Nu er det snart igen blevet den tid, hvor vi ikke kan gå 10 meter på gaden uden at blive mødt af et hav af valgplakater, der indirekte insisterer på, at vi skal tage stilling: hvem skal vi vælge?

Jeg undrer mig over, om denne form for markedsføring stadig er fordelagtig – set i lyset af, at vi lever i en digitaliseret verden.

Jeg har ikke begreb om, hvorvidt man kan måle effekten af disse plakater eller ej, men jeg undrer mig til stadighed over, hvorfor det kun er en lille procentdel af politikere, der rækker ud til os på de platforme, vi befinder os på – døgnet rundt – nemlig de sociale medier.

Denne undren har ført til et lille indlæg, som jeg har glædet mig til at dele med jer.

I dette indlæg vil jeg komme med mine idéer til, hvordan en god strategi for en politiker kan se ud – på den digitale arena.

Donald Trump

Jeg begriber ikke, hvorfor danske politikere ikke har taget et nærmere kig på Donald Trumps strategi for sociale medier.

Jeg tror på, at de sociale medier, herunder især Facebook og Twitter, har haft en kæmpe indflydelse på Trump’s valgkamp – og udfaldet heraf (hans sejr).

Mark Zuckerberg har været ude og sige, at Facebook ikke havde en stor del i valgets afgørelse, men jeg tror blot, at han med dette statement ønsker at understrege, at Facebook ikke kan afgøre politik – dette ville nemlig være forkert set ud fra et “åbent socialt medie” perspektiv.

Kigger vi på alle statistikker fra Hillarys kampagne sat op mod Trumps, er det tydeligt, at Donald Trump havde en langt bedre kampagne.

Trump vs Clinton Video Engagement på Facebook

Det her er bare et eksempel. Hvis vi tager stat til stat i USA, var det tydeligt, at Facebook, via. data, var i stand til at se, hvor i landet Donald Trump havde støtte, og faktisk slog han Hillary socialt i SAMTLIGE stater, hvad angår interesse på Facebook.

En anden ting, jeg synes danskere politikere mangler forståelse for, er noget, som flere og flere danske virksomheder begynder at forstå: God markedsføring koster penge.

Lad mig give dig en sjov historie. Ham, der endte med at stå i spidsen for Donald Trumps digitale kampagne, havde faktisk bare sagt ja til at lave et website for 1.500 dollars, og han endte med at få en check på 94 millioner dollars (hvori der også var selve annoncekronerne, så det er uvist, hvor meget han egentlig fik i egen lomme, skal det siges). Hvor mange danske politikere har et budget, der passer til deres ambitioner, og hvad de ellers bruger på marketing?

Lad mig give dig lidt flere fakta

Dem, der stod i spidsen for Trumps kampagne, lavede flere hundredetusinde annoncer – op til 50.000-60.000 – hver dag via. software. De testede ALT fra sprog og farver til tone, billeder og video – alt, hvad du kan forestille dig. Dét er en strategi, der vil noget!

Jeg har blot set 2-3 annoncer for danske politikere, som er lige så intetsigende, som TV kanalen ramasjang er om aftenen – og det siger ikke så lidt…

Facebook annoncering

Måske undrer du dig over, at jeg udelukkende fokuserer på Facebook i dette indlæg – for det er jo ikke det eneste sociale medie? Men det er der skam en god grund til, at jeg gør, for i Danmark har vi nemlig 3.500.000 brugere på Facebook – hvilket er en hel del taget befolkningstallet i betragtning.

Som politiker skal man – ligesom virksomheder skal – vælge sine kampe med omhu. Du kan sagtens have en profil på Instagram, Snapchat og Youtube (specielt hvis du gerne vil fange de yngre, før de kan stemme), men desto flere medier, du fokuserer på, desto flere ressourcer skal du bruge.

I andre lande kan det være andre medier, der giver mening, og det er desuden værd at kigge på, hvor de målgrupper, du ønsker at ramme, befinder sig.

Facebook annoncering er kommet for at blive. Der findes som sagt over 3 millioner Facebook-brugere i Danmark, og flere kommer til.

Sørg for at have en god strategi for annoncering, for det er efterhånden minimalt, hvad den organiske del indbringer.

Det betyder, at du ikke får noget ud af at ligge dine opslag op uden at bruge penge på platformen.

Så simpelt kan det faktisk siges.

Jeg ville oprette en Business Manager for politikeren og opsætte en god kampagne-struktur.

1. Trafik til hjemmeside

Vi ønsker naturligvis, at folk skal klikke ind på hjemmesiden – det kunne eksempelvis være i forbindelse med e-mail sign-ups (tilmeldinger til dit nyhedsbrev). Barack Obama gjorde det i forbindelse med hans “Yes we can” kampagne, og han fik flere millioner e-mails, som han derefter brugte aktivt i hans kampagne.

Læs hele mit indlæg omkring e-mail marketing

Hvilke målgrupper skulle man så bruge til ens Facebook annoncer?
Her kommer der et par eksempler.
Målgrupper:
– Politisk overbevisning
– Folk, der har besøgt partiets hjemmeside
– Folk, der er “fan” af mærkesager, som politikeren og partiet står indefor
– Folk, der følger andre politikere
– Folk , der har en anden politisk overbevisning, der ligger tæt op af din
– Dem, der tidligere har interageret med opsalg på siden for at reaktivere dem.

Som sagt er ovenstående blot eksempler på en simplificeret udgave af målgruppesegmentering for en politiker, men der er rig mulighed for at bruge avanceret data på Facebook, så du er sikker på at ramme en knivskarp målgruppe.

I de byer, hvor Hillary Clinton havde mere støtte end Donald Trump, kørte hans kampagneteam på Hillarys svage punkter – og i stedet for kun at køre på Trumps styrker, kiggede de også på, hvordan de kunne flytte vælgere ved at fokusere på konkurrenten, nemlig Hillary. Ret smart.

2. Opslagsinteraktion

Vi vil naturligvis gerne have, at folk interagerer med de opslag, der bliver lagt op på politikerens side. Vi ved alle, at det organiske feed snart dør – Facebook vil med andre ord have os til at betale for, at vi når ud til de mennesker, vi ønsker.

3. Video visninger, hvis du laver video (som du skal).

Vi vil gerne nå ud til så mange som overhovedet muligt med vores video materiale – for således at påvirke dem.

4. “Synes godt om” kampagner

Her ønsker at vi at få flere til at følge os. Og der skal spilles på gode værdier, og så er det vigtigt, at man rammer de rigtige målgrupper.

Eksempel herpå:
“Er du vild med dyr? Det er jeg også! Følg mig her på Facebook, og hør, hvordan jeg vil ændre vilkårene for dyr” – rammer du med 40 forskellige budskaber til 40 forskellige målgrupper som dette eksempler viser – så rammer du så dybt ind i hjertet på folk. Magtfuldt!

Forstå din målgruppe

Det smarte ved Facebook er, at vi kan se på, hvor mange du potentielt kan ramme i hver by med givne interesser.

Eksempel på folk, der går op i dyr i Roskilde og er Liberale

Lav et segment over, hvor mange der er i hvilke byer.

Folk der er liberale og holder af dyr.
(screenshot fra Facebook annonceplatform)

Facebook Annoncering Målgrupper

Du kan gøre det samme med folk, der har børn, går op i sundhed eller ældrepleje – segmenteringsmulighederne er uendelige.

Hvis du dykker ned i din målgruppes respektive interesser – i stedet for bare at gå efter hele Danmarks befolkning – kan du ramme lige i hjertet på folk. Der er stor forskel på, hvordan Københavns centrum reagerer kontra en by i udkanten af Jylland.

Facebook livestream

Flere og flere har fanget, at Facebook gerne vil vinde video-markedet fra Youtube.

Derfor gør de mere og mere for at aktivere os til at bruge livevideoer. Som politiker er dette et glimrende redskab for at være endnu mere “nede på jorden” og lokal, og samtidig giver det mulighed for at kommer ud med et budskabet nu og her i stedet for at vente på en eventuel TV debat.

Jeg tror, at vi er i gang med den største revolution, siden TVet blev opfundet. TVet er det nye “radio” – det er på vej ud, og vi skifter vores underholdningsmedie til de sociale medier og streamingservices. Desuden er det nemmere at segmentere via. de sociale platform end via TV og programmer.

Skab ambassadører

Rigtig mange går efter at få nye kunder ind i butikken – lidt som politikere, der gerne vil overbevise folk, der ikke går ind for deres politik, om at stemme på dem. Hvorfor ikke bruge dine bedste ambassadører – dem, der elsker din politik?

Kan vi ikke blive enige om, at Lars Seier er en god ambassadør for Liberal Alliance? De bedste ambassadører deler dine opslag – de deler din vision og det, du laver – og det er nemmere at få dem til at “overtale” deres venner frem for, at du skal gøre det via. en video eller et blogindlæg.

Vær autentisk

Det her afsnit vil selvfølgelig være lidt modsigende, fordi jeg er ikke fan af Donald Trump, men hvis man virkelig kigger objektivt på det: hvad vandt han så på? På at være autentisk, yes right!

På samme måde som vi så Obama lege med hans hund eller Michelle Obama hoppe i bilen med James Cordon, som du kan se herunder.

Vi elsker, når folk, og især celebrities, er autentiske. Tag eksempelvis David Beckham – vi elsker at se, at han spiser pasta på hans Instagram og ikke lever af vand hver dag. Ligeledes nyder vi at se, at Victoria Secret modeller faktisk har et liv. Med andre ord vil vi gerne se, at folk er ægte. (Også lidt modsigende, når man tænker på, hvor overfladisk de sociale medier er i dag, men finder du din autentiske tone frem, så er der virkelig gevinst).

Du skal selvfølgelig ikke hænge dig selv til tørre, men at indrømme, at du laver fejl, giver vælgerne – mig selv inklusiv – en følelse af, at du er menneskelig, og at vi er på bølgelængde.


Video af Michelle Obama med James Cordon

Jeg siger ikke, at det skal være plat. Men i forbindelse med Hillarys valgkampagne var hendes mest populære video målt på engagement en video af Michelle Obamas tale til nationen – det siger meget om, hvordan folk så deres tidligere førstedame i USA.

Jeg var for nyligt til det årlige Thornico event i Odense, hvor Kim Kristensen – tidligere elitesoldat – havde nogle rigtige gode analogier og ideer omkring konceptet at lede og vise, hvem man er som menneske. Jeg vil klart anbefale at læse hans bog “følg mig”.

Lav Q&A’s (spørgsmål & svar)

Giv dine følgere muligheden for at stille dig spørgsmål. Det kan være en live Q&A, eller det kan være en bowle fyldt med spørgsmål, som du på en video kan besvare ved at trække et spørgsmål af gangen.

Du kan også lave housewarming med 3-4 vælgere og bede dem stille dig 4-5 spørgsmål hver. Hvis du finder folk med forskellig demografisk baggrund, vil du hurtigt besvare en lang række spørgsmål, som resten af landet sidder og søger svar på. Nå du får en, der er i øjenhøjde med vælgerne, til at stille dig spørgsmål, vil vælgerne bedre kunne forstå budskabet.


Barack Obama var god til det i hans tid som præsident

  • Svar på spørgsmål i kommentarfeltet for at vise, at du lytter.
  • De spørgsmål, der kommer flest af – eller gentagne mange af – kan du få dit presseteam til at gemme, og derefter kan du give svar på disse i fremtidige taler. Nu ved du jo, at det er spørgsmål, mange af dem, der følger med, brænder inde med.

Styr dit brand online og ikke omvendt

Google Alert på dit navn

Sørg for at se, hvor og hvordan du bliver nævnt på tværs af de digitale medier. Du kan være on-top på diskussioner omkring dine udtalelser, eller gå ind i diskussionerne, hvis det giver mening.

Problemet er uvidenhed – hvis du ikke gør disse ting, så ved du ikke, hvad der sker omkring dig, og hvad der bliver samt om dig.

Screenshot fra Google Alert

Google Alert

Alternativ: Mentions.net

Du kan også bruge et mere avanceret værktøj som Mentions – der kan du tracke søgninger på dit brand på platforme, og det giver ofte mange flere resultater end Google Alerts – jeg bruger begge.

Start en blog – hvis du har tiden

Google er en guldmine af information – specielt indenfor politik. Der bliver fortaget utallige søgninger i forbindelse med et valg, men hvad kommer op? En PDF fil med et partiprogram man ikke kan hente ned på computeren, eller din blog, hvor du har skrevet til vælgerne i øjenhøjde?

Hvis du vil gå hele vejen, vil jeg anbefale, at du starter din egen blog.

Du kan tilmed lave en søgeordsanalyse for politikere, og se, hvad folk Googler mest, og ud fra det kan du besvare spørgsmål, hvor du ved, at interessen er stor.

Fra ovenstående indsatsområder såsom Q&A’s og livevideo har vi fået et indblik i, hvad folk gerne vil vide baseret på de spørgsmål, du er blevet stillet.

Fordelen ved at have din egen blog er, at du kan få flere nyhedsbrevstilmeldinger og bygge en karriere baseret på det indhold, du skaber. Senere i din karriere som politiker kan en blog være med til at give dig muligheden for at skrive en bog – du bliver selv en troværdig kilde.

Google Adwords på dit navn

Netop det med at have din egen hjemmeside eller blog vil også give dig muligheden for at annoncere på dit eget navn. Det gør, at du styrer, hvilke sider folk finder, når de søger efter dig – som politiker er det super vigtigt, fordi der hurtigt kan være negative artikler i pressen.

Tager vi eksempelvis Lars Løkke Rasmussen, er det Wikipedia, der kommer først frem.

Der synes jeg, at Venstre og Lars Løkke skulle lave en landingsidde med hans seneste tweets – og give besøgende muligheden for at blive tilmeldt hans nyhedsbrev – så folk rent faktisk får noget fra Lars Løkke, når de søger på hans navn på Google – og ikke blot en Wikipedia-side.

Google Keyword Planner med Lars Løkke Rasmussen

……

Det var alt, jeg havde på hjertet denne gang.

Som altid elsker jeg at læse kommentarerne herinde – så smid endelig en kommentar herunder – og hvis du arbejder med en politiker, så glæder jeg mig til at høre, hvordan I arbejder med marketing i jeres team. Jeg er sikker på, at der er tusinde veje til Rom, og ovenstående er blot få ud af de mange muligheder, der eksisterer inden for maketing-verdenen.

Tak for din tid 🙂

 

Kommentarer

  1. Fantastisk guide! Jeg ser til at bruge nogle af dine tips i samarbejdet med lokale politikere! Tak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »