Hvad er User Generated Content?
User Generated Content (på dansk ”brugergenereret content) er et begreb, der beskriver det indhold, som brugere kreerer omkring et brand.
I stedet for, at det er virksomheden selv, der skaber deres content, vil det i denne forbindelse være brugere, der eksempelvis kan dele erfaringer i et kommentarspor, billeder og videoer under et hashtag, fortællinger i et forum eller noget helt fjerde.
Pointen er bare, at indholdet ikke kommer fra virksomheden selv, men fra brugernes autentiske oplevelser med det produkt eller den service, et brand kan tilbyde.
Hvorfor denne type content særlig værdifuld, når det kommer til content marketing, skal vi kigge nærmere på herunder.
Bliv klogere på de forskellige discipliner inden for content marketing i mit indlæg her.
Værdien og Betydningen af UGC for Moderne Brands
Når man kigger på brugernes købsrejse, står det klart, at det ikke længere udelukkende er den traditionelle promovering, der afgør, om forbrugerne i sidste ende køber et produkt eller ej.
Når brugere i dag søger efter information omkring et brand, er det som oftest det brugergenerede indhold, der giver anledning til, at brugeren i sidste ende vælger at investere i et produkt.
Faktisk viser statistikkerne, at det er op mod 70% af brugerne, der har større tillid til personlige og autentiske anmeldelser fra andre brugere end information genereret af virksomhederne.
User Generated Content har således en langt højere troværdighed end hvad reklamer og annoncer nogensinde ville kunne præstere. Det er der som sådan ikke noget nyt i – anbefalinger mellem forbrugere, der skaber social proof, har altid haft stor værdi.
Dertil er UGC indholdsmæssigt særligt fordelagtigt, da det holder indholds- og annonceringsomkostningerne nede, og virksomheden behøver således ikke udelukkende regne med deres interne indhold.
Alt i alt kan brugergeneret indhold sørge for at højne troværdigheden og autenticiteten omkring sit brand, skabe engagement og sikre et tilhørsforhold til brandet.
Typer af UGC og Hvordan de Forskelligt Bidrager til Branding
Brugergeneret indhold kan komme til udtryk på forskellig vis. Herunder har jeg samlet de mest gængse eksempler på UGC og deres bidrag til branding.
Billeder og videoer
Autenticitet er i den grad blevet nøgleordet for nutidens brandingstrategier.
Brugerne er som sagt ikke længere lige så interesserede i at se flotte reklamer og annoncer for produkter, idet de hurtigt kan komme til at virke for ”opsatte”.
I stedet kan autentiske billeder og videoer generet af brugerne på de sociale medier, hvor produkterne tages i brug og kommenteres undervejs, være med til at give potentielle kunder en reel fornemmelse for produktet.
Billede- og videoindhold genereret af brugere er med andre ord med til at udstille produktet i den ”virkelige verden” og dermed fremvise dennes reelle egenskaber.
Skal din virksomhed være på TikTok? Bliv klogere i mit indlæg her.
Blog- og forumindlæg
Brugerne leder i dag i højere grad efter information omkring et produkt eller en service igennem brugergenereret indhold på forskellige blogs eller forummer.
Der vil her være mulighed for at brugerne kan dele spørgsmål og erfaringer med hinanden og således opnå den ”autentiske” information, de leder efter omkring et produkt eller en service.
3 hemmeligheder til det perfekte blogindlæg. Læs mere her.
Anmeldelser
Positive anmeldelser og god feedback understøtter brandet og dets troværdighed. For brugerne er dette enormt værdifuldt og giver i langt de fleste tilfælde anledning til at investere i brandets produkter og/eller service.
Negative anmeldelser kan faktisk ligeledes vise sig at være med til at styrke brandet, såfremt at virksomheden er hurtig til at kommentere på de negative anmeldelser og udviser et åbenlyst ønske om at forbedre sig og at imødekomme kundernes feedback.
Sådan Motiverer og Faciliterer du UGC fra Dit Publikum
For at brugerne kan kreere brugergenereret indhold, er det nødvendigt at give incitament til netop dette.
Her gælder det om at være klar i spyttet om, hvilken type indhold man er på udkig efter, som ikke udelukkende har en gevinst for virksomheden, men naturligvis også for brugerne. Med andre ord – de bør føle sig motiveret til at kreere indhold.
Hvis vi forestiller os, at en bruger netop har modtaget en online bestilling, vil en virksomhed med fordel kunne sende en e-mail, der tilskynder brugeren til at skrive en anmeldelse på fx Trustpilot via et direkte link.
Incitamentet for at skrive en anmeldelse kunne være en rabatkode eller lignende.
Er der tale om en hjemmeside, der ønsker at benytte sig af brugernes billeder af deres produkter ”in-action” eller ”succeshistorier” ved anvendelsen af virksomhedens service, vil det her give god mening at tilskynde brugerne til at tage billeder eller nedfælde deres oplevelse og dele dem enten direkte med hjemmesiden eller via et hashtag på de sociale medier.
Incitamentet vil her være videredeling af de bedste billeder eller af de mest fængende ”succeshistorier”.
Anerkendelsen af brugernes indhold vil i sidste ende lade denne føle sig forbundet til brandet.
Juridiske Overvejelser og Etik omkring UGC
Deler man som virksomhed User Generated Content som led i ens branding, er det essentielt at respektere ophavsretten til netop dette indhold.
Dette gøres via indsamling af tilladelser fra de personer, der har kreeret indholdet og derudover tydeligt angive, hvem der står bag indholdet, når først dette videredeles.
Derudover er det vigtigt at huske på, at alle og enhver kan benytte sig af et hashtag eller dele indhold under virksomhedens brand.
Vær her opmærksom på, om dette indhold stemmer overens med virksomhedens værdier og således er noget, som virksomheden kan stå inde for.
Case Studier: Succesfulde UGC Kampagner
Man finder efterhånden en hel del virksomheder, der som et led i deres branding anvender brugergenereret indhold med stor succes.
Jeg har herunder samlet et par eksempler på danske virksomheder, jeg mener har ramt plet med deres UGC-kampagner.
LEGO
Plastik er ikke længere en ressource, vi anser for at være bæredygtig, og der har dermed været et behov fra LEGOS side af, at promovere deres populære plastikklodsers genanvendelighed og hårdføre natur, der gør dem egnet til at blive brugt igen og igen til nye byggeprojekter.
Det er netop i denne forbindelse, at vi ser et succesfuldt eksempel på en UGC-kampagne.
Med LEGO Ideas, kan alle LEGO-entusiaster dele deres personlige og kreative ideer med andre brugere, der lader dem benytte de klodser, de allerede har til rådighed på nye og kreative måder.
LEGO Ideas kan findes på deres hjemmeside her og under hashtagget #LegoIdeas.
Nailster
Nailster er et eksempel på en virksomhed, jeg tidligere har arbejdet sammen med, og som i mine øjne har været succesfuld med deres forskellige UGC-kampagner.
Der er nemlig her dels tale om incitamentet for at brugerne deler billeder af deres neglekreationer via de sociale medier såvel som på Nailsters hjemmeside. Dette skal til for at lade andre brugere se Nailsters produkter fra et reelt perspektiv med naturligt lys og i en virkelighedsnær setting.
Derudover har Nailster kreeret et forum for negleentusiaster, der ønsker at dele erfaringer, billeder og spørgsmål med hinanden. Dette forum er i øjeblikket til stede på Facebook og tæller i dag lige knap 25.000 medlemmer.
Arla
Arla har på succesfuld vis kørt flere UGC-kampagner via de sociale medier ved hjælp af hashtags som #madglæde og #morgenkraft, der tilskynder brugerne til at dele billeder og videoer af deres madrutiner, hvori der indgår Arlas produkter.
Dels er dette med til at forstærke Arla produkternes anvendelighed, og dels er det med til at generere autentisk og inspirerende indhold for Arlas sociale medier.
Brugen af Sociale Medier til at Fremme og Dele UGC
De ovenstående succesfulde UGC-kampagner er klare eksempler på, hvordan de sociale medier aktivt bliver anvendt til kampagnerne.
Det giver god mening, idet brugerne allerede er vænnet til at dele indhold på netop disse medier, og det er således blot et spørgsmål om at give incitament til, at de benytter sig af et hashtag eller tagger virksomheden i deres indhold.
Videredelingen af dette indhold fra virksomhedens side af kan ske hurtigt og effektivt via de sociale medier og således være med til at anerkende brugernes indhold.
Der er også en klar fordel i, at brugernes individuelle netværk automatisk vil blive eksponeret for dette indhold og brugen af hashtags, der i sidste ende vil medføre større brandawareness.
Måling og Analyse af Effekten af UGC
User Generated Content er en strategi der bliver særligt værdifuld, hvis man sørger for en løbende evaluering og tilpasning af denne.
For at kunne måle og analysere effekten af brugergenereret indhold er det nødvendigt at have opstillet en række KPI’er, der leder virksomheden hen mod sit endelige mål for UGC-kampagnen.
Disse mål kunne inkludere:
- Større engagement på de sociale medier
- Stigning i konverteringsrate eller salg
- Øget brandawareness
For at måle effekten af en UGC-kampagne er det nødvendigt at have de rette analyseværktøjer til virksomhedens hjemmeside, sociale medier, e-mail marketing etc.
Du kan læse meget mere om webanalyse i mit kursus her.
Bedste Praksisser for at Integrere UGC i Din Marketingstrategi
For at integrere UGC i en marketingstrategi, er det som nævnt tidligere nødvendigt at skabe incitament til netop dette.
Hvordan dette gøres bedst, afhænger helt og holdent af målgruppen.
Er der for eksempel tale om fysiske og håndgribelige produkter, er det oplagt at opfordre målgruppen til at tage billeder af disse produkter ”in-action” og dele dem med omverdenen med et hashtag.
En videredeling fra virksomhedens side af er med til at anerkende brugernes kreativitet, der udelukkende vil være med til at skabe større engagement omkring brandet.
Er der tale om en service, der i tekniske termer kan betragtes som en uhåndgribeligt gode, er det fordelagtigt at opfordre kunderne til at skrive en anmeldelse, der sidenhen kan figurere på virksomhedens hjemmeside.
Dette sørger for at øge troværdigheden omkring servicen og skaber tryghed omkring brandet for fremtidige kunder.
Fremtidsperspektiver: UGC’s Rolle i Digital Marketing
UGC’s rolle vil for fremtiden have en hel del at skulle have sagt, når det kommer til Digital Marketing. Brugergenereret indhold vil fortsat have en ufattelig stor indflydelse på brugernes beslutningsproces og købsrejse.
Faktisk har Vogue Business skrevet en interessant artikel, hvordan Generation Z har ændret vores perspektiv på en kundes købsrejse gennem salgstragten netop på baggrund af den heftige indflydelse, som brugergenereret indhold har på de sociale medier.
Læs artiklen omkring hvordan Generation Z har ændret vores syn på markedsføring.
Man må bare erkende, at det autentiske aspekt, som UGC kan bidrage med i langt højere grad skaber troværdighed omkring et produkt, end hvad en hvilken som helst reklame eller annonce kan præstere.
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Kommentarer