Grundprincipper for effektiv UX-design

Grundprincipper for effektiv UX-design
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

Kender du til UX design?

Jeg har i et tidligere indlæg skrevet om, hvad UX også kaldet User Experience er for en størrelse, men i dette indlæg skal det handle om, hvordan man sikrer sig et så effektivt design som muligt.

Lad os kaste ud i det!

Hvordan brugeradfærd påvirker UX

UX, User Experience eller bruger oplevelse – uanset hvilket begreb du foretrækker, er der tale om det samme – nemlig den subjektive oplevelse, en bruger har ved at klikke sig ind på en hjemmeside, ved at modtage et produkt, ved at stå over for en kassemedarbejder etc.

Når man skal udarbejde et effektivt UX-design, er det essentielt at have øje for brugeradfærden.

På baggrund af den oplevelse en bruger har, vil der være en medfølgende adfærd. Hvordan interagerer brugeren med andre ord med det produkt, du kan tilbyde?

Er der tale om en hjemmeside, vil det være relevant at tage et kig på, hvordan brugeren navigerer rundt på denne, hvilket indhold der har størst interesse, hvor der opstår fejlmeldinger, hvilke elementer der fører til konverteringer osv.

Læs mere om Conversion Rate Optimization (CRO) i mit indlæg her.

Analyserer man på brugeradfærden for sin hjemmeside, vil der være større og bedre forudsætninger for at skabe et effektivt UX-design.

Værktøjer og teknikker til UX-forskning

UX-forskning handler i bund og grund om, hvilken effekt en hjemmesides design har for brugeroplevelsen.

På denne måde vil der naturligt være tale om forskningen af brugernes adfærd og oplevelser med en given hjemmeside.

Indsamlingen af data er her essentiel og kan ske via en række forskellige værktøjer og teknikker.

Blandt de mest anvendte teknikker finder man A/B splittesting, der har til formål at sammenligne to forskellige designversioner af samme website eller blot elementer af et website for at se, hvilke faldgruber der kan være forbundet ved de enkelte versioner.

I denne forbindelse vil Google Analytics være blandt de mest essentielle tools til dataindsamling og -analyse, mens Hotjar kan anvendes til at skabe heatmaps for at se, hvordan brugerne interagerer med dit design.

Læs mere om, hvilke andre værktøjer jeg bruger til markedsføring her.

Andre eksempler på teknikker, der bidrager til en mere dybdegående UX-forskning kunne være surveys, der nemt kan oprettes via Google Forms og give stor indsigt i brugertilfredsheden.

Derudover er neuromarketing en praksis vi ikke kan komme udenom, når det kommer til at måle brugeradfærden.

Neuromarketing bliver nemlig anvendt i stadig højere grad og i denne forbindelse kan eyetracking være det mest anvendelige værktøj til at forstå, hvad der visuelt tiltrækker brugerne mest.

Nysgerrig på neuromarketing? Læs mere i mit indlæg her.

Interaktionsdesign og dets betydning for UX

For at skabe et effektivt UX hører man ofte om det såkaldte interaktionsdesign.

Der er her tale om alle de interaktive elementer, der kan inkorporeres på en hjemmeside og som vil være med til at gøre brugeroplevelsen mere intuitiv og logisk.

For eksempel er interaktive feedback mekanismer med til at reducere en stor del af den potentielle usikkerhed, en bruger måtte have, når vedkommende foretager et køb eller indsender en formular.

Med interaktive elementer som eksempelvis en pop-up besked eller en loadende cirkel vil brugeren automatisk kunne følge med i de enkelte processer og således opleve et større tryghedsniveau ved sine handlinger online.

Skabelse af intuitive brugergrænseflader

Intuitive designløsninger er blandt de mest brugervenlige løsninger og kan være med til at sikre en positiv oplevelse af ethvert website.

Det er her vigtigt at tænke i enkle designs med opsætninger og processer, som brugerne vil genkende fra andre oplevelser.

Eksempelvis er brugerne efterhånden vant til, at en menu kan tage sig ud som tre horisontale streger i et af de øverste hjørner på en hjemmeside, at en tekst skrevet i en anden farve normalvis er et internt link eller at særlige ikoner har kendte betydninger.

Ved hjælp af intuitive elementer, der hjælper brugerne igennem din hjemmeside, kan du være med til at gøre oplevelsen mere brugervenlig uden at gå på kompromis med din hjemmesides brandbaserede design.

Responsivt design: Tilpasning til forskellige skærmstørrelser

Blandt de mest essentielle elementer af et effektivt UX-design finder man responsive design.

Der er her tale om opsætningen af en hjemmeside, der gør det muligt at tilgå websitet, således at det altid er skaleret og tilpasset til den konkrete enhed, man anvender.

Sidder du eksempelvis med din mobil, bør websitets format være tilpasset dennes skærmstørrelse og muligheder for interaktion. Dette samme gør sig naturligvis gældende ved brug af computer og tablet.

Det bidrager alt i alt til en øget tilgængelighed af dit website og sørger for en positiv brugeroplevelse, uanset hvilken enhed der bliver anvendt.

Brugervenlighed vs. æstetik: Balancering af designprioriteter

Når det kommer til designet af et website, kan brugervenlighed og æstetik nogle gange synes at indgå i en prioriteringsmæssig konflikt.

Det gælder her om at balancere de to elementer, således at brugeren oplever at blive mødt af et website, der er enkelt at gå til, men som på samme tid æstetisk stemmer overens med websitets brand og identitet.

Balancen mellem de to opstår i mødet med brugernes behov. Gennem en række tests kan der opnås viden omkring brugernes adfærd på hjemmesiden og deres præferencer.

Med denne viden kan der skabes en brugervenlig skabelon af websitet og ved hjælp af virksomhedens brandbaserede æstetik kan hjemmesiden designes med de farver og design elementer, der udgør virksomhedens identitet.

Vigtigheden af mikrointeraktioner i UX

Har du før lagt mærke til, hvordan de små interaktioner på et website kan gøre en stor forskel for din brugeroplevelse?

Når jeg skriver mikrointeraktioner, så mener jeg mere præcist de små interaktive elementer, som en hjemmeside kan inkorporere som eksempelvis når en knap skifter farve ved at blive klikket på, når der kommer en proces-indikator, når der opstår små lyde ved særlige interaktioner and the list goes on…

Disse små interaktive elementer spiller en positiv rolle for brugeroplevelsen, idet man som bruger vil opleve at få en hurtigt respons på de handlinger, man udfører.

Mikrointeraktionerne indikerer eksempelvis, hvor langt en bruger er nået i en proces, om en anmodning er blevet godkendt og meget andet.

Alt i alt giver det brugeren en fornemmelse af, at et website fungerer effektivt og kan endda være med til at tilføre virksomhedens personlighed til basale processer ved eksempelvis animationer og brandfremhævende designs.

Måling og evaluering af UX-performance

Ingen ny design-implementering er meget værd uden en løbende evaluering af den pågældende hjemmesides performance.

Særligt når det kommer til UX design, er det essentielt at foretage løbende målinger af brugernes interaktion og adfærd med et website.

Møder designet ikke brugernes behov, er det nødvendigt med en reevaluering af, hvordan et UX-design kan være med til at øge brugertilfredsheden.

Feedback i form af surveys samt overblik og analyse af brugeradfærd via Google Analytics og Hotjar er blot nogle af eksemplerne på værktøjer, der kan måle UX performance, og som allerede er nævnt tidligere i dette indlæg.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »