I dagens indlæg tager vi et kig på, hvordan man som virksomhed kan lægge den rette markedsføringsstrategi, der sikrer en så strømlinet brugeroplevelse som muligt.

Det skal nemlig handle om strategien kaldet omni channel.

Måske du allerede har hørt om andre strategier kaldet single channel og multi channel?

Omni channel hører til denne gruppe af forskelligartede markedsføringsstrategier, og herunder kigger vi nærmere på de væsentligste forskelle mellem strategierne såvel som de særlige karakteristika for netop omni channel.

Fremkostmen af nye markedsføringsstrategier

E-commerce’s udvikling har efterhånden dannet grobund for fremkomsten af nye markedsføringsstrategier, der tager højde for kunders online adfærd og købsrejse.

Der er her tale om en helt anden form for købsrejse, end hvis kunden befandt sig i en fysisk butik.

Online købsadfærd inkluderer nemlig betydeligt længere betænkningstid, hvor forbrugeren tager sig tiden til at sammenligne produkter på priser, anmeldelser og leveringsomkostninger.

Dette foregår dog ikke blot via én kanal men typisk via flere kanaler.

Der er her tale om research via sociale medier, webshops og endda i fysiske butikker, såfremt disse er tilgængelige, inden forbrugeren beslutter sig for at foretag et køb i sidste ende.

Af denne grund må webshops altså rubbe neglene, hvis de vil sikre sig konverteringer og tilfredse kunder.

Vi skal i dette indlæg således gennemgå strategierne, der har et særligt fokus på virksomhedens salgskanaler og markedsføringen af disse.

Single channel

Single channel indebærer, som navnet også antyder, at en virksomhed udelukkende sælger sine produkter eller ydelse via én webshop eller fysisk butik – med andre ord via én salgskanal.

Fra et markedsføringsstandpunkt vil der således kun være én kanal at forholde sig til, og der er ikke behov for at strømline oplevelsen fra én kanal til flere, men snarere at sørge for en så gnidningsfri oplevelse som muligt på denne ene kanal.

Multi channel

Når man snakker multi channel strategi, så betyder det, at virksomheden kan interageres med via flere forskellige kanaler.

Der kunne eksempelvis være tale om en instagram profil med dele af varekataloget, en webshop såvel som en fysisk butik.

Multi channel strategien vil for hver af disse kanaler være centreret omkring produktet, mens kanalerne vil være forskelligartede eksempelvis på baggrund af forskellige typer af ledelse af de enkelte kanaler.

Et eksempel kunne være forskelligartet content mellem instagram profilen og webshoppen.

Søger kunden derudover specifik information som vedkommende er blevet præsenteret på ved én kanal, er vedkommende nødt til at genbesøge netop denne kanal for at opnå den samme information.

Multi channel strategien medfører på denne måde separate oplevelser for kunden ved besøg på hver af salgskanalerne.

Omni channel

Omni er den latinske betegnelse for ”alle steder” eller ”alt som en helhed”.

På denne måde beskriver omni channel den strategi, der tager højde for, at alle kanaler skal fungere som én samlet helhed.

Modsat multi channel, hvor der er fokus på produktet som det centrale, vil der ved omni channel strategien være et særligt fokus på, at kunden skal være i centrum, og at virksomheden kan betragtes som sammenhængende, uanset hvilken kanal, man som forbruger, bliver præsenteret for.

Der vil her atter være tale om forskellige kanaler i form af sociale medier, webshops såvel som fysiske butik.

Jo større sammenhængskraft der er mellem de enkelte kanaler, jo mere sammenhængende vil oplevelsen også være for kunden, uanset om vedkommende præsenteres for en annonce på Instagram, besøger virksomhedens webshop eller tager ned i en fysisk butik.

Læs mere om, hvordan webshops og sociale medier går hånd i hånd i mit indlæg om, hvordan jeg ville markedsføre et tøjbrand her.

Ved omni channel strategien vil der også være fokus på at indsamle data fra brugernes besøg på hver enkelt af kanalerne og gøre disse tilgængelige for alle kanalansvarlige.

Dette gøres med henblik på at skabe overblik over kundens behov og sørge for at markedsføre relevante produkter på de rigtige tidspunkter via de mest relevante kanaler.

Et eksempel kunne være, at en kunde har efterladt sin kurv på webshoppen og bliver mindet om produkterne i kurven via retargeting ads på instagram.

En sammenhængende købsrejse

Omni channel skal ikke nødvendigvis ses som et banebrydende koncept, men snarere en strategi, der er tilpasset nutidens måde at handle på.

Langt de fleste forbrugere anvender som nævnt flere kanaler for at søge information omkring et givent produkt eller ydelse, som virksomheden tilbyder.

Gøres købsrejsen sammenhængende mellem salgskanalerne kan det skabe større gennemslagskraft for forbrugeren, der vil finde det en hel del nemmere at bevæge sig fra kanal til kanal uden at opleve de store ændringer men snarer en komplementær og sammenhængende oplevelse.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 7.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »