Den ultimative guide til messenger bots

Jeg skrev i slutningen af sidste år et indlæg om de marketing trends jeg ser for 2018.

Der var AI – kunstig intelligens, nok jeg stadig tror der vil være undervejs.
Jeg tror dog meget på messenger bots og generelt bots der kan bidrage til at mindske den tid vi bruger på kommunikation.

Derfor besluttede jeg mig for at få testet det af på mine egne platform – Filip er en af mine gode venner og har arbejdet med messenger bots de sidste par år.

Han fik lov at bygge min chatbot sammen med mig så vi begge kunne bruge det som en læringsprocess, derfor har jeg i dag givet ordet videre til Filip så han kan fortælle præcis hvad messenger bots kan gøre for dig.

– Jeg har valgt at slukke for botten p.t da jeg fik flere tusindevis der testede den af. Så p.t er vi ved at forbedre den så vi kan tilbyde en lidt mere fuldintegreret bot. Tak for jeres tålmodighed. Indlægget er stadig super aktuelt, til dig der står og overvejer at implmenetere en sådan bot i jeres markedsføringsstrategi.

Ordet er dit Filip:

Tak for det Micky.

Lad mig fortælle jer lidt om mit syn på chatbots og hvordan du selv kan lave en.

Hvorfor har din virksomhed brug for en chatbot?

Markedsføringsbudgetter følger altid folks opmærksomhed, og hvis mere end 1.2 milliarder mennesker bruger Messenger, skal din virksomhed ikke også være der?

Trenden fortæller at folk i stigende grad bruger Messenger platformen fremfor email til at kommunikere med hinanden.

Hvordan taler du med dine tætte venner, familie og kollegaer? Højst sandsynligt bruger du en eller flere forskellige apps som, Facebook Messenger, Slack eller en helt tredje app.

Men alligevel sender vi beskeder til vores kunder igennem E-mail. Hvorfor ikke kontakte dem på platforme hvor de i forvejen er, og som er hurtigere, og mere interagerende?

Ideel platform til at uddanne, bygge tillid og sælge til dine kunder

Messenger Chatbots er perfekte til at uddanne dine kunder via en række sekvenser som du sætter op og automatisk bliver sendt ud til dine kunder i den rækkefølge, du har sat dem til.

Du vil have en gennemsnitlig åbningsrate på 80%, hvilket vil betyde at dine kunderne samtidig vil have mere tillid til dig og dit brand og derfor også er mere tilbøjelig til at købe dit produkt eller benytte din service.

De fleste kunder skal have flere interaktioner med din virksomhed før det ender med et køb, og lige præcis dette kan du få gratis og hurtigt ved hjælp af en Chatbot.

Og selvom der måske stadig er 20% som ikke har åbnet din besked, kan du næsten være 100% sikker på at de i hvertfald har set den, da beskeden popper op på deres skærm via Messengers notifikationer.

Med en gennemsnitlig åbningsrate på 80% og en CTR (Click-through-rate) på 30% bliver det lige pludselige lidt nemmere at segmentere dine kunder, som både er godt for dig og dine kunder.

Du får kunder som ikke irriteres over dine nyhedsbreve, og dine kunder får værdifuldt, tilpasset indhold, som de er interesserede i.

Email kontra Messenger

Slå til nu

I 2003 var folk usikre på om email vil blive populært eller ej. De første til at implementere det i deres virksomhed, havde stor succes, og folk fulgte langsomt efter. Det minder meget om starten på Chatbots idag. Som virksomhedsejer eller marketingsansvarlig, kan du ikke ignorere Chatbots i 2018.

Du har nu mulighed for at komme ind på dette marked før det er helt fyldt, og vigtigst af alt, er du på forkant med dine konkurrenter. Den høje åbningsrate og CTR er ikke nødvendigvis lige så høj om et par år. Derfor skal du handle nu!

Facebook åbnede op for deres Messenger API i 2016, som har gjort det muligt for virksomheder at anvende Messengers API til bl.a. at kunne bygge chatbots.
Siden 2016 har Facebook implementeret flere funktioner, der alle har til formål, at få flere folk til at benytte Messenger platformen mere. Og med flere personer der bruger tid i Messenger, åbner det op for en stor mulighed for virksomheder.

Chatbots er et computerprogram, der kommunikerer med dine fans, kunder og leads, på en platform hvor de allerede bruger det meste af deres skærmtid; Messenger apps. Man kan sammenligne det lidt med e-mail marketing, hvor det bare er igennem messaging apps i stedet.

Hvordan kommer du igang med Chatbots?

Hvad skal du tænke på før du går igang?

Det er vigtigt at du spørger dig selv om, hvilket problem eller funktion din chatbot skal løse. Derefter vil du kunne sætte et effektivt flow op, der har til formål at navigere dine kunder i den retning som du ønsker med et langt bedre overblik.

Eksempler på hvad du kan bruge din chatbot til:

Segmentering, validering af leads, lead generation, indsaml data, kundeservice, skab langvarende kunderelationer, uddan, sælg, automatiser salgsfunnel, send nyhedsmails, gratis retargeting, book, bestil, FAQ, lokation osv.

Første skridt

Først og fremmest skal du vælge hvilken platform, som du vil bygge din chatbot på. Det kan godt være lidt uoverskueligt at finde frem til hvad de forskellige platforme tilbyder, og hvilken der er bedst. Som udgangspunkt er det subjektivt, hvilken platform som er bedst, hvorfor du må gøre op med dig selv hvilke funktioner, som du vil have din bot til at kunne.

Her er et lille overblik over de største chatbot platforme:
– Chatfuel.com
– Manychat.com
– Engati.com
– Wit.ai
– Motion.ai
– Flowxo.com
– Botsify.com
– Mindiq.comNår du har oprettet en profil på en af disse platforme, kan du begynde at bygge din bot.
De første bygge klodser du skal have styr på er; Welcome message, Default answer, AI (Artificial intelligence) og Persistent menu.

Welcome message
Er den første besked som man ser når man skriver til din side og default svaret er den besked folk får når de skriver noget, som din bot ikke kan forstå.
I den første besked er det altid en god idé at fortælle, hvad folk kan forvente når de har tilmeldt sig, både for at undgå folk bliver sure over dine beskeder samt får et overblik over hvad de får ud af, at være tilmeldt.

Default answer
Skal sættes op for at kunne besvare fraser som ikke kan besvares af AI. Beskeden har til formål at holde samtalen igang, og måske fører kunden tilbage til hovedmenuen.

AI
AI er din chatbot’s kunstige intelligens, som besvarer fraser skrevet af dine kunder. Her kan du selv bestemme hvilke fraser den skal kunne besvare og hvad den skal svare til hvilke fraser.

Oftest skal brugerens besked næsten matche 100% med de ord, som du har sat den op til at svare på. Det er der ikke meget kunstig intelligens over, og på nuværende tidspunkt er det også begrænset hvor intelligent din chatbot kan blive. Selv de største virksomheder har endnu ikke fundet den perfekte formel, og neurale dialogsystemer må derfor vente lidt på sig. Du kan dog forbinde din chatbot til Dialogflow, som er ejet af Google. Dette vil hurtigt gøre din bot en del klogere!

Persistent menu
er menuen i bunden af din chatbot. Herfra kan dine kunder altid komme tilbage til hovedfunktioner som du vælger og afhænger meget af, hvad din virksomhed beskæftiger sig med. Det skal dog helst være muligt at kunne komme tilbage til din menu, afmelde sig beskeder fra din bot og tale med et rigtigt menneske.

Så snart du har sat de 4 punkter op, kan du begynde at sætte det der hedder Blocks op.

Blocks er byggeklodserne i din chatbot, og forme samtalens flow. Dvs. At alle dine blocks er forbundet med en eller flere blocks via “Buttons” eller “Quick replies”
Her er det vigtigt at de overvejelser du har gjort dig om, hvilket problem eller funktion din chatbot skal løse, afspejles i dit samtaleflow.

Få tilmeldinger til din Messenger bot

Nu hvor du har bygget en verdensklasse bot, skal du selvfølgelig have folk til at tilmelde sig og interagere med den. Der er mange forkskellige måder, at få dine kunder til at tilmelde sig din chatbot. Mulighederne afhænger af hvilken platform du benytter til at lave din chatbot, da de forskellige platforme har forskellige værktøjer (Growthtools).

Kommentarer

Vælg et specifikt Facebook opslag, og send en besked til folk som kommenterer i opslaget. Du kan vælge et bestemt ord, som de skal skrive før at de modtager en besked.

Messenger Bot Facebook Kommentarer

For at få folk til at kommenterer, kan du tilføje et incitament til opslaget, som eks. Kunne være, “Modtag tilbudskode”, “Få tilsendt E-bog”. Det kunne også være en konkurrence om at vinde noget. Der er mange muligheder.

Knapper

Her er der 2 forskellige knapper, som man kan bruge. Der er standard knappen som hedder “send to messenger”, men også en knap du selv kan customise med en checkbox under og et lille billede af den person, som er logget ind på Facebook.

Messenger Markedsføring

Ref Links

Du kan lave Ref links fra hvilket som helst sted i din chatbot, og du kan derfor vælge hvilket sted i din funnel, hvor du vil have folk træder ind. Hvis du ikke vil have et link til at stå for sig selv, kan du lave en knap i WordPress, Mailchimp, eller andet værktøj du måtte bruge, og tilføje linket til knappen.

Ref Links Messenger Bot

Pop-ups

Det er ikke alle platforme som har bygget denne funktion ind i deres platform (endnu). Manychat er en af de platforme som har denne funktion, endda med flere forskellige pop-ups — Exit-intent-, slide-in-, page-takeover-, topbar-, eller helt almindelige pop-up.

Tilbudskoder i Messenger

Landinpage

Hvis du vil have at dine kunder kommer ind på en landingpage, hvorfra de kan tilmelde sig din chatbot, så er dette måden at gøre det på. Der er dog ikke mange måder som du kan customisere den på, og derfor kommer den egentlig mest af alt til at ligne pop-up’en på en blank side.

Facebook Messenger kode (Facebook’s svar for QR koder)

Dette er en kode som du genererer via Facebook, som giver dig en unik kode du kan bruge. Her scanner du dem dog i stedet med kameraet via Messenger. Dette giver på samme måde som de gamle QR-koder, muligheden for at markedsføre sig offline med sin Chatbot.

Facebook Messenger Kode

Messenger ads

Dette er en målretning som efterhånden har eksisteret i et stykke tid, og kan virke super effektivt hvis man bruger det rigtigt. Du kan eks. bruge denne annonce metode til retargeting for dine besøgende. Husk at få det til at hænge sammen med din Chatbot, så du ikke selv skal bruge en masse tid i Messenger, og så dine kunder kan få en hurtig og effektiv oplevelse.

Facebook Messenger Annoncer

Chat plugin

Et chat plugin, er et lille messenger ikon nede i højre hjørne på din hjemmeside, som åbner op og gør det muligt for folk at chatte med din virksomhed. Førhen blev man ledt ind på Messenger platformen i et nyt vindue, men med dette plugin fortsætter chatten på din hjemmeside. Folk der interagere med din chatbot bliver automatisk tilmeldt, og du får derefter mulighed for at retarget dem gratis.

Facebook Messenger Eksempel

Tekst i Messenger

Hvordan kommer du igang med at skrive tekst der passer til Messenger?

Det er meget vigtigt at du tilpasser dig dine kunders adfærd, ligegyldigt hvilken kommunikationsplatform, du måtte bruge, og dette gælder selvfølgelig også ved Messenger.

Derfor skal det helst ikke være et alt for formelt sprog der bliver brugt, og du må gerne gemme de lange tekster til email, da folk oftest ikke har lyst eller er vant til at læse lange tekster i Messenger.

Du vil gerne have at folk går igennem hele dit flow, og derfor bliver du nødt til at bruge flere virkemidler, så de ikke stopper midt i interaktionen.

Lav et tekst flow som er sjovt og spændende at klikke sig igennem, og som samtidig giver mening ift. Det problem eller funktion som din bot skal løse.

Her er et par ting som kan gøre samtalen mere levende:

Emojies – Brug gerne emojies for at gør samtalen mere levende og sjov, samt for at få folk til at klikke på knapper (emojipedia.org)

Talebobler – De fleste ved selvfølgelig godt at de ikke taler med en rigtig person, men det gør det stadig mere livligt når du kan se at taleboblerne dukker op før, at du får en længere besked.
GIF filer – Det er endnu en måde at gøre samtalen morsom og livlig på. Indsæt forskellige reaktioner i form af GIF filer i din bot. (giphy.com/)

Attributer – Attributer er information du indsamler fra dine kunder og bliver gemt i botten. Du kan bl.a. bruge disse til at gøre samtalen mere personlig idet du fører dine kunder hen til et emne, de allerede har fortalt at de er interesserede i, eller blot nævner hvad de har indtastet. Eks. Du trykker, at du er interesseret i online markedsføring. Næste besked du får fra botten er; Fedt. Jeg er også interesseret i online markedsføring.

Facebook’s retningslinjer

Hvordan undgår du klager og overskridelse af Facebook’s retningslinjer?

Facebook vil gerne have at private og virksomheder benytter deres Messenger platform, og at folk får en god oplevelse. Det sikrer de bl.a. ved at have et sæt regler (TOS – Terms of service), som man som virksomhed bliver nødt til at overholde for ikke at blive udelukket.

Og hvordan undgår man så at blive udelukket?

  • Gør det nemt for dine kunder at afmelde sig beskeder fra din chatbot – så de ikke anmelder den for spam. Det betyder samtidig at du får en masse afmeldinger for din bot når du gør det nemt for dine kunder at afmelde, men det er højst sandsynligt folk, som alligevel ikke vil have købt noget fra dig.
  • 24 timer efter sidste interaktion med din kunde, må du ikke henvende dig til dem med et tilbud. Du bliver altså nødt til at få din kunde til at interagere med botten før du sender tilbudet.
  • Fortæl dine kunder hvad de kan forvente når de tilmelder sig din bot, og lad dem vælge en mulighed for at modtage færre beskeder fra dig, hvis du sender beskeder forholdsvis hyppigt. Så undgår du sure folk som klager over dine beskeder.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »