen, fra hele verden. Ifølge flere rapporter er det især på apps og mobile enheder, at folk shopper, det kender vi selv til – men i Dubai tager de niveau videre.

Man kan få alt via apps, uanset om det er specifikke services såsom frisører, kørsel, mad, rengøring osv. Af denne grund hersker der en mentalitet i Mellemøsten om, at man kan få alt indenfor et par timer.

Det fandt jeg selv ud af; Du kan få tanket din bil, du kan finde en håndværker, du kan bestille mad, taxa, en til at hente din bil; Alt du kan forestille dig kan gøres via apps.

Rapporter viser, at op mod 73% af det totale salg via online kanaler foretages gennem nationale webshops. Lidt modsat DK hvor vi elsker at shoppe fra udenlandske shops, men der er også logistik mv. der skal gå op – og desuden findes alt i & omkring storbyerne, så ingen grund til at shoppe overseas.

Vil du lære mere om e-commerce? Tag et kig på mine indlæg om emnet her.

I øjeblikket er der størst tendens til at shoppe elektronik, tøj og madvarer over de online salgskanaler. Generelt ser man en stigning i e-commerce salg på baggrund af de leveringsdygtige websites og apps, der også har fået en overhaling på deres betalingsmuligheder, hvilket gør det nemmere at shoppe online.

I mine øjne har Mellemøsten stort potentiale for at opleve et boom inden for international e-commerce. Regionen er allerede omstillet til at foretage deres køb online.

Der bliver investeret i regionens infrastruktur, som skal sikre de rette betingelser for, at international e-commerce kan blomstre i fremtiden.

Jeg vil dog stadig klart anbefale at bruge Shopify hvis man gerne vil ind på e-commerce delen dernede, det fungerer stadigvæk som den bedste platform for at starte webshop. Jeg var ekstern på flere projekter i regionen hvor jeg så Shopify komme til deres ret som valg af e-commerce platform (som altid).

En midlertidig destination

Storbyerne i UAE som Dubai eller Abu Dhabi er for mange expats verden over blevet et hjem. Som det gælder flere andre storbyer.

Her finder du kulturer fra hele verden, og der er i den grad tale om byer, hvor det internationale aspekt får lov til at skinne igennem.

Driver man virksomhed i området, skal man være forberedt på, at folk ofte flytter til og fra regionen. Dette kan give anledning til at sortere i sine målgrupper med jævne mellemrum.

Har du eksempelvis en e-mail liste med kunder, kan det snildt være de er flyttet igen. 

Mellemøstens status som midlertidig destination vil nemlig have en direkte indflydelse på den evige udvikling af, hvilke målgrupper der er relevante for din virksomhed. Det gælder om at være omstillingsparat på målgruppe niveau.

Husk også at du ikke har én målgruppe fra ét land. Du har hele verden i én by; Det kræver snilde i annoncering og optimering så det passer til gældende adfærd på tværs af mange forskellige lande.

Respekter kulturen

Selvom der i flere af storbyerne i Mellemøsten er tale om byer, der i høj grad bærer præg af et internationalt miljø, hvor mange forskellige nationaliteter kan mødes og samarbejde, er det vigtigt at huske, at det stadig er et nyt land, man befinder sig i.

Langt de fleste af os er vant til at overholde kulturelle forskelle, når vi befinder os i andre lande. Men med et så internationalt miljø vil der unægtelig være tilfælde, hvor man ufrivilligt kommer til at overtræde nogle kulturelle grænser.

Dette gælder også inden for e-commerce og markedsføring. Nogle annonceopsætninger og -billeder giver måske god mening herhjemme, men kan i Mellemøsten anses som upassende i den gældende kultur.

Jeg anbefaler at møde kulturerne i Mellemøsten med ydmyghed for at kunne begå sig i området.

Vær ikke bange for at snakke med samarbejdspartnere eller andre expats om, hvilke kulturelle forskelle man skal være opmærksom på. Respekter de regler, der måtte være i det område, du befinder dig i, og vær opmærksom på, hvad andre gør.

Sprogbarrierer

De fleste i regionen kan tale engelsk, hvilket selvfølgelig er når man arbejder med e-commerce og markedsføring. Det åbner dørene for et marked. Dog vil jeg altid igen anbefale at man rådgiver sig med lokale for at forstå hvad der er go skik at markedsføre.

Som nævnt tidligere, er det i høj grad de nationale webshops, der har de bedste salgstal.

Som virksomhed bør man have den rette indstilling til at starte op i Mellemøsten, hvis man har tillært sig et par arabiske ord og vendinger. Det giver en følelse af samhørighed blandt samarbejdspartnere såvel som i dagligdagen. Det gør livet nemmere, når man kan møde de lokale med et par høflige vendinger.

Det er ofte gennem trial and error, at man kan få kulturen ind under huden. Så længe man går til opgaven med ydmyghed, er der gode forudsætninger for at kunne begå sig i et nyt sted. Folk er 99% super venlige er min erfaring.

Svært at finde folk

I en region med rivende udvikling og mange forskelligartede virksomheder skulle man tro, at der var en overskuelig struktur for jobansøgere. Dette er desværre ikke tilfældet endnu.

Det kan være svært at finde de rette medarbejdere på egen hånd. Der er også stor udskiftning var min erfaring, ikke mindst fordi folk kan blive tilbud absurde høje lønninger.

Derfor benytter mange virksomheder jobagenter til at headhunte de rette folk – specielt digitale profiler. 

Det anbefales til alle, der ønsker at rykke til Mellemøsten, at have en veldokumenteret og relevant LinkedIn profil for den type stilling, man ønsker at besidde. Jobagenter og virksomheder kan nemlig finde de rette folk via LinkedIn.

Trods jeg aldrig har boet der, har je fået rigtig mange henvendelser via min profil.

LinkedIn er blevet en populær platform for mange. Læs mere i min ultimative guide her.

Desuden er det for én som mig, svært at forstå med visum, arbejdstilladelse osv – når man får folk ombord, så det kræver lokalt kendskab at ansætte folk. Dertil er der lovgivning fra branche til branche – det kan jeg selvfølgelig ikke vejlede i, men snak med folk der kan, vil være mit råd.

Temperaturer og helligdage

Udover at skulle vænne sig til de nye forhold for markedsføring og e-commerce samt kulturelle forskelle i regionen, bør man også have andre praktiske aspekter for øje, når man drager til Mellemøsten.

For det første vil der være tale om nogle helt andre temperaturer end dem, vi kender herhjemme. Store dele af Mellemøsten er stadig bygget op af tørre ørkner med ekstreme temperaturer. Dette præger hverdagen i regionen.

Eksempelvis bruger man ofte egne chauffører. Dels fordi infrastrukturen og offentlige transportmidler stadig mangler en overhaling, og dels fordi man nødigt går udenfor længe ad gangen, når man rammer de varmeste måneder fra maj til oktober, hvor der kan være op til 50 grader.

Af denne grund finder man også store shoppingcentre med aircondition, der tillader befolkningen at komme udenfor uden at døje med varmen.

Dertil er der også helt andre helligdage at tage hensyn til i regionen.

Vi befinder os i en anden kultur med en anden religion, der naturligt skaber en forskel i, hvornår helligdagene er placeret, og hvor lang tid de varer.

Disse helligdage spiller en stor rolle, så det er vigtigt at være opdateret på dem for at undgå at rykke rundt på store aftaler eller fejlagtigt tro, at lanceringsdatoen for nye produkter kan ligge på disse dage.

Annonceplatforme (FB, IG & Google Ads)

For at international e-commerce kan finde fodfæste i regionen, er det vigtigt at skrue op for annonceringen på de gængse annonceplatforme. Der vil her være tale om Facebook og Instagram og i særdeleshed også Google Ads.

Her har jeg erfaret, at det er en god strategi at lade annoncerne bære præg af følgende:

  • At der nemt kan leveres til Mellemøsten.
  • At der kan handles med de gældende betalingsmetoder i regionen.

Læs mere om, hvad Google Ads er i mit indlæg her.

Gør brug af markedspladser

I Mellemøsten er det særligt markedspladserne Amazon (som tidligere omtalt Souq) og Noon, der har oplevet gennemslagskraft i regionen.

Fælles for disse markedspladser er deres brede sortiment og udvalg af kategorier af alt fra elektronik til tøj og skønhedsprodukter. Der er grobund for, at mange forskelligartede virksomheder kan slå sig ned her og gøre brug af en allerede eksisterende markedsplads, som regionen nærer tillid til.

En del af læringsprocessen for mig i arbejdet i Mellemøsten har været at forstå kulturen for online shopping. I denne region er det særligt på de større markedspladser, at der bliver handlet. Disse markedspladser er mere attraktive, da de har et stort udvalg af varer og gør det let at bestille produkter hjem.

Mit råd er at benytte sig af en anerkendt markedsplads som eksempelvis Amazon og Noon. Af denne vej kan man opbygge tilliden omkring sit brand og få en god start på sit e-commerce eventyr.

Personligt ser jeg frem til, hvad fremtiden bringer for international e-commerce i Mellemøsten.

Et billede billede fra min cykeltur i ørkenen tidligt om morgenen. 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »