Bliv stjerneblogger: Markedsføring af din blog

Bliv stjerneblogger: Markedsføring af din blog
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

Velkommen tilbage til serien om hvordan du kan blive stjerneblogger. Denne gang vil vi kigge lidt nærmere på hvordan du kan markedsføre din blog – fik du ikke læst første del om hvordan du starter en blog kan du finde indlægget lige her.

Husk også at tilmeld dig nyhedsbrevet i højre side, så du kan modtage fremtidige artikler i serien, blandt andet om hvordan du kan tjene penge på din blog.

Lad os komme i gang med at se på hvordan du får flere læsere!

1.Tracking og analyse

Uden at det skal lyde for avanceret er tracking og analyse af din trafik et meget vigtigt kort, specielt hvis du gerne vil kunne leve af det og ligeledes kunne investere i din blog. Jeg plejer altid at sige at uden at analysere og tracke alt hvad du laver online, er lidt ligesom at køre bil med bind for øjenene.

Google Analytics

Vi lever heldigvis i en tid hvor teknologiens udvikling har gjort det langt nemmere for os at spore og tracke data. Specielt Google har gjort en kæmpe indsats for at vi kan få så meget data ud af vores hjemmesider som muligt.

Google Analytics er et gratis data-værktøj alle hjemmesider i verden kan installere. Du kan derefter logge ind i det man kalder et dashboard, hvor du får adgang til en lang række data omkring din hjemmeside.

Installation 

Har du en WordPress blog kan du nemt installere Google Analytics. Start med at oprette dig som bruger på linket her. Når du har oprettet dig som bruger kan du oprette en ny hjemmeside – derefter trykker du “Hent sporings-id”.

Skærmbillede 2015-08-10 kl. 13.23.32

Denne kode skal du indsætte på din hjemmeside kode. Hvis du ikke helt ved hvordan du gør det kan du finde hjælp enten via forums – eller via denne guide. Jeg kan ikke beskrive det nemmere end denne guide, så derfor får du linket i stedet for.

Når du har installeret koden korrekt vil du efter kort tid kunne se tallene når du logger ind (forudsat at du har trafik på din hjemmeside selvfølgelig).

Skærmbillede af Google Analytics på Sarahposin.com

Skærmbillede 2015-08-10 kl. 13.27.16

Som du kan se til venstre er der rigtig mange menuer du kan klikke ind i. Det er ikke alt der er lige relevant, men jeg vil prøve at fremhæve de mest relevant data du skal kigge på hvis du driver en blog (vi tager webshop på et andet tidspunkt da der er lidt andre data du ligeledes skal kigge på).

  • Tid på siden – hvor lang tid bruger folk på din side?
  • Trafikkilder – hvor kommer dine brugere fra?
  • Bounce rate – hvor stor del af dine brugere smutter efter at have læst 1 indlæg?
  • Nye eller gamle bruger? – Er du god nok til at fastholde dine læsere?

Der findes et utal af ting du kan tracke i Google Analytics, derfor kan det for mange virksomheder også være uoverskueligt at vide hvilke elementer der er de vigtigste. Min anbefaling er at opsætte nogle faste KPI’er som man arbejder ud fra. (KPI =Key Performance Indicator – og betyder hvordan virksomhedens performance er på de mål der er opsat)

Nu undrer du dig måske om man kun kan tracke besøgsadfærd og website relaterede data via Google Analytics. Desværre konkurrerer Facebook og Google med hinanden, så det er ikke altid let at kombinere de 2 medier. Dog findes der software værktøjer derude, der kan trække data ind fra en lang række medier så du kan få et bedre overblik over hele virksomhedens performance.

Cyfe

Lad mig præsenterer dig for Cyfe! Det ultimative KPI tool for startups, og for bloggere. Der findes alternativer, men Cyfe passer perfekt til mit formål, det koster ligeledes langt mindre end de fleste alternativer. Cyfe er i princippet blot et værktøj der kan simplificere data fra flere kilder, og derefter gøre dem overskuelige i et flot dashboard.

Du bestemmer selv hvilke ting der er vigtigst for dig, det gør også at dit team eller blot dig selv, får nogle helt klare mål at arbejde hen i mod.

Lad os tage eksempel i SlikhaarTV’s cyfe dashboard.

image1

1. Social board

Eftersom SlikhaarTV er et socialt brand, er de vigtigste KPI’ at tracke alt socialt data. Det kunne være Facebook likes, Youtube subscribers, Twitter Followers eller Instagram followers. Vi har med andre ord skabt et board der omfavner de vigtigste KPIér – det betyder samtidigt at vi har skåret de ikke-væsentlige fra i samme ombæring, hvilket instantly skaber fokus for medarbejderne.

2. E-commerce board 

Der skal smør på brødet. Slikhaar’s næstvigtigste forretning er at sælge produkter – det er det der skaber vækst, fordi det skaber grobund for at lave endnu federe videoer som styrker det sociale board ovenover. Derfor har vi naturligvis også oprettet et e-commerce board der omfatter salgstal, og konverteringsrater, naturligvis på vores bedst-sælgende lande.

3. Traffic board

Det sidste element vi ønsker at spore er trafik. Der arbejdes konstant med at forbedre den content mæssige del af Slikhaar’s koncept, herunder også udforske andre kanaler end sociale medier. Det sporer vi alt sammen i traffic boardet, hvor vi kan se hvordan vores siden performer når vi eksempelvis poster et nyt blog indlæg – meget relevant for dig som blogger eksempelvis!

Cyfe fungerer på den måde at du selv opretter de widgets på de boards du ønsker. Et board er den overordnede, og kan eksempelvis hedde “Social board” og så indeholde alle de sociale data der ønskes at blive tracket. Derefter tilføjer man et widget – det kunne være “Facebook” – og så vælger man slutningvist hvilke data man vil tracke fra det medie.

#Tip: Er du seriøs omkring din blog skal du ikke bruge de tællere på din hjemmeside hvor den tæller hver gang man opdaterer din hjemmeside. Alle kan se den tæller klik-besøgende, og ikke reelle besøgende. Så vær seriøs med dit publikum og trafik, ligesom du er med dit indhold.

2. Gæsteblogging

En meget undervurderet strategi indenfor dansk blogging. Strategien er meget anerkendt i udlandet. I sin enkelthed går det ud på at du skriver indlæg for andre bloggere, og dermed får en bid af deres læsere. Det stiller naturligvis høje krav til én ting! – Dit indhold – men hvis du er seriøs med dit indhold, er der mange blogs der gerne vil dele det for dig. De får indhold til deres brugere og du får dit brand ud.

Et godt eksempel på dette er eksempelvis når Henrik Duer skriver for Jyllandsposten. Det giver ham branding, og det giver Jyllands-posten læsere. Det kan være du ikke får lov at skrive blog indlæg for Jyllandsposten i starten, men der er mange andre steder du kan skrive for andre.

Google metoden

Prøv at Google dit keyword sammen med gæsteblog.

Eksempler herpå kunne være:

  • “træning” + “gæsteblog”
  • “kosttilskud” + “gæsteblog”
  • “sundhed” + “gæsteblog”
  • “marketing + gæsteblog”
  • “opskrifter + gæsteblog”

Ofte vil du via denne metode kunne finde andre der har gæsteblogget på en lang række forskellige hjemmesider. Noter dem i din Wunderlist som vi omtalte i første del af denne blog serie, ellers kan du også bruge excel hvis du gerne vil lave en systematisk oversigt.

#Tip:Du kunne også udfordre dig selv og skrive for et engelsk medie. Det kræver lidt mere, men muligheden for at få flere tusinde læsere er ret stor, og der er rigtig mange der gerne modtager gæsteindlæg.

Skriv et SUPER godt indlæg

Forestil dig at du er ved at skulle holde et foredrag for 10.000 potentielle nye kunder – det er hvad du i overført forstand gør når du skriver et gæsteindlæg på en anden hjemmeside – derfor skal dit indlæg også være top top! – Der findes dog et par værktøj du kan bruge hertil.

Start med at hoppe over på Buzzsumo og indtast den URL du skal skrive for, jeg har eksempelvis lige indtastet Woman.dk – og frem kommer der de mest delte indlæg fra Woman.dk – gør det samme for 4-5 konkurrenter i den niche du er ved at skrive for og saml disse resultater i en excel fil.

Skærmbillede 2015-08-10 kl. 14.03.30

Jeg håber ikke du faldt af toget! – Men disse resultater gør i princippet at du slipper for at skrive noget indhold der ikke virker – nu har du 20-30 artikler (afhængig af antal konkurrenter du har analyseret) som du ved performer godt på disse sider – mon ikke du kan finde et emne ud fra disse?

Når du gæsteblogger så husk disse elementer:

  • Skriv altid med kvalitet i minde, også når du skriver for andre.
  • Link til din egen blog 1 gang, link gerne til andre kilder hvis du må det.
  • Spørg om du evt. må få en forfatter boks ala denne Sarah har fået lavet hos Woman.
  • Skriver du om et specielt emne, så husk referencer (husk næsten altid referencer).

3. Growth Hack andre publikums

Growth hacking termen vinder utrolig meget frem for tiden, og i princippet er det blot gammel vand på ny flaske i min optik. Growth Hacking går i sin simple form ud på at du hacker dig til vækst hurtigere end du normalt ville kunne ved tradtionelt markedsføring.

Noget alle naturligvis gerne vil kunne, men det kan være meget svært, fordi man skal kunne kombinere kreativitet med det simple.

Lad os komme ned på jorden igen… Hvordan kan jeg bruge det til min blog?

Jo, i vores eksempel går det meget simpelt ud på at du skal stjæle læsere fra andre bloggere og medier. Lidt ala det vi snakkede om før omkring gæsteblogging, men du kan ligeledes gøre det via andre veje.

  • Sociale medier – lav shout outs mellem brugerne, det kunne eksempelvis være på Instagram – der vil være stor sandsynlighed for at du kan finde nogle der også gerne vil dele dine billeder.
  • Afhold en konkurrence med en sponsor og bed dem dele din konkurrence på deres medier, for at tiltrække deres publikum.
  • Interview kendte bloggere, kunder eller figurer og gør det så godt at de deler indlægget på deres sociale medier. Det kunne være jeg skulle høre Chrichri.dk om deres strategi bag bloggen, og derefter få dem til at dele indlægget fra min blog på deres medier?

Du har fanget pointen ikke?

Ved at benytte dig af disse metoder kan du lang hurtigere opbygge et stor gruppe læsere end ved at skulle gøre alt fra bunden. Spotify brugte Facebook til at få en masse lyttere, Air Bnb brugte Craigslist, Apple lavede hvide høretelefoner, Dropbox gav 2 GB gratis hvis du henviste venner. Listen af kreative eksempler er lang – så det er op til dig at skabe det næste eksempel!

Husk at når et Growth Hack er gjort 1 gang, vil det være super svært at gentage, fordi det allerede er udnyttet eller fordi der nu er en markedsleder / first-mover.

4. Facebook annoncering

Jeg stiftede for første gang bekendtskab med Facebook annoncering for 5 år siden, og var heldig at bumpe ind i Hans Tosti og Mikael Lemberg da de arbejdede for Komfo i  tidernes morgen. Det har gjort at jeg har haft 5 år til at lære det jeg ved i dag, og har haft god sparring ved hånden!

Dermed ikke sagt at du ikke kan bruge Facebook annoncering – faktisk er deres annonce værktøj blevet så dejlig nemt og overskueligt at bruge at alle faktisk kan benytte sig af det. Jeg kommer snart med den ultimative guide til Facebook markedsføring, men du får alligevel en smagsprøve i dag.

Markedsfør til brugere eller fans

Den største fejl de fleste laver på Facebook er at bruge den såkaldte boost-knap, og blot håbe at der sker noget magisk og besøgstallet eksploderer. Sådan hænger verden ikke sammen, skal du markedsføre din blog eller hjemmeside skal du gøre det med omtanke, specielt når du hælder kronen i tønden.

Opbygning af annoncer

Når du opbygger annoncer i Facebook, skal du altid benytte din Power Editor. Power Editor er Facebook’s svar på et annonce dashboard, som gør at du kan lave mere avancerede annoncer, og mere dybdegående målgrupper.

fbads

Overordnede mål (Campaign)

Uden at blive alt for teknisk skal du have en klar opdeling af dine annoncer. Du kan se ovenover hvordan jeg anbefaler at dine annoncer struktureres. Jeg vil altid anbefale at vælge et mål (objective) som kan spores – post engagement synes jeg selv er for bredt, medmindre du kører en timeline konkurrence, så kan det være en okay strategi.

#Tip: Min strategi går næsten altid ud på at skabe usandsynlig godt content, derefter lave nogle skarpe målgrupper og så markedsføre mit indhold til dette publikum. Derefter satser jeg så på at opbygge en liste med emails, som jeg sidenhen kan markedsføre mig overfor, og så sælge i det sidste led.

DET virker!

Målgrupper (Ad-sets)

  • Visits (oversat: besøgende)

At markedsføre til dine besøgende betyder egentlig at du indsætter et tracking pixel på din hjemmeside. Dette pixel gør at Facebook automatisk laver det der hedder et Website Custom Audience – hvilket betyder at Facebook sammenligner dine besøgende med deres Facebook data og derudaf laver et publikum.

Da denne målgruppe allerede har vist interesse for dit indhold, kan det være den mest effektive målgruppe at køre annoncer imod – dog kun hvis du har mere end 100 besøgende om måneden, ellers er målgruppen hurtig udtømt.

  • Fans

Dine fans har allerede givet tilkende at de godt kan lide dig. Derfor er der også stor grund til at markedsføre imod disse. Du skal dog huske at exclude målgruppen vi lavede før med besøgende. Så sikre du dig at du kun markedsføre mod fans og ikke overlapper hinandens målgrupper.

  • Email liste

Den sidste skarpe målgruppe er din email liste – hvis du har en email list af brugere der enten er tilmeldt dit nyhedsbrev eller har shoppet på din shop. Så kan du uploade denne liste i Facebook custom audiences og derud fra markedsføre til det publikum. Igen et meget powerfull værktøj da disse brugere er i decideret buy-zone.

  • Look-a-like audiences

En anden ledes målgruppe der kan være relevant er det der hedder Look-a-like. Når du har trafik, fans eller medlemmer på dit nyhedsbrev, så kan du bede Facebook finde 1% eller 10% der minder om disse. Det vil sige Facebook laver en ny målgruppe der minder om dit eksisterende publikum. Vi brugte blandt andet denne strategi til at få Peter Bendtsen’s side over 10.000 likes på Facebook.

Det fungerer blot ved at du under audiences trykker på “look-a-like” audiences, så kan du vælge den kilde som Facebook skal bruge for at lave en målgruppe ud fra. Simpelt, men effektivt.

Annoncer (Ads)

Det sidste element er annoncer. Gode annoncer er simple og har en klar CTA. Hvis du markedsfører til dine læsere kan du eksempelvis skrive “Tak fordi du læste med, husk at kig forbi vores Facebook side og hold dig opdateret” – og så selvfølgelig et billede der har en klar afsender.

Eksempel fra Sarah Posin til folk der har besøgt siden

Skærmbillede 2015-08-13 kl. 08.04.47

Hvis du markedsfører til folk der ikke kender dit brand, skal du spille på følelser eller interesse. Det kunne være punchlines såsom “Er du også træt af rod i økonomien? Gør som 20.000 andre og bliv en del af …..” Eller “Hvorfor vil ingen ansætte mig? 5 tips til jobsøgningen” eller “Udeblive resultaterne? Få gratis tips og tricks til træningen”.

You get the point …

Det vigtigste er din kreativitet. Når du først har defineret målgrupperne kan du oprette så mange annoncer du vil. Det vil sige at du kan blot oprette 20 annoncer og så lade Facebook teste dem ud i mod hinanden. Giv dem en uges tid – jeg har ofte 10 annoncer kørende ad gangen i de større kampagner.

Skærmbillede 2015-08-13 kl. 08.06.36

Når du har opbygget en god core database af besøgende på din hjemmeside, samt øget mængden fans, så vil jeg anbefale at du ikke forsøger at få flere likes, men derimod bruger dine markedsføringskroner på at få flere kliks din hjemmeside – brug dine mest populære indlæg, og sæt dem op som en annonce – kør dem i en kort periode, og se om det ikke giver en masse trafik. Husk ALTID at opbygge dit email-kartotek!

5. Google og søgemaskinerne

En meget undervurderet faktor de fleste hjemmesider overser, stadigvæk, er Google. Desværre glemmer mange effekten af antal Google søgninger pr. og derved også de lavthængende frugter.

Jeg var så heldig at bumpe ind i Henrik Bondtofte, Danmark’s nok dygtigste SEO konsulent for ca. 5-6 år siden, og trods kun kortvarigt samarbejde lærte jeg en hel del, og fik min introduktion til hvordan søgemaskinerne fungerer.

Søgemaskineoptimering betyder egentlig at man kan optimere ens indhold / hjemmeside for at rangere højere i Google. Dertil kan man vælge den “ulovlige” taktik som også kaldes “blackhat”, eller de lovlige taktikker som kaldes “whitehat” – groft sagt – der findes selvfølgelig middelveje.

Lets keep it simple … 

I dag er det blevet langt sværere at optimere til Google end det har været, derfor kræver det også langt mere af hjemmesideejerne end det gjorde for 5-8 år siden, ligeledes fordi konkurrencen er blevet langt større. Så tænk brugere og ikke Google! 🙂

Kom godt fra start med disse tips!

  • Sørg for at dit site er mobilvenligt, Google udtalte for ikke så lang tid siden at de fremover vil tælle det med i deres algoritme at din side er venlig for mobile-brugere. Så hvis din hjemmeside ikke er det er det bare med at komme i sving.
  • Sørg for at din hjemmeside er hurtig at loade! Ikke kun for Googles skyld, men specielt for dine brugers skyld, der er ikke noget værre end end en langsom hjemmeside, du kender det med garanti selv.
  • Skriv dit eget indhold! – Don’t be a copy cat. Internettet har ikke brug for mere indhold – det har brug for kvalitetsindhold! Skriv fantastisk godt indhold, og det vil blive linket til. Mine gode venner fra Tattoodo brugte denne taktik da de lavede deres nye blog omkring Tattoos.  I stedet for at skrive kedelige blog indlæg valgte de at blogge om de allerbedste tattoos lavet af de bedste tattoo artists i verden.
  • Få links på den naturlige måde – lidt ala jeg skrev herover om Tattoodo , og ligeledes når du gæsteblogger, der har du også mulighed for at link til din blog, men lad være med at få 1.000 indiske links – de virker ikke, eller måske gør de ganske ganske kort, og så skal du se dit site forsvinde ud af Google 🙂
  • Link internt mellem dine artikler, og gerne mellem andre artikler også – giv brugeren en masse andre gode kilder til relevant information. Det bakker både dit indhold op, og giver samtidigt brugeren mulighed for at fordybe sig i emnet, og se relevante artikler.
  • Sæt dig ind i hvad title-tags og meta descriptions er, og optimer dem – og brug dine data til konstant at optimere disse.

Søgemaskineoptimering tager tid, det handler om tålmodighed, og konstant forbedring af dit site og indhold. Hvis du gør det godt, vil du allerede indenfor 6-12 måneder kunne se en god stigning i dine organiske resultater via Analytics. Afhængig af størrelsen på dit site, kan der være meget at hente i det tekniske aspekt, men når du starter en blog er der ingen grund til at fokusere for meget på det, så længe din side er indekserbar.

#Bonus-tip: Vær ustyrlig god til det du laver

Før jeg startede min blog var der rigtig mange der spurgte mig om alle mulige ting, så jeg vidste der var et behov for de ting jeg ved, måske jeg er bedre til at simplificere dem, eller jeg kan fortælle det eksempler som er meget actionable det ved jeg ikke, men jeg vidste der var et behov, derfor er jeg ikke bange for at bruge 8-10 timer på at skrive et indlæg.

Mit råd er derfor: Vær ustyrlig god til det du laver eller rådgiver om.

Jeg havde en kort dialog med Casper Jespersen, en af de mest anerkendte personlige trænere i Danmark, før jeg skrev dette indlæg, hvor jeg sagde jeg ville nævne hans blog. Han grinte lidt af mig og sagde “Jamen den er jo ikke opdateret layout mæssigt i 2 år” – nu får Casper alligevel sit grin. Casper’s blog er flere gange blevet bookmarket hos mig grundet 1 ting – indhold. 

(Tænk at Casper’s gode indhold også lige gav ham et link fra min blog)

Casper har en voice overfor det publikum han har, og det erhverv han har – personlig træning. Han er med andre ord, for mig og andre – en professionel kilde til information, jeg ved jeg kan stole på det han skriver, og der er grundlag for den information jeg læser, selvfølgelig kan man være enig eller uenig, men så længe der er referencer har jeg hvert fald fået en researchet artikel – det er det jeg søger!

Ligeledes gør Casper (om det så er inddirekte) brug af en genialitet: Nemlig kunde afspejling via hans Facebook (før & efter billeder) – jeg kan se mig selv være hans kunde.

Uden at sammenligne Elon Musk med andre: Hvis Elon Musk oprettede en PRIVAT blog og begyndte at blogge om fremtidens energi muligheder, hvor sikker er du på at den blog får kæmpe success? 100% – ikke kun fordi Elon er celebrity, men ligeledes fordi han er ustyrlig god til det han laver.

elonmusk

Kender du en der er ustyrlig god og har en blog, måske dig selv? Skriv gerne en kommentar herunder med link – jeg glæder mig allerede til at læse vedkommendes indhold.

I næste indlæg vil vi kigge nærmere på hvordan du skriver det bedste indlæg, hvordan du finder de bedste emner, og hvordan du opbygger den perfekte blogpost. Jeg glæder mig allerede!

Husk som altid at et lille like, eller en kommentar betyder sindssygt meget!

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »