Mange har efterspurgt endnu en omgang af “Sådan ville jeg” hvor jeg forsøger at tage brancher & industrier op og forklare hvordan jeg ville markedsføre dem.
Tak til min gode ven Martin for at give mig skubbet til at komme i gang igen.
Jeg har tidligere valgt kategorisåsom det lokale bageri, en cykelhandler, en professionel DJ, en lokalnatklub, et tøjbrand og mange flere.
I dag står urhandlere over for en spændende udfordring. En af mine gode venner ejer en lokal urbutik, og han har ofte spurgt mig om råd til at markedsføre sin virksomhed.
Så hvorfor ikke dele vores dialog med resten af verden?
Lad mig uddybe hvilken slags butik vi taler om – det er en forhandler, der specialiserer sig i at sælge luksuriøse mærker såsom Rolex, Omega og Audemars Piguet.
Disse er ikke officielle forhandlere, men snarere specialiserede butikker med eksklusive ure som forhandlers af autoriserede forhandlere. Men lad dig ikke narre af denne niche – de tips og tricks jeg kommer med her, er relevante for enhver urbutik, uanset deres specialitet. Hvis du kender nogen, der driver deres egen urbutik, så send endelig mit indlæg i deres retning.
Priserne på disse ure steg under COVID-19 pandemien. Dels grundet en øget efterspørgsel fra forbrugere, der søgte alternative købsmuligheder, og en stigning i likviditeten på grund af regeringernes hjælpepakker og lave renter. Disse faktorer skabte en positiv boble, hvor priserne på “greymarket” ure gik helt bananas. Specielt på Rolex, AP og Patek Phillipe.
Så har vi lidt baggrundshistorie.
Lad os kigge lidt på min materie – som ikke er ure, men derimod markedsføring.
Beklager på forhånd hvis jeg omtaler ur-branche-termer forkert, bær over med mig :).
SEO – Derfor er det relevant
Først og fremmest ville jeg få lavet en ordentlig hjemmeside. Når man sælger eksklusive varer, er en præsentabel hjemmeside en af nøglerne til at virke troværdig i et marked, hvor der findes utallige replica-produkter.
Jeg har skrevet utallige guides om at opbygge en hjemmeside fra bunden, så jeg vil ikke gå i dybden med det her. Du kan læse min guide om at starte en blog her eller om at bygge en webshop her.
I stedet for vil jeg holde fokus på SEO vinkel, altså organisk trafik via Google.
Det første jeg ville gøre var at undersøge markedet til bunds i henhold til søgetermer.
Lad os kigge nærmere på urbranchen – jeg har taget lidt søgninger ud pr. måned i Danmark.
Dette er nogle af de mest populære modeller.
Dette er blot en simpel udgave af en søgeordsanalyse, jeg ville lave en fuld analyse og bygge min hjemmesidestruktur ud fra denne.
Et par gode SEO-råd hertil:
- Opsæt en navigation baseret på søgeordsanalysen.
- Rolex (hovedkategori)
- Daytona
- Submariner
- GMT-Master
- Day-Date
- Datejust
- Oyster Perpetual
- Andre Rolex ure
- Rolex (hovedkategori)
- Opsæt title-tag & meta-descriptions der giver mening herfor.
- Opsæt tekster der giver mening for hver under kategori
- Lad være med at have dårlige URL’s såsom # en god URL ville være:
- www.dinbutik.dk/rolex/submariner
- Optimer hastigheden på din hjemmeside
- Pas på store billeder (brug evt. TinyPNG)
- Sørg for at have en god server (Såsom Kinsta)
- Test hastigheden med Pagespeed Dev
- Optimer sitet til mobil, de fleste researcher
- Opsæt Google Search Console
- Indsend sitemap til Search Console
- Opsæt en fornuftig linkbuilding strategi (herunder PR)
- Byg evt. en blog med friske nyheder fra urbranchen, på den måde viser du både brugerne ogg Google at du er up-to-date med markedet.
Sociale medier
Sociale medier og ure?
Det er lidt en tricky sag.
Man kan snildt opbygge sociale platforme på eksempelvis Instagram, Facebook, Youtube og TikTok.
Det er der gode eksempler på:
Problemet kommer når vi snakker annoncering.
De eksklusive urmærker ønsker at opretholde deres image ved at begrænse adgangen til deres produkter og kun tillade visse autoriserede forhandlere at sælge og markedsføre dem. Selvom dette kan begrænse andre forhandleres muligheder for at annoncere på populære platforme, kan det også øge mærkets eksklusivitet og dermed øge dets værdi.
Derfor kan man oftest ikke få lov at bruge betalt annoncering på brandnavne såsom Rolex mv. så der skal tænkes ud af boksen.
Hvordan gør man så det?
Man kunne bruge kunstig intelligens til at skabe “falske” billeder til annoncering, men det ville nok være lidt snyd da det ikke er rigtige ure, du skal dog ikke snydes for et billede af ure der er 100% genereret af kunstig intelligens.
Spøg til side.
Der findes faktisk stadig muligheder for at benytte sig af de sociale medier.
Youtube (unboxing)
Et dyrt ur er et overvejelseskøb. Derfor skal man også hjælpe en potentiel kunde i deres købsrejse. Her kan Youtube være et fantastisk redskab.
Youtube (som er ejet af Google) er dybt integreret i søgemaskinen. Og Youtube fungerer ligeledes selv som en søgemaskine. Derfor får dine videoer liv i lang tid.
Desuden kan videoerne også indlejres på hjemmesiden, hvilket kan ses herunder.
Facebook grupper
Ure handles online – og specielt i Facebook grupper. Derfor kan det også betale sig at være til stede i disse.
Man skal ofte være lidt tilbageholdende og ikke nødvendigvis forsøge at sælge noget, men i stedte for være hjælpsom og vise man har autoritet. Man skal også være påpasselig med at love noget man ikke kan holde eller hjælpe folk med at verificere eventuelle handler.
Man kan både skabe sit eget community eller deltage i andre.
Herunder har jeg listet et par af de grupper jeg selv følger med i:
(Man må gerne drømme)
- Rolex gruppen – https://www.facebook.com/groups/1566917453569498
- Rolex debat – https://www.facebook.com/groups/450555202000178
- Audemars P. & Patek – https://www.facebook.com/groups/131791347431406
Annoncering
Facebook lead ads?
Når du klikker på annoncen, ser du en formular, der allerede er udfyldt med dine oplysninger fra Facebook.
Man kan bruge lead-annoncer til forskellige formål, eksempelvis at tilmelde sig en nyhedsbrev, få mere information om et produkt eller en service eller planlægge en aftale.
Sådan ser lead ads ud på Facebook, mit eksempel er fra Aarhus Osteopati.
Nu tænker du måske ” Jamen Micky, hvordan kan vi gøre det som urforhandler? ”
Lad mig komme med et par eksempler:
- “Bliv en del af vores eksklusive VIP liste for eksklusive ure”
- “Bliv blandt de første når vi får nyheder på lager”
- “Vind et unikt eksemplar af denne eksklusive urholder”
Næste step er at opsætte Facebook leads automatisk med jeres e-mail system. Der ville jeg personligt stadig gå med Mailchimp pga. den simple opsætning. For at få de sign-ups direkte med over i Mailchimp fra Facebook, skal man koble dem sammen via Zapier.
Herunder kan du se et e-mail flow som de fleste kan lære at sætte op.
Er alt andet annoncering bandlyst?
Ikke nødvendigvis, men jeg ville være meget bekymret for at ens annoncer bliver lukket ned eller faktisk nærmere at ens profiler bliver lukket ned pga. brandovertrædelse. Det er klart at et brand såsom Rolex ikke ønsker at alle kan drive trafik på deres brand, fordi det mindsker deres kontrol med brandet.
Nyhedsbrev
Så kom vi til nyhedsbrevet – nyhedsbreve er altid en sjov størrelse da det kræver vedligeholdelse, så man skal ikke gå indtil det, hvis man på forhånd ved man ikke har tiden til det.
Et nyhedsbrev er det tætteste, man kommer på direkte dialog med en kunde, udover direkte henvendelse selvfølgelig. Derfor skal man også sørge for, at det er interessant at følge med i, ellers vil man hurtigt opleve at folk afmelder sig igen.
Gode tips til at skabe et spændende nyhedsbrev for en urhandler:
- Undgå for meget direkte salg.
- Lad folk skrive sig op til enkelte modeller.
- Underhold folk med videoer (unboxing fra før).
- Oplys folk om nye lanceringer.
- Events og kampagner.
- Urets historie og teknologi.
- Guide folk til deres første køb af eksklusive ure.
- Inkluder personlighed, passionen og ens egen historie.
- Lav et velkomst flow (automation), så man bygger troværdighed fra dag ét.
Google My Business & Trustpilot
Som omtalt tidligere er en af de vigtigste ting ved handel af dyre varer troværdighed. Derfor er anmeldelsesplatforme også utrolig vigtige at holde opdateret. Der findes et hav af dem. I Europa bruger vi oftest Google My Business og Trustpilot. Derfor vil jeg også anbefale at holde disse opdateret og sørge for at besvare beskeder.
En af mine egne yndlingsforhandlere er TimeToWatch. Jeg synes deres know-how er helt utroligt, desuden er deres butik i Aarhus virkelig fed. De åbner gerne dørene om man så blot kommer for inspiration. Jeg har ligeledes anbefalet mange af mine nærmeste til butikken, og det er det god service kan – mund til mund er nu engang den bedste reklame.
Som det ses herunder gør TimeToWatch det godt på Trustpilot.
I min optik, som er en personlig holdning, er service netop nøgleordet. De officielle Rolex-butikker (og mange andre high-end butikker) er ofte lidt arrogante i deres attitude. Jeg mener, at de har det godt for godt og lever af, at store brands har skabt en enorm efterspørgsel, så de nærmest blot behøver at åbne dørene, og så står folk i kø.
Det er vigtigt at huske, at man som forhandler er et udstillingsvindue for verdens største brands, dyre brands, som ofte kræver overvejelse før køb. Jeg er klar over, at disse brands har haft fantastiske tider under pandemien, ligesom mange andre brancher, men man skal huske på, at der også kan komme dårlige tider.
Derfor oplever jeg ofte at servicen er bedre hos second-hand urhandlere, skal dog siges jeg har fået enorm god service og rådgivning hos Klarlund i København, min iagtagelse er mere generel.
Forhandle på andre sites
Man kan også vælge at gøre brug af andre platforme, såsom markedspladser. Det kan være en god idé at teste forskellige prisstrategier. Det er vigtigt at huske, at disse platforme ofte tager en kommission af ens salg, så man skal sikre sig, at det giver mening for ens forretning.
Det kan dog også være et stærkt branding-vindue, ikke mindst ud til hele verden.
Herunder har jeg listet et par stykker:
- Farfetch
- Chrono
- Vestiare
- Luisaviaroma
…
Vi kom i mål med min guide til en urhandler ! 🙂
Men der er selvfølgelig altid flere tiltag, man kan gøre for at øge sin kendskabsgrad. Måske har jeg overset noget? Der er altid plads til forbedring og nye idéer, send dem endelig min vej.
Smid en kommentar, og fortæl mig gerne hvilken branche vi skal gribe i næste indlæg.
Kommentarer
Skriv et svar
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Det ville være fedt med et B2B indlæg. Det er ikke en specifik branche, men hvordan rammer du målgruppen, når det er en virksomhed.
Lidt farvet her, men hvad med TikTok, YouTube Shorts, Instagram Reels og Facebook. De små videoer har ikke samme begrænsninger og leverer højere engagement og mulighed for at fortælle en overbevisende historie på et minimum af tid. Med lidt kreativitet og målretning kan dette være nøglen til en effektiv produktmarkedsføring, der når dit publikum og giver hurtig feedback.
Hej Mickey
Kan du lave et indlæg med en selvstændig boghandel, hvis man skal overleve de store kæder og supermarkeder 🙂