Daniel Johannesen – 19 år gammel og omsætter for millioner

Jeg modtager rigtig mange mails fra unge iværksættere, der gerne vil i gang – nu nærmer jeg mig snart de 30 år, så derfor har jeg valgt at give stafetten videre til en ung og inspirerende gut ved navn Daniel Johannesen.

Daniel er 19 år gammel, og han driver i dag Watery, der omsætter for flere millioner kroner. Daniel har i år vundet en e-handelspris. Hvordan takler man den massive succes som en 19 årig knægt som Daniel, og hvordan får man overhovedet ideen til at skabe en sådan forretning, mens man går i gymnasiet?

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg er stolt af arbejde sammen med Daniel, og jeg holder meget af at følge hans udvikling!

Jeg kan se meget af mig selv i ham, og jeg nyder at kunne sparre med ham og hjælpe både ham og Watery godt på vej.

Lyt til Daniel, og smid endelig en kommentar, hvis du har spørgsmål!

1. Velkommen til Daniel. 19 år gammel – hvordan kommer man på at starte en webshop?

Mest af alt kom jeg i gang med at lave og drive en webshop, fordi jeg ikke kunne lade være.

Da jeg var omkring 15 år, hvor jeg svømmede op mod 7-8 gange om ugen som konkurrencesvømmer, spurgte en af mine holdkammerater, om jeg ville være med til at importere nogle produkter fra USA, som havde været populære på Kickstarter, starte en lille virksomhed op og sælge dem over en webshop og ude i de store retailforretninger som Bilka og Wupti (ja, ambitionerne var allerede dengang store). Det lød ret interessant for en lille ung knægt som mig, selvom hverken min far eller mor nogensinde havde haft noget med iværksætteri at gøre. Men vi kom hurtigt i gang, men fandt så også hurtigt ud af, at det ikke var så nemt igen, som det i første omgang lød.

En levering af produkter mistede vi over Atlanterhavet; der kom ikke rigtigt de ordrer på webshoppen, som vi regnede med, og Bilka var slet ikke ligeså begejstret for produktet, som vi selv var. Så i løbet af 1,5 år mistede vi stille og roligt gnisten til det her projekt og valgte til sidst at sælge det for småpenge, men en helt anden gnist var her tændt i mig.

Jeg syntes nemlig, at det var fantastisk sjovt at se noget gå fra absolut ingenting til bare lidt. Det med at bestille varer hjem, lave noget marketing, få en ordre og sende den til kunden – der var bare et eller andet over det, som jeg rigtig godt kunne lide.

Og da jeg så som 17-årig i Marts 2016 snakkede lidt med mine svømmekammerater om, at vi syntes, der manglende en fed online svømmeshop, hvor vi kunne købe alt vores udstyr ét sted til billige penge, så var det et eller andet, der hang fast i mig.

Over et par måneder grublede jeg selv over det, og pludselig var jeg i gang med at kigge på produkter, lave en lille forretningsplan, snakke med leverandører, finde det optimale webshop-system osv. Og det er altså så i dag blevet til Watery.dk

Watery Webshop

2. Hvilke udfordringervar der i din opstartsfase?

Der var faktisk en hel del – nogle større end andre ☺

Den første, jeg mødte, var min unge alder; når jeg var ude at snakke med mulige leverandører og samarbejdspartnere, var min alder klart en udfordring. Der var altid en vis skepsis, hvilket på sin vis var naturligt nok, og det er man nødt til at acceptere, hvis man vil i gang som ung.

Den skepsis fra start har jeg dog nu lært at gøre til en stor fordel, for viser man bare en masse engagement og viden, så forsvinder den skepsis også med det samme igen.

Og så er de i stedet bare imponeret af en og vil i endnu højere grad gerne hjælpe en. Så jeg tror faktisk (eller er helt sikker på), at min unge alder har gjort det en del lettere at komme i gang, fordi alle voksne mennesker gerne vil hjælpe unge, fremadstormende talenter.

Daniel og jeg til en af vores gode workshops omkring Facebook, markedsføring, personlig udvikling & fremtiden.

Daniel Johannesen & Micky Weis

En anden udfordring var selvfølgelig likviditet til at starte op. Som 17-årig har man naturligt nok ikke den store kapital i banken, og så alligevel. Jeg fik til min konfirmation en sjat penge ligesom alle andre, men valgte, modsat mine venner, ikke at spendere dem på et stort fladskærmstv, playstation osv. I stedet satte jeg dem bare i banken, fordi jeg havde en ide allerede dengang, om at jeg skulle bruge dem på én stor ting en dag.

Og det fik jeg så ret i. Sammen med konfirmationspengene havde jeg også en sjat fra arbejde i Bilka, og derudover lånte jeg ca. det samme af min far, så jeg til at starte med havde ca. 100.000 kroner at starte op for. Ret mange penge for en 17-årig dreng, men jeg tror også, at det kræver en vis likviditet for at kunne komme ordentligt i gang. Og så var jeg ligesom også comitted til forretningen ☺

Men den største udfordring var nok den velkendte stat, herunder statsforvaltningen. Som mindreårig – under 18 år – må man jo ikke drive virksomhed, hvilket jeg grundlæggende er dybt uenig i, så man er nødt til at søge om tilladelse alligevel hos statsforvaltningen.

Dette gjorde jeg, men endte med at få afslag i 2 omgange efter 4 måneders venten. Kæmpe mavepuster ganske enkelt.. På det tidspunkt havde jeg allerede købt varer hjem for en hel del penge, investeret 25.000 kroner i en webshop osv. Så der var ikke rigtigt nogen vej udenom. Og da jeg først fyldte 18 år i Januar 2017, og jeg gerne ville nå at have julesalget med, så blev nødløsningen, at min far stiftede et enkeltmandsvirksomhed, som vi indtil nu har kørt aktiviterne i og altså først nu er blevet overdraget til mig i et Aps.

Skal jeg lige hurtigt give lidt råd til at overkomme det her med statsforvaltningen, når du er under 18 år, så vil jeg anbefale følgende i den rækkefølge:

 • 1. Du går herind på statsforvaltningen.dk (link: https://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8543) og læser grundigt, hvilke ting du skal sørge for at have med i din ansøgning. Denne skriver du så, hvor dine forældre også vedlægger deres årsopgørelser osv. Du kan se min ansøgning her.
 • 2. Skriver en forretningsplan på 5-6 sider, som du vedlægger ansøgningen. Se, hvordan min så ud her.
  OBS: Går du i skole samtidig, så sørg for alt i verden for IKKE at skrive det (det var de grunde jeg fik for mit afslag):
  – Livechat fra 08-22
  – Prismatch
  – At det kræver forudbestillinger fra leverandører (Bare undlad det, selvom det måske kræver det)
  – Lad være med at stifte et anpartsselskab fra start. I stedet enkeltmandsvirksomhed
 • 3. Dine forældre underskriver denne friholdelseserklæring.
 • 4. Du sender ansøgning, forretningsplan og friholdelseserklæring med brev til den nærliggende afdeling af statsforvaltningen. Du finder de forskellige afdelinger og adresser her og SAMTIDIG sender det til mailadressen post@statsforvaltningen.dk
 • 5. Det hjælper at rykke dem, da det godt kan tage 3-4 måneder for dem at behandle ansøgningen ellers. Så ryk dem 1-2 gange om måneden over både post@statsforvaltningen.dk og på nummmeret 72567000
 • 6. Når du så får ansøgningen godkendt (som du selvfølgelig gør, når du følger ovenstående), så starter du virksomheden her og vedlægger din ansøgning med godkendelse fra startsamtet, så de kan se du har må drive virksomhed.
 • 7. Sker det utænkelige, at du får afslag i første omgang, så klager du igen og svarer tilbage på deres begrundelser. Får du igen afslag, så venter du enten, til du fylder 18 år, eller også får du en af dine forældre til at lave en enkeltmandsvirksomhed, som så når du er fyldt 18 kan overdrages til dig (dette kræver revisorhjælp = cash – ca. 10.000 i vores tilfælde samt evt. skat, hvis du laver overskud i perioden)

Mig og Niels Ralund der er formand for FDIH – en organisation, jeg er stolt af at være en del af.
FDIH & Watery

3. Hvor mange timer kræver det egentligt? Når du hjem i seng til tiden?

Det kræver helt sikkert flere timer, end man lige regner med til at starte med. Faktisk rigtig mange flere.

Jeg startede Watery.dk, da jeg lige var startet i 2.G på Handelsskolen her i Horsens, og på det tidspunkt trænede jeg også elitesvømning 7-8 gange om ugen. Altså var jeg i forvejen ret presset på tid, når man også gerne vil alt det, som alle andre gymnasieelever vil.

De første 6 måneder brugte jeg måske ”kun” 2-3 timer om dagen på det, fordi jeg ganske enkelt ikke havde flere timer i døgnet. Men presset var det altså stadig. For som Watery.dk voksede i ordrer, så betød det flere kundehenvendelser, flere pakker, der skulle sendes, mere indkøb, mere regnskab, mere markedsføring osv. og i sidste ende op mod sommerferien 2017, så fik jeg så travlt, at jeg trænede svømning mindre og mindre, og til sidst var jeg nødt til at melde fra til DM, fordi jeg ganske enkelt ikke havde fået trænet nok.

Det er nok det største afkald, som iværksætteriet og Watery.dk har krævet, men det måtte jeg tage med.

Dette affødte, at jeg efter sommerferien stoppede med svømning på konkurrenceplan, og så fik jeg pludselig meget mere tid til at drive og vækste Watery.dk, samtidig med at jeg fuldførte 3.G. Super fedt.

Så gennem hele 3.G stod den egentligt i hverdagene som udgangspunkt på skole fra 8-13 og så arbejde med Watery umiddelbart efter skole til et par timer ud på natten. Og så op i skole kl. 8 dagen efter igen. Ja, sådan har det i virkeligheden været.

Så mens alle mine venner har spillet Fortnite, set TV og lavet lektier, så har jeg prioteret min forretning (mine lærere og min mor har virkelig ikke været glade for nedprioteringen af lektier, men sådan har min priotering nok i realiteten været).

I weekenden har jeg så valgt som udgangspunkt at ligge forretningen 100% på hylden og været ung her, og det syntes jeg stadig er noget af det vigtigste at huske. For som Micky så fint mindede mindede mig om engang: ”Du skal ikke toppe karrieremæssigt som 19-årig”, og det er SÅ rigtigt, uanset hvor meget fart man har på forretningen.

Så når man tæller sammen, så har jeg det sidste år nok brugt ca. 50 timer om ugen på Watery. Ikke helt vildt meget, hvis man sammenligner med andre vækst-iværksættere. Men for mig er det heller ikke antallet af timer, der er så vigtigt – til gengæld er det det output, man får ud af de timer, man så bruger.

Jeg har nok gennemsnitligt sovet 6 timer om natten gennem hele 3.G, så jeg mangler helt sikkert en masse timer der. Men man kan vel sove, når man bliver gammel, som jeg plejer at sige til min – til tider bekymrede – mor.

4. Hvad siger dine forældre til, at du har valgt at prioritere forretningen?

Og det leder jo fint videre til dette spørgsmål.

For reaktionen har været lidt forskellig alt afhængig af, om man spørger min mor eller far.

Min far synes, at det er ret fedt og bruger selv en del af sin tid på at styre regnskabet i Watery, snakke med mig om strategier og kommer hele tiden med forslag til nye produkter.

Min mor er i højere grad bekymret over min manglende søvn og mindre fokus på skolen.

Begge er dog enige i, at jeg har haft lidt for meget fravær i skolen (endte på ”kun” 15%) som et resultat af at have prioriteret Watery så højt med arrangementer i København, en uges forretningstur til Brasilien osv. De vil også gerne have, at jeg efter et par sabbatår med Watery på fuldtid, tager en videregående uddannelse – ”bare for at have den”, men der er jeg ikke helt enig.

Men det har jo også sin bagside, for når man prioterer noget så højt, som jeg prioriterer Watery, så er der også noget andet, man må give afkald på. Udover søvnen så er det specielt tiden med familien om eftermiddagen og aftenen, som jeg jo før Watery brugte sammen med dem og mine brødre, men altså nu bruger heroppe på kontoret.

Dog spiser jeg altid aftensmad hjemme, hvilket er ret vigtigt for mig. For efterhånden som Watery er vokset, så er jeg også endt med flere og flere gange at bare sove heroppe på kontoret og derefter tage direkte i skole, fordi jeg ofte var færdig så set ude på natten.

5. Nu hvor du har fået success, er det så store champagner flasker i weekenden og Maldiverne til sommer?

Der skal først og fremmest ikke herske nogen tvivl om, at det hverken er en dans på roser, let som ingenting og giver mange penge og alverdens champagneflasker. Det gør og er det OVERHOVEDET ikke, og det er vigtigt for mig at understrege dette fra start.

For selvom jeg hader gamle ordsprog: det kræver virkelig blod, sved og tårer at nå en vis form for succes.

Jeg har mistet en del blod på at skære mig på de 100´vis af papkasser, jeg har fået hjem med varer i, som jo skulle pakkes ud. Jeg har svedt en hel del heroppe på kontoret helt alene på lækre sommerdage som i disse dage efter have været nødt til at sige nej til at tage på stranden med vennerne.

Jeg har grædt kl. lort om natten, fordi jeg ikke har kunnet overskue, at jeg havde købt lidt for mange nye varer hjem og nu havde regninger for 100.000 kroner mere, end jeg havde i banken.

Det er livet man siger ja til som iværksætter, og det er man nødt til at indstille sig på. Der er ingen kære mor (eller jo, det er der nogle gange), men I forstår.

Når det så er sagt, så synes jeg stadig, at det at være iværksætter og se sit eget vokse, er noget af det fedeste nogensinde. Og derfor elsker jeg også det, jeg laver, og jeg kan ganske enkelt ikke lade være.

Måske giver jeg da en ekstra øl i byen, og jeg tager da også et par ugers ferie her til sommer samt på en uges festival, men det er vel ligesom alle andre?

Men det er vigtigt at påpege, at jeg intet har trukket ud af virksomheden endnu, så jeg er nok den fattigste af mine venner, når man udelukkende ser på kronerne på kontoen. Og det er vigtigt at huske på.

I øvrigt opfatter jeg heller ikke mig selv – endnu – som en, der har fået succes. Watery.dk kan stadig være væk i morgen, hvis det lige pludselig går helt skidt.

6. Hvis du skulle give 3 gode råd til unge iværksættere, der gerne vil i gang, hvad skulle det så være?

Skulle jeg holde mig til de tre bedste råd, så må det være

1. Lær af de bedste (og vær ydmyg overfor disse)

Noget af det bedste, du kan gøre, når du er ung uden den store erfaring, men med en masse gåpåmod, er at tage fat i nogle af de bedste indenfor det felt, du ønsker at blive god til og bare spørge dem. Langt de fleste elsker at hjælpe unge som os, så det er bare med at suge så meget viden ud af dem som overhovedet muligt.

Da jeg startede Watery, vidste jeg minimalt om både Shopify (mit webshop-system – i øvrigt det jeg KLART anbefaler til alle nystartede webshops), Facebook Annoncering, Google Adwords, regnskab osv. Men ved bare at snakke med disse eksperter, så lærer du lynhurtigt en masse små tricks.

Betingelsen er dog, at du fra start er rigtig ydmyg. Du skal være klar over, at det er dem, der er eksperterne, og at du ”stjæler” noget af deres tid, hvorfor du skal sætte pris på og tage den rådgivning, du får med videre. Så får du også hjælp næste gang.

2. Hav tålmodighed og byg noget, DU er stolt af

Vi har alle hørt om de unge ”iværksættere”, der henter nogle billige fidget spinners, segboards eller covers hjem og hurtigt omsætter for mange penge i en kort tidsperiode, men aldrig får bygget en levedygtig virksomhed med ordentlig kundeservice, regnskabet i orden og stabil omsætning. Dét er bare ikke iværksætteri i min verden og ikke noget, jeg selv ville være stolt af.

I stedet synes jeg, at det er meget federe at tage noget helt fra bunden, investere lidt af sin opsparing også prøve sig frem stille og roligt. Først til den første kunde, så den næste osv. til man pludselig får en ordre hver eneste dag. Så er man i min verden allerede nået langt.

Det synes jeg, at du skal have i hovedet, når du opbygger din nye forretning. Vedvarende succes kommer ikke over natten, men kræver, som jeg har forklaret tidligere, rigtig meget arbejde. Men så kan du også sige, at det er DIT og din virksomhed, som du kan være stolt af og vise frem for andre – I stedet for at du skal gemme lidt på din forretning, fordi dens trustpilot f.eks. er fyldt med utilfredse kunder.

3. Byg din forretning på din nuværende passion

Jeg tog min eksisterende passion for svømning gennem over 10 år og kombinerede den med forretning, og jeg tror, at det er derfor, at jeg stadig synes, det er ufatteligt sjovt at arbejde med Watery.

Jeg føler slet ikke, at arbejdet oppe på kontoret føles som arbejde, men mere som en fritidsinteresse, jeg slet ikke kan lade være med at dyrke. Samtidig med det har du i forvejen også en unik viden om produkterne/servicen, som du kan give direkte videre til kunderne, og det virker, skal jeg hilse og sige.

Og sådan kan du også få det, hvis du tager noget af det, du kan lide i dag, og prøver at bygge noget forretning på det. Det kan være, du går til gymnastik, og kan bygge en gymnastik-webshop op. Eller du godt kan lide at læse bøger og kan bygge en ny måde at læse dem på ens Iphone.

Hvad ved jeg – men prøv at tænk over din nuværende position: Hvad kan du lide at lave, hvad ved du en masse om, hvad syntes du er sjovt, hvad kan gøres endnu bedre osv. På et eller andet tidspunkt finder du stille og roligt ud af noget fedt, og så er du bare i gang.

7. De ting du ikke kan finde ud af hvordan bliver du bedre til det?

Jeg har fra starten af været 100% klar over, at jeg ikke vidste det store omkring det at drive webshop, og alt der hænger sammen med det. Så der var en helt masse ting, jeg ikke har kunnet finde ud af.

Derfor har jeg også fra starten haft den tankegang, at på de punkter, hvor jeg ikke er den bedste, der hyrer jeg nogle, der kan finde ud af det. Ganske enkelt.

Af den grund brugte jeg til at starte med 25.000 hos et webburau for at designe og udvikle min webshop. Jeg anede, og aner stadig, ikke noget om kode, og jeg tænkte, at hvis min platform for alt salget spiller, så gør det hele markedsføringen og salget meget lettere.

Så på selve webshoppen anbefaler jeg alle at spendere det, der skal til, og ikke mindre.

Jeg har fra starten af også hyret et Adwords-bureau til at styre Watery.dk´s adwords annoncer, fordi jeg ikke var den bedste til dette heller. På samme måde har jeg startet samarbejde med Micky, som hjælper med facebook-annoncerne.

Dermed har jeg skabt et team af de bedste af de bedste omkring mig, som jeg både selv lærer en helt masse af, men altså også skaber god værdi for virksomheden. Dermed er jeg i dag også en habil facebook annocør, ret skarp til google adwords og efterhånden rigtig god til søgemaskineoptimering efter selv at have lavet det siden dag et.

Så ved at omgive mig med de rigtige mennesker forsøger jeg hele tiden at lære.

Dertil deltager jeg i ret mange konferrencer indenfor e-handel, hvor jeg efterhånden har skabt mig et ret stort netværk, som på hver sin måde gerne vil hjælpe mig. Det er rigtig værdifuldt.

Watery Prisuddeling

8. Hvordan ser fremtidenud for Watery og hvad er drømmen?

Jeg har aldrig lagt skjul på mine ambitioner med Watery. Selv før jeg jeg havde én eneste kunde tilbage i Oktober 2016, var min ambition, at Watery.dk skulle blive den største webshop indenfor svømmeudstyr og badetøj. Det er vi godt på vej til at blive.

I år er målet, at vi rammer 5 millioner kr. i omsætning og på længere sigt er drømmen, at Watery senest i 2023 er Skandinaviens største svømme-webshop.

Jeg er på sin vis ikke i tvivl om, at det kommer til at ske – spørgsmålet er mere, hvor hurtigt det går.

Dermed ikke sagt, at Watery endnu er en succes. For jeg sidder stadig til dagligt helt alene heroppe på kontoret og kæmper for at vækste forretningen. Jeg mangler stadig at ansætte den første rigtige medarbejder eller tage den første løn ud til mig selv.

Når jeg tager den første løn ud, så føler jeg på sin vis, at Watery er nået ret langt.

Og det er jo drømmen at jeg kan leve af Watery de næste mange år.

For som jeg siger til folk rundt omkring mig: Så længe, jeg synes det er fantastisk sjovt at vækste Watery, så er det 100% det værd. Når det til gengæld bliver en pligt frem for en lyst, så er det tid til at sige stop og evt. sælge ud.

Men der er jeg slet ikke endnu.

Pakker fra Watery

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »