Marketing trends for 2018 – ting du endnu ikke kan forstå

Jeg slutter altid året af med en lille spådom om, hvad der kommer til at ske i det kommende år; nemlig år 2018.

Som udgangspunkt er det jo svært at spå om, hvad der kommer til at ske, da der hele tiden kommer nye teknologier til – især i online branchen, og i løbet af året opdager diverse maketingfolk over hele kloden, hvordan man kan bruge og implementere disse nye teknologier.

Alligevel synes jeg, at det er sjovt at komme med et par bud på de ting, jeg tror, der kommer til at ske – ikke kun i år 2018, men også i de kommende år herefter.

Her kommer de ting, jeg tror, der kommer til at have en direkte indflydelse på branchen.

Lad os kigge på det – og husk, at du altid er hjertelig velkommen til at smide en kommentar i bunden af indlægget, så vi alle kan hjælpe hinanden med at blive klogere.

Amazon trumfer alt e-handel, og hvad så?

Let’s face it! Du bliver nødt til at forholde dig til Amazon og andre store e-retailers.

Jeg har arbejdet i den digitale branche i 8 år efterhånden, og jeg kan garantere dig for, at vi aldrig har set så stor en omvæltning, som vi kommer til i de kommende år indenfor e-commerce. Amazon kommer med lynets hastighed – det kan vi ikke benægte.

Den digitale e-handelsbranche er splittet – nogle mener, at det er fantastisk, mens andre mener, at det er “dommedag” – hvad mener jeg?

Jeg forholder mig blot til det psykologiske aspekt i Amazons platform, og hvordan det påvirker forbrugerne.

Alle undersøgelser viser, at forbrugerne vil have 4 ting opfyldt, når de shopper online: Billige priser, hurtig levering, god kundeservice og stort varekatalog.

Hvem opfylder disse kriterier til det maksimale? Amazon! Derfor hjælper det ikke, hvis man sidder ovre i hjørnet og surmuler over den “store dreng i klassen”, nemlig Amazon. Man bliver nødt til at bruge det konstruktivt.

Om der kommer en modreaktion til Amazon? Ja, formentlig. Det samme ser vi med UBER – der skal nok være et hav kritikere til at gå i front, men hverken e-commerce- eller taxabranchen vil nogensinde blive det samme igen.

Sean Parker siger det fantastisk i The Social Network, da han bliver spurgt, om Napster var en fiasko og svarer: “Do you want to buy a Tower Records?”

Napster var i sit daværende format ikke et perfekt medie til musik, da det underminerede musikerne, men grundtanken gjorde, at vi stoppede med at købe CD’er – jeg er sikker på, at du har brugt Spotify, Tindal, Apple Music, right? it’s all about changing the game.


Ligesom UBER har gjort os bevidste om, hvilke krav vi kan stille til taxabranchen, har Amazon gjort os forvente med ekstrem hurtig levering, ekstremt billige priser, uendeligt varekatalog, 24 timers kundeservice og mange andre services.

Hvis du starter en webshop i dag, tror du så, at du kan nøjes med 5-7 dages levering, dyr returnering, dyre priser og dårlige kundeservice?

Det er disse spørgsmål, du skal stille dig selv. Det er det, som jeg mener med, at Amazon forandrer spillet for os alle sammen. Amazon vil blive den største e-handelsspiller i Europa – det er jeg slet ikke i tvivl om, og de vil overtage markeder, som de end ikke befinder sig på endnu, inden længe.

Købsprocessen bliver længere

Problemet med alt tracking i dag er vores analysemodeller. Vi sidder stadigvæk og ser på vores Adwords kampagner, vores Facebook markedsføring, vores statusopdateringer og vores SEO indsats som enkelte veje til Rom, men tro mig, når jeg siger: Vejen til Rom – som jeg betegner som et salg online – er væsentligt længere end den egentlige vej til Rom – til fods – i høje hæle.

Nu ved jeg ikke med dig, men at gå en tur til Rom i høje hæle er ikke just på min bucketlist.

Min analogi skal forståes på den måde, at vi bliver eksponeret på så mange kanaler på tværs af mange forskellige enheder, så vores købsproces er ikke længere 1 til 1 (hvis den nogensinde har været det). I gamle dage kunne man via. TV se en reklame for vaskepulver, og så var der udsolgt i supermarkedet bagefter, men sådan fungerer det ikke længere.

I dag sidder vi på mobilen, mens vi ser TV. Vi ser måske et billede på Instagram af et par sko, vi kan lide, og dernæst Googler vi brandet på telefonen og finder frem til hjemmesiden, hvorpå de bliver forhandlet.

Et par dage efter bliver du fanget af en re-marketing kampagne, da du sidder med din laptop i en kedelig tysktime eller til en dødsyg forelæsning på universitet. Du klikker på annoncen, og du lægger skoene i kurven.

I samme øjeblik opdager din tysklærer dig, og du skynder dig at klappe computeren sammen for at undgå en ubehagelig episode.

Skoene ligger stadig i kurven, men du har glemt dem. Der går et par dage, og du får en e-mail, hvori der står, at du har glemt et par sko i kurven – jeps, det kender vi alle til.

Du sidder sammen med din veninde, Josephine, da du får e-mailen, og du spørger hende til råds. Skal du købe dem eller ej? Hun siger, at Trine nede fra Matas lige har købt dem, og de er super fede: “De vil passe perfekt til den nytårskjole, du købte i sidste uge!”.

Lad mig stille dig spørgsmålet: Hvor lang er købsprocessen her, og hvem skal have kredit for at skaffe salget? Det jeg prøver at sige er, at købsprocessen er blevet langt mere kompleks, efter frembruddet af de sociale medier.

Din opgave
Din fornemmeste opgave er at forstå købsprocessen for dine kunder og dine potentielle kunder.

B2B virksomheder begynder at forstå værdien.

I mange år har mange været af den overbevisning, at det er svært at benytte sig af online markedsføring på business-to-business markedet, altså B2B markedet. Derfor har annonceringsverdenen og content spacet været præget af consumer brands og B2C virksomheder.

Der er dog ved at ske et skift. Flere og flere B2B virksomheder har fundet ud af, at de relationer, de tidligere byggede via. telefonopfølgning og møder, sagtens kan understøttes og endda bygges online.

Deres målgrupper er bevæget sig over på de digitale platforme, og det er via. annoncering og content muligt at være en autoritet i markedet.

Desuden er flere og flere brugerne blevet gode til at finde informaton via. internettet, og det samme gælder dem, der sidder på den anden side af skærmen, som skal købe ind B2B.

Lad os tage et eksempel fra den virkelige verden.

iKontrol

iKontrol er en app, der er udviklet af Onlimited, og begge virksomheder ejes af Torben, som siden er blevet en af mine nære venner. iKontrol går i sin enkelthed ud på, at du kan digitalisere din dokumentation på byggepladser, på brandstationer osv. Det er er særligt gavnligt at have en app, når det gælder kvalitetssikring, da det mindsker administrativt arbejde og muligheden for fejl.

For at markedsførere denne app har vi forsøgt os med LinkedIn-annoncering, som dog har givet ret høje CPC priser. Derfor gik vi over til Facebook-markedsføring – da vi mente, at folk, der arbejder i disse branche,r også må have en Facebook profil – vi er 3.500.000 danskere på Facebook, så mon ikke også din målgruppe er der?

Vi oprettede en lang række målgrupper via. Power Editoren i Facebook:

 • Byggebranchen
 • Anlægningsgartner
 • Brandfolk
 • Skibsfart

Altså segmenter, hvor vi ved, at vores app har stor betydning for deres virke.

I disse segmenter lavede vi videoer til hver enkel branche. Disse videoer indeholder, hvordan den specifikke branche bruger appen. Det har givet os en vanvittlig lav CPC. Desuden er mange af disse videoer gået viralt, fordi folk har tagget hinanden i kommentarfeltet, og desuden har vi oplevet en stor efterspørgsel på henvendelser efter dette fra forskellige brancher.

Betalt annoncering bliver dyrere

Om 2-3 år vil de fleste ønske, at de havde brugt flere penge på Facebook, ligesom flere og flere tænker det samme om Adwords-annoncering i dag. De sidste 3-4 år har vi været træt af stigende Adwords priser, og nu er vi trætte af, at vi ikke brugte flere penge, da det var billigere.

I lang tid har folk klaget over, at Facebook ikke længere når ud til nogen på organisk vis – du skal altså betale for, at dine opslag for at får et godt “reach” (antal visninger). I stedet for at acceptere udviklingen, er folk blevet ved med at brokke sig, og de har intet gjort ved budgetterne, hvilket jeg ikke forstår.

Ja – det er træls, men du bliver nødt til at bevæge dig med markedet og brugernes adfærd samt de platforme, de sidder på, ellers kan du lige så godt kaste håndklædet i ringen med det samme.

Lad os tage Amazon – igen – de var nemlig ekstremt kløgtige i sin tid. De købte alt Adwords trafik, da det var billigt, og de var således Googles største kunde – uden tvivl. De brugte Googles platform til at bygge deres egen.

Gary Vaynerchuck
Hør omkring stigning i CPC priser og Amazon’s strategi

Jeg tror, konkurrencen vil betyde stor udfordring for blandt andet bureauer, der arbejder med online markedsføring, da discipliner inden for denne branche ikke længere håndteres med “venstre hånd”.

Marketing automation

Fremtidens markedsføring bliver med garanti et mix af menneskelige interaktioner kombineret med AI – en form for kunstig intelligen., Jeg snakker ikke om “årh nej iRobot” her, men nærmere, at algoritmer kan aflæse brugerens ønsker uden menneskelig interaktion.

Facebook messenger bots

Bedst som man troede, at Facebook ikke kunne komme med mere nyt, introducerer de bots til Messenger, der nu også kan implemeteres på enhver hjemmeside i verden.

Forstil dig, hvor mange spørgsmål virksomheder såsom ASOS får om dagen. Mange! Og forestil dig så, hvor fedt det vil være for ASOS, hvis en automatisk ‘bot’ kan besvare alle disse spørgmål i stedet for enkelte individer.

Jeg har selv fået lav en bot, som stadig er i beta – prøv at skrive med den her lige her

Influencer marketing skal være autentisk

Influencer marketing har været et stort buzzword de seneste par år – og med god grund. Brands som Daniel Wellington har bygget en kæmpe milliard forretning netop på disse influenter.

Vi oplever dog som altid, at de forskellige marketingområder finder deres plads på hylden før eller siden, og det samme er Influencer branchen ved at gøre.

Værktøjer som Woomio har været med at til skabe gennemsigtighed for dårligere influencers, falske følgere og dem, der egentlig bidrager med værdi.

Jeg har arbejdet med bloggere i forskellige størrelser, og jeg har således set effekten, som de kan bidrage med – og den er stor! Desværre er markedet blevet ødelagt af unge bloggere, der, groft sagt, har “solgt sig selv” for produkter og tjenester. De er ikke længere autentiske, og netop autentisk, tror jeg, er nøgleordet her.

I 2018 vil virksomhederne blive bedre til at analysere og kortlægge, hvilken værdi disse influencers har.

At betale 20.000 for et Instagramopslag til en målgruppe, du ikke har nogen viden omkring, har i min optik altid været tæt på idioti.

Dog gør mange virksomheder det stadigvæk – og dette tror jeg, vil skifte.

Vi skal skabe amassdører. Internet flyder med falske nyheder, dårlig research og andet gøjl.  Den eneste måde, hvorpå brands kan opbygge troværdighed igennem influencers, er igennem troværdige influencers.

Med andre ord: Du bliver nødt til at tænke langsigtet, hvis du vil arbejde med influencers.

Hvis en blogger (uanset platform) i løbet af en måned reklamerer for 5 forskellige produkter i samme kategori, er han / hun ligesom en hylde i supermarkedet med morgenmadsprodukter; du får intet forhold til de forskellige produkter, og du trykker på unfollow, hvis du er ligesom mig.

Virtuel reality

Har du fået prøvet VR? – Altså en virtuel virkelighed – for at tage det på godt jysk.

Når du tager et par briller på, ser du dig selv i en virtuel verden. Jeg har prøvet det, og jeg er enig – der er lang vej til, at det bliver en perfekt opfindelse.

Teknologien bliver dog udforsket i høj grad i øjeblikket.

IKEA casen
Forestil dig, at du skal have redesignet din bolig med nye møbler – det er ikke alle, der er lige kreative (jeg er hvert fald ikke den mest kreative person)…

Det kræver ofte, at man er et tålmodigt menneske, når man skal gå rundt i IKEA og andre møbelhuse i timevis for at finde lige præcis de møbler, der passer til sin hybel.

Forestil dig så, at du kan tage et par VR briller på, og således kan du se dig selv i din egen stue, hvor du kan flytte IKEA møbler rundt og eksperimentere med indretningen, som du ønsker.

Med andre ord: Du ser dit hjem med nye møbler, og du kan købe dem direkte via. brillen og få dem leveret til døren.

Er det fremtiden? Nej, det er er nutiden!
Se filmen fra IKEA herunder
 

Stemmesøgninger begynder at tage fart

Vi har snakket om det i lang tid, og søgninger på nettet via. stemmestyret hardware i hjemmet er en super interessant ‘case’. Det kræver en anderledes tilgang til branding-delen for at ligge i top of mind, og hvis det er igennem Amazon skal vi forholde os endnu mere til platformen – som omtalt i første afsnit.

Der findes flere og flere systemer, der bliver udviklede til stemmesøgninger – specielt er kombinationen af det varekatalog, som Amazon har, og deres Alexa hardware, et interessant område.

Eksempelvis har Nestlé udviklet et stykke software til Alexa, hvor du kan spørge ind til problemer vedrørende din hund og få svar med det samme. Nestlé laver også hundefodder – så det giver super god mening at løse kundens behov via. content marketing, som disse stemmestyringer faktisk er.

Ask Purina

Livevideo vil fortsætte vækstkurven

Flere og flere undersøgelser viser at, video er kommet for at blive.

Man betegner ligefrem denne udvikling som: “The Golden Age of video” på platforme som Facebook og Youtube.

Livevideo er noget, jeg tror, at vi kommer til at se meget mere af i 2018. Og det er der flere grunde til. Blandt andet oplever vi, at folk ser videoerne i længere tid, når de bliver delt live – og de kommenterer meget mere, hvis videoerne er live, fordi de føler, at de engagerer sig i noget, der sker her og nu – det er unikt.

Desuden har Facebook været ude og sige, at de organiske visninger på videoer, er langt højere end på billeder og tekster. Faktisk op til 135% højere.

 

Organisk ReachDesuden beretter flere og flere om, at de hellere vil bruge deres tid på en livevideo end på at læse blogs. Så det kan være, at min blog får en udfordring i fremtiden – jeg har hvert fald teamet op med en videomand, der skal hjælpe mig med at få fat i dette segment også.

Har du overvejet video? Ellers er det måske på tide.

Konklusion

Som du kan læse, er der mange ting på vej – hvem ved, hvornår de for alvor ser dagens lys? Jeg tror, ovenstående vil være nogle af de områder, der vil bevæge sig i 2018.

Jeg er som dig – jeg læser diverse rapporter, og jeg følger større blogs i udlandet – vi “gisner” alle om, hvad der kommer til at ske, men i sidste ende må tiden vise, hvad der egentligt kommer til at ske.

Jeg glæder mig desuden også til at se, om Snapchat og LinkedIn kan få deres annonceringsplatforme op at køre. Jeg har testet dem lidt af her i 2017, og jeg synes, LinkedIn bliver bedre og bedre, men der er stadig lang vej til Facebook og Instagram. Dog synes jeg, at Snapchats interface ser mere interessant ud.

Lad mig endelig høre, hvis du har nogle ideer, eller noget jeg fuldstændig har overset?
Om ikke andet ønsker jeg dig og dine nærmeste en fremragende start på år 2018!

Kommentarer

 1. Ingen tvivl om du er sindssygt dygtig. Alt går så vildt stærkt og det bliver vildere. Sgu ikke nemt at følge med, når man er en lidt ældre generation, der har lært at vejen frem i livet, er fysisk hårdt arbejde. Men man må jo bare klø på og prøve på at følge med. Drømmen ville vel være at have råd til at teame op med en mand af din kaliber. Men om ikke andet, så tusind tak for at du gider dele mange af dine guldkorn. Hav en god jul og et fantastisk 2018.??

  Med venlig hilsen
  Marriuz
  http://www.ravlygten.dk

 2. Hej Micky,

  Som altid et rigtig godt indlæg.
  Helt enig i betragtningen omkring amazon om at det burde bruges mere konstruktivt. Har et enkelt spørgsmål i den forbindelse.
  Er det muligt at oprette sig som sælger på det amerikanske / europæiske marked uden at have bankkonto i det pågældende land ?

  Jeg har nemlig hørt at det er sindssyg svært at få sine penge overført for det eventuelle salg man har i enten i på det europæiske eller amerikanske marked. Eller er der en skrøne …. jeg har sindssyg svært ved at finde oplysninger omkring det emne – og det kan jo være derfor at der er mange der holder sig væk fra at sælge på denne platform. Har du nogen ide om hvordan det fungere?

  Med venlig hilsen

  Charlotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »