Den ultimative guide til det fremadstormende podcastmedie

Podcast er blevet et medie der er sprunget i luften de sidste par år – og det gælder ikke mindst indenfor markedsføringgenren.

Jeg har selv lyttet meget til podcast igennem de sidste par år – og ikke mindst selv været meget i par stykker om end det stadig er meget nyt for mig.

Derfor tænkte jeg også det var på tide at dykke lidt længere ned i emnet, og som altid teamer jeg gerne op med folk der er skarpere end mig.

På podcast området har jeg altid været stor fan af Jakob Sloth Linneberg og ikke mindst oplevet ham på tætteste hold når har optaget podcasts.

Jakob er nørd indenfor podcast – og det er ment i sin yderste positive forstand som det altid er når jeg bruger ordet nørd.

Derfor har jeg givet ordet til Jakob i dag – og Jakob har fremtyllet over 4.500 ord i det vi kalder den ultimative guide.

Så velkommen til Jakob – og tak fordi jeg kunne lokke dig væk fra dit favoritmedie og ned i en artikel.

Velkommen til Jakob! 

Mange tak for det Micky, og tak for tilliden. Lad mig begynde stille og roligt så vi får alle med. Flere og flere virksomheder vælger i høj grad at bruge mediet som en del af deres markedsføring. Hvorfor det er en god idé, vil jeg give dig svaret på i denne blog samt give dig en guide til, hvordan du nemt kommer i gang.

Historien bag podcast

Podcasting, som vi kender det i dag, stammer helt tilbage fra 2004, da den tidligere MTV-vært Adam Curry og udvikleren Dave Winer gjorde det muligt at downloade online-radioudsendelser fra internettet til Apples (på det tidspunkt revolutionerende) iPod.

Senere dét år opstod den første podcasttjeneste, LibSyn. ”Podcast” blev kåret til årets ord i USA i 2005, og i 2009 havde 43% af amerikanerne hørt om mediet.

I podcastverdenen taler man imidlertid om dét, der skete før og efter det skelsættende år, 2014, da dette var året, hvor journalisten fra radioprogrammet This American Life valgte at genåbne en uopklaret mordsag fra 1999 i podcasten Serial.

Vi kan godt tillade os at kalde dét ”det folkelige gennembrud” for podcastmediet, og i de efterfølgende år blev det månedlige antal af podcastlyttere i USA fordoblet fra omkring 39 mio. til 90 mio.

Siden da er mediet eksploderet og bliver ikke længere betegnet som et lille nichemedie.

I dag bliver det i høj grad betragtet som det helt nye mainstreammedie i en verden, hvor streaming vinder stort over de traditionelle medier som flow-tv og radio, der begge oplever en tilbagegang.

Inden vi går helt i gang

… vil jeg fortælle dig, hvilke virksomheder der bør have en podcast. Det korte svar er i mine øjne ALLE! Men, og der er et men, da hele præmissen for at have en podcast er afgørende: Hvis du ser din podcast som én stor annoncerings- og salgskanal for din virksomhed, vil du opleve, at lytterne flygter og dermed får du intet ud af det hårde arbejde. Hvis du derimod sætter dine (kommende) lyttere, kunder og følgeres behov først og fokuserer på ”Hvilken værdi kan jeg tilbyde dem med min podcast?” vil jeg mene, at du er på helt rette spor og bør starte dit eget show.

De rigtig gode grunde til, at din virksomhed bør podcaste

Podcasting er et medie, vi tager med i vaskehuset og på farten.

Ja, okay, måske vasker du ikke tøj i et vaskehus som jeg. Det, jeg mener er, at podcasting i høj grad er et medie, som lytterne bruger, når de visuelt fokuserer på noget andet, eksempelvis rengøring, tøjvask og transport.

I 2019 svarede danskerne på, hvornår de lytter til podcasts. 58% svarede i hjemmet og 81% mens de transporterer sig fra A til B, enten på cykel, i bil eller med offentlig transport (kilde: www.podcaststats.dk)

Det er én af de helt store styrker, mediet har, og én af de helt store forklaringer på, hvorfor du kan fastholde lytterne gennem længere tid, hvilket giver en god overgang til den næste gode grund.

Dine lyttere er med dig (næsten) hele vejen

I 2020 udgav det amerikanske medieforskningsbureau Edison Research sin årlige ”The Infinite Dial”-rapport, hvor de hvert år dykker ned i medieudviklingen. Her konkluderede de, at 80% lytter til det meste eller det hele af en episode. Da en podcastepisode i gennemsnit varer 41 min og 31 sek., (kilde: Dan Misener, Pacific Content) betyder det, at 4 ud af 5 i gennemsnit lytter til min. 31 minutter af din podcast.

Det tal kan jeg i høj grad selv genkende, når jeg gennemgår tal og statistik fra mine egne podcasts.

Hvilke fordele har det så? Det har den klare fordel, at du kan tilbringe kvalitetstid med dine lyttere og dykke både dybere og grundigere ned i din passion sammen med dem, hvilket gør podcasting til det perfekte medie at forklare mere kompliceret stof, som er svært at gå i dybden med i korte videoer eller opslag på LinkedIn, Facebook, Instagram og andre sociale medier. Hvorfor ikke bruge podcasting til at fortælle, hvordan din virksomhed bidrager til den grønne omstilling og er bæredygtig, eller til at forklare fremtidige tendenser indenfor din branche, om det så er marketing, rekruttering eller ledelse, du arbejder med?

Helt så ligetil er det dog ikke. Kampen om lytterne bliver kun hårdere, og derfor kræver det selvfølgelig, at du mestrer storytelling og formidling for at fastholde lytterne, men også værtsrollen. Værten har enorm betydning for en podcasts succes, hvilket jeg vil komme ind på senere.

Du opbygger tillid til dig og din virksomhed

Der er mange måder at positionere sig på som ekspert, bl.a. gennem video og blogindlæg, som jeg selv bruger meget tid på at læse, selvom jeg er stor fortaler for potentialet i lyd.

Den store forskel på blog og podcasts er, at via lyd positionerer du dig ikke bare som ekspert. Du opbygger tillid til dig som person og skaber en personlig relation til dine lyttere. Dette lader sig gøre, fordi hjernen er indstillet til at være følsom overfor den menneskelige stemme og de følelser, den udtrykker. Det gør dét at tale direkte ind i ørerne på dine lyttere til en af de mest kraftfulde, personlige og autentiske måder at kommunikere med dem på, og jo større en personlig relation de opbygger til dig og din virksomhed, jo større er chancen for, at de enten selv køber eller anbefaler andre at købe dit produkt/ydelser.

 

Du kan genbruge dit indhold

Din podcast skal og bør ikke stå alene. Den skal være en integreret del af din content marketing, og på den måde kan du slippe for at genopfinde den dybe tallerken hver gang, du skal lave godt indhold til dine følgere på sociale medier, nyhedsbreve etc.

Der er flere måder at gøre det på:

  • Gør dine podcasts til YouTube-videoer, men ikke bare hvor du udgiver dem med et stillbillede, som flere podcastere forsøger sig med. Det giver ingen views! Min klare anbefaling er, du filmer podcastoptagelserne fra flere vinkler, sørger for at I sidder i lækre omgivelser og bruger den nødvendige tid på videoredigering, der gør det mere dragende for dine lyttere at følge med på YouTube. Hvis du vil se et ”best practice”-eksempel på dette, anbefaler jeg dig at følge og se, hvordan Joe Rogan gør i The Joe Rogan Experience.
  • En anden klar anbefaling er også, at du enten får dine episoder transkriberet eller omdannet til et blogindlæg. Ikke alene hjælper det dig med at skabe godt SEO-indhold, men det gør det også interessant for de følgere, der foretrækker det skrevne medie at følge med på din blog.
  • Jeg vil godt vædde med, at du gennem en hel episode kommer med 10-20 gode keypoints. De er guld værd for dine følgere på sociale medier, og du skal bruge dem til at trække potentielle lyttere fra de sociale medier over på din podcast. Der er flere måder at gøre det på: enten ved at dele små klip fra dine videooptagelser eller bruge værktøjet Headliner app der gør det muligt for dig at lave visuel content ud af små lydbidder.

Du kan se et eksempel på det her:

Udvid dit netværk og tiltræk de kunder, du vil arbejde med

Denne gode grund er hovedsageligt rettet mod små og mindre virksomheder, da podcasting er en perfekt indgangsvinkel til de personer, du ønsker at lave forretning og samarbejder med. Det gør du ved at invitere eksperter og markedsledere indenfor din branche til at deltage i din podcast. På den måde skaber du gode og relevante relationer.

Nu tænker du sikkert: ”Hvorfor skulle de deltage i min kommende podcast, hvor jeg ikke kan love en stor lytterskare?” Dér må jeg bare garantere dig, at det vil de gerne. Måske får du et par enkelte afvisninger, men langt størstedelen elsker at dele ud af deres passion idet, at det giver mulighed for yderligere eksponering – også selvom din podcast ikke har flere tusind lyttere, men det kan jo være, den får det?

Har de først sagt ja til at deltage i din podcast, får du serveret en unik mulighed for at etablere en stærk og personlig relation. I mødes ikke bare og optager. Nej, oftest smalltalker man over en kaffe både før og efter en optagelse, hvor du får lov til at gøre et godt indtryk ved at præsentere dig og din virksomhed. Allerede dér er du foran på point!

Fortæl de gode historier og øg tilliden til dit brand

Tidligere har jeg været inde på hvorfor og hvordan, podcasting kan være med til at forklare kompliceret stof – eksempelvis, hvordan din virksomhed bidrager til den grønne omstilling og bæredygtighed.

Jeg mener, at du skal bruge mediet til at fortælle gode historier. En undersøgelse (juni, 2020) fra Teknologisk Institut viser, at 20 pct. af danske virksomheder arbejder målrettet med FN’s 17 verdensmål. Hvorfor ikke fortælle omverdenen, jeres kunder og følgere, hvordan I helt konkret gør det via et format og på et medie, hvor dine lyttere er ekstremt loyale?

De vil elske at lytte til, hvordan du bidrager til en bedre verden.

Det er især det, de unge vil have

DR’s årlige rapport om medieudviklingen fra 2020 viser, at danskernes samlede forbrug af streaming af tv, film, podcast etc. er stigende. Hvis vi ser på podcastmediet alene, er andelen af danskere, der lytter ugentligt, steget fra 9 til 26% fordelt på alle aldersgrupper siden 2016. Særligt blandt de unge (15-31årige) har podcastmediet fået godt fat. I dag lytter hele 44% af unge ugentligt til podcasts mod 25% i 2017, hvilket må siges at være en markant stigning.

Derfor: Henvender dit produkt eller ydelse sig til netop denne målgruppe, mener jeg, at det er essentielt, at du begynder at tænke over, hvordan du kan bruge mediet i dit salg, branding og markedsføring.

Sådan skaber du din egen unikke podcast

Tro mig, når du først er i gang, er det på ingen måde raketvidenskab at producere og udgive en podcast. Det mest tidskrævende arbejde ligger i starten, hvor du skal fra dine flyvske idéer til et solidt koncept, købe det helt rette udstyr, lære at redigere (medmindre du outsourcer denne del) og distribuere din podcast.
Når denne del er på plads, er du godt kørende, og jeg vil gerne fortælle dig hvordan ved at gøre processen overskuelig for dig.

Spørg din ideelle lytter
Du kender din målgruppe, og dermed den ideelle lytter, bedre end jeg, og det er nu, du skal lave din research. Spørg dem:

  • Hvilke podcasts lytter du til?
  • Hvad gør de godt?
  • Hvad kan de gøre bedre?

Det giver dig et indtryk af, hvad din ideelle lytter vil have og søger i en podcast. Dette er vigtig viden, som du kan tage med til den næste del af processen.

Lav en kritisk brainstorm

Sæt jer herefter sammen i en gruppe og skriv alle idéer ned til en podcast hver for sig. Del dem op i to kategorier; dem, der omhandler selve konceptet, og mulige emner, I kan tage op i podcasten. Herefter debatterer og finpudser I sammen hver eneste idé og vurderer til sidst, om idéen skal skrottes eller ej. Under denne proces er det ikke utænkeligt, at der opstår flere idéer, som gør, at I får et stærkere og mere solidt koncept.
Dét at gøre en indsats for at debattere hver eneste idé har i grundige studier fra 2004 (kilde: University of California) vist sig at være mere effektivt end den ukritiske brainstorm, der normalt benyttes. Generelt er debat og kritik godt for idéudviklingen og sætter hjernen i gang med at arbejde.

Grunden til, at jeg anbefaler jer allerede under idéudviklingen at finde de 10 første emner, I kan tage op i podcasten, er, at det giver jer det nødvendige overblik og en retning, der gør, at I hurtigere kan komme i gang med podcasten.

Spørgsmål, der kan hjælpe under idé- og konceptudviklingen
Hvorfor vil I podcaste?
Hvad skal podcasten handle om?
Hvad er jeres målsætning med podcasten?
Hvad søger jeres ideelle lytter i en podcast?
Hvad gør jeres konkurrenter godt?
Hvad kunne de gøre bedre?
Hvad skal længden være på hver episode?
Hvilken følelse skal lytterne sidde tilbage med efter at have lyttet til podcasten?
Hvordan skal stemningen og sproget være i podcasten? (formelt/uformelt?)
Hvilke podcasts vil I betegne som konkurrerende, og kan I adskille jer fra dem?
Hvor ofte vil I udgive? (og vær gerne realistiske omkring, hvor meget tid I kan sætte af til podcasten)

De tre mest velkendte formater

Indenfor businesspodcasts er der særligt tre formater, der går igen: Solo-, interview- og co-hosted podcast:

Solopodcasten er kendetegnet ved, at den styres og formidles af en vært. Det er særligt oplagt for soloselvstændige, som ønsker at speake samt udgive blogs og artikler, som følgerne kan tage med på farten. Fordelen ved dette format er, at det er nemt at komme i gang og holde kørende, mens den klare ulempe er, at dynamikken mellem to eller flere personer går tabt. Desuden performer podcasts, der enten har en gæst i studiet eller flere værter, i det store hele bedre end solopodcasten.

Interviewpodcasten er kendetegnet ved, at en gæst inviteres i studiet til en snak om et specifikt og gerne relevant emne med en eller flere værter. Det er særligt oplagt for virksomheder, som ønsker at bruge podcasten til at etablere nye og stærke relationer med eksperter og markedsledere indenfor samme branche. Ulempen ved dette format er, at det er mere tidskrævende at producere. Det tager tid at få aftaler med gæsterne i hus, planlægge interviews og at transportere sig til og fra gæsten (medmindre man optager over nettet eller gæsten er villig til at møde op hos jer)

Co-hosted podcasten er kendetegnet ved, at flere værter sidder ”rundt om bordet.” Det er typisk de samme værter, der går igen for hver episode, mens emnet er forskelligt fra gang til gang. Fordelen ved dette format er, at det er nemt at komme i gang, og du kan optage flere episoder den samme dag. Ulempen er, at du går glip af de klare fordele, der er ved at invitere en gæst med i podcasten.

Hvad er et godt koncept?

I har researchet, brainstormet og fundet det rette format. Det er nu, I skal gøre konceptet simpelt, klart og letforståeligt, hvilket er vigtigt, da lytterne gerne vil have serveret hvad podcasten handler om og hvad de konkret får ud at lytte med, på et sølvfad.

Her får du eksempler på netop det:

  • ”Adfærd er en podcast om at skabe forandringer. Den handler om, hvorfor mennesker gør, som de gør, og hvordan vi kan forandre dem” – Adfærd med Morten Münster
  • ”I Marketing Brief får du konkrete tips, tricks og hacks til dine online marketing-aktiviteter.” – Marketing Brief med Halfdan Timm og Emil Kristensen
  • ”Sagt mellem os er podcasten, hvor jeg udfordrer det uforberedte, men veloplagte, panel med en række aktuelle ledelsesdiskussioner og -dilemmaer, som er indsendt af lytterne derude.” – Min egen podcast; Sagt Mellem Os..

Det er ikke bare for lytternes skyld, du skal gøre konceptet simpelt og let spiseligt. Du skal gøre alt, hvad du kan gøre for, at din podcast er nem at producere og redigere. Ellers er der desværre gode chancer, for at den ender som halvdelen af alle podcasts gør, før der er blevet udgivet 14 episoder; den rammes af podfading (kilde: Pacific Content)

Podfading betyder, at du pludselig og uden varsel stopper med at producere nye episoder. Der er end ikke en finaleepisode, hvor du siger farvel og tak for denne gang til lytterne. Du løber højst sandsynligt bare tør for energi, overskud og lyst til at fortsætte podcasten.

Hvis du vil undgå podfading, kan du gøre følgende:

  • Planlæg en fast dag om måneden i kalenderen, hvor podcasten skal optages, og få gerne flere episoder ”i hus” på en gang.
  • Undgå at skulle stille udstyret op og pakke ned hver gang I optager. Har I mulighed for at have det stående fremme i et mødelokale, er det meget nemmere og hurtigere for jer at komme i gang med de næste optagelser.
  • Hav gerne realistiske forventninger til, hvor ofte I kan udgive en episode. Start med 1-2 hver måned og øg evt. frekvensen derefter, hvis det er muligt.
  • Overvej at outsource redigeringen, som de fleste finder kedelig. Flere podcastere ansætter studentermedhjælpere til denne del, da de ofte ikke skal betales det samme som professionelle.

Hvad koster det at komme i gang?

Hvis du har siddet til et salgsmøde med en nordjyde som jeg, har det vigtigste punkt på dagsordenen helt sikkert været ”Hva’ koster’et?”

Inden jeg svarer på det, vil jeg gerne gøre det klart, at lyden i din podcast SKAL være god. Du er nødt til at investere penge i godt udstyr, og det er du, fordi podcasten er lyden af dig og dit produkt eller de ydelser, du sælger. Hvis du slår dig op på at levere kvalitet, så nytter det ikke noget, at lyden fortæller noget andet.

Den gode nyhed er, at kvalitetslyd ikke længere koster spidsen af en jetjager.

Med udgangspunkt i, at du skal bruge udstyr til to personer, får du her tre forskellige setups, der sikrer din podcast en professionel lyd fra start:

  • God lyd: 2 x Rode Podmics + Zoom H4N pro recorder: Ca. 3.400 kr. inkl. moms.
  • Fantastisk lyd: 2 x Rode Procaster + Zoom H6: Ca. 5.190 kr. inkl. moms.
  • Creme de la creme: 2 x Shure SM7B (mikrofonerne, Michael Jackson indspillede albummet Thriller med) + Rode Rodecaster Pro: Ca. 10.000 kr. inkl. moms

Derudover skal du til hvert setup købe to XLR kabler (30-100 kr.) + et par mikrofonfødder (90-200 kr.) eller -arme (ca. 500-600 kr.).
Indrømmet, du kan helt sikkert selv finde andet udstyr, der muligvis er bedre (og måske også billigere), men ovenstående er udstyr, som jeg selv har brugt og kan stå inde for.

Et formidabelt (og gratis) redigeringsprogram.

Det er op til dig, om virksomheden har ressourcerne til at outsource redigeringen. Det er ofte den, de fleste finder kedelig og uinspirerende. Den gode nyhed er, at der findes et godt redigeringsprogram, som du kan hente helt gratis. Det hedder Audacity, og på YouTube finder du flere gode guides til, hvordan du kommer i gang.

Storytelling er altafgørende!

Kan man bruge storytelling i en businesspodcast? Ja, I høj grad! Du hverken kan eller skal sammenligne det med, hvordan True Crime-podcasts bruger storytelling til at skabe spænding og cliffhangers. Der er andre måder, du kan gøre det på, og starten af episoden er afgørende! Det er allerede her, du skal fange lytterne.

Det der bl.a. virker fremragende, er at sætte scenen og beskrive omgivelserne allerede fra begyndelsen; ”Tusind tak (gæst) for, at vi måtte komme ud i dit sommerhus og snakke med dig omkring (emne). Og må jeg bare lige sige fra starten af, at udsigten her fra terrassen er mindblowing. Vi sidder med den flotteste udsigt udover Kattegat, hvor vandet ligger helt stille, med høj solskin og en kold Grimbergen på fad…” Starter du med at beskrive omgivelserne, begynder lytterne selv at male billeder i sit hoved. De forestiller sig selv sidde i de skønne omgivelser, og det virker utroligt stærkt.

Indled også gerne episoden med en fortælling fra din egen hverdag, som beskriver, hvorfor I har taget emnet op i podcasten: ”Jeg kan huske, da vi stiftede virksomheden for snart 10 år siden. Vi havde jo alle troet, at ordrerne ville vælte ind fra start, men det gjorde de bare ikke. Og vi forstod det ikke! Varene var på lager og klar til at blive sendt ud til kunden, og alt, hvad vi havde lært om markedsføringen, brugte vi til at nå ud til potentielle kunder. Men der skete ingenting! Det var frustrerende og der gik mange dage, hvor vi bare følte os hjælpeløse. Og så kan jeg huske, at min chef fra gamle dage anbefalede os at bruge (indsæt selv løsning), og det var altafgørende. Jeg husker tydeligt, da den første ordre tikkede ind. Det var magisk at høre det lille *bling*, og vi brød alle ud i jubel! Hurtigt fulgte den næste ordre… Og den næste… Og den næste… Jeg glemmer det aldrig.” Det er historier som denne, lytterne husker, fordi de selv kan relatere til den samme følelse af succes eller har siddet med de samme frustrationer. Det virker stærkere at beskrive følelser, fortælle en historie, end at beskrive en given problemstilling og løsning på en akademisk og faglig måde.

Et andet simpelt trick er også at fortælle, hvilke spørgsmål lytterne får besvaret undervejs, og især at gemme det bedste til sidst: ”… og hvis du lytter med til slut, får du svar på, hvad der var afgørende for vores vækst + 5 simple tips og tricks til, hvordan du bedst muligt får succes med (…)”
Storytelling er afgørende, men giv også gerne lytterne noget konkret, de kan arbejde videre med. En kombination af ovenstående vil gøre, at de vil følge med i netop DIN podcast og ikke de andre på markedet.

“Hvad har en irriterende mand i Føtex lært Daniel om livsglæde?”

Et rigtig godt og simpelt eksempel på, hvad du kan gøre for at vække nysgerrigheden og fastholde lytterne gennem en episode, er ved at gøre som Morten Münster. I sin podcast, Adfærd, havde han Daniel Rye, som var i fangenskab hos ISIS i lidt over et år, med som gæst. I sig selv en historie, der har det hele.

I introen bruger Morten et simpelt trick og spørger lytterne: “Hvad har en pisseirriterende mand i Føtex lært Daniel om livsglæde?” – Sig ikke til mig, at du IKKE også er nysgerrig på, hvad denne pisseirriterende mand egentlig har gjort.

Undervurder IKKE betydningen af en god vært

Værten i en podcast har en enorm betydning. Nedenstående graf viser, at en dårlig vært har større betydning for, om en lytter fravælger en podcast end dårlig lyd. Det handler ikke bare om, at lyden er god. DU skal også være god.

Du kan have fulgt ovenstående råd til punkt og prikke, og den viden, du deler, kan være uvurderlig for andre, og konceptet kan være skarpt formuleret, men hvis du ikke taler passioneret om emnet eller lader din personlighed skinne igennem, vil lytterne ikke opbygge den vigtige relation til dig, og føler de ikke din personlighed og passion, er det langt fra sikkert, at du kan fastholde dem.

Et godt råd er at optage flere dummy-episoder, hvor du finder trygheden ved at sidde bag mikrofonen. Lyt hver dummy igennem, vær kritisk overfor dig selv og vurder, om du formidler din viden på en fængende måde. Du kan også bede om feedback fra flere af dine potentielle lyttere og høre, hvad de mener.

Selvfølgelig skal der være plads til udvikling og forbedring, det er klart, men jo skarpere podcasten er fra start, jo større chance er der for, at lytterne vælger den næste episode – og den næste efter den.

Sådan får du din podcast på Apple Podcast, Spotify og Google Podcast

Til det skal du bruge en hosting-tjeneste, hvor du nemt kan opbevare og, via et RSS-feed, distribuere dine episoder til de forskellige podcastplatforme. Det sker i øvrigt helt automatisk, når du har uploadet en episode. Udover, at du kan uploade episoder, coverart samt skrive shownotes, leverer de forskellige tjenester også analyser, webafspillere til din hjemmeside og planlægnings-værktøjer.

Jeg bruger selv Spreaker, da det opfylder de krav, jeg har til brugervenlighed og stabilitet, og ikke en eneste gang har jeg oplevet problemer med upload af episoder e.l.

VIGTIGT! Husk at sende din podcast til godkendelse ved de forskellige podcastplatforme. Det tager i gennemsnit et par timer for Spotify at godkende din podcast, mens det kan tage 1-5 dage på Apple Podcast, og særligt disse to platforme SKAL din podcast være på ved udgivelsen. Dette gør du nemt ved at optage en kort introduktion til podcasten, uploade episoden og sende den til godkendelse.

Gode råd til udgivelse af din podcast:

Der er ikke længe til podcastens udgivelse. Du har optaget de første episoder, er klar til at berige dine følgere med fremragende indhold, og du vil selvfølgelig gerne have, at flest muligt følger med fra start. Det gør du ved at:

  • Give lytterne noget forskelligt at vælge imellem ved at udgive mindst tre episoder med forskellige emner fra start.
  • Fokusere på at få lytterne til at abonnere på podcasten. I 2018 analyserede hostingplatformen Libsyn hundredvis af shows igennem mange uger, og de kom frem til, at den vigtigste ranking-faktor, der bruges af Apple Podcast-algoritmen, er antallet af abonnenter og væksten i abonnenter. Eksempelvis havde min podcast, “Sagt Mellem Os”, kun nogle få hundrede afspilninger, da den i nogle uger lå under ”Top shows” i Business-kategorien.
  • Sikre, at din podcast er synlig, hvilket er alfa og omega for en god start. Hav derfor en solid plan for din markedsføring klar. Vær aggressiv på nyhedsbrevet, sociale medier etc. og send en personlig besked til potentielle lyttere med håbet om, at de vil anbefale podcasten til deres netværk.

Lige så vigtig som synlighed er for din podcast, lige så vigtigt er det at have tålmodighed. Jeg plejer at sige til de virksomheder, jeg samarbejder med, at når de udgiver deres podcast, skal de ikke forvente samme hype som på sæsonstarten af Vild med Dans og X-Factor. Måske er det et overdrevet og usammenligneligt eksempel, men det gør det ikke mindre rigtigt. Du er nødt til at acceptere, at du ikke får tusinder af afspilninger den første uge (medmindre du er Mads Steffensen), da det bare tager tid at opbygge en solid lytterskare.

Fortsætter du med at levere godt indhold og markedsføre podcasten, står du med en unik podcast, hvor flere hundrede (måske tusinder) følger med uge efter uge.

Websites og værktøjer, du skal kende til som podcaster

  • Audiojungle – www.audiojungle.com
    På Audiojungle kan du nemt finde den ideelle jingle til din næste podcast. Vær opmærksom på, at hvis du køber Standard License, skal den fornyes ved mere end 10.000 afspilninger.
  • Fiverr – www.fiverr.com
    Vil du have produceret din egen unikke jingle og/eller logo, er der flere tusind freelancere, der tilbyder deres hjælp på Fiverr. Hvis du vælger at få hjælp til design af logo, skal du huske at få det lavet i 1400×1400 pixel.
  • Canva – www.canva.com
    Du kender helt sikkert Canva, men det er mit og mange andre podcasteres foretrukne værktøj til det visuelle (logo og markedsføring)
  • Headliner – www.headliner.app
    Headliner bliver dit foretrukne værktøj til markedsføringen af din podcast. Med dette værktøj kan du fremhæve vigtige keypoints fra din podcast på en enkel og visuelt lækker måde. Se bl.a., hvordan podcasten Iværksætterhistorier benytter Headliner ved at følge dem på LinkedIn eller Facebook.
  • Calendly – www.calendly.com
    Calendly gør det nemt for dig at planlægge interviews med dine gæster.
  • Auphonic – www.auphonic.com
    Hvis du vælger at redigere din egen podcast, er Auphonic en gave sendt fra himlen. Auphonic bruger AI-baserede lydalgoritmer til at post-producere dine episoder. På dansk betyder det, at når du har redigeret en episode, kører du det igennem Auphonic-maskinen, som herefter leverer en kvalitetslydfil der er klar til distribuering.
  • Chartable – www.chartable.com
    Chartable er et analyseværktøj, der giver dig overblik over, hvordan din podcast performer på de forskellige platforme.
  • Zencastr – www.zencastr.com
    Hvis du vil optage over nettet (remote), gør Zencastr det nemt og enkelt. Den eneste ulempe er, at du ikke kan ”se” din gæst, og derfor vil jeg anbefale, at du også bruger Zoom.

Konklusion på podcast mediet: Vi har kun set toppen af isbjerget

Der er stadig et enormt uforløst potentiale i podcastmediet. Godt nok lytter 26 pct. af danskerne ugentligt til podcasts, hvilket er en tredobling siden 2016, men vi har kun set toppen af isbjerget…

… for der er stadig ca. 50% af danskerne, der ikke ved hvordan man lytter til en podcast, og det er først nu, vi for alvor tænker mediet ind i vores salg, branding og markedsføring, men det bliver rigtig stort!

Vi ser også de store spillere på markedet som Spotify, Apple og snart Amazon investere enormt i god lyd, og vores eget fællesmedie, Danmarks Radio, satser i høj grad også på podcastmediet, hvor de senest har fået stor succes med nyhedspodcasten Genstart.

Det er ikke kun de store spillere, som ser det store potentiale i lyd. Vi ser også flere og flere virksomheder (store som små) markedsføre og kommunikere til sine kunder og følgere ved at starte egen podcast, og jeg glæder mig til at følge med og se, hvilke kreative måder man kan bruge mediet på.

Jeg håber, min guide har givet dig incitamentet og det nødvendige spark til at gå i gang, for det varer ikke længe, før dine konkurrenter allerede har startet deres egen succesfulde podcast.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »