Fysiske Butikker Marketing

Lynkursus: Sådan så markedsfører du din lokale butik online

Kan man virkelig bruge internettet til at markedsføre sin lokale virksomhed? Uden tvivl!

Dette blog indlæg er skrevet for dig der driver natklub, frisørsalon, bar, isbutik, restaurant, tøj butik, er personlig træner i den lokale by, eller generelt blot driver en lokal forretning der trænger til flere kunder i biksen.

Hvem vil ikke gerne have det? Lad os se på hvordan du opnår det før dine konkurrenter!

1. Lokal søgemaskineoptimering

Når folk ønsker at besøge en ny butik eller sted, er det ofte et behov de søger at dække lokalt. Lad os tage et par eksempler:

 • Frisør århus
 • Natklub Århus
 • Bedste burger Århus
 • Modetøj til mænd Århus

Du har fanget pointen! Disse søgetermer, bliver igen og igen søgt i Google. Derfor er det super vigtigt du har Google i tankerne, når du gerne vil i gang med at optimere din lokale forretning. Jeg nævnte det i mit tidligere indlæg hvor vigtig søgemaskineoptimering er, men det er ikke uden grund at virksomheder bruger enorme mængder penge og ressourcer på at komme til tops i Google.

Herunder ses de stores udgifter på Adwords

googletopsearchadvertisers13-1

Men hvad kan du bruge det til?

I stedet for at være skræmt over den store verden, og konkurrencen på disse markeder skal du fokuserer på det du kan – du har heller ikke brug for at være så stor som Amazon. Du kan stadig vinde lokalt. Jeg kommer tilbage med et par eksempler senere. 

Når du optimerer til lokal markedsføring, skal du først og fremmest optimere dine title-tags og meta description til det lokale marked.

Skærmbillede 2015-08-23 kl. 17.36.18

Min svigerfar driver en frisørsalon på Trøjborg Og jeg har hjulpet ham lidt med at optimere hans hjemmeside til at rangere højt på “Frisør Trøjborg” – faktisk højt nok (plads 1-2) til at hans forretning har en stor mængde kunder fra Google.

Trafik til Posin.eu

Skærmbillede 2015-08-23 kl. 17.27.40

Det kan selvfølgelig være svært hvis du konkurrerer på de større markeder eller i større byer. Der handler det om at være kreativ. Det kan være du har en unik fordel overfor dine konkurrenter. Eksempelvis kan du tilbyde studierabat. 

Hvis vi tager min svigerfars eksempel fra før, og lad os antage hans salon lå i Århus Centrum. Der er med garanti nogle der allerede arbejder med optimering. Så hvorfor ikke satse på andre elementer? Det kunne være:

 • Billig frisør Århus Centrum ‘ Altid kaffe på kanden
 • Studievenlig frisør i Århus C ‘ Spar 15% med studiekort

Vi ændrede konkurrence fra Århus til at være omkring priser og et alternativt tilbud. En meget vigtig faktor når det kommer til marketing. Du skal kun udkæmpe de kampe i “din” verden, og “din” verden er ikke hele verdenen, men den verden du definerer som din konkurrence. Pas på med at tænke hele verden er i konkurrence med dig.

Du er ikke i konkurrence med hele verden. Kun den verden du afgrænser og definerer.

Hvis du driver din hjemmeside på WordPress kan du meget simpelt installere Yoast SEO værktøj og meget nemt ændre dine SEO titler og meta-descriptions. Det kan du gøre under hvert indlæg og side i bunden inde i din editor.

Skærmbillede 2015-08-21 kl. 23.17.47

Det er meget simpelt – specielt når man bruger et værktøj som Yoast, fordi det forklarer dig hvor du skal indtaste dine sætninger. Meta description er som vist tidligere det nederste i Google og title-tag det øverste.

Eksempel på forsidens title-tag på Posin.eu

Skærmbillede 2015-08-21 kl. 23.14.24

Netværk og samarbejd

For at komme til tops i Google skal du have kvalitet links fra andre hjemmesider. Links på nettet fungerer som anbefalinger, og de skal gerne komme naturligt så vi ikke forsøger at snyde Google. Derfor skal du ikke få en masse udenlandske links – vi snakker om kvalitet!

Når vi arbejder med lokal markedsføring, er det netop det lokale vi har i fokus. Det med at være lokal skaber nogle fordele. Du har med garanti et netværk i det lokale, ellers har du i hvert fald en mulighed for at opbygge et. Via det netværk kan du samarbejde med lokale virksomheder eller være sponsor på arrangementer.

Eksempel:

 • Sponsoring af lokale sportsklubber
 • Sponsoring af lokale events såsom løb eller lign.
 • Udlov nogle præmier i samarbejde med virksomheder
 • Giv rabat til ansatte i en virksomhed

Alle disse ting skaber branding, og hvis du er snu får du lige smidt et link ind til din hjemmeside. En meget simpel strategi, der ofte virker rigtig godt for lokale virksomheder da det er “nemmere” at få nogle gode venner der kan bidrage til din forretning.

#Tip: Et andet vigtigt element med netværk er at du kan bruge logoer fra eksempelvis lokalaviser, og andre virksomheder som referencer på din hjemmeside. Så eksempelvis kan du skrive “Omtalt i blandt andet Jyllandsposten” – du bruger med andre ord stærke brands til at løfte dit eget brand.

Få omtale 

Et andet meget vigtigt element er omtale. Omtale kan være svært at få – men der er også muligheder i det lokale fordi vi ofte ikke snakker Tv2news. Hvis du gerne vil få omtale i det lokale er der et par gode tricks at hente.

Skab noget super fedt indhold

Lad os fortsætte i det sidste punkt fra før. Hvis du virkelig gerne vil få success i det lokale miljø skal du lave noget virkelig fedt indhold eller produkt. Vi snakkede lidt om det i sidste blog indlæg omkring markedsføring. Når du er lokal har du dit navn og ry på spil – specielt hvis du sælger en service eller har en restaurant.

Peter Bendtsen – en af Danmark’s dygtigste trænere, kom til mig for nogle år siden og sagde der skulle ske noget med hans online synlighed.

Vi lavede et super hurtigt template i WordPress, fik det smidt op, og begynde at arbejde med content, og sociale medier. (Han kommer desuden med en super fed hjemmeside snart).

Fordi Peter skaber fedt indhold på tværs af hans medier, får Peter en del links til hans hjemmeside. Peter gæsteblogger også på andre medier, hvilket også giver ham både links og omtale. Peter har skabt en ganske sund forretning på rekordtid, specielt i en branche hvor der er meget konkurrence.

Google har været en kæmpe hjælp for Peter og det er med ovenstående strategi at han ligger nummer 2 på “Personlig træning” i dag – og med hans nye hjemmeside der kommer slut 2016, er jeg sikker på der ligger mange sjovere placeringer i vente derude.

 

Skærmbillede 2015-08-21 kl. 23.27.08

 

2. Google places

Når du driver en lokal virksomhed er et af de vigtigste elementer, hvis ikke det vigtigste at folk kan finde dig. Uden det kommer der ikke mange kunder i biksen, derfor er det også du arbejder med “mapping” der hvor du kan.

Mapping betyder egentlig blot at du hjælper folk til at finde vej om det er et kort (map) på din hjemmeside, via Google places, Tripadvisor eller via Facebook er underordnet – du skal være til stede overalt så du kan findes uanset hvor dit publikum befinder sig.

Google Places eksempel 

Skærmbillede 2015-08-21 kl. 23.33.08

 

For at få dette map skal du have en Google+ bruger for din virksomhed – så skal du tilføje din adresse og verificere via Google Maps. Du får en pinkode tilsendt med posten, som du så skal verificerer på din konto.

#Tip: Få et par af dine venner til at skrive en anmeldelse af din virksomhed på Google Reviews for places, så vil du 5 stjerner i Google – og stjerner og reviews virker, vi er drevet af hvad andre synes fordi vi er bange for at gå glip af noget – derfor er det en nem investering.

3. Facebook markedsføring

Alle lokale virksomheder tror de skal have Facebook, og jeg er helt enig i at Facebook ofte er det bedste sted for mange virksomheder at starte, men det kan også blive virksomhedens død eller nederlag hvis man ikke gør det ordenligt – de fleste virksomheder stopper nemlig på Facebook hurtigere end de kommer i gang.

Få styr på din side

Skærmbillede 2015-08-21 kl. 23.33.27

 

Oprettelse af Facebook side

Når du opretter en Facebook side skal du vælge at oprette en “lokal virksomhed” – Det giver dig mulighed for at indtaste adressen på din virksomhed, hvilket ultimativt giver dine brugere muligheden for at check ind og skrive reviews af dit sted. Og som du kan se ovenover giver det en lidt bedre synlighed i Google.

Sådan får du flere check inds og reviews

 • Giv din kunder noget lækkert for at checke ind, styk chokolade, rabat, gavekort, u name it
 • Gratis shot hvis de tjekker ind på din natklub
 • Gør opmærksom på det på din hjemmeside
#Tip: Et rigtig vigtigt element i at drive en Facebook side er at du aldrig lader din side stå stille. Det værste man kan gøre er at have en stillestående side. Det ser ud som om du har lukket, jeg vil derfor varmt anbefale at sætte tid af til at sætte ting i kø på din side.

Annoncering

Du skal have en Facebook side for at bruge annoncesystemet – så få lige oprettet den som vi snakkede om i sidste afsnit.

Facebook annoncering er et super godt og billigt værktøj når du gerne vil bruge et mindre budget på at markedsføre din virksomhed. Du kan relativt hurtigt finde ud af om det giver pote, fordi du kan bruge helt ned til 20 kroner pr. dag.

Du skal selvfølgelig ikke skyde med spredhagl når du laver markedsføring på Facebook, så lad os kigge lidt nærmere på hvordan du sætter din Facebook annoncer op.

Eksempel på strukturering af dine Facebook annoncer

 fbads

 

Målgrupper

Som du kan se herover findes der forskellige måder at strukturere dine Facebook kampagner på – jeg vil ikke gå i dybden med hele platformen, da det er et kapitel for sig selv. I denne omgang ridser vi lige lidt i overfladen.

Det første du skal gøre er at oprette en kampagne og vælge objective (læs: Målsætning) – jeg vælger ofte at optimere til “clicks to website” for at opnå flere besøgende på min hjemmeside – har du lige startet din Facebook side vil jeg anbefale du får den op på en 2.000-3.000 fans – så bliver det også rigtig sjovt når du poster din indlæg eller indhold generelt.

For en lokal virksomhed anbefaler jeg at du opsætter 

 • Målgruppe 1: Fans (hvis du har fans på din side)
 • Målgruppe 2: Besøgende (hvis du har besøgende på din hjemmeside)
 • Lokal området – den er lidt sværere, men du kan forsøge at lave flere målgrupper hertil. Først og fremmest kan du tage demografiske elementer såsom alder, køn, jobstatus. Eksempelvis kunne vi tage en frisør i Risskov, der ville det være oplagt at markedsføre salonen mod folk der bor lokalt i Risskov og spille på det i den annonce mæssige del.
 • Konkurrenter: Normalt er jeg ikke stor fan af at reklamere mod konkurrenter, medmindre kunderne i dit segment jumper fra konkurrent til konkurrent. Det kan nogle gange være en fin taktik, men ofte har folk en brand-relation hvorfor det ikke altid giver pote.

Minimalt budget

Fordelen ved Facebook er at du kan bruge et minimalt budget på at markedsføre dine kampagner. Du er ikke ude i annoncer til avisen (du i øvrigt ikke kan spore hvad giver af afkast). Jeg anbefaler dog at du kører dine annoncer minimum 2-3 uger hvis du holder dig til det lave budget – husk din målgruppe ikke er så stor, så det kan tage lidt tid at få relevant data, til gengæld er din målgruppe meget specifik!

4. Skab attraktivt indhold

Den havde du nok regnet ud ville komme! Men at skabe fedt indhold eller en god oplevelse er virkelig fokus område nummer 1. Hvis du skaber den bedste oplevelse skal du nok få omtale. Vi selvfølgelig ikke alle NOMA, men lidt har også ret – så hvis du i det lokale miljø skaber fedt indhold for byens borgere, vil du se et afkast uden lige.

Desuden giver det ikke mening at få flere kunder i biksen hvis man ikke har noget fedt indhold. Chancen for at fastholde dine kunder vil være utrolig lav – i online verdenen snakker man om retention, men det fungerer på samme måde. Det er langt nemmere at gøre kunderne tilfredse så de kommer igen, end at få nye kunder i biksen konstant.

Natklub

En natklub er meget weekend baseret – klart nok! Medmindre natklubben befinder sig midt på Manhatten og der festes hver dag. Vi tager her udgangspunkt i en dansk natklub!

Følg op på weekendens strabadser og lav et indlæg på din hjemmeside med top 10 billeder fra fredag og lørdag. Gør det super super nemt at dele disse på sociale medier. Du kan poste dem om mandagen og igen om fredagen sammen med et tilbud – har du ikke en hjemmeside kan du også lave albums fra hver weekend – det giver også grund til at besøge din Facebook side.

Andre tips for en natklub

 • Menukort – Det værste du kan gøre er at lave en PDF med dit menukort, gør det spiseligt med øjenene, direkte på hjemmesiden. Det gælder også hvis du driver en restaurant. Lad folk spise med øjenene, uanset hvad du sælger. Det giver ingen mening ikke at have de lækreste billeder af de råvarer du sælger. Desuden er det vanvittigt irriterende at skulle downloade det hver gang.
 • Arrangementer – Endnu et sted hvor de fleste fejler er at de får oprettet en hjemmesiden, de glemmer at opdatere den, så det ligner at Nik og Jay stadig kommer og optræder med Boing i morgen, selvom det er ved at være nogle år siden – gør det 100% eller lad være. Hvis du ikke kan overskue at drive en hjemmeside – selvom der er meget få argumenter mod dette, så brug dine Sociale Medier som legeplads.
 • Bordreservation – Gør det nemt for dine kunder at bestille bord online, og vær sikker på dit booking system virker. Der er intet værre at stå med 10 dobbeltbookinger på en aften. Vær ligeledes god til at følge op på dine bedste kunder – det kunne være du skulle have en email liste kun for disse og fra tid til anden inviterer dem til private arrangementer? Husk på at top 10% af dine kunder ofte også er dine mest hardcore ambassadører – at please denne gruppe kan udgøre over 50% af din forretning.
 • Instagram – Gør det nemt for dig selv og koble din Facebook sammen med din Instagram profil for din natklub, så kan du dele direkte fra Instagram til Facebook, og du kan køre 2 profiler på 1 gang. Ydermere er Instagram utrolig visuel, hvilket burde være godt grundlag for at få success din med natklub eller restaurant.
 • Snapchat – Flere internationale klubber er begyndt at bruge det meget fordi det fungerer lidt ligesom at sende en SMS. Du kan sende videoer på aftenen. Folk har sjældent besluttet sig for hvor de tager hen, og de missede måske lige invitationen til Facebook eventet for weekenden, her kan Snapchat være super, fordi det er instant og man får lyst til at vide mere.

3 eksempler på forretninger der gør det godt på den visuelle del

Eksempel fra restaurant KöD

11782280_374427379416882_7207571699451788455_o

Vi kan godt blive enige om at det billede virkelig sælger? Det tager måske lidt tid at lave, sætte op, men ofte er du i nogle situationer hvor der alligevel er tid til at skyde et par billeder, og så er det virkelig godt givet ud.

Lad os tage et par eksempler mere

Frisør

Driver du din egen frisør salon er der mange gode muligheder for at opnå ekstra eksponering. Du kan appellere til folks følelser hvilket er en unik mulighed for at lave fedt indhold, fordi du kan få rigtig meget engagement.

Instagram

Instagram er et meget stærkt værktøj til det visuelle – netop fordi det er billeder. Folk vil gerne have nye fede eller flotte frisure, og det kan du give dem, fordi det eneste du skal gøre er at tage før og efter billeder af dine kunder – selvfølgelig hvis de gerne vil have det. Det smarte ved Instagram er at du kan dele direkte til Facebook, så ofte kan du genbruge det samme indhold på begge medier, hvilket både sparer tid og energi.

Godt eksempel fra SlikhaarTV med gode tips til haircare

Skærmbillede 2015-08-23 kl. 16.59.05

Andre tips for en frisør salon

 • Egen blog – Vil du gerne gå hele vejen og skabe noget virkelig fedt indhold kan du lave en blog på din hjemmeside. Du har med sikkerhed allerede en hjemmeside – og hvis den kører på WordPress ligesom min blog, er det virkelig simpelt at blogge – du behøver ikke skrive lange indlæg. Se eksempelvis dette indlæg fra Slikhaarshop.com
 • Salon – Skab en salon der er værd at komme tilbage til. I Århus snakker mange om PER, og det samme kunne folk gøre om din salon eller hvilken som helst forretning du driver. Det handler i bund og grund om at skabe et navn – og det gør du ved at skabe den fedeste salon. Det kunne være en speciel stil, en speciel drink du serverer, noget hjemmebrygget kaffe – mulighederne er mange, men det værste du kan gøre, er at gøre som alle andre. Stand out!

5. Din hjemmeside

Faktisk burde dette punkt nok være nummer #1, men nu tager vi det som sidste punkt, men det gør det ikke mindre vigtigt. For at du kan være med på mange af de ovenstående emner er det vigtigt du har din egen hjemmeside – og det er vigtigt du sætter dig i hvordan man kan drive den.

Desværre møder jeg stadig mange butiksejere der spilder 50.000+ om året på deres hjemmesider uden at få noget for det – de er blot bange for ikke at være med så de betaler gerne et bureau for bare at være online. Uden egentlig at vide hvad de får for det.

Design og opsætning

Der hvor de fleste butiksejere går i fælden er når det kommer til design og opsætning. Det kan være en stor udfordring når man ikke ved hvordan man skal opsætte en hjemmeside – og da jeg startede for 6 år siden med online markedsføring var det meget sværere end det er i dag.

WordPress gør arbejdet 

WordPress er en åbent easy-to-install skabelon hvor du kan oprette en hjemmeside med deres CMS system – et system der kan håndtere alt fra content til design. Og det er lavet så selv nyopstartede bloggere kan finde ud af det. Jeg introducerede Sarah Posin, min kæreste til det da hun skulle starte sin egen blog, og her 6 måneder efter jonglerer hun nemt rundt i systemet og har selv lært at sætte alt op.

Du behøver ikke være programmør! 

Jeg har skrevet lidt om hvordan opsætter wordpress i det her indlæg – men der findes også mange gode guides på nettet.

Vil du gerne have et lidt mere lækkert design?

Design

Problemet med WordPress er at deres standard tema kan være ret kedeligt – men det har vi en løsning på! Der findes nemlig et utal af temaer til WordPress, prisen kan variere. Det kommer lidt an på hvad de skal kunne, og hvor avancerede de er.

Themeforest

Themeforest er en del af Envato – en online markedsplads med alle mulige templates der kan bruges uanset hvad man laver. Når du arbejder med WordPress kan du finde et hav af fede designs på Themeforest, købe ét og installere det på din hjemmeside.

Skærmbillede 2015-08-23 kl. 17.10.48

 

For at være et tema der er godt at arbejde i ville jeg sortere efter de meste brugte, du kan også søge efter din industri. Mit tema hedder TOTAL og er super skalerbart til alle forretninger – specielt fordi backend (der hvor du arbejder med dit tema) er nemt at arbejde i, uden for meget hardcore kodning.

Når du har fundet et tema skal du blot installere det på din hjemmeside – du kan bruge upload funktionen i højre side, eller uploade det manuelt til din server.

 

Skærmbillede 2015-08-23 kl. 17.13.39

 

Meget simpelt, og så snart du har uploadet det kan du begynde at lege med temaet. Har du svært ved at gøre det selv kan du høre en billig programmør via Upwork  eller codeable – det er meget billigere end at hyre en lokal programmør + du kan ofte finde en der gerne vil arbejde projektorienteret så det ikke løber løbsk på timebasis.

99designs

Mangler du et godt logo til din forretning? Mit råd er at bruge 99designsPeter Bendtsen gjorde det da vi skulle have nyt logo til ham.

Det går ud på at du beskriver hvordan du gerne vil have dit logo skal se ud via deres meget nemme system – derefter går opgaven ud til en lang række grafikere som sender deres bud på design retur – du betaler kun for det du kan lide, og du kan bede dem rette til indtil du er tilfreds.

Det kostede Peter 2.500 dkk og gav et virkelig fedt logo retur. Jeg anbefaler at man starter ud med at få lavet et logo i starten så man kan få skabt en identitet overfor éns brugere – desværre ser jeg ofte at mange virksomheder glemmer det og så kan det være svært at genkende brandet senere hen.

#Tip: Har du pengene til det, kan du bruge 99designs til en lang række elementer. Du kan selvfølgelig også outsource den grafiske del, men omvendt rundt har du mange ombord når du bruger 99 designs, hvilket gør at du får en bred vifte af forskellige designs.

Gode råd til din hjemmeside

Som en afslutning vil jeg gerne give dig nogle gode råd til at optimere din hjemmeside. Specielt hvis du gerne vil have det maksimale ud af den, og det vil vi jo alle gerne – ikke?

 • Sørg for at din hjemmeside er designet responsivt, hvilket gør den at den automatisk skalerer til alle platforme. Over 50% af dine besøgende sikker højst sandsynligt på deres telefoner i dag, og hvis det ikke fungerer på telefon – så har du et problem! Du kan evt. forsøge se min hjemmeside på mobilen, den skulle gerne tilpasse designet.
 • Sørg for at hastigheden på din hjemmeside er så hurtig som den kan være. Der findes et hav af af guides til at optimere din hjemmeside, og seneste studier viser at blot en afvigelse på 2 sekunder i din loadtid kan afgøre om de besøgende går væk fra din hjemmeside. Desuden har Google også utalt at de både tager hastighed og mobilvenlighed med i din rangering i deres algoritme.
 • Sørg for at optimere den jævligt. Jeg nævnte det tidligere i indlægget, men der er ikke noget være end en hjemmeside aldrig bliver opdateret, det er kedeligt, og ser intet overfor brugerne. Derfor anbefaler jeg at du sætter en dag af i ugen – det kunne være søndag aften når børnene er lagt i seng, til at ligge en strategi for den kommende ugen – sæt ting i kø på Facebook og de sociale medier du måtte bruge (hertil kan du bruge Buffer som er et gratis værktøj til at sætte ting i kø). Sørg for at give din hjemmeside et lille løft hvis den trænger.

Konklusion

De sidste mange år har vi hørt at offline branchen er ved at dø og alt bevæger sig online. Vi skal dog også huske på at vi ser en udvikling online. De store virksomheder bliver større og større, og der bliver mindre og mindre plads til niche forretninger, ligesom vi har set de sidste par år med de fysiske butikker.

Jeg tror personligt på at en kombination kan være stærk, og der stadig er plads til niche butikker, også de fysiske, hvis de formår at skabe et online publikum.

Hvad tror du udviklingen bringer os?

This Post Has 2 Comments
 1. Rigtig godt indlæg, Micky.
  Det kunne være sjovt at få lidt flere eksempler på, hvilke lokale forretninger der gør det godt på de sociale medier.
  En af mine favoriteksempler er Brød & Co. fra Vejle. Et bageri/cafe, som er 100 % autentiske på deres Facebook, og ikke bruger produktbilleder (som f.eks. du viser fra Köd), men bruger små hverdagsbilleder, og fortæller historier om positive og negative ting fra hverdagens trummerum i butikken. Giver virkelig godt for dem. 🙂 https://www.facebook.com/Br%C3%B8d-Co-431026513649004/ – Kan ses her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *