lookerstudio

Der dukker fra tid til anden spørgsmål op i min brevkasse omkring specifikke modeller og analyseværktøjer inden for markedsføring.

Personligt synes jeg, at disse værktøjer kan være rigtig gode at have i baghovedet til inspiration, hvis man til dagligt arbejder inden for netop dette felt.

For dem, der har studeret eller er i gang med et studie inden for marketing, er jeg sikker på, at disse analysemodeller med garanti er en del af det obligatoriske curriculum.

For dem, der er nysgerrige på at lære mere om, hvilke klassiske værktøjer man kan anvende i markedsføringen, vil modellerne forhåbentligt være med til at generere inspiration.

Du kan læse mere om andre klassiske markedsføringsværktøjer i mine indlæg her:

I dette indlæg skal det dog handle om PESTEL analysen, der anvendes til analysen af eksterne makro-forhold, der potentielt kan have en indvirken (positiv som negativ) for en virksomhed.

PESTEL analysen i grove træk

Analysemodellen PESTEL består af en række eksterne makro-faktorer, man som virksomhed med fordel kan dykke ned i for bedre at forstå sine omgivelser som helhed.

Det er som oftest nyopstartede virksomheder (nationale såvel som internationale), der anvender dette værktøj for at få indblik i, hvilke faktorer der kræver særlig opmærksomhed i opstartsfasen i et nyt og ukendt marked.

OBS: PESTEL modellen anvendes ofte sammen med andre markedsføringsmodeller (som fx SWOT-modellen) for at opnå en så fyldestgørende og brugbar analyse som muligt.

PESTEL modellen – hvad består den af?

PESTEL er et engelsk akronym for de faktorer, modellen søger at analysere, nemlig Political, Economic, Social, Technological, Environmental og Legal factors.

Politiske faktorer

De politiske faktorer omhandler alle de politiske beslutninger, der kan have en potentiel indflydelse på din virksomhed.

Dette kunne eksempelvis være indførelsen af afgifter og skatter, der har en direkte påvirkning for det marked, din virksomhed er en del af.

Økonomiske faktorer

De økonomiske faktorer omhandler eksempelvis den økonomiske stabilitet, der gør sig gældende på et marked, som for eksempel inflation, vækstrate, valutakurser etc.

Sociale faktorer

Når man snakker sociale faktorer, snakker man om de gældende befolkningstendenser som for eksempel alders- og indkomstfordeling, livsstil, værdier, karriereniveau etc.

Det er med andre ord forhold, der er med til at bestemme målgrupperne for virksomhederne.

De sociale faktorer vil desuden indgå i virksomhedens segmenteringskriterier. Læs mere om disse kriterier i mit indlæg her.

Teknologiske faktorer

Den teknologiske udvikling af produkter og ydelser er vigtigt at have in mente, hvis man vælger at starte sin virksomhed op i ind- såvel som udlandet.

Er der inden for markedets grænser en reel mulighed for at producere sine produkter på en innovativ og rentabel måde, eller er man nødsaget til at sadle om og satse sine investeringer anderledes?

Dette er spørgsmål, der typisk vil komme af en analyse af de teknologiske faktorer.

Miljømæssige faktorer

Ved miljømæssige faktorer vil der være tale om bæredygtighed, særlige miljøpolitikker og i særdeleshed ansvar for miljøet som en virksomhed skal være særligt opmærksom på.

Juridiske faktorer

Det giver sig selv, at de juridiske faktorer er et væsentligt element at have in mente, når man starter virksomhed.

Der vil her være tale om alle juridiske forskrifter, der gør sig gældende for virksomhedsdrivende; konkurrencelovgivning, produktansvar, forbrugerbeskyttelse etc.

PESTEL analysen anvendes som nævnt til at tage bestik af de eksterne forhold i et givent marked.

Analyserne og konklusionerne der kommer, som følge af anvendelsen af PESTEL værktøjet, vil være med til at give indsigt i disse forhold for, at en virksomhed derved kan træffe de rette strategiske beslutninger.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »