AI & Kunstig intelligens
E-commerce
Marketing generelt
Tips & tricks
15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.
Har du hørt om gamification før?
Personligt finder jeg gamificering inden for marketing og e-commerce uhyre interessant, da der her er tale om forståelsen af, hvordan man motiverer og engagerer menneskesindet.
Med andre ord en forståelse af, hvordan vores psyke fungerer, og hvilke elementer der påvirker vores adfærd i en bestemt retning.
Jeg ser i den grad stort potentiale i lige netop gamification og vil i dette indlæg give et kort oprids over, hvad gamificering egentlig er for en størrelse.
Spring til afsnit
I al sin enkelhed handler gamificering om at inkorporere motiverende spilelementer ind i en verden, der ikke nødvendigvis har noget at gøre med digitale spil at gøre.
Der findes efterhånden et hav af forskellige eksempler på lige netop gamificering, der er udført til perfektion.
Et af disse eksempler er det populære SEO-tool Morningscore.
Der er her tale om et værktøj, der netop via gamificering har formået at gøre en svær disciplin som SEO til et spil.
Der er her tale om inkorporeringen af missioner, visualisering af fremdrift såvel som særlige belønningssystemer, der gør det motiverende og ikke mindst mere overskueligt at komme i gang med de mange SEO-tasks, der gør sig gældende for en online virksomhed.
Morningscore er dog ikke det eneste eksempel på gamification.
Når det kommer til digital markedsføring, er der også en række eksempler på, hvordan spilelementer motiverer brugerne.
Du er med garanti stødt ind i de populære lykkehjul, der dukker op på hjemmesider, hvor du kan vinde en præmie ved at dreje på hjulet.
Eller måske er du blevet præsenteret for en quiz eller en test, der leder dig hen til de produkter, du i virkeligheden er på udkig efter.
Begge eksempler har et helt klart formål, som du kan læse mere om herunder.
Formålet med at inkorporere spil elementer er at henvende sig til forbrugernes spilleadfærd, der netop motiveres ved at blive belønnet for at have udført en opgave.
I eksemplet med lykkehjulet er der mulighed for at vinde en præmie blot ved at spinne på hjulet. Det efterlader forbrugeren med et ønske om naturligvis at vinde og om at bruge præmien på den pågældende hjemmeside.
I eksemplet med quizzen, vil en virksomhed have en større forståelse for forbrugerens profil og vil for fremtiden kunne tilpasse markedsføringen til denne kundeprofil.
Ovenstående eksempler kombineres også som regel med en mindre formular, der skal udfyldes af brugeren med e-mail, navn, alder etc., og via gamification er der dermed potentiale for leadgenerering.
Når det kommer til markedsføring, er formålet bag gamification altså med andre ord at opnå indsigt i forbrugernes profiler, fastholde deres interesse for virksomheden (eksempelvis igennem e-mail marketing) og belønne dem ved konverteringer med loyalitetsprogrammer og bonusser, der på mange måder kan sammenlignes med fuldførte missioner.
Gamification er en metode, der kan anvendes i flere forskellige henseender.
I dette indlæg har jeg kort opridset, hvordan det kan fungere i et SaaS værktøj som Morningscore, samt hvorledes det har en effekt for markedsføringen generelt.
Det lyder måske simpelt og banalt at inkorporere spilelementer, men sagen er, at gamification virker.
Vores psyke er indstillet til at stræbe efter livets belønninger for en opgave, der er veludført, som i eksemplet med Morningscore.
Eller som i eksemplet med lykkehjulet; hvem vil ikke gerne vinde en præmie, når de får muligheden for det?
Flere spår i denne sammenhæng, at gamificeringen vil få en overhaling ved inkorporeringen af eksempelvis AR og/eller VR-elementer.
Her vil spilelementerne få et helt nyt og mere virkelighedsnært udtryk og engagementet blandt forbrugerne vil uden tvivl også nå nye højder.
Interesseret i Extended Reality? Læs mere om Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR).
Udover inkorporeringen af Extended Reality i gamificeringen, vil Artificial Intelligence (AI) med al sandsynlighed også have en hel del at skulle have sagt i fremtiden.
Med en AI inkorporering af gamificering, vil der eksempelvis være mulighed for at tilpasse spilelementer til de enkelte forbrugere, for at sikre sig ønskede motivation og engagement fra mange forskellige målgrupper.
Med andre ord; en AI genereret personalisering af gamificering elementerne, der omfavner flere målgrupper ad gangen.
Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *
Kommentar *
Navn *
E-mail *
Websted
Gem mit navn, mail og websted i denne browser til næste gang jeg kommenterer.
Δ
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Sociale Medier