Kan du føle det? 5 tips til følelsesmæssig markedsføring

Læser du Tony Robbins vil du kunne drage nogle paralleller. Jeg tror rigtig meget på at man via følelser kan markedsføre produkter på en helt anderledes måde, end blot via regulær markedsføring.

Tænk på hvorfor du køber produkter fra specifikke brands, det gør du fordi du forbinder et produkt med glæde, og samtidigt forbinder du det med en smerte, ikke at have produktet.

Hvis man kan formå at indgravere dette i ens egen markedsføre vil man i stedet for at konkurrere på pris, kunne – ligesom brands som Apple og Louis Vuitton – konkurrere på helt andet tangenter.

Smerte og glæde

Tænk på når du køber et produkt fra eksempelvis Apple – hvorfor køber du den nyeste Iphone? Den du har i forvejen er som regel helt okay. Det er fordi du har følelser med i dit køb.

Jeg vil tilmed vove og påstå at andre telefoner kan mere end den nyeste Iphone – men du har en speciel følelse ved at købe Apple.

reasons-to-love-apple-products-1058775-flash

For at forstå dette skal vi tænke lidt psykologi ind i vores markedsføring. Når du skaber et produkt skal du overveje hvilken smerte du fjerner fra dine brugere og hvilken glæde du bringer. Lad os tage personlig træning eksempelvis.

So many people spend their health gaining wealth, and then have to spend their wealth to regain their health.

Var jeg personlig træner ville jeg blogge om hvordan man via træning kan tabe sig, og samtidigt komme i bedre form. Jeg vil fokusere på den glæde det giver i livet – ikke kun vægttabet i sig selv. Derimod vil jeg fokusere på glæden ved at kunne spille fodbold med børnene – samtidigt vil jeg koble smerte til ikke at træne – nemlig at levetidsalderen bliver væsentlig nedsat.

Det er vigtigt at den glæde du forbinder med et mål skal være så stærk en glæde, at den overskygger den midlertidige glæde ved at lade være.

Skærmbillede 2015-10-25 kl. 15.16.42

Lad os tage den personlige træner igen – det er meget mere tilfredsstillende i nuet at smide os på sofaen, spise en pose chips, og slappe af med noget skrammel TV. Det er trænerens formål at forbinde smerte til denne handling – og samtidigt glæde ved at tage i fitness og det langsigtede mål.

Eksempel

Lav en video hvor du viser en historie omkring hvad der sker hvis du bliver ved med at spise usundt.

Lad os tage cigaretter eksempelvis. Tidligere har der været forbundet stor glæde med at ryge, specielt da man ikke vidste hvor farligt det var.

Nu er cigaretpakkerne helt pakket ind i frastødende billeder som skal få os til at forbinde smerte med rygning.

Tjek eksempelvis denne flytninge video som skal få os i verden til at forstå hvilken smerte flygtninge gennemgå, så vi ikke linker alt for meget smerte til at der kommer flytninge indover vores grænser, som vi har så travlt med at lukke. Denne video skaber glæde ved at hjælpe i stedet.

Autografer og limited editions

Endnu et godt eksempel. Der kan stå 2.000 fans i kø til at få en autograf af Cristiano Ronaldo. Alle de unge der ikke får en autograf føler en smerte som gør at de ofte bliver endnu større fans – de kommer til alle kampene – derfor er det vigtigt at Cristiano ikke giver alle i verden autografer – så ville smerten ved ikke at have hans autograf forsvinde, og glæden ved at få ville ikke være tilstede.

Limited editions

Det samme gælder når brands lancerer limited editions af produkter. Lad os tage det nuværende eksempel med skoene Yeezy fra Adidas. Disse sko er så overhyped fordi de er forbundet til sådan en glæde at folk faktisk er villige til at ligge i kø for at få dem – og folk vil græde hvis de ikke får dem.

adidas-yeezy-line

Lad os drage en parallel til dit produkt eller hjemmeside. Kan du skabe den samme følelse af hvis folk ikke følger med på din blog, bruger din software eller er ombord på din app så føler de sig udenfor?

Tænk på hvor mange der har forsøgt at droppe Facebook, og siden finde ud af at de er afhængige – glæden ved at bruge Facebook var større end smerten der måske resulterede i spildtid. Samtidigt var smerten over ikke at være “med på beatet” for stort.

Det er svært at fjerne smerte

Forestil dig du har skabt et brand folk virkelig ikke kan lide længere. Lad os tage nogle danske eksempler som Shox sko, Canada Goose jakker – vi kan snakke om at moden skifter – eller gør den?

Canada Goose jakker var de mest solgte jakker i en lang årrække, men var fra dag til anden pludselig slet ikke populære længere.

Pludselig var glæden ved at have en væk, smerten ved ikke at have den var der ikke, så efterspørgslen stoppede fra dag til dag.

Vi husker alle Jensens Bøfhus eller var det en fiskerestaurant? Uanset hvad man måtte mene om sagen valgte et stort antal mennesker pludselig at boykotte Jensens, og det kunne mærkes direkte på deres årsregnskab. 

Tænk på hvor lang tid det vil tage for brands som Jensens at genvinde folkets tillid? Hvis de havde tænkt over hvilken følelsesmæssig strategi der kunne være lagt forud for dette havde de undgået hele eskaleringen.

Kombiner glæde og funktionalitet

Kan du kombinere glæde og funktionalitet kan du forandre verden. – Micky Weis.

Uden at lyder helt dramatisk, er det faktisk korrekt.

NewBusiness

Vil du gerne starte ny virksomhed i dag, vil jeg anbefale at du tænker over disse selskaber.

Hvordan har de kunne skabe virksomheder folk både forbinder med glæde, og som samtidigt har en funktionalitet der hjælper folk i hverdagen.

Kan du skabe det samme for din virksomhed, eller for et produkt du er ved at skabe, så har du højst sandsynlig ramt noget rigtigt.

Rigtig mange virksomheder har eksempelvis en god funktionalitet – men funktionaliteten er ikke alene en sikker vinder.

Du kan sagtens skabe en bil med en god funktionalitet, men hvis den ikke giver dig glæde at køre, eller er for dyr, så skaber den muligvis en smerte der overstiger funktionaliteten.

For mig er det lige netop det der er sket med B&O.

Et firma der er i store vanskeligheder i de her tider hvor mange konkurrenter ser dagens lys. Deres produkter er for dyre (smerte), brandet er ikke stærk nok til mass market (ingen aktiv glæde), det vil sige at glæden ved at have et B&O i hjemmet ikke har den samme charme som det har haft tidligere, og når man først har mistet det er det svært at genvinde – fordi det kræver ofte en helt ny brand strategi da kundesegmentet er forsvundet eller er forsvindende.

Et produkt der giver glæde, kan ofte skære lidt på funktionaliteterne.

Tænk på Facebook eksempelvis – ikke specielt skarpe funktionaliteter i starten, men smerten ved ikke at være på for alle de college studerende der blev inviteret var for stor til at blive væk. Der har med garanti været et hav af fejl, og ikke ret fede ting at lave – men glæden ved at være med var så stor at de folk glemte lidt den dårlige kodning, eller mangel på funktionalitet.

Et af de første screenshots af Facebook

thefacebook-first-website1

 

Husk også på at de bedste produkter / ydelser ofte opstår når vi støder på situationer eller eksisterende produkter der ikke fungerer efter hensigten. Hvis Taxaér var så smarte, billigere, og generelt ikke kunne revolutioneres – ville Uber så have set dagens lys?

Nok ikke, men folk forbandt Taxa services med at være for dyre, dårlig service og generelt en gammeldags branche. Dertil kommer nogle unge mennesker der tænker at det behov må kunne dækkes og sådan blev Uber skabt.

Vi kan nævne utallige af disse koncepter, og du kan skabe det næste!

Start småt og skaler derefter

Det kan virke uoverskueligt – hvor skal man starte?

Men det er det faktisk ikke.

Det hele handler i bund og grund om at tænke behov fremfor alt andet. Kan du udfylde et behov hos kunden, skaber det glæde.

Det kan bruges af alle – har du en blog kan du sørge for at gå i dybden med problemstillinger såsom at finde den store kærlighed i livet, det kan være du blogger om opskrifter, hvordan laver man den hurtigste pandekage?

Desto mere du kan hjælpe dine læsere med, desto stærkere en blog får du i sidste ende.

Det værste er de hjemmesider der hverken giver godt indhold, eller løser et problem, de gør det kun for at få kliks for at tjene penge på annoncer, eller de virksomheder der lokker folk i abonnementer uden at give dem noget igen, sådanne koncepter ødelægger i min optik hele internet branchen.

Det største problem er at det kræver oftest meget at skulle give folk noget der rører deres følelser, det er nemmere at hoppe og lave noget der måske giver en god forretning på den korte bane, men hvorfor ikke skabe noget fantastisk på den lange bane, som kan inspirere generationer?

Hvilke produkter har du en stærk følelse for og hvilke brands synes du der gør det godt via følelser i deres markedsføring?

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »